PKR Bijak Mencatur Keputusan Mesyuarat Jawatankuasa PAS Pusat 17 Ogos Ini!

Share


2 adun pas

Semua terkedu apabila Wan Azizah berjaya mendapatkan sokongan majoriti mudah ADUN Selangor dalam usaha menjadi “bateri” kepada hayat politik suaminya. Nepotisma? Kronisma? Apa sahaja yang anda mahu katakan, hakikatnya kini merekalah “juara” permainan politik Selangor.

Tentunya ramai yang sudah menyangka, bahawa Saari Sungib bakal mengambil tindakan menentang keputusan Majlis Ulama PAS berhubung kemelut yang melanda. Semua tahua siapa dia Saari Sungib. Cuma, ramai yang agak terkejut dengan keputusan yang dibuat oleh ADUN Morib, Hasnul Baharuddin. SMS bertalu-talu masuk ke telefon mudah alih penulis, dengan maklumat bahawa satu lagi ADUN PAS telah pun berikrar menyokong Anwar dalam kemelut ini, tetapi mengambil sikap “chameleon” kerana memadai dengan 2 ADUN PAS yang sedia ada persis bak ungkapan Anwar “I have the numbers”.

Ke mana halatuju PAS menjelang mesyuarat Jawatankuasa PAS Pusat yang dijadualkan pada 17 Ogos ini?

Apa yang berlaku hari ini membuktikan bahawa Pakatan Rakyat tidak memerlukan PAS selaku sebuah parti. Ia selaras dengan “kasta” PAS selama ini di dalam Pakatan. Tolaklah ke mana pun, PAS akan tetap berada di “kasta” terbawah dalam hierarki Pakatan.

Dengan pembuktian kehadiran ADUN yang menyokong Wan Azizah disamping surat akuan bersumpah amalan Anwar Ibrahim, mesyuarat yang dijangka menentukan hala tuju politik Khalid Ibrahim dan Pakatan amnya di Selangor sudah tamat. Apa pun keputusan yang dibuat nanti, ia tidak memberi sebarang kesan atas kegagalan hakiki PAS dalam mentarbiyahkan waima ADUN mereka sendiri.

Pengkaderan Anwarisma di dalam PAS selama bertahun-tahun lamanya kini membuahkan hasil, dengan sebuah majlis ulama di dalam sebuah parti yang diwar-warkan memperjuangkan Islam, tetapi diingkari oleh ADUN sendiri.

Tentu sahaja Anwar Ibrahim dan Wan Azizah tidak kisah dengan keputusan mesyuarat kepimpinan tertinggi PAS nanti. “I have the numbers” kata Anwar Ibrahim. “We have the numbers” kata Wan Azizah.

Mau tak mau, Mesyuarat Jawatankuasa PAS Pusat sudah boleh membuat keputusan seawal jam 5 petang hari ini. Penulis menjangkakan bahawa mesyuarat itu nanti akan menurut sahaja dakwaan yang dibuat oleh Wan Azizah.

Kalau pun masih wujud “pejuang Islam” di dalam PAS, mungkin mesyuarat itu nanti akan membuat ketetapan bahawa mereka mahu kekal di dalam Pakatan Rakyat dan bersetuju agar Khalid Ibrahim diganti. Tetapi, penggantinya haruslah seorang lelaki!

Itu sahaja pilihan terakhir untuk PAS dalam usahanya untuk bermaruah, dan tidak melanggar “fatwa” yang dikeluarkan oleh Majlis Syura mereka sendiri.

Tapi, sejak bila PAS bermaruah di dalam Pakatan?

Kan?22 thoughts on “PKR Bijak Mencatur Keputusan Mesyuarat Jawatankuasa PAS Pusat 17 Ogos Ini!

 • August 14, 2014 at 4:32 pm
  Permalink

  malam ni PAS buat mesyuarat menilai keupayaan kak jijah….
  kak jijah MB selangor baru soon… hahahahah aminnnn

  Reply
 • August 14, 2014 at 4:37 pm
  Permalink

  pas buat mesyuarat semata2 utk kekal jadi barua anwar

  Reply
 • August 14, 2014 at 4:40 pm
  Permalink

  Shaari sungib laknatullah melanggar baiah. Time for Change Hulu Kelang

  Reply
 • August 14, 2014 at 4:57 pm
  Permalink

  Parti PAS kan sebuah parti kuli batak..diaorang cuma berperanan untuk dijadikan kaldai, budak upahan @ suruhan nuar brahi dan keluarga kit siang jee..apa jugak mainan Pas bila disergah nuar..abis semua kecut teloq dan angguk bagaikan burung belatuk..cuma ahli nye yang bangang ataupun sengaja buat bangang yang tak mengerti..cara terbaik mereka nak melepaskan diri dengan menyalahkan UMNO sedangkan dalam soal s’gor UMNO buat tak tau je..

  Reply
 • August 14, 2014 at 5:06 pm
  Permalink

  aku tak faham kenapa umno sanggup menyokong KI yang begitu gila kuasa dan jawatan???

  Reply
 • August 14, 2014 at 5:21 pm
  Permalink

  bile plak umno sokong???yg anwar tu la gila kuasa ko sokong…

  Reply
 • August 14, 2014 at 5:25 pm
  Permalink

  Maruah PAS berada di dalam lubang najis..

  Reply
 • August 14, 2014 at 5:37 pm
  Permalink

  Setelah puas ludah meludah dikalangan pakatan rakyat,mereka sedang menjilat balik ludah masing² dengan lahapnya. Jijik betul pr ni.

  Reply
 • August 14, 2014 at 5:58 pm
  Permalink

  Dalam menentukan seorang pemimpin, Rasulullah telah menjadikan dirinya sebagai figur dan pelaku. Empat sikap yang menjadi sifat-sifat wajib baginya adalah amanah, fathanah, siddiq dan tabligh ternyata sangat erat kaitannya dengan tugasnya sebagai khalifah Allah di muka bumi ini, yang mana tanpa keempat sifat tersebut dalam pribadi beliau maka mustahil kepemimpinan beliau dapat berjalan dengan baik dan mendapatkan pujian oleh masyarakat.

  Mencari pemimpin yang tepat berarti menemukan empat sifat Nabi ini dalam pribadi seorang pemimpin. Keempat sifat ini tentu saja tidak secara tiba-tiba ada dalam diri seseorang, sebagaimana halnya dengan Rasulullah yang telah melalui perjuangan dan pembinaan yang intensif baik secara jasmani maupun ruhani hingga menjadi pemimpin sejati.

  Sikap yang amanah menjadi syarat pertama yang harus dimiliki oleh pemimpin daerah dan bangsa ini, sebab amanah yang berarti kejujuran dan kesetiaan, dan transparansi menjadi kunci penting yang harus ditegakkan.

  Sikap amanah ini menjadi sangat penting sebab salah satu penyebab kemerosotan bangsa ini adalah pengelolaannya yang tidak didasarkan pada sikap amanah, kejujuran, transparansi dan keadilan. Rasulullah telah digelari sebagai orang yang al-amin sebelum beliau menjadi seorang Rasul, yang gelar itu bukan diproklamirkan oleh beliau, melainkan oleh seluruh masyarakat yang ada baik anggota sukunya maupun suku-suku yang lain.

  http://bit.ly/1AaHaHv

  Reply
 • August 14, 2014 at 6:43 pm
  Permalink

  Yg bodohnya majoriti rakyat Melayu membuang masa melayan karenah ahli politik pembangkang. Ahli politik hidup senang dgn gaji dan elaun yg besar, korg Melayu kelas pertengahan dan miskin sama saje, xde apa yg berubah dlm hidup korang. Nak hidup kena kerja makan gaji, gaji tak cukup, harga barang mahal, petrol naik, dan b’mcm-mcm masalah hidup. Hahahahaha…………nasib baik aku x mcm korg.

  Reply
 • August 14, 2014 at 7:05 pm
  Permalink

  Dey togay….tak kan la UMNO nak sokong makcik dari ceruk tok kun seberang perai, Pulau Pinang….untuk jadi menteri besar selangor, apa yang dia tau pasal selangor ????

  Reply
 • August 14, 2014 at 8:04 pm
  Permalink

  hahaha Saari Sungib langgar baiah…ceraikan bini cepat

  Reply
 • August 14, 2014 at 9:00 pm
  Permalink

  Telor Adun PAS nie dah kena kulum olih Al;Jub , semua org tahu dan expect dia nya stand..tapi yg lagi sorang nie..apalah Sepat Kering & AlJub dah janjikan..??????

  Reply
 • August 15, 2014 at 12:01 am
  Permalink

  Salah tajuk ni wahai Ameen Latif, sepatutnya PKR tak pandai mengatur strategi, tapi PAS yang BODOW tak sedar ramai peminat KETUM dalam kepimpinan PAS!!!

  Tulah antara sebab aku sukar percaya yang parti PAS akan keluar dari BAHALUL SYIAH dgn PR!!!!

  TAKE BEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEER!!!

  Reply
 • August 15, 2014 at 1:09 am
  Permalink

  So…apa yg pas dah belajar dari kemelut ini?..

  Reply
 • August 15, 2014 at 9:10 am
  Permalink

  Aduhhh… malang sungguh nasib PAS. Konar kot mana sekalipun mereka tetap jadi macai. Hancur harapan PAS dengan kepimpinan ulamak di Selangor. Kalau dulu orang PAS ber”ulamak”kan Khalid kini mereka ber”ulamak”kan isteri peliwat yang bakal menghuni Lodge de Prison.

  Reply
 • August 15, 2014 at 11:52 am
  Permalink

  Anak sungib ni meme sialan….sanggup lawe tokey demi jilat nwar….

  Reply
 • August 15, 2014 at 3:25 pm
  Permalink

  Hahaha…. bila Khalid Ibrahim lwan tokey tak dikatakan jilat pulak….. bangang betul . Itu la sebab berhutang,,,sanggup dengar cakap UMNO…. aduh…… polisi parti tak diikuti… Kenapa beriya2 nak kekal jawatan MB…. hahahah….semuanya berkaitan dengan HUTANG…

  Reply
 • August 15, 2014 at 5:25 pm
  Permalink

  Maka bertaubatlah Mek, tinggalkan parti PAS yang tidak membawa apa2 faedah tu. UMNO dah terkena dengan Anwar takkan nak tunggu PAS terlungkup baru nak sedar kot Mek.

  Reply
 • August 15, 2014 at 6:23 pm
  Permalink

  APA PUN SEJAK AWAL PAS DAH SILAP BESAR
  BILA DAH BERKAWAN DENGAN SETAN
  MAKA SEGALA TINDAKAN DAN PERBUATAN ADALAH KERJA SETAN
  PERTAHANKAN ANUAR MELIWAT ADALAH KERJA SETAN
  SOKONG DAP DALAM ISU KALIMAH LLAH ADALAH KERJA BAPAK SETAN
  MELAWAN UMNO YG MELAYU ISLAM SETENGAH MATI MEMANGLAH KERJA SETAN
  MENGHARAPKAN ADUN PAS JADI BAIK BILA BERKAWAN DENGAN SETAN ADALAH MUSTAHIL
  BILA ANUAR NAKJADIKAN BINI DIA PEREMPUAN LEMBIK DAN TAK ADA TOKOK ADALAH PERANCANGAN SETAN
  MAKA PAS TERJEBAK DALAM PERMAINAN SETAN
  PERSETANLAH KAU PAS..TEMPIAS SETAN SUSAH NAK BUANG
  HARUN DIN PUN KANTOIIII

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *