Nando’s Hasut Orang Ramai Dengan Dakwaaan Ku Nan Tidak Berhati Perut

Share


Restoran makanan segera berasaskan ayam, Nando’s Malaysia hari ini mencabar keputusan Kementerian Wilayah Persekutuan mengarahkan badan-badan bukan kerajaan (NGO) yang memberi makanan percuma kepada gelandangan dan pengemis di luar radius 2KM dari Bukit Bintang.

Rangkaian makanan segera milik usahawan Cina ini menerbitkan poster terbaru dalam Facebook: https://www.facebook.com/nandos.my yang secara menyindir menyatakan Menteri Wilayah sebagai tidak berhati perut dan patut keluar dari Kuala Lumpur.

[If Feeding was a crime, we’d be guilty as charged! Our Kitchen aren’t moving out of city. But heartslessness should]

Tanpa mengambil kira fakta sebenar isu ini, Nando’s walaupun tidak secara langsung, tetapi memberi gambaran kepada palsu kepada umum mengenai isu gelandangan dan pengemis ini.

Nandos-politik
 

Kita mahu tahu apakah tindakan SKMM terhadap iklan dalam talian yang dibuat oleh Nando’s ini memfitnah dan menyebarkan maklumat tidak benar kepada masyarakat.

Penerbitan poster di atas adalah satu usaha nando’s mengiyakan dakwaan parti politik Pakatan Rakyat bahawa Menteri mahu mendakwa mereka yang memberi makanan kepada gelandangan.

Sedangkan fakta dan tuduhan ini adalah berbeza sekali.

kunan

Ini merupakan satu manipulasi fakta dan isu yang sangat serius oleh sebuah syarikat korporat besar. Bolehkah syarikat korporat terbabit dengan aktiviti menghasut seperti ini?

Sungguhpun terdapat yang menyanjung kreativiti mereka, namun ramai juga pengungjung Facebook Nando’s yang mengutuk dan menyatakan Nando’s hanya mahu mengambil kesempatan atas isu. Jika benar mereka ikhlas, tawarkanlah makanan percuma kepada para gelandangan dan pengemis yang ada.

  • Clementine Cheah Nando’s, since you are not as heartless as those who chased soup kitchen away, why don’t you invite the needy and homeless people to your outlets and eat for free? 

    If you are not contributing anything to the unfortunate, you have no rights to criticise others.

    SHAME ON YOU!
    Like · Reply · 21 · 4 hours ago
  • Yeo Joon Han Don’t compare your profiteering fast-food outlets with the selfless hard work and generosity of the soup kitchen folk.
    Like · Reply · 15 · 6 hours ago · Edited
  • Nini Marini Rafar Terasa nak berbuka di nando’s
    Like · Reply · 14 · 7 hours ago
  • John Thomas I understand this is creative and cool and whatever you call it. But has Nando’s been giving to the needy? are the kitchens open for the poor? I don’t think so… does this mean Nando’s will be giving food to the needy? i hope you guys do.
    Like · Reply · 15 · 5 hours ago · Edited

Sekarang kita mahu cabar Nando’s menjelaskan siapa yang mengatakan memberi makan merupakan satu jenayah! Jangan jadi korporat yang tidak bertanggung jawab.



14 thoughts on “Nando’s Hasut Orang Ramai Dengan Dakwaaan Ku Nan Tidak Berhati Perut

  • July 4, 2014 at 9:52 pm
    Permalink

    Celaka punya nandos….ayamnya dah lah mahal…lagi nak buat fitnah!

    Reply
  • July 4, 2014 at 9:55 pm
    Permalink

    Memberi mkn menjadi salah atas byk faktor :
    Lu pk lah sendiri…jgn cakap tak serupa bikin mcm org tak ada otak…

    Reply
  • July 4, 2014 at 10:56 pm
    Permalink

    Kerajaan di minta ambil tindakan segera jangan biarkan pihak pembangakng dan sekutunya mendominasi isu memburokkan kerajaan.

    Reply
  • July 4, 2014 at 10:57 pm
    Permalink

    Tolonglah bersikap tegas wahai kerajaan

    Reply
  • July 4, 2014 at 11:19 pm
    Permalink

    Hasut-hasut pun Nandos dipelawa beroperasi di KLIA, KLIA 2, MYDIN dok bayar zakat, dok bagi derma kat anak yatim sana sini, tak pulak dibenarkan meniaga di sana.

    Alahai…….

    Reply
  • July 4, 2014 at 11:19 pm
    Permalink

    Kumpulkan semua pengemis, gelandangan attack semua outlet nandos, makan free.

    Reply
  • July 4, 2014 at 11:34 pm
    Permalink

    ternyata benarlah kata Utusan Msia dulu… “apalagi China mahu?? … Dlm hal sebegini pun Nando sdh tunjuk warna kulit mrk lbh penting dr hal2 berkaitan negara. Air Asia tarak bunyi ka?? cakaplah cakap!!!

    Reply
  • July 4, 2014 at 11:48 pm
    Permalink

    Nando s spttnya memulakan kempen bg makan free kpd pengemis dan gelandangan dulu.

    Reply
  • July 5, 2014 at 1:32 am
    Permalink

    Nandos mahal dan taklah sesedap mana sangat. Ini company memang tidak sebulu dgn kerajaan bn.

    Reply
  • July 5, 2014 at 5:38 am
    Permalink

    ….aku pun keliru…..menjadi miskin adalah jenayah…iye ke?…menolong simiskin pun boleh ditangkap?….

    Reply
  • July 5, 2014 at 7:50 am
    Permalink

    Siapa suruh buat statement yang tak friendly dan abrupt?

    Apa halnya dengan Lot10? Nak jaga YTl??

    Sudahlah!!

    Tempat riadah pun makin kurang. Taman tasik kotor teruk tak terjaga.

    Pembangunan macam hampas, takde planning dan mengkayakan tempat2 Cina sementara kawasan Melayu terpinggir.

    Sudahlah – aku benci PKR dan penyokong tegar PAS tapi amat meloyakan mentaliti kepimpinan Umno sekarang. Go reflect yourself in managing the country, managing people and getting solutions to national problems.

    Next time think about image and repercussions of your statements before making one.

    Pergi bersihkan kawasan titiwangsa, jalan tar, chow kit, setapak, sentul dulu – sebelum sibuk dengan lot 10.

    Reply
  • July 5, 2014 at 10:13 am
    Permalink

    Jangan salahkan orang lain. Ketidakcekapan mengundang fitnah dan bola tanggung kepada pembangkang. Berundurlah…

    Reply
  • July 5, 2014 at 9:22 pm
    Permalink

    aku cadang postaer nando ni bagi kat semua gelandangan..pastu pergi serbu makan reramai kat Nando…

    Reply
  • July 6, 2014 at 11:25 am
    Permalink

    the point is,apa resolusi kunan.kt mane tempat yg sesuai.dh ade @ atau halau dulu kemudian baru pikir.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *