Pemimpin Perlu Ditegur Tapi Jangan Sampai Rosak Parti – Dr Mahathir

Bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad menegaskan bahawa ahli Umno perlu berani menegur pemimpin jika pemimpin itu buat salah, dalam masa yang sama memelihara kekuatan parti.

“Yang itu penting kerana kalau pemimpin buat salah, kita tegur. Tetapi dalam masa yang sama kita juga harus jaga kekuatan parti. Kalau kita tegur dan kita ambil tindakan yang melemahkan parti, tidak baiklah,” katanya kepada pemberita di Seremban hari ini.

Beliau ditemui selepas menyampaikan ucap tama seminar ‘Tanah Tumpah Darah Ku’ anjuran Majlis Belia Negeri Sembilan di Seremban hari ini.

Turut hadir Menteri Besar Datuk Seri Mohamad Hasan.

Katanya terdapat dua sifat dalam Umno iaitu menjadi pengikut yang taat, sehingga kalau pemimpin buat salah pun mereka terima, manakala satu pihak lagi tidak taat dan mereka mengambil tindakan keluar parti dan sebagainya.

“Jadi ini yang menjadi masalah,” kata Dr Mahathir.

Mengenai kemelut politik di Terengganu, beliau berkata perkara itu tidak akan berlaku jika semua pihak bermufakat (berunding) dengan baik.

“Jadi, apabila kita hendak bertindak kena ada rundingan dan sebagainya. Tentukan dahulu perkara yang tidak diingini daripada berlaku (implikasinya) dan tentukan juga tidak ada pihak yang berkecil hati…itu cara yang terbaik,” katanya.

Dr Mahathir berkata di Terengganu, mereka harus sedar bahawa kemenangan Barisan Nasional (BN ) pada pilihan raya umum 2013, adalah kemenangan yang tipis.

“Oleh itu, kalau mereka tidak bersatu maka akan jatuhlah kerajaan. Sekarang ini kita (BN) dapat kemenangan yang tipis di Terengganu, kita harus berhati-hati dalam menangani politik di negeri itu kerana jika dua atau tiga wakil rakyat BN ‘lari’ maka akan jatuh kerajaan.

“Tetapi Alhamdulillah, kemelut politik ini dapat diselesaikan,” katanya.

Ketika berucap pada majlis itu, Dr Mahathir berkata masyarakat di negara ini didapati kurang bersyukur dan berterima kasih dengan nikmat yang mereka peroleh dalam perubahan keadaan.

Katanya: “Zaman orang Melayu dijajah dahulu, kita miskin dan kita dapat apa-apa sedikit pun kita bersyukur. Dengan itu kita berusaha lebih kuat lagi, tapi peluang pada masa itu kurang.”

“Sekarang ini kita mendapat pelbagai kenikmataan termasuk biasiswa, cukup mudah.

“Jadi, kita kurang hargai. Apabila sesuatu itu datang dengan mudah, kita tidak menghargai. Inilah keadaan yang berlaku sekarang. Jadi, kita dapati ramai lagi tidak bersyukur dan berterima kasih, bahkan ada yang mengigit jari yang menyuapnya,” kata Dr Mahathir.

Menyentuh isu perpecahan orang Melayu, beliau berkata jika di zaman British dahulu mereka bersatu padu kerana sedar tentang ancaman terhadap keselamatan dan negara.

“Tapi sekarang kita anggap tidak mengapa (sebab) memang ini hak kita.

“Kita tidak lagi memberi tumpuan kepada kebaikan negara atau pun bangsa, tetapi kebaikan diri kita. Bermakna kalau kita hendak sesuatu itu, kita terpaksa berpecah-belah pun tidak apa, asalkan kita dapat untuk diri kita.

Dr Mahathir mengakui persekitaran baru juga memainkan peranan kerana negara sudah bebas dan Melayu dianggap berkuasa dan akan terus berkuasa.

-Bernama

54 thoughts on “Pemimpin Perlu Ditegur Tapi Jangan Sampai Rosak Parti – Dr Mahathir

 • May 15, 2014 at 8:31 PM
  Permalink

  Kenyataan Tun M sebagai orang yang sangat berpengalaman dalam kancah politik malah orang yang banyak berjasa kepada UMNO dan Negara seharusnya di terima dengan baik oleh semua pihak termasuk kepimpinan tertinggi dalam UMNO, Alhamdulillah kemelut di Terengganu akhirnya selesai namun harus dijadikan satu pengajaran supaya hal yang sama tidak lagi berulang & mereka yang bertindak tidak cerdik dalam menangani peralihan kuasa di Terengganu sehingga terjadinya salah faham seharusnya mengambil pendekatan berundur saja dari tugas yang telah diamanahkan.

  Reply
 • May 15, 2014 at 8:32 PM
  Permalink

  “Sekarang ini kita mendapat pelbagai kenikmataan termasuk biasiswa, cukup mudah”
  Kenyataan Tun tentang sekarang ini kerajaan ada bagi biasiswa aku kurang setuju. Tiga anak aku nak belajar semua kena buat pinjaman dari MARA dan PTPTN. Sekarang anak lum dapat keje dah kena bayar balik. Dulu aku sekolah menengah dari tahun 1975 sampai 1979 memang ada kerajaan bagi biasiswa dinamakan Biasiswa Kecil Persekutuan. Amaunnya RM25.00 sebulan. Sekarang ada lagi ke biasiswa gitu?

  Reply
 • May 15, 2014 at 9:26 PM
  Permalink

  Terimalah nasihat dari org yg berpengalaman. Apa yg penting kepentingan parti mengatasi segalanya.

  Reply
 • May 15, 2014 at 9:37 PM
  Permalink

  Cepat lupa TunM ni… dulu dia pun keluar UMNO jugak tak puas hati dengan TunA. Akibatnya Perak, Penang dan S’gor jatuh pada PR.

  Reply
 • May 15, 2014 at 9:47 PM
  Permalink

  Meme umno ni parti bodo…..nasib baik penyokongnya jugak banyak yang bodo2

  Reply
 • May 15, 2014 at 9:48 PM
  Permalink

  Nampak sangat hang ni NYANYUK Bujuk!!!

  Memang Mahathir keluar UMNO sbb tak puas hati dgn Abdullah Badawi, tapi Mahathir keluar selepas PRU12.

  Jadi nak kata bila Mahathir keluar UMNO, maka akibatnya negeri Perak, Penang dan Selangor jatuh pada FUCKUTAN RETARD adalah TIDAK BENAR!!!

  PLEASE GET YOUR FACTS RIGHT BUJUK!!!

  Reply
 • May 15, 2014 at 9:48 PM
  Permalink

  Si bangka yang tak dak manfaat kepada agama dan bangsa

  Reply
 • May 15, 2014 at 9:50 PM
  Permalink

  Mek Esah LAILAA, minum air lombong la!!!

  TAKE BEEEEEEEEEEEEEEEEEEER MEK!!!

  Reply
 • May 15, 2014 at 10:22 PM
  Permalink

  Setuju dgn Mek Esah

  Si bangka bernama NICKY AJIS adalah seekor KELAKNATE yang tak dak manfaat kepada agama dan bangsanya!!!

  TAKE BEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEER!!!

  Reply
 • May 15, 2014 at 10:46 PM
  Permalink

  Takda sapa juga nafikan antara punca PR menang d negeri tersebut adalah serangan2 TunM pada pemimpin k’jaan/umno kan…

  Reply
 • May 15, 2014 at 10:49 PM
  Permalink

  satu nasihat yang baik buat ahli parti UMNO…

  Reply
 • May 15, 2014 at 10:51 PM
  Permalink

  Jadi tak perlu Bujuk nak GEBANG HEBAT bahawa undi berpindah bukan kerana KEHEBATAN FUCKUTAN RETARD, tapi kelemahan pentadbiran UMNO/BN ketika zaman Pak Lah dulu!!!

  MUEH4444 TAKE BEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEER!!!

  Reply
 • May 15, 2014 at 10:55 PM
  Permalink

  Pembetulan pada post May 15th, 2014 at 10:51 PM

  Jadi tak perlu Bujuk nak GEBANG HEBAT bahawa undi berpindah kerana KEHEBATAN FUCKUTAN RETARD, tapi atas kelemahan pentadbiran UMNO/BN ketika zaman Pak Lah dulu!!!

  MUEH4444 TAKE BEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEER!!!

  Reply
 • May 15, 2014 at 11:23 PM
  Permalink

  Aku tak akan maafkan nik aziz…..biar dia susah nak mati…….kerana suka mengkafirkan orang. UMNO sekarang mempunyai ramai ahli….Tapi ahli yang penakut dan taksub tak tentu pasal…..Kebanyakan pemimpin Yang UMNO ada sekarang ini syook sendiri…..contohnya Najib ,KJ,Ahmad Mazlan…dan ramai lagi….itu yang jadikan kami meluat

  Reply
 • May 16, 2014 at 12:10 AM
  Permalink

  TUN M merajuk…keluar ameno….dia sorang je yg buleh…org lain tak buleh…

  Reply
 • May 16, 2014 at 12:46 AM
  Permalink

  Apalaaa hang ni mooo, Tun tak dak apa-apa jawatan pun dalam UMNO, yang hang marah sangat kat dia apasal ?? berapa banyak duit hang yang dia dah curi ?? aku rasa kalau tak kerana Tun, IC hang pun dok merah lagi, ntah-ntah dok kat Dhobi Ghat, ambil upah basuh cadar hospital.

  Reply
 • May 16, 2014 at 1:17 AM
  Permalink

  Tun M memang pandai mentadbir negara laa moo……. Masa Tun M menjadi PM Malaysia aman sejahtera dan parti UMNO pun kuat dan sebarang masalah besar dapat diselesaikan dengan baik pada akhirnya…Tun M sangat bijak orangnya serta berpandangan jauh kehadapan dan sebarang tindakan yang bakal dibuat telah difikirkan semasak-masaknya terlebih dahulu dan beliau juga sudah membuktikan bahawa kebanyakan tindakan beliau lebih baik daripada orang lain semenjak beliau menjadi PM. Tun M buat tindakan keluar sekejap dari UMNO kerana “ada orang yang degil” tak mendengar nasihat serta teguran dan berterusan melakukan tindakan tak betul… oleh kerana Tun M yang punya pengaruh tersendiri dalam parti dan beliau sedar tentang itu maka beliau bertindak keluar parti tetapi bukan keluar parti untuk melemahkan parti tetapi merupakan satu strategi bagi menyedarkan si degil.

  Reply
 • May 16, 2014 at 3:19 AM
  Permalink

  Begitulah hebatnya Tun M. Sehinggakan dah tak berjawatan dalam parti pun tetap di geruni lawan…

  Reply
 • May 16, 2014 at 7:38 AM
  Permalink

  bila 3 org bodoh menaip . semua fakta ke laut . jangan tanya siapa. lihatlah sendiri.

  Reply
 • May 16, 2014 at 8:19 AM
  Permalink

  Ketua menteri sarawak kata,hudud tak akan di laksanakan di sarawakk.
  Hidup BN! HIDUP ISLE,!

  Reply
 • May 16, 2014 at 9:14 AM
  Permalink

  Mooo@Lembu..Napa ko x sound DAPigs/PKR on Hudud issue???Lembu Bodoh cam kor nampak UMNO/PAS saja bila timbul Hudud…tapi skarang sapa yg terang2 menentangnya. Bila org kata kor bodoh cam lembu mare…tapi sememangnya kor nie LEBIH BODOH DRP LEMBU…

  Reply
 • May 16, 2014 at 10:29 AM
  Permalink

  Ketua menteri Sarawak tu islam.

  Yg hang dok pi sebok pasal non muslim tu gapo???

  Bodo!

  Reply
 • May 16, 2014 at 10:55 AM
  Permalink

  Hahahaha, berita cut & paste Mooh macam LAWAK la!!!

  So, sekarang ni FUCKUTAN RETARD nak AMBIK ALIH Sarawak pulak ka???

  Baru beberapa hari lepas FUCKUTAN RETARD dah GAGAL AMBIK ALIH TERENGGANU, FUCKUTAN RETARD NAK AMBIL ALIH SARAWAK pulak???

  Lawaklah puak4444 FUCKUTAN RETARD ni!!! Hangpa semua memang CLOWN YG SUKA BUAT LAWAK BODOW!!!

  Oh ya Mooh, Hadi Roi, Nicky Ajis, Nizar, arwah Zizan, Khalid Gereja, Jahil Rawa, Nuar BErahi, No-Role Ijjah, Khalid Gagap sambil Tidoq dan beberapa org lagi juga JELAS MENOLAK PERLAKSANAAN HUDUD MENGIKUT AL-QURAN dan HADIS SAHIH!!!

  Hang mau cerita apa Mooh, hang solat Jumaat pun hang tak buat!!! Nak cerita pasal perlaksanaan hukum hudud mengikut Al-Quran dan Hadis Sahih!!!

  Mooh, hang sendiri pun tak mahu perlaksanaan hukum hudud mengikut Al-Quran dan Hadis Sahih dijalankan, kerana hukum hudud mengikut Al-Quran dan Hadis Sahih tidak membezakan hukuman antara org muslim dan non-muslim, apatah lagi menyatakan LIWAT antara suami isteri tidak menjadi kesalahan di dalam hudud PAS!!!

  TAKE BEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEER!!!

  Reply
 • May 16, 2014 at 10:58 AM
  Permalink

  Apa pulak yang kau dah buat untuk agama dan bangsa Mek??? ..hang ada pun tak menambah…hang takdak pun tak berkurang….talk to your hand lah Mek…..

  Reply
 • May 16, 2014 at 11:02 AM
  Permalink

  Moo..hidup Isle hidup jugok…tapi mu solat Jumaat jange lupo pulok…

  Reply
 • May 16, 2014 at 11:10 AM
  Permalink

  Mooh tulis jer hidup Isle, tapi solat Jumaat tak tunaikan!!!

  Lepas tu Mooh boleh sembang pasal hudud PAS, pergi liwat bini hang la Mooh!!!

  TAKE BEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEER!!!

  Reply
 • May 16, 2014 at 11:18 AM
  Permalink

  untuk agama PAS…mek menyokong penuh sek 16 kanun jenayah PAS, untuk bangsa pulak mek, mek menyokong penuh usaha-usaha untuk menjadikan orang Melayu hamba di negara sendiri.

  Tu jasa mek..HAR.

  Reply
 • May 16, 2014 at 11:27 AM
  Permalink

  Mooh, satu perkara hang jangan lupa, Rosmah87 pun tak sokong hudud dilaksanakan di Malaysia!!!

  Mooh tak bising pun kat Rosmah87, takkan Mooh TAKUT kat BIG MAMA!!!

  TAKE BEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEER!!!

  BTW, ni lagu KHAS buat Mooh pada hari Jumaat yang MULIA ini, iaitu SEPOHON KAYU:

  Sepohon Kayu

  1
  Sepohon kayu daunnya rimbun
  Lebat bunganya serta buahnya
  Walaupun hidup seribu tahun
  Kalau tak sembahyang apa gunanya
  Walaupun hidup seribu tahun
  Kalau tak sembahyang apa gunanya

  Kami berkerja sehari-hari
  Untuk belanja rumah sendiri
  Supaya Allah menjadi sayang
  Kami berkerja hatilah riang
  Supaya Allah menjadi sayang
  Kami berkerja hatilah riang

  ( ulang 1 )

  Kami sembahyang fardhu sembahyang
  Sunat pun ada bukan sebarang
  Hidup di kubur yatim piatu
  Tinggallah seorang dipukul dipalu
  Hidup di kubur yatim piatu
  Tinggallah seorang dipukul dipalu

  ( ulang 1 )

  Dipukul dipalu sehari-hari
  Barulah ia sedarkan diri
  Hidup di dunia tiada bererti
  Akhirat di sana sangatlah rugi
  Hidup di dunia tiada bererti
  Akhirat di sana sangatlah rugi

  ( ulang 1 )

  Reply
 • May 16, 2014 at 11:57 AM
  Permalink

  Aduhhh… pedih menusuk kalbu dengar lagu ni. Tak kiralah anda berada di mana hatta di Turki sekalipun, lirik lagu itu tetap menghiris kalbu.

  Reply
 • May 16, 2014 at 12:02 PM
  Permalink

  Tun M keluar merajuk keluar UMNO tapi tak masuk mana2 parti politik lawan. Nik Aziz amat berharap Tun M masuk PAS tapi Tun orang yang ada prinsip tak macam sesetengah politician BN yang dah suam-suam kuku masuk fuckutan dengan harapan dapat melonjakkan populariti semula (read Arif Sabri, Bian Baru, Mike Tyson, Chua Jui Meng dan beberapa orang lain).

  Reply
 • May 16, 2014 at 12:12 PM
  Permalink

  ….ckp org tua tk nk dengar….melawan…..bila suruh tonggeng nk pulak…..beri minum air paip…. nak air lombong. Cakap je pandai….tapi pandir…

  Reply
 • May 16, 2014 at 3:17 PM
  Permalink

  apa pun aji hadi tak lalu makan sebab harapan menggunung dan jadi rata dan berbusut pun..kesian dia…ajar kitab udahah ji…

  Reply
 • May 16, 2014 at 3:25 PM
  Permalink

  Bukan dgr ckp org tua,dgr cakap rasul saw dan ulamakdan pemimpin yg patuh dgnajaran islam.

  Reply
 • May 16, 2014 at 3:31 PM
  Permalink

  Apa komsn ahli Mykmeut ni bila pemi pin BN sarawak/ ketua menteri sarawak tolak hudud. …..??

  Bila org bukan islam tolak hudud, umno ke oh…tapi bila org islamendiri yg tolak hudud, umno ok jer.

  U no parti hipokrit 1 malaysia.

  Reply
 • May 16, 2014 at 3:55 PM
  Permalink

  hahahahaha…..dey moooo, say thank to WTF for the inspirational song…..dalam Islam ingat mengingati pekara baik adalah satu tuntutan.

  Reply
 • May 16, 2014 at 4:00 PM
  Permalink

  Bukan aku dah jawab ka pagi ini jam 10:55 AM

  BODOW ka hang ni Mooh!!!

  Sedangkan Hadi Roi, Nicky Ajis, Nizar, arwah Zizan, Khalid Gereja, Jahil Rawa, Nuar BErahi, No-Role Ijjah, Khalid Gagap sambil Tidoq termasuk hang jugak Mooh JELAS MENOLAK PERLAKSANAAN HUDUD MENGIKUT AL-QURAN dan HADIS SAHIH!!!

  Apa comment hang pulak Mooh??? TAHALUL SYIASI KA??? Atau lebih pada amalan BAHALUL MUNAFIK puak FUCKUTAN RETARD!!!!

  BTW, meh baca komen KHALIFAH PAS, SAUDARA GONE END napa SARAWAK tidak akan ada Hudud:

  “Lim said these and Sarawak’s decision to join Penang in openly rejecting the Islamic penal was evidence that the Malay nationalist party’s authority over other Barisan Nasional state administrations was contributory to the continued existence of the hudud controversy. “There are two key reasons why Sarawak became the first BN state government to declare that hudud will not be implemented in the state: One, there is a strong DAP presence as the largest opposition party with 12 State Assemblymen and secondly there is no Umno in the state. “Clearly the other BN state governments will not follow the example of Sarawak because either there is no strong DAP presence or they are dominated by Umno,” Lim said in a statement.

  http://www.themalaymailonline.com/malaysia/article/dap-touts-own-presence-umno-absence-after-sarawak-hudud-ban

  ANALISIS YANG TEPAT DARI GONE END, cuma GONE END lupa nak beritahu, PAS sudah lama bertapak di negeri Sarawak, tapi sebab PAS INCOMPETENCE di negeri Sarawak, maka Hudud mengikut Al-Quran dan Hadis Sahih takkan dilaksanakan di negeri Sarawak.

  UMNO takder tapak (apatah lagi) locus standi di negeri Sarawak, tapi PAS ada tapak di negeri Sarawak, tapi disebabkan PAS INCOMPTENCE dan KURANG IMAN, jangan harap la pemahaman berkenaan hukum hudud mengikut Al-Quran dan Hadis Sahih disampaikan kepada rakyat Sarawak, apatah lagi nak cerita ingin melaksanakan hukum hudud mengikut Al-Quran dan Hadis Sahih !!!

  Secara SINISNYA, GONE END mengaku UMNO berjuang untuk Islam, bukan PAS. PAS hanya guna isu Hudud untuk menarik undi org Islam ketika pilihanraya (tak caya Mooh tanya Mother Terasa Cock dan Dr Dzulhelmy (org PAS tu))

  Secara SINIS juga, GONE END kata PAS nak laksanakan hudud mengikut Al-Quran dan Hadis Sahih di Kelantan, PAS can go to HEL and FORGET IT!!! PAS need UMNO in order to have hudud mengikut Al-Quran dan Hadis Sahih dilaksanakan di negeri Kelantan, sebab GONE END tahu yang PAS IS VERY INCOMPTENCE, PEJUANG MUNAFIK (PURA2 BERLAKON ISLAM) dan HANYA PENTINGKAN UNDI NAK PERABIHKAN DUIT KERAJAAN MALAYSIA!!!

  TAKE BEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEER MOOH!!!!

  Reply
 • May 16, 2014 at 4:17 PM
  Permalink

  moooo…bila nik ajis dan aji adi tolak hudud dengan alasan ianya hanyalah 0.001% dari Islam, apa hang kata ?? hang senyap ruyup.

  Bila nik ajis kata, hudud ni kalau payah tak perlu lah dilakukan, apa yang hang kata ?? hang senyap ruyup.

  Bila mat sabu tunduk angguk-angguk depan keranda si kafir karpal sink orang yang paling lantang menentang bukan saja hudud tetapi Islam….apa hang kata ?? hang senyap ruyup.

  hang faham tak maksud hipokrit mooo ?? hang tak faham kot.

  Reply
 • May 16, 2014 at 10:25 PM
  Permalink

  Nak tanya sikit.. sekarang ni siapa ketua UMNO ni? TunM ka Najib?
  Zaman TunM siapa berani lawan? Semua kena buang… sebab tu semua diam walaupun kesalahan depan mata. TunM siap buat debat olok2 UMNO vs PAS dan kata ulamak politik tak boleh caya sebab semua ulamak UMNO hanya mulut manis. Debat UMNO vs PAS tak jadi buat sebab 2 kali debat olok2 ulamak umno kalah.
  Sebelum ni TunM kata dia bukan lagi PM, hudud boleh d laksanakan tapi sekarang bila k’jaan dah berlembut dengan PAS nada dia dah bertukar. Dia lagi caya Kasim Ahmad dari kata2 Nabi(hadis). Jadi kalau korang lagi respek orang yg. tak respek Nabi… korang fikir sendiri, siapa korang. Nabi kata dia tinggalkan umatnya 2 perkara Quran dan Hadis… jadi siapa yg. hebat sangat tak terima Hadis sebagai sumber rujukan Islam?

  Reply
 • May 16, 2014 at 11:12 PM
  Permalink

  Tang bila pulak Mahathir kata ulamak UMNO hanya MANIS MULUT??? (is there such thing as ulamak UMNO ka Bujuk???). Ceritalah sikit Bujuk!!!

  Nicky Ajis dan ahli2 DUN Kelantan ketika meluluskan Fasal 16 Enakmen Jenayah Syariah II 1993 pun tak percaya Hadis Sahih, jadi kalau Bujuk lagi respect Nicky Ajis daripada Nabi Muhammad SAW, itu hak hang la Bujuk, we do not mind if you do not have enough FAITH in Islam!!!

  BTW, Nicky Ajis lagi respect kat Gone End (sampai dapat gelaran khalifah PAS) dari Nabi Muhammad SAW (sbb menurut Nicky Ajis, Nabi Muhammad SAW kecik2 sama level dgn mamat2 kampung), apatah lagi tak percaya kepada keesaan Allah SWT, di mana kalimah Allah dibenarkan sng kata ganti nama tuhan dalam Bible, betul tak Bujuk!!!

  Terimalah HAKIKAT kata2 Khalifah PAS yg Bujuk hormati, iaitu Gone End di mana ““There are two key reasons why Sarawak became the first BN state government to declare that hudud will not be implemented in the state: One, there is a strong DAP presence as the largest opposition party with 12 State Assemblymen and secondly there is no Umno in the state. “Clearly the other BN state governments will not follow the example of Sarawak because either there is no strong DAP presence or they are dominated by Umno,”

  http://www.themalaymailonline.com/malaysia/article/dap-touts-own-presence-umno-absence-after-sarawak-hudud-ban

  Fahamilah kata2 Gone End wahai Bujuk, jangan rasa sedih sbb DAPigs tak pandang tinggi pun parti PAS Bujuk!!!

  Reply
 • May 17, 2014 at 2:19 AM
  Permalink

  Dalam DUN k’tan tu berapa ramai ahli UMNO? Mereka sokong ke tidak? Ada mana2 ulamak yg. pertikai fasal 16 anakmen syariah k’tan? Yg. aku tau Zul Kulim je yg. pertikaikan… taktau la kalau korang kata dia ulamak.
  Isu kalimah Allah… baik korang diam kalau UMNO sabah tak berani bersuara d sabah. Allah tuhan sekelian alam(Alhamdulillah hirabbil aalamin), malah ikut sejarah kristian berasal dari ajaran Isa a.s. melalui kitab injil yg. wajib kita percaya. Siapa yg. turunkan Injil? Jadi isu penyelewengan kalimah Allah itu yg. perlu d jelaskan dan d debatkan supaya orang kristian faham dan isnyaAllah akan d beri hidayah dila mereka faham. Ini peluang orang Islam nak dakwah penganut kristian.
  PAS tak harapkan pandangan DAP atau UMNO yg. tak boleh memberi manafaat atau mudarat tampa izin Allah, kita hanya harapkan redha Allah.

  Reply
 • May 17, 2014 at 3:43 AM
  Permalink

  Pada tahun 1990, kesemua ahli DUN Kelantan adalah PAS dan Semangat 46, tiada satu pun kerusi UMNO!!! NAMPAK SANGAT ORG PAS BODOW KELAKNATE DALAM SEJARAH!!!

  http://www2.pmo.gov.my/election/p_umum_dew.asp

  TAKE BEEEEEEEEEEEEEEEEEEEER!!!

  Tak perlu jadi ulama Bujuk, cuba baca Hadis Sahih ni:

  “Berjimaklah melalui depan atau melalui belakang. Jauhi dari memasukkan zakar ke dalam dubur dan berjimak semasa haid.” (Riwayat An-Nasai)

  Kalau hang baca, tentu hang faham maksudnya, tidak dibenarkan liwat antara suami isteri dan juga ketika isteri hadi!!!

  DALIL mana yang pakai ni Bujuk mengatakan suami boleh liwat isteri??? HADIS dari NABI PAS, Nicky Ajis ka Bujuk??? TAKE BEEEEEEEEEEEEEEEEEEEER!!!

  Hahahaha, Bujuk tak tahu beza antara kitab Injil yg diturunkan oleh Allah SWT dan kitab Bible yg umat Kristian pakai pada masa ini!!! Baik hang buat research dulu la sebelum sembang kat sini. Sebagai permulaan, sila google ayat “Council of Nicaea”

  Hang ni Bujuk buat MALU nate PAS jer!!! TAKE BEEEEEEEEEEEEEEEEEEEER!!!

  PAS tak harapkan pandangan org lain??? Dah tu apahal dulu setuju tak nak laksanakan Hudud ketika mula2 membuat FUCKUTAN dgn DAPigs dan PGayR!!! Dan kenapa PAS terima pandangan UMNO untuk PAS supaya membawa usul di Parlimen untuk perlaksanaan Hudud di Kelantan!!!

  PAS tak terima pandangan org lain ka Bujuk??? NAMPAK SANGAT PAS NI GOLONGAN SOMBONG BODOWI!!! TAKE BEEEEEEEEEEEEEEEEEEEER!!!

  Reply
 • May 17, 2014 at 7:47 AM
  Permalink

  Dimana pulak disebut HALAL liwat Isteri? Aku tak pernah dengar dan baca mana2 statement kata halal liwat Isteri atau sesiapa pun termasuk binatang yg. dikeluarkan oleh PAS dan pimpinannya. Nampaknya kamu setaraf dengan Timb. Presiden MCA Wee ka Siong yg. sebut pencuri arak tak kena hukum. Hukum Syariah selain hudud ialah qisas dan takzir. Hang dengar hujah wee ka siong berbanding hujah Dr.MAZA dan wakil Jakim masa wawancara sinar isu hudud tak?
  Ada tak Dr.Maza dan Jakim tanya soalan yg. hang sebut ni? itu maknanya mereka faham tentang hukum. Sebaliknya Wee Ka Siong berulang2 tanya pasal rogol, curi arak dan sebagainya seperti mereka tak kena hukum. Malah lebih teruk… dia tak faham jawapan TMB k’tan pasal takzir.. sama macam ko.
  Persoalan aku adakah ko sama macam MCA dan puak kafir yg. tak faham langsung hukum Islam.

  Reply
 • May 17, 2014 at 8:00 AM
  Permalink

  Macam tak caya pulak 1990 UMNO mati terus d k’tan… tapi beberapa ahli S46 tu kemudian masuk umno. Sebelum tu mereka juga ahli umno. Selepas ada ahli umno dalam DUN k’tan mereka buat apa pulak langsung tak bangkitkan soalan orang bukan Islam ni?
  Sampai sekarang.. selepas Zul kulim dedahkan isu tersebut, aku tak pernah juga dengar isu ni d bangkitkan dalam DUN k’tan. Dalam fikiran aku… mereka faham isu hudud ni, yg. tak faham hanya MCA dan ahli umno yg. setaraf MCA.

  Reply
 • May 17, 2014 at 10:53 AM
  Permalink

  Memanglah ahli2 S46 kemudian masuk UMNO, tapi S46 hanya bubar tahun 1996, bermakna S46 masih bersama PAS ketika meluluskan Enkamn Jenayah Syariah II Kelantan 1993, sebab dluiluskan tahun 1993. Nampak sangat ciri2 MUNAFIK ada pada hang Bujuk!!!

  Bukan dah bincangkah dahulu isi kandungan Fasal 16 tu, bahawa LIWAT ditafsir seperti berikut:

  Liwat ialah suatu kesalahan yang merupakan persetubuhan di antara seorang lelaki dengan seorang lelaki yang lain atau di antara seorang lelaki dengan seorang perempuan SELAIN DARIPADA ISTERINYA yang dilakukan di luar tabii iaitu melalui dubur.

  Itu tafsiran yang SALAH Bujuk, mana pulak LIWAT tak jadi kesalahan pada isteri, sedangkan Hadis Sahih terang2 kata tidak boleh liwat isteri melalui dubur. Hang bi Bujuk, TAK RETI BACA MAKSUD YANG AKU SEBUT KA BUJUK!!!

  http://www.mykmu.net/?p=36975

  Bujuk kata aku setaraf dgn Wa Kee Siong, apa hang cerita Bujuk!!! Cuba jelaskan maksud hang, nak tuduh aku KAFIR ka!!! Jangan takut Bujuk, aku dah lama anggap org2 PAS ni bukan org Islam. Hehehehehehehe!!!!

  Aku memang tak faham Hudud PAS, sebab aku tak anut agama PAS. Tapi kalau setakat hukum Hudud mengikut Al-Quran dan Hadis Sahih itu, fahamlah sikit berbanding hang Bujuk!!!

  Contohnya bila Bujuk kata Hudud hanya untuk org Islam, that is SO WRONG kerana hukum Hudud menurut Islam adalah hukum jenayah, dan bukan hanya org Islam sahaja melakukan jenayah.

  Meh la aku cut & paste semua argument hang kat sini dalam thread seterusnya untuk menunjukkan hang ni PENIPU dan asyik menegakkan benang yg basah, iaitu ciri2 org MUNAFIK!!!

  Reply
 • May 17, 2014 at 1:50 PM
  Permalink

  Padan dah jawapan aku d atas…
  Nak lebih hang p tanya ustaz2 yg. mengajar kitab d masjid, hang boleh tanya juga isu fasal 16 enekmen yg. hang pertikaikan. Jangan jadi Wee Ka Siong yg. terus tegakkan pendapat dia walaupun dah d beri penerangan.
  Kita tak boleh ambik kuasa Allah untuk kata orang lain kafir, korang kata… tapi kita boleh kata perbuatan2 yg. menjadikan seseorang itu kufur. Contohnya tinggal solat, bangga melakukan maksiat, menidakkan perintah Allah samada kecil apatah lagi yg. besar.

  Reply
 • May 17, 2014 at 2:34 PM
  Permalink

  Hahaha, la ni Bujuk nak mintak aku tanya Ustad pulak kenapa org PAS benarkan suami LIWAT isteri!!!

  Tak payah nak tegakkan benang basah la Bujuk, BERDOSA untuk suami LIWAT isteri, betulkanlah Fasal 16 Enakmen Jenayah Syariah II Kelantan 1993, tafsiran PAS akan maksud LIWAT adalah SALAH, itu sudah PASTI!!!

  Bujuk kata tak boleh ambik kuasa Allah untuk kata org lain KAFIR, dah tu awat Hadi Roi dulu tahun 1983 dalam amanat Hadi dia yg mengatakan siapa mengamalkan politik suku, agama suku masuk kafir. In the end, org4444 PAS jatuh kafir termasuk hang Bujuk bila PAS buang fahaman politik suku agama suku masuk kafir bila bekerjasama dgn DAPigs. Nasib hang lah Bujuk, aku tak kisah pun pasal bagi aku kesemua ahli PAS sudah jatuh hukum kafir mengikut amanat Hadi Roi.

  Tinggal solat tu Mooh (org PAS), tapi hang tak pernah tegur pun dia. Silap4444 hang pun tak solat, meh ingat pesanan aku untuk hang Bujuk:

  Sepohon Kayu

  1
  Sepohon kayu daunnya rimbun
  Lebat bunganya serta buahnya
  Walaupun hidup seribu tahun
  Kalau tak sembahyang apa gunanya
  Walaupun hidup seribu tahun
  Kalau tak sembahyang apa gunanya

  Kami berkerja sehari-hari
  Untuk belanja rumah sendiri
  Supaya Allah menjadi sayang
  Kami berkerja hatilah riang
  Supaya Allah menjadi sayang
  Kami berkerja hatilah riang

  ( ulang 1 )

  Kami sembahyang fardhu sembahyang
  Sunat pun ada bukan sebarang
  Hidup di kubur yatim piatu
  Tinggallah seorang dipukul dipalu
  Hidup di kubur yatim piatu
  Tinggallah seorang dipukul dipalu

  ( ulang 1 )

  Dipukul dipalu sehari-hari
  Barulah ia sedarkan diri
  Hidup di dunia tiada bererti
  Akhirat di sana sangatlah rugi
  Hidup di dunia tiada bererti
  Akhirat di sana sangatlah rugi

  ( ulang 1 )

  Bangga melakukan maksiat tu Stopa Ali, bangga sungguh Stopa Ali dgn SPENDA PUTIH dia.

  Menidakkan perintah Allah samaada kecil apatah lagi yg besar itu Nicky Ajis, Tak caya, lihatlah balasan yg diterima oleh Nicky Ajis la ni:

  http://2.bp.blogspot.com/-_WUH7g-TfRM/UWUtzCvMX1I/AAAAAAAA56s/_li6uh9m0EU/s640/1.jpg

  MOGA BUJUK JANGAN JADI CAMNI SUDAHLAH, NI PENYAKIT AKIBAT LIWAT ISTERI SENDIRI DAN MAKAN UBAT “TAHAN LAMA”!!!

  Reply

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.