Bantah GST: Sekadar Alasan Untuk Memberontak

Share


gst7

Sebenarnya kita tahu bahawa pakatan pembangkang ini akan menggunakan alasan apa sahaja untuk berhimpun dan berdemonstrasi semata-mata untuk menyatakan ketidak puas hati mereka terhadap kerajaan Barisan Nasional. Hakikatnya mereka ini hanya mewakili kaum minoriti di negara kita.

Tujuan mereka hanya satu iaitu menimbulkan huru hara untuk memberi gambaran kepada dunia bahawa Malaysia tidak aman. Kononnya rakyat ditindas. Klise ini digunakan oleh golongan pemberontak yang mewakili pembangkang di seluruh dunia. Ianya lebih merupakan agenda “tangan ghaib”. Namun bagi pihak pakatan pembangkang ini selari dengan agenda peribadi mereka untuk mencemarkan nama kerajaan walau dengan apa cara sekali pun.

1 Mei merupakan tarikh yang dipilih oleh pakatan pembangkang untuk mengadakan demonstrasi jalanan kononnya atas nama Perhimpunan membantah cukai barang dan perkhidmatan (GST). Ianya merupakan satu lagi perhimpunan haram yang akan diadakan di Jalan Raja dan bukannya di padang Dataran Merdeka seperti yang dirancang sebelum ini.

Ini memandangkan padang Dataran Merdeka ditutup untuk proses menaik taraf padang. Sebelum ini pihak penganjur perhimpunan Bantah GST telah menolak tawaran Stadium Merdeka dan Padang Merbok oleh polis sebagai lokasi alternatif kerana Dataran Merdeka dan lokasi disekitarnya mempunyai kepentingan sejarah.

Seperti biasa mereka akan menggunakan alasan-alasan bodoh untuk melakukan demo jalanan sepertimana BERSIH yang menyatakan sokongan kepada LGBT. Bayangkan parti PAS yang kononnya menegakkan Islam berdemo untuk kebebasan seks bebas. Kali ini kononnya berdemo jalanan untuk membantah pelaksanaan Cukai Barangan dan Perkhidmatan (GST).

Sekali lagi Kuala Lumpur akan menyaksikan demo jalanan dari puak minoriti yang tidak bertamaddun bermula di KLCC kira-kira pada pukul 2 petang, sebelum menamatkan perhimpunan itu di Jalan Raja. Pakatan pembangkang memilih untuk tidak mendengar atau buat-buat tidak faham kepentingan GST kepada rakyat dan negara. Bagi mereka apa sahaja perancangan dan perlaksanaan oleh kerajaan Barisan Nasional akan mereka tolak dengan siri demo jalanan.

Kononnya pelaksanaan GST ini akan menyebabkan kuasa beli rakyat semakin menurun kerana kenaikan harga barangan dan kos sara hidup yang meningkat. Ini merupakan kenyataan yang cukup tidak adil kepada kerajaan. Dalam masa yang sama, rakyat jangan sesekali tertipu dengan propaganda jahat pakatan pembangkang.

Gunakan kewarasan akal fikiran dalam membuat penilaian terhadap GST. Sebelum ini kita dikenakan SST sebanyak 15% (10% + 5%). GST pula hanya mengenakan cukai 6%. Secara terang dan nyata GST lebih rendah dari SST yang kita perlu bayar sekarang. Segala kenaikan harga yang tidak munasabah sekarang ekoran dari propaganda pembangkang yang cuba menggambarkan kenaikan harga yang disebabkan oleh GST sedangkan GST hanya akan dilaksanakan mulai 1 April 2015.



5 thoughts on “Bantah GST: Sekadar Alasan Untuk Memberontak

  • April 30, 2014 at 11:24 am
    Permalink

    Kalau ditanya pada peaerta demo nanti apa itu GST tentu mereka akan jawab…cukai yg kejan…bila disoal lebih mendalam mereka tentu akan kata itu cukai BN..sedangkan ibu ayah mrk dibebani dengan cukai tanah,pintu cukai pendaptan san macam -macam cukai lagi…tak pula mrk ambil tahu…

    tapi sebab anwar pusing kata gst tu kejan walaupun tak bagi tahu negara maju mana yg tak amalkan gst..semua makhluk bernama maCai percaya bulat-bulat

    Reply
  • April 30, 2014 at 11:36 am
    Permalink

    Cukai taksiran MBSA yang tinggi tak nak demo ke?

    Reply
  • April 30, 2014 at 11:36 am
    Permalink

    Woii… Rakyat perlukan air weh…..Settle kan isu air dulu…baru cakap besar…

    Reply
  • April 30, 2014 at 11:42 am
    Permalink

    Ni DEMO nak COVER LINE yang FUCKUTAN RETARD tak boleh selesaikan masalah air di negeri Selangor dan juga NUAR BERAHI TAKDER TELOR NAK LAWAN BININYA dalam pemilihan Kongres Nasional PGayR!!!

    Sudah2lah FUCKUTAN RETARD, setahun dah berlalu…kebanyakan org dah MOVE ON, GET ONE WITH LIFE dan BUAT KERJA, tapi FUCKUTAN RETARD masih lagi nak COVER LINE atas kekalahan mereka di PRU13 dahulu!!!

    Reply
  • April 30, 2014 at 2:59 pm
    Permalink

    WTF, ini juga demo nak cover line sebab ketua pembangkang tak dapat jumpa Obama dan cover line sebab dia bakal menghuni Lodge d Prison. Sebenarnya fuckutan nak gain momentum dengan berdemo. Bila lama tak demo dan pemimpin agung pulak ada yang nak masuk penjara dan ada yang dah terpaksa bersara (baca Pok Nik) dan ada pulak yang dah meninggal maka mereka bagai tumpul segala2nya. Fuckutan takut yang rakyat lupa dengan fuckutan dan fuckutan terpaksa berdemo untuk buktikan yang mereka masih relevan…

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *