Buang Islam Dalam I/C: Kenapa ‘Kuli-Kuli’ Tony Makin Rasis & Celupar?

jason lo

JIKA perasan, dalam masa lebih kurang setahun ini, sudah beberapa kali seorang berjawatan tinggi dalam syarikat-syarikat dimiliki Tan Sri Tony Fernandez, mengeluarkan kenyataan yang berbaur poliitk, rasis dan anti Islam menerusi laman media sosial.

Kali pertama pada Mei tahun lepas bila CEO Air Asia X, Azran Osman Rani menuduh akhbar Utusan sebagai rasis, hanya kerana bertanya “Apa Lagi Cina Mahu?” dalam satu artikel yang berkisar kepada penemuan (findings) dalam PRU13 yang menyaksikan penolakan besar-besaran kaum cina terhadap BN.

Dalam insiden kehilangan MH370, seorang juruterbangnya mengkritik kerajaan dalam soal membuat kesimpulan bahawa penerbangan MH370 berakhir di Lautan Hindi.  Paling akhir kita tahu juruterbang ini digantung, selepas itu kita tidak pasti apa nasibnya.  Dah masuk kerja dah kot.

Terbaru, seorang lagi pegawai kanan Tony, Jason Lo yang juga CEO kepada Tune Talk, mengeluarkan kenyataan mahu Islam dalam kad pengenalan dibuang ketika mengulas insiden agensi kerajaan Pakatan Rakyat Selangor, JAIS menyerbu majlis perkahwinan hindu!!

Kenyataan macam itu tak kenalah, sebab yang buat tu JAIS (Pakatan yang bayar gaji), insiden seumpama itu pun bukan hari-hari berlaku di Malaysia hingga status agama nak dibuang dalam kad pengenalan semua orang Islam.

Menarik tentang Jason, walaupun dia bukan ahli politik, tapi hubungan akrabnya dengan seorang Menteri dalam kabinet Datuk Seri Najib Tun Razak sudah menjadi pengetahuan umum.  Maka itu kita bimbang kenyataan Jason ini akan digunakan oleh PAS untuk menghentam BN/UMNO.

Syukurlah kerana Menteri berkenaan cepat mengeluarkan kenyataan menolak pendapat seperti itu dan menyifatkannya sebagai pendapat peribadi Jason saja.  Kalau tidak jenuh juga, mana nak hentam Jason, mana nak hentam Menteri berkenaan lagi.

IMG-20140610-WA0000

Tapi itu isu lain.

Persoalannya sekarang masih berkisar kenapa pegawai-pegawai dalam syarikat yang dimiliki Tony ini semakin biadap dan berani mengeluarkan kenyataan yang bukan setakat boleh menjejaskan perniagaannya, malah memberi gambaran organisasi yang dimiliki Tony sudah cenderung ke arah politik kepartian.

Sebab kita semua tahu, ada parti politik di Malaysia ini yang bersungguh-sungguh mahu bangsa dan agama dibuang dari kad pengenalan serta borang-borang rasmi kerajaan seperti mana cadangan Jason Lo.  Ada apa-apa yang kita tak tahu ke?

Walaupun kenyataan Jason itu mungkin satu pendapat peribadi, tapi ia dibuat dalam kapasiti dia sebagai CEO Tune Talk – syarikat dimana Tony ada lebih 35% pegangan terus dan beberapa peratus lagi menerusi proksi.  Samalah dengan Azran pun, dia buat kenyataan menuduh Utusan (sebut Melayu) rasis atas kapasiti sebagai CEO Airasia X.

Suka tak suka, kenyataan yang seperti ini tetap memberi imej buruk kepada organisasi besar yang Tony miliki seolah-olah semua orang besar dalam organisasi Tony memang perlu jadi begitu – anti kerajaan, celupar, rasis dan yang sewaktu dengannya.

Benarkah ini keadaannya Mr. Tony?

Jika benar, penulis mencadangkan, adakah perkara ini disengajakan sebagai satu cara Tony meminta perhatian kerajaan ke atas hutang syarikat tersebut yang dianggarkan berbilion ringgit?

11 thoughts on “Buang Islam Dalam I/C: Kenapa ‘Kuli-Kuli’ Tony Makin Rasis & Celupar?

  • June 10, 2014 at 12:53 pm
    Permalink

    islam dalam ic orang islam apa ada kena mengena dengan dia kalau dia mau taruk ic dia agama hindu kaa agama kristian kaa apa orang peduli lantak pi dia lah, yang pi campur orang islam punya hal ni apa punya bangang tok nenek tak ajar kaa

    Reply
  • June 10, 2014 at 2:17 pm
    Permalink

    naik lemak la sebab kawan dia menteri

    Reply
  • June 10, 2014 at 3:37 pm
    Permalink

    Dekat2 nak ramadhan ni ada pulak yang suruh buang status agama dalam ic. Senang nak makan kat kedai time puasa kot.

    Reply
  • June 10, 2014 at 4:20 pm
    Permalink

    Hehehehe, good one saudara anakbochek

    Reply
  • June 10, 2014 at 5:18 pm
    Permalink

    Yang paling mudah ialah kita jauhi airasia kalau mau naik kapal terbang banyak syarikat lain lagi.

    Reply
  • June 10, 2014 at 5:39 pm
    Permalink

    jangan kata ada orang Islam tergamak mengaku kata dia bukan Islam bila kena tangkap makan di bulan puasa…sudah ada pun orang Islam kena tangkap minum arak pandai beristighfar depan orang jabatan agama yang membuat serbuan tempat dia minum arak

    aku nak kata bangang nak mampos pada kuncu-kuncu beruk itam(KJ) seperti jason lo ini…bangang sebab kalau pada IC perempuan bernama zarina abdul majeed itu tidak diletak beragama Islam, sudah tentu bertambah kewajaran itu untuk JAIS datang menghalang acara perkahwinan ikut cara hindu itu dari diteruskan

    Reply
  • June 10, 2014 at 5:51 pm
    Permalink

    ingat lagi tak fasal speaker DUN Selangor(hannah yeoh) nak letak anaknya sebagai ‘bangsa Malaysia’ dalam sijil/surat lahir anaknya itu?

    mana boleh letak ‘bangsa Malaysia’, kalau nak letak bangsa cina dan india JPN boleh pertimbangkan…kalau nak letak ‘bangsa Malaysia’, mengikut syarat tidak rasmi hannah yeoh kena masukkan dan pancutkan sperma dari kote bangsa india, cina, melayu, kadazan, iban, murut dll ke dalam buritnya…bila aku kata begini pada pencacai PR, mereka suka marah-marah, apa dahh!

    Reply
  • June 10, 2014 at 7:43 pm
    Permalink

    La ni dah begitu ghamai rakyat Malaysia begitu terkeliru ngan terma Bangsa ato padanan kata bahasa inggeris nya sebagai Nation. Makna Bangsa/Nation bermaksud suatu kumpulan orang yang mendiami dalam satu kawasan yang biasa nya mempunyai sebuah kerajaan yang merdeka seperti Malaysia ni. Orang luar akan kenali negara kita sebagai Malaysia dan penduduk nya sebagai Orang Malaysia – Malaysian yang begitu rencam bahasa,agama,budaya & aliran pemikiran. Tapi bagi Orang Malaysia akan mengkategori kan rakyat negagha ni dalam pelbagai etnik – suku kaum: ada melayu,tamil,sikh,kadazan dll. Bila etnik etnik ni berada di luar negagha depa akan lebih selesa mengenal kan diri nya sebagai Orang Malaysia…tu la dia istilah yang tepat keghana di sempadan kan oleh batas politik bagi sebuah negara merdeka.

    Kita jangan teraruh ngan kelentongan puak puak pembangkang…depa bukan nya dungu tapi buat buat dungu semata mata nak mempromo kan agenda politik depa jerrr. Jangan fobia ngan terma Bangsa & Etnik…tu ada la kehendak alami ciptaan ALLAH….!!!!

    Reply
  • June 11, 2014 at 6:21 am
    Permalink

    Betul tu… Boss AnakBochek. Orang Islam tertakluk pada Undang2 Syariah. Penguatkuasa mudah menjalankan tugas dengan merujuk status agama yg tercatit pada kad pengenalan.
    1. Kalau Jason Lo tidak merasa ‘bebas’ dengan ada TANDA status Islamnya, why convert in the first place?
    2. Kalau Jason Lo tidak mahu Islam tercatit dalam KPnya; dalam pada yg sama rasa perlu mengatakan “By the way, I am a Muslim, too”… now and then … bila rasa nak terlibat dalam perbincangan hal/isu2 dalam Islam; what does that make him?
    a. feel proud after catching others by surprise?
    b. just a hypocrite whenever/wherever he needs to be?
    Bila tamat tempoh edah mualafnya, dia akan bertanggungjawab ke atas perbuatannya. Sewaktu dihisab kelak, adakah dia bercadang untuk menjawab “… saya tidak tahu, kerana tiada yg menasihatkan saya…?” Selain dari rakan2 dia(yg tahu akan agamanya), adakah umum akan menasihatkan tentang Islam/hukum apabila terlihat seorang berwajah Pan-Asian bernama Jason Lo kiranya dia ‘terbabas’… ? Either he thinks he is very2 clever or he is really just ….
    P/S: Sesiapa yg ‘mencadangkan’ saudara ni masuk Islam tu dulu… tolonglah… tengok2kan lah dia ni…
    Waullahua’lam

    Reply
  • June 11, 2014 at 6:46 am
    Permalink

    Kalaulah ISA ada lagi mungkin sel penjara akan penuh

    Reply
  • June 12, 2014 at 3:38 pm
    Permalink

    Kes Hannah Yeoh tu sebenarnya lebih kepada keegoan bangsa. Kebiasaannya suami lebih dominan dalam hal ini sebab nama anak akan ikut surname bapak. So Hannah Yeoh malu kot nak bubuh bangsa India pada anaknya so dia buat2 bangang la letakkan bangsa Malaysia.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *