Guan Eng Hasut Menteri Bukan Melayu?

guan eng hasut

Kenyataan yang agak melampau dari Lim Guan dalam Malaysian Insider yang seolah-olah cuba menghasut para menteri bukan Melayu di dalam kabinet untuk “menentang” Tan Sri Muhyidin Yassin atas satu kenyataan yang benar amatlah  dikesali.

TPM dipetik berkata dalam akhbar Utusan Malaysia tidak menolak kemungkinan insiden rusuhan kaum 13 Mei 1969 berulang jika hubungan antara kaum tidak dipelihara. Ini merupakan kebenaran namun DAP dilihat cuba memberikan tekanan kepada orang Melayu daripada menyuarakan hakikat kebenaran ini agar ianya tidak menggugat perancangan mereka yang cuba memanipulasikan isu kesamarataan yang  kononnya adil.

Rakyat jangan sesekali tertipu dengan isu kesamarataan yang cuba dituntut oleh DAP. Sesungguhnya kesamarataan merupakan satu penganiayaan kejam terhadap orang Melayu. Malaysia yang asalnya milik mutlak orang Melayu di mana orang Cina dan orang India dibawa ke Tanah Melayu untuk melombong bijih timah dan menoreh getah cuba dihilangkan hak Ketuanan Melayu sebagai usaha merampas hak secara mutlak dari Tuan Tanah yang bermurah hati berkongsi bumi Allah ini dengan bangsa Cina dan India.

Apabila DAP cuba merampas hakmilik dengan tidak menghormati hak Ketuanan Melayu secara terang dan nyata dengan mempergunakan “anak Melayu yang lupa diri” seperti Dyana Sofya dan Rara maka ianya dengan rakus akan mencetuskan ketidakpuas hatian yang tinggi dalam diri orang Melayu.

Berserta dengan asakan yang berterusan dari DAP dan kesombongan dan keangkuhan melampau mereka dengan kuasa ekonomi yang cukup besar dalam genggaman bangsa Cina maka dengan mudah tragedi 13 Mei 1969 berkemungkinan akan berulang semula..

Kini DAP melalui Lim Guan Eng pula mencabar semua parti komponen Barisan Nasional (BN) yang bukan Melayu termasuk MCA, MIC dan lain-lain mendesak Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyidin Yassin menarik balik kenyataannya berkaitan 13 Mei. Ini jelas merupakan hasutan terhadap para menteri bukan Islam dalam kabinet. Oleh itu kerajaan perlu mengambil tindakan terhadap Lim Guan Eng.

Sebenarnya kita juga dapat melihat bahawa sebelum ini Lim Guan Eng begitu yakin dengan sokongan hampir 100% orang Cina dan sebahagian pengkhianat orang Melayu di dalam PKR dan PAS maka PRU13 yang lepas Malaysia akan jatuh ke dalam genggaman mereka dan Lim guan Eng akan memegang jawatan dalam kabinet.

Namun disebabkan sokongan kuat orang Melayu maka Barisan Nasional terus dapat memerintah Malaysia dan Lim Guan Eng berputih mata untuk memerintah Malaysia. Baru-baru ini kemasukan MCA dan Gerakan ke dalam kabinet telah menyebabkan luka Guan Eng berdarah kembali. Maka hasutan dari Guan Eng ini mungkin didorong juga oleh kekecewaan peribadi beliau.

Selain daripada itu juga beliau mungkin risau kemasukan MCA dan Gerakan dalam kabinet akan turut meraih sokongan kaum Cina terhadap Barisan Nasional. Lebih-lebih lagi baru-baru ini DAP telah kalah dalam PRK Teluk Intan. Ianya merupakan tamparan yang cukup hebat terhadap keangkuhan mereka. Walaubagaimanapun rakyat mahu kerajaan bertindak terhadap hasutan Lim Guan Eng ini.

13 thoughts on “Guan Eng Hasut Menteri Bukan Melayu?

 • July 6, 2014 at 3:07 pm
  Permalink

  mca…gerakan…pengkhianat yang bersekongkol dgn umno menghapus bangsa sendiri…………..mampuslah pengkhianat

  Reply
 • July 6, 2014 at 3:29 pm
  Permalink

  Dap dari dahulu mmg suka melihat orang melayu hancur…senang nak menengak sebuah negara baru berpaksikan corak taiwan di negara ini…mereka skg sedang menjalankan kerja merosakkan minda anak melayu di universiti dan jalanan kononnya tanpa hak bumiputera …masa depan mereka terjamin..disibukkan dgn hal pilitik ganas yg melalaikan…sedangkan kaum cina memperkukuhkan cengkaman ekonomi..

  Reply
 • July 6, 2014 at 4:48 pm
  Permalink

  …bangsa melayu paling mulia dimuka bumi ini……ada negeri di sedekahkan kpd pendatang dgn penuh bangga….

  Reply
 • July 6, 2014 at 5:04 pm
  Permalink

  Najib harus letak jawatan

  Reply
 • July 6, 2014 at 7:26 pm
  Permalink

  Agak² bila boleh berlaku lgi?. Tak sabar nak ganyang malaun ni.

  Reply
 • July 6, 2014 at 11:56 pm
  Permalink

  tarik tali cara thaice, yang terbongkang nanti umno

  Reply
 • July 7, 2014 at 2:43 am
  Permalink

  inilah puak DAPigs , orang yang sentiasa menghina Islam , anti melayu yang mereka pertahankan .. malah lebih hina lagi jika penjenayah berbangsa india dan cina pun mereka akan perthankan … kalau mamca ni memang akan berlaku 13 mei lagi .. sebab bangsa pendatang ni yang sentiasa mencaci islam , mencaci melayu dan menghina serta memfitnah anggota Polis yang membanteras penjenayah !!!!

  itu pun lu bodoh nak faham kaa apek DAPigs ???

  Reply
 • July 7, 2014 at 2:47 am
  Permalink

  tok pekong dua beranak ni komunis kerja menghasut dan memecah belah kaum

  Reply
 • July 7, 2014 at 7:40 am
  Permalink

  Hidupkan balik saja ISA…selesai masaalah .Org Politik yg membuat Raayat Pecah Belah dgn HASUTAN…masuk kedalam..terutama LKS sekluarga….

  Reply
 • July 7, 2014 at 10:47 am
  Permalink

  Hanya di negara ini saja orang-orang bukan-Melayu boleh menimbulkan isu-isu perkauman dan ini tidak salah. Tetapi bila Melayu menimbulkan soal perkauman, sudah pasti mereka akan bising.

  Fikirkan reaksi si Guan Eng ini jika UMNO menyeru semua exco Melayu Pulau Pinang meletakjkan jawatan ! Sudah pasti ia akan berkata dan melalak melolong bahawa ini bukti UMNO itu rasis.

  Minta lagi menteri Nazri buat lagi perayaan besar-besaran melawat Malaysia di Pulau Pinang agar Guan Eng lagi popular. Minta Najib besarkan lagi lapangan terbang Pulau Pinang agar lebih canggih daripada KLIA dan namakan lapangan terbang baru ini Kitsiang International Airport !

  Tak lama lagi Johor akan jatuh ke tangan DAP kerana kawasan-kawasan pembangunan perumahan baru akan diisi dengan Cina bila kuota Melayu/Bumiputera tidak dapat dipenuhi. Ini adalah contoh yang jelas tentang “kebijaksanaan” kita kerana mereka ada berbagai-bagai cara dan taktik untuk tidak mencapai kuota Melayu/Bumiputera di kawasan-kawasan perumahan baru di mana-mana negeri.

  Reply
 • July 7, 2014 at 11:30 am
  Permalink

  kata peribahasa arab, ‘dia pukul kita, dia tuduh kita pukul dia’.
  Guan Eng CUBA MENUTUP KESALAHAN BAPAK DIA LIM, KIT SIANG mengenai trajedi berbunuhan kaum 13 Mei. Hakikat orang Melayu tak akan lupa KEDURJANAAN Lim Kit Siang yg menjadi PELAKON UTAMA 13 MEI 69 yg masih hidup dan cuci tangan atas dosa besar dia dahulu!
  hakikatnya Dap adalah parti rasis, pembohong, anti Melayu dan benci Islam.
  Guan Eng sengaja putar belit maksud Muhyidin ia itu keadaan negara ini adalah diambang bahaya jika rakyat enggan berteloransi dan sering menghasut demi kepentingan politik.
  sebenarnya tidak perlu Guan Eng minta menteri Cina dalam kabinet Najib letak jawatan..yg penting dan perlu sangat ialah Guan Eng membuktikan bahawa dia benar-benar menolong orang Melayu di Pulau Pinang.
  hakikat hari ini Melayu Pulau Pinang adalah kucing kurap yg hanya dibagi makan bila perlu sahaja.. perniagaan mereka dimusnahkan, kampong mereka diranapkan, rumah mampu milik buat mereka ditiadakan dan Melayu Pualau PINANG MIRIP MENJADI RAKYAT GELANDANGAN sedikit masa nanti…
  Guan Eng , bila lu cakap..ada bau busuk..elok lu tutup mulut!

  Reply
 • July 7, 2014 at 3:25 pm
  Permalink

  cina malaysia, anda patut malu dengan diri anda dan saya dengan rasminya menggelar anda “cina gampang”. Anda khianat dengan datok nenek anda yang telah diberi peluang untuk menjadi warganegara Tanah Melayu. Maka bergegarlah keranda nenek moyang anda bila mengetahui betapa rasisnya anda.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *