Pemilihan PKR: Untuk Mu Min, Dulu Zaid, Kini Khalid

azmin-anwar

SEMENTARA kita dilekakan dengan segala macam drama yang berlaku dalam soal penggantian Khalid Ibrahim sebagai Menteri Besar Selangor, Azmin diam-diam menang jawatan Timbalan Presiden PKR yang turut ditandingi Khalid sebelum dipecat Anwar.

Nampak bodoh benar ahli-ahli PKR ni kan.  Bila dah banyak yang buang undi, lempar-lempar kerusi, pecah kepala dan sebagainya untuk pilih seorang dari 3 calon Timbalan Presiden, senang saja Azmin menang bila pesaing terdekatnya dibuang parti.

Kalau Khalid awal-awal tak bertanding, keputusannya mungkin berbeza, silap-silap Saifudin yang menang sebab pertandingan satu lawan satu.

Pendek kata, krisis Menteri Besar Selangor yang tercetus sekarang bukan sahaja sebab nak naikkan bini sendiri, tapi juga sebab Anwar mahu madu Azizah,, Azmin dapat laluan mudah untuk jawatan Timbalan Presiden PKR.

Jelas disitu Anwar bukan saja jaga ‘pintu depan’, Anwar juga jaga ‘pintu belakangnya’.  Macam nak muntah bila dibayangkan.

Apa pun, membelit cara macam ini memang Anwar nombor satu, tak boleh nafi.  Sebab itulah bila dipecat dari UMNO, Anwar tak masuk PAS atau DAP sebab dia tak boleh buat suka hati, tak macam kalau ada parti sendiri.

Begitulah jadinya bila amalan nepotisme dan kronisme menjadi pegangan parti politik macam PKR.  Dia buat ikut suka  nak catur macam mana dan pastikan hanya kroni dan nepotis dia saja dapat kedudukan, orang lain setakat boleh pandang.

Siapa cabar, terimalah nasib macam Khalid.  Peringkat cabang kena main, peringkat Timbalan Presiden kena main, dengan PAS kena main, semua mainkan dialah senang kata.

Tahun 2010 dulu pun cerita sama, cuma waktu itu anak Ibrahim yang lain, Zaid Ibrahim.  Pun begitu juga, cuma Zaid ditekan sehingga terpaksa meninggalkan parti semata-mata cuba cabar Azmin.

Sayang tak sayang Anwar pada Azmin, apa saja sangup dibuat janji Azmin selamat.

Kalau ahli-ahli PKR ini ada otak, sudah ada tuntutan agar pemilihan Timbalan Presiden ini diadakan semula sebab tak adil untuk calon nombor tiga, Saifuddin.  Dah nama pun parti Keadilan.

Tapi dengan ahli-ahli PKR boleh jadi semua benda, kecuali guna otak untuk berfikir, maka penulis tak rasa tuntutan seumpama itu akan timbul pada bila-bila masa pun.

Cuma rakyat jangan jadi macam ahli PKR.  Lihat apa yang berlaku dalam PKR ini dan nilaikanlah Anwar ini macam mana orangnya yang dikatakan layak jadi Perdana Menteri Malaysia.

Adamyan

Hidup mesti berprinsip

11 thoughts on “Pemilihan PKR: Untuk Mu Min, Dulu Zaid, Kini Khalid

 • August 21, 2014 at 4:41 PM
  Permalink

  jadi apa harian kalau pemilihan PKR ni berlansung dan paling lama dalam sejarah politik dunia…dgn ahlinya yg sekandang lembu je…boleh buat pemilihan dan keluar keputusannya berbulan2 lamanya.

  Hebat tak parti Ketum anak beranak ni?..

  Reply
 • August 21, 2014 at 5:08 PM
  Permalink

  Dah lah pemilihan PKR berlangsung 6 bulan, jumlah mengundi pun hanya 10% jer dari jumlah ahli PKR yang mendaftar!!!

  Tu pun ada hati lagi mahu komen pasal SPR!!!

  Reply
 • August 21, 2014 at 5:09 PM
  Permalink

  Kalau tak hebat masakan..melayu PAS boleh sanggup jadi budak upahan dan kuli batak

  Reply
 • August 21, 2014 at 5:37 PM
  Permalink

  Mana Ambiga? Mana Pak Samad? Mana Bershit? Manaaaaaaaa?… Kenapa tak melalak macam ko melalak Bershit 1 Bershit 2? Bullshit lah

  Reply
 • August 21, 2014 at 7:21 PM
  Permalink

  Tak asuk tunghu la wan boneka jadi mb buat demo lagi hebat dana dah ada berbilion punasihat selangor berelaun rm seringgit. Itu sebenarnya langkah kajang ajak orang luar datang buat demo makan minum tempat tinggal di sediakan siap duit poket lagi. Untung la rakyat selangor duit dapat di cairkan.

  Reply
 • August 21, 2014 at 7:28 PM
  Permalink

  Asal Anwar buat , semua betul . semua maksum , suci , murni . itu kena fahamlah .kalau orang cerdik , dia TAKKAN masuk parti anak beranak ini . rujuk kes lama , kenapa majoriti pengasas parti keadilan nasional & reformasi pack blah 1 by 1. KeadiLan & Keadilan rakyat merupakan 2 entiti yang berbeza . keadilan yang asal (keadilan nasional) parti yang ditubuhkan dari gerakan reformasi . pendukung2nya rakyat jelata yang saban hari di belantan oleh FRU & minum air drpd water canon . keadilan rakyat , cantuman dari parti yang berideologi sosialis . rosaknya keadilan nasional berpunca dari anwar sendiri ,perubahan dasar perjuangan (bukan lagi arus juang bangsa) dan penyusupkan ahli2 yang pro anarki ,subersif dari parti sosialis . So , nama Keadilan (nama parti asal reformasi font) itu , hanya sebagai lambang palsu untuk memancing anak2 muda yang buta sejarah dan pelampau menyertai parti kelakar a.k.a parti kencing rakyat ini . (P.K.R)

  Reply
 • August 21, 2014 at 8:35 PM
  Permalink

  Hehehe inilah keadilan bagi PKR.

  Mesti pengikut bangga dapat jadi ahli parti PKR.

  Reply
 • August 21, 2014 at 8:47 PM
  Permalink

  Jgn terkejut memang niat anwar nak bg azmin jadi mb selangor tu

  Reply
 • August 21, 2014 at 10:04 PM
  Permalink

  Pemimpin busuk macam Anwar
  didokong oleh pengikut yg harpak dan kohong
  buta tuli dan menyeksa diri macam dukong biawak
  kekejian anwar dalam skandal sex songsang
  kekotoran azmin menjual pisangnya
  masih tetap disokong oleh pengikut gila babi yg bangang tak ada hotak
  kejinya PKR bila Anwar memasarkan bininya untuk bertanding DUNKajang
  lepas tu untuk jawatan MB
  kronisma, nepotisma,tamak haloba, gila kedudukan
  masih jugak pengikut tak sedar diri
  dah tahap jadi pengikut setan firaun ikut melulu
  dah tak boleh guna kewarasan fikiran dan
  tiada lagi kejernihan hati
  tiada intigriti
  pemimpin bodoh pengikut samdol…

  Reply
 • August 22, 2014 at 2:30 AM
  Permalink

  Hahahaha….dulu zaid disanjung kerana berintegriti..last sekali kena kick…khalid ibrahim pun sama….kira Umno ni bagus lah…tak pernah pecat 2 ekor ini atas alasan tak logik…

  Reply
 • August 22, 2014 at 2:33 AM
  Permalink

  Saja nak tambah….2 ekor tu meninggalkan Umno sbb kata Umno korup dan amalkan kronisme…konon masuk PKR ..boleh la nak suci…rupanya PKR lagi korup dan amalkan budaya cantas musuh politik…zaid dan khalid berahim adalah mangsa kebodohan swndiri…diulit dalam fantasi mereka bahawa PKR ini bagus

  Reply

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.