Akhirnya Cadbury Jawab Dalam Bahasa Melayu

Dalam laporan Mykmu.net bertajuk Dalam DNA Babi: Cadbury Malaysia Berdolak-Dalih, Tiada Rasa Kesal kami menyelar sikap acuh tidak acuh syarikat pengeluar coklat terkemuka ini mengenai kontroversi membabitkan DNA babi dalam produk mereka.

Namun yang lebih serius ialah tindakan Cadbury Malaysia yang mengambil mudah isu ini melalui kenyataan di ruang facebook syarikat terbabit. Selain hanya mengeluarkan kenyataan dalam bahasa Inggeris, yang bukan bahasa rasmi negara ini, syarikat cuba berdolak dalik mengenai isu ini. –MYKMU

Akhirnya semalam Cadbury mengeluarkan kenyataan dalam bahasa Melayu yang merupakan bahasa rasmi negara ini. Seingat penulis, inilah kali pertama mereka menggunakan bahasa Melayu dalam kenyataan, kempen dan promosi produk mereka di facebook.

cadbury

11 thoughts on “Akhirnya Cadbury Jawab Dalam Bahasa Melayu

  • May 27, 2014 at 7:30 PM
    Permalink

    Still……Boikot cadbury !! banyak lagi syarikat orang Islam yang mengeluarkan Chocolate di Malaysia ni, malah ada syarikat chocolate luar negeri yang membeli chocolate buatan orang Islam Malaysia dan mereka lebelkan dengan label mereka sendiri, ini membuktikan quality chocolate keluaran bumiputera adalah tinggi. Rajin-rajin la pi lawat web PPIM.

    Reply
  • May 27, 2014 at 7:33 PM
    Permalink

    boikot saja , kenyataan dia pun tak ada penyesalan dan permohonan maaf secara terbuka kpd umat Islam.

    Reply
  • May 27, 2014 at 7:50 PM
    Permalink

    Laa.. Baru aku tau yg staff cadbury pandai ckap melayu… ingatkan hari2 tibai coklat celup susu trus fluent english dan laa ni baru sedar depa ni kat Malaysia?

    Reply
  • May 27, 2014 at 7:58 PM
    Permalink

    Apakah penting sangat tentang kemungkinan DNA haram contaminate dalam cokelat cadbury secara sengaja atau tidak. Yang paling pokok ialah membahaskan tentang terdapatnya DNA haram dalam cokelat dan isu ini sudah disahkan oleh menguatkuasa serta tiada penafian dari pihak pengilang sendiri.

    Jika sengaja bermakna bahan dari babi saperti daging batang pinangnya, daging rusuk, peha atau dada atau perut atau ususnya adalah merupakan salah satu bahan untuk adunan cokelat cadbury selalin dari serbuk cocoa, gula , susu, bahan pengawit dan lain2.

    Jika tidak sengaja bermakna bekas yang mengandungi babi digunakan untuk mengadun cokelate cadbury. Atau tong yang berisi bahan babi tertumpah masok dalam adunan cokelat. Jika ini berlaku kenapa bahan babi berada dalam kilang membuat cokelat ?

    Atasa alasan itu apa perlunya cadbury memberi penjelasan pada orang itu, ini,pihak itu dan ini. Tercemar adalah tercemar. Apakah penting sangat penjelasan mengenai cara atau kemungkinan atau berangkalian pencemaran itu berlaku. Kecuali cadbury mahu beri penjelasan bahawa van yang bawak cokletnya telah terbalik dalam kandang babi semasa perjalanan penghantaran. Semua cokelat terkeluar masok kedalam kandang termasok ditempat sembelih disebelah kandang lalu tercenar. Mereka pun cuci balik. proses semula , tetapi masih lagi tercemar.

    Selain dari penjelasan itu kita tidak nampak apa2 penjelasan lain lagi yang boleh diguna pakai untuk mempercayai cadbury.

    Orang islam gurantee tak mati kalau tak makan cadbury. TEtapi cadbury pasti mati jika orang islam boikot productnya. Orang melayu masih boleh beli van houten, neslee, dan jenama lain yang berlambak dalam pasaran. Kenapa harus memaaf cadbury selepas alasan mereka berikan. Kecuali beras yang dimport oleh Bernas dari Thailand, Veitnam, India , Pakistan atau Burma itu tercemar, susahlah sikit untuk orang melayu. Ini kerana nasi makanan utama. Nak tukar makan mee pun tak boleh kerana mee jugak dari beras buatannya.

    Reply
  • May 27, 2014 at 8:32 PM
    Permalink

    Kes/isu yg serius perlu ditangani secara serius juga. Saya amat tidak berpuashati kerana TINDAKAN setakat ini akan dikenakan kepada PENJUAL2 yg masih memasarkan produk2 tercemar tersebut di premis2 mereka.
    Sementara si PENGILANG akan/masih berbincang??? dengan JAKIM… Lebih baik ikut saranan2 Boss2 semua… boikot or just XXXbury this product/company.
    (Untuk sesiapa yg berminat; implikasi pencemaran DNA ini ada saya paparkan dalam http://www.mykmu.net/?p=43513 DNA Babi: Cadbury Malaysia Berdolak-Dalih, Tiada Rasa Kesal)

    Reply
  • May 27, 2014 at 8:47 PM
    Permalink

    aku tak faham kenapa JAKIM boleh terima alasan kononnya ada bahan nak buat coklat itu telah tercemar sehingga dapat dikesan DNA babi…takkanlah bahan bukan dari babi yang digunakan untuk membuat coklat itu boleh mempunyai DNA babi bila tercemar, tak masuk akal betul!…JAKIM harus sedar dan tahu alasan yang diberikan cuba nak perbodoh lagi orang Islam(kepada JAKIM juga) selepas memperbodoh orang Islam membeli dan makan coklat yang dibuat menggunakan bahan yang mempunyai DNA babi

    Reply
  • May 27, 2014 at 9:04 PM
    Permalink

    umat islam kalau tak makan pun tak mengapakan?? tak perlu boikot atau “perang” dgn cadbury.. kita cuma tak beli shj.. kena sematkan perasaan takut dlm jiwa mrk akan kekuatan dalaman org islam.. ingat kita cuma tak beli lagi cadbury bukan boikot!!

    Reply
  • May 27, 2014 at 9:33 PM
    Permalink

    Kalau lh kilang cadbabi ni beroperasi di Vietnam, dh lama kena bakar seperti konflik vietnam china hari tu. Untung lh cadbabi beroperasi di malaysia, dah buat salah pun ada pihak yang ” back up “. Kita bakor je….

    Reply
  • May 27, 2014 at 11:32 PM
    Permalink

    cadbabi patut diharamkan di jual di Malaysia…..kalau nak jual pun di pasar babi sahaja yang layak

    Reply
  • May 28, 2014 at 7:56 AM
    Permalink

    DyaNA babi teluk intan yg mkn cadbabi hari2

    Reply
  • May 28, 2014 at 2:06 PM
    Permalink

    Sebagai orang islam lebih baik jangan makan terus produk ni…
    Biar JAKIM lakukan tugas mereka…itu dah memang kerja mereka…
    Terpulang pada diri kita le…kenapa nak pening2kan kepala ye dak…

    Reply

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.