Kristian Indonesia Haramkan Nama Allah Dalam Bible – Sarjana

Ketika sesetengah pihak menjadikan Indonesia, negara umat Islam teramai di dunia, sebagai contoh bagi menghalalkan penggunaan kalimah Allah, seorang sarjana agama itu kini memberikan gambaran sebaliknya.

Prof Dr Menahem Ali, sarjana dalam bidang agama Kristian dan pengajian semitik berkata, terdapat sebahagian penganut Kristian di republik itu menolak penggunaan kalimah “Allah” dalam Bible.

“Di Indonesia lebih kejam menurut saya, ada kelompok Kristian yang mengharamkan nama Allah dalam kitab Injil kerana ia dianggap (mereka) berhala umat Islam,” kata pensyarah Universiti Airlangga, Surabaya, itu.

Beliau berkata demikian sewaktu sidang media “Seminar Kalimah Allah dan Kristologi Nusantara” di Shah Alam, pagi ini. – Malaysiakini.com

10 thoughts on “Kristian Indonesia Haramkan Nama Allah Dalam Bible – Sarjana

 • May 6, 2014 at 8:26 PM
  Permalink

  Di Malaysia lagi la pelik….ada lebai-lebai yang kononnya alim menggalakan orang Kristian guna kalimah Allah dalam bible dan gereja.

  Reply
 • May 6, 2014 at 9:33 PM
  Permalink

  Memang pelik dan tersangat lah pelik !

  Reply
 • May 6, 2014 at 10:48 PM
  Permalink

  ingat lah IBADATdalam ISLAM ada empat ia itu ibadat hati kerana ALLAH, ibadat mulut kerana ALLAH, ibadat angota kerana ALLAH dan ibadat harta kerana ALLAH. Dan ALLAH telah meletakan hukum iaitu syariat (agama islam) 2 yang disuruh 2 yang dilarang dan 1 harus. Hukum kedua adalah hukum jazak (hukum pembalasan) iaitu buat baik di dunia dibalas baik di akhirat buat yang ALLAH murka dibalas azab di akhirat. Maka berpegang lah dengan Aqidah Islam.

  Reply
 • May 7, 2014 at 12:31 AM
  Permalink

  ALLAH SWT TUHAN YG SATU.HANYA DIA YG DISEMBAH.PERSOALANNYA ADAKAH AGAMA KRISTIAN ITU MENYEMBAH ALLAH SWT?JAWAPANNYA SUDAH TENTU TIDAK.JADI UNTUK APA MEREKA MENGGUNAKAN NAMA SUCI ALLAH JIKA AKIDAH MEREKA SUDAH SESAT DAN TIDAK MENYEMBAH ALLAH SWT.ADAKAH UNTUK MEMPERMAINKAN ALLAH SWT DAN MEMPERBODOHKAN ISLAM?MENGAPA ADA ORANG ISLAM YG SANGGUP MEMBIARKAN NAMA ALLAH DIPERMAINKAN.

  Reply
 • May 7, 2014 at 1:47 AM
  Permalink

  memang laa pelik kat eropah terutama Amerika sendiri TAKKAN GUNA NAMA ALLAH untuk nama Tuhan , benda ni berlaku kat Malaysia jeee , kesian aku tgk dorang ni , nama tuhan sendiri pun taktahu dan boleh berubah mengikut kepentingan politik hahahahaha

  Reply
 • May 7, 2014 at 9:22 PM
  Permalink

  Soalan Mudah
  Orang Kristian di Malaysia ni sembah Allah ke?

  Reply
 • May 8, 2014 at 7:02 AM
  Permalink

  dunia Kristean yg penuh hipokrit, gereja-gereja eropah yg hilang semangat, masyarakat kristean yg rosak aklak, pengamal sex bebas, bersekududukan sebagai amalan biasa, pakaian wanita yg tidak menutup aurat dan telanjang , MAKA MEMANG TIDAK LAYAK MEREKA MENGGUNAKAN KALIMAH ALLAH.
  Apakah manusia yg menjadikan manusia yakni Nabi Isa a.s sebagai berhala untuk disembah layak gunakan Kalimah ALLAH.
  Yang pasti penganut Kristen dinegara ini sejak seratus tahun yg lalu bukan asal beragama Kristean, mereka asal Buddha, Hindu dan penyembah roh dato nenek.Agama Kristean pun mereka tak faham tiba-tiba nak mengusik agama Islam, MAKA JELASLAH MEREKA MEMANG BUTA AGAMA, BODOH DAN TAKBUR TIDAK MAHU MENGKAJI ISLAM DENGAN MENDALAM UNTUK MELIHAT KEBENARAN HAKIKI!

  Reply
 • May 8, 2014 at 10:28 AM
  Permalink

  Ya lah depa memang bodo, sdr alimedanbaru , yg melayu Islam sokong tu pehal ?

  Reply
 • May 8, 2014 at 10:38 AM
  Permalink

  Sdr. Rap , depa pakai hujah dan dalil mana agaknya ????

  Reply

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.