Tiga Lagi ADUN BN Nafi Keluar Parti di Terengganu

KUALA TERENGGANU 13 Mei -Tiga lagi Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) menafikan mereka akan turut bersama-sama keluar parti dan menjadi ahli Bebas bagi mengikut jejak bekas Menteri Besar, Datuk Seri Ahmad Said dan dua rakan mereka.

Salah seorang yang awalnya turut disebut-sebut, ADUN Kemasik, Ir Rosli Othman menegaskan, beliau tetap dengan pendirian untuk kekal bersama UMNO kerana menyayangi parti yang besar jasa dan sumbangan untuk bangsa dan negara.

“Saya menghormati tindakan yang dilakukan oleh Datuk Seri Ahmad bersama-sama dengan beberapa rakan ADUN, namun saya tetap sayangkan UMNO dan tidak akan mengeruhkan lagi keadaan,” ujarnya merupakan anggota Exco kerajaan negeri.

ADUN Pengkalan Berangan, A. Latiff Awang turut menyatakan berdiri teguh sebagai ahli UMNO dan tidak akan sesekali meninggalkan parti keramat itu yang sudah menjadi asas perjuangannya dari dulu, kini dan selamanya.

Anggota Exco kerajaan negeri itu menyatakan rasa sedih dan kesal

dengan peristiwa yang tak sepatutnya berlaku di negeri ini sekarang.

“Saya amat kesal kerana kebanyakan wakil rakyat Barisan Nasional (BN) dan Ketua UMNO Bahagian tidak pernah diajak berbincang oleh mana-mana pemimpin tertinggi parti dalam hal pertukaran Menteri Besar,” ujarnya.

ADUN Batu Rakit, Bazlan Abdul Rahman berkata, dalam krisis politik yang melanda kini, beliau tidak goyah dan bagi memastikan UMNO dan BN terus kekal memerintah dan memayugi nasib bangsa.

“Saya dipilih oleh masyarakat yang menyokong UMNO dan tidak boleh membuat keputusan peribadi dalam soal ini.

“Saya berharap rakan-rakan yang mengambil keputusan mengejut itu akan tetapi memberikan sokongan kepada parti,” ujarnya. – UTUSAN ONLINE

Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Politik/20140513/po_24/3-ADUN-BN-nyatakan-pendirian#ixzz31a123c2A
© Utusan Melayu (M) Bhd

One thought on “Tiga Lagi ADUN BN Nafi Keluar Parti di Terengganu

 • May 13, 2014 at 3:55 pm
  Permalink

  Krisis Politik Terengganu : Kenyataan Media Naib Ketua Pemuda Kemaman

  Assalamualaikum w.b.t

  Krisis politik Terengganu yang terbaru dilihat bakal memusnahkan terus kepimpinan Kerajaan pimpinan UMNO di Terengganu. Sebagai ‘orang dalam’ yang memiliki pelbagai maklumat, saya memilih untuk tidak menyalahkan mana-mana pihak walaupun berhak berbuat demikian.

  Saya melihat kepada jalan penyelesaian yang masih terbuka dan boleh mengekal Kerajaan Pimpinan UMNO yang sedia ada tanpa perlu diadakan Pilihanraya Negeri / Kecil. Sebenarnya Menteri Besar yang baru (UMNO) yang dilantik semalam akan kekal menjadi Menteri Besar sehingga adanya usul undi tidak percaya di Sidang DUN atau ada mana-mana ADUN yang boleh menyatakan beliau mendapat 17 sokongan kepada DYMM Sultan Terengganu.

  Dalam tempoh itu, kepimpinan UMNO pusat masih mempunyai ruang untuk mencari jalan penyelesaian. Keadaan ini juga kerana ketiga-tiga ADUN UMNO yang mengistiharkan menjadi ADUN Bebas tidak menyatakan sokongan kepada PAS dan jika kena caranya ketiga-tiga mereka juga boleh mengistiharkan mereka ‘ADUN Bebas yang menyokong UMNO’ sekaligus masih boleh menyelamatkan kepimpinan kerajaan UMNO di Terengganu.

  Seperkara lagi, dari segi dokumentasi atau prosedurnya, surat asal peletakan jawatan politik dari ketiga-tiga ADUN UMNO masih belum diterima Setiausaha / Presiden parti dan tiada apa-apa penerimaan atau persetujuan parti atas peletakan jawatan tersebut. Maka, ini membuka ruang untuk segala perbincangan dan mencari jalan penyelesaian serta menuntut kebijaksanaan Presiden parti menyelesaikannya.

  Dengan pelbagai ruang yang masih ada, saya memohon kepada semua ahli UMNO di Terengganu dan di Kemaman untuk bertenang dan berdoa kehadrat Ilahi supaya Kerajaan pimpinan UMNO terus menerajui negeri kesayangan kita ini. Saya sangat yakin, jika ditangani dengan penuh berhemah perkara ini dapat diselesaikan sebelum terjadinya “kemusnahan dasyat” kepada kita semua.

  Oleh yang demikan, sama-samalah kita berdoa supaya semua ujian Allah ini memberi kita satu jalan keluar yang membuatkan parti kesayangan kita ini menjadi lebih kuat dan terus mampu membela rakyat Malaysia. In Shaa Allah..

  Kami sangat sayangkan UMNO !!!

  (MOHD FAUZI MAT ADAM)
  Naib Ketua Pemuda UMNO Bahagian Kemaman /
  AJK UMNO Bahagian Kemaman.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *