Kenyataan PM Menandakan Berakhirnya Zaman Ego Besar Air Asia?

Share


Apabila Air Asia membuat keputusan enggan berpindah ke Kuala Lumpur International Airport 2 (KLIA2) pada 9 Mei 2014 seperti yang diumumkan oleh kerajaan, ia bukanlah satu kejutan yang terlalu besar kepada mereka yang mengikuti perjalanan syarikat tambang murah paling berjaya ini.

Syarikat ini ditadbir oleh kumpulan manusia yang penuh keangkuhan dan merasakan mereka memberi sumbangan besar kepada negara sehingga ia kebal dari segala tindakan. Para pemegang saham Air Asia mempunyai yang sangat baik dengan koridor kuasa negara terutamanya pada era pentadbiran Pak Lah. Apabila pentadbiran Pak Lah berakhir mereka mengambil bekas Menteri Perdagangan Antarabangsa (MITI), Tan Sri Rafisah Aziz sebagai pengerusi Air Asia X.

Namun kenyataan tegas Perdana Menteri hari ini mungkin menyaksikan episod baru urus tadbir penerbangan awam yang lebih baik.

Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak hari ini menegaskan, AirAsia tiada pilihan melainkan berpindah ke klia2 seperti yang dijadualkan dan Terminal Penerbangan Tambang Murah (LCCT) di Sepang pula tetap akan ditutup pada 9 Mei ini.

Sungguhpun kenyataan Mohd Najib diiringi dengan kenyataan berlapik:

“Kalau mereka buat kenyataan enggan berpindah, itu bunyinya seperti kenyataan yang sombong. Tetapi kalau mereka sebut ada sebab untuk keberatan berpindah dan ingin berunding dengan kerajaan, saya fikir cara seperti itu lebih sesuai.

“Sebagai sebuah kerajaan, kita akan teliti kalau mereka ada masalah. Tetapi apa yang saya ingin tekankan ialah berdialog dengan kerajaan menerusi MAHB.

Namun ia seharusnya memberi isyarat jelas kepada Air Asia bahawa zaman “keangkuhan” mereka mungkin sudah berakhir.

Sebelum ini apa sahaja keputusan dan pandangan MAHB selaku pihak berkuasa lapangan terbang dibantah atau dikritik oleh mereka.

Tidak cukup itu pada Februari 2014, berbangga dengan rekod keuntungan Air Asia, Tony Fernandes yang tidak berpuas hati dengan beberapa tindakan MAHB dalam isu KLIA 2 dan cukai lapangan terbang mengkritik MAHB. Antara lain beliau menggesa MAHB supaya mula menguruskan keuntungan dengan bijak supaya dapat mengelakkan dari membebankan pembayar cukai.

Fernandes juga mengkritik MAS dan MAHB kerana terus berbelanja dan rugi.

“It’s supposed to be profit-making. This just hurts decent players in the business when they’re spending like there’s no tomorrow,” said Fernandes. ”

MAHB yang jelas telah lama bersabar dengan Air Asia akhirnya bertindak balas menjawab komen tersebut.

This has resulted in several enquiries being directed to MAHB especially by the shareholders. While it is not MAHB’s policy to comment on statements made by our partners but in this case we had been advised that as a public listed company, we need to correct the information related to MAHB.

MAHB wishes to clarify that since it was incorporated 22 years ago, its financial performance has been showing consistent profits yearly.

Over the last 15 years since being public listed, MAHB has continually paid the concession fees and taxes to the government, issued dividends to shareholders, paid incentives to airlines, and remained profitable.

Since 2002, AirAsia has been a beneficiary of MAHB’s strong financial performance as it has received the most incentives over the last 10 years from MAHB, despite it not being the airline that contributed the highest number of passengers or revenue.

MAHB had specifically introduced an incentive programme to support the growth of AirAsia, at its infancy stage. This had facilitated AirAsia’s growth to become the successful airline that it is today.

Ini tentulah satu kejutan kepada Fernandes yang selama ini cuba memprojekkan Air Asia sebagai sebuah syarikat tanpa bantuan kerajaan.

Bantuan MAHB kepada Air Asia

Pada 20hb Mei 2008, Menteri Pengangkutan telah mengesahkan di Dewan Rakyat bahawa AirAsia telah berhutang cukai lapangan terbang (airport tax) berjumlah RM 110 juta daripada tahun 2002 sehingga 31-03-2008. Cukai ini sebenarnya dibayar oleh pengguna kepada Air Asia dan Air Asia sepatutnya menyerahkannya kepada MAHB. Namun selama hampir 6 tahun, Air Asia menyimpan wang cukai ini tanpa diambil apa-apa tindakan oleh kerajaan ketika itu.

Air Asia hanya mengembalikan Cukai tersebut pada tahun 2009. Menurut Dewan Rakyat, sehingga September 2009, AirAsia telah melangsaikan semua hutang mereka kepada MAHB yagn berjumlah RM112.06 juta.

Jumlah ini sebenarnya diskaun daripada jumlah kutipan sebenar sebanyak RM132.1 juta. Menurut kenyataan Timbalan Menteri Pengangkutan di Dewan Rakyat pada Disember 2009 kepada soalan YB Wee Choo Keong,

“MAHB dan AirAsia bersetuju bahawa AirAsia perlu membayar RM111.6 juta selepas potongan RM25 juta sebagai “incentive”. Daripada RM25 juta, RM21 juta diberikan kepada AirAsia dan RM4 juta kepada AirAsia –X. maun yang diberikan kepada AirAsia adalah untuk menghargai AirAsia mempromosikan industri pelancongan.

Lihatlah keistimewaan yang diperolehi oleh Air Asia. Cukai Lapangan Terbang bukanlah cukai keuntungan atau cukai pendapatan. Cukai Lapangan Terbang tidak ada kena mengena dengan Air Asia langsung. Ia dibayar oleh pelanggan Air Asia kepada kerajaan. Air Asia hanya membantu kutipan sahaja apabila kos dimasukkan terus ketika pelanggan membeli tiket mereka.

Dalam kaedah perniagaan seperti ini Air Asia meraih “kelebihan” besar apabila boleh menggunakan terlebih dahulu duit cukai ini sebelum diserahkan kepada MAHB. Malahan jika ada pelanggan yang tidak menaiki kapal terbang biar pun tiket yang termasuk cukai tadi telah dibayar, Air Asia tidak perlu membayar kepada MAHB.

Ini juga pernah menjadi kontroversi kerana Air Asia tidak pernah membayar kembali cukai tersebut kepada pelanggan.

Kerap “Ugut” Kerajaan?

Setiap kali ada isu kontroversi membabitkan MAHB atau kerajaan, Air Asia bukan bersifat merayu tetapi bersifat bercakap gah seolah-olah merekalah penyelemat rakyat Malaysia yang mahu menggunakan kapal terbang tambang murah.

Air Asia pernah “mengugut” kerajaan secara tidak langsung untuk memindahkan Ibu Pejabatnya ke Jakarta, Indonesia sebagai reaksi tidak berpuas hati dengan sokongan kerajaan terhadap syarikat mereka. Kemudian menafikannya apabila berlaku rundingan untuk penggabungan dengan MAS.

Apabila usaha penggabungan tersebut gagal kerana mendapat bantahan ramai, Fernandes mengumumkan pemindahan ibu pejabat serantau beliau ke Jakarta.

Pada 2012, Ahli Parlimen Wangsa Maju. Wee Choo Keong sekali lagi mengkritik Air Asia,

“Dulu, mereka mahu pindahkan ibu pejabat ke Indonesia tetapi apabila ditawarkan peluang bertukar saham dengan Malaysia Airlines System Bhd. (MAS), mereka tidak jadi pindah. Kini apabila perjanjian pertukaran itu dibatalkan, AirAsia mahu pindahkan pula hab mereka ke Jakarta.

“Ini tidak betul, kerajaan jangan tunduk lagi kepada tuntutan-tuntutan mereka. Kita tidak perlukan sebuah syarikat yang hanya akan memihak kepada negara apabila semua keputusan memenuhi permintaan mereka.

“Tetapi apabila ada keputusan tidak memihak, mereka merajuk dan mahu memindahkan syarikat pula. Kita tidak perlukan syarikat seperti ini yang dikawal oleh individu yang lebih mengutamakan kepentingan sendiri berbanding negara,” jelasnya.

Menurut Choo Keong, isu perjanjian pertukaran saham dengan MAS merupakan antara bukti sikap tidak bertanggungjawab AirAsia.

“Mereka kata perjanjian pertukaran saham itu bertujuan membantu MAS untuk terus berkembang maju tetapi kita boleh lihat, ia memberi kelebihan kepada AirAsia terutamanya dari aspek penggunaan kemudahan,” ujarnya

Apakah kenyataan Mohd Najib menandakan berakhirnya zaman keegoaan Air Asia sehingga kerap kali melampaui MAHB atau sekadar satu lagi cubaan Tony Fernandes menguji sempadan kuasa supaya beliau mengetahui di mana arah tuju para pelobi beliau untuk bergerak selepas ini?

9 Mei 2014 akan menjadi titik penentu siapa yang menang – Kerajaan atau Air Asia?



50 thoughts on “Kenyataan PM Menandakan Berakhirnya Zaman Ego Besar Air Asia?

  • April 5, 2014 at 5:31 pm
    Permalink

    Air Asia contoh utama tahap kesombongan tertinggi dari CEO sampai ke Ground staff dia

    Reply
  • April 5, 2014 at 5:35 pm
    Permalink

    OI..BODOH
    MAS UNDER UMNO DAH NAK LINGKUP ITULAH PASAL NAJIB KACAU SIKIT AIRASIA..

    UMNO=LEMBU=KANGKUNG=KAMU
    HAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHHAAHHA

    Reply
    • April 5, 2014 at 5:51 pm
      Permalink

      RED BEAN ARMY OR READ SUARA DAP THREE THOUSAND SALARY
      LU TAK MKN KANGKONG SEBAB ITU LU MANYAK BOLOH
      WE ARE DISCUSSING ABOUT AA ISSUE , BUT U TALK ABT MAS , NAJIB , UMNO
      GO BACK ASK KIT SIANG GO;ENG KANGKONG MAA

      Reply
    • April 5, 2014 at 5:55 pm
      Permalink

      LESS EAT KANGKONG OTAK STUPID MA , I ALWAYS ASK FOR KANGKONG BELACAN , NEVER MISS AT RESTAURANT NYONYA

      Reply
    • April 5, 2014 at 6:14 pm
      Permalink

      Hang tu yang bodo sombong weiii Rosmah87….

      PKR = Paria Kangkung Rencong betoi kan…?

      Reply
      • April 5, 2014 at 6:18 pm
        Permalink

        Dia penyokong kuat Air Asia sebab AA banyak membantu dengan membuat penerbangan ke kawasan ‘pendalaman’ di Sabah seperti Sandakan dan…..

        Reply
        • April 5, 2014 at 7:36 pm
          Permalink

          aku tolong sambung…Kota Kinabalu.

          hahahahahahaha….tu pun ada hati nak tunjuk pandai kat sini, kalau pandai betul tak pe la jugak…ni kangkung !!

          Reply
          • April 5, 2014 at 8:19 pm
            Permalink

            HAHAHAHAHAHAHAHAHA

        • April 5, 2014 at 8:42 pm
          Permalink

          SEMENTARA ITU MAS PULA ADA MEMBUAT PENERBANGAN DI DAERAH KENINGAU, SIPITANG, PENSIANGAN, TAMBUNAN DAN KOTA MARUDU.

          WAKAKAKAKKAKAKAKAKAKAKAKAKAKAKAKAKAKAKAKAKAKKAKAKAKAKAKAKAKAKAKAK

          UMNO=LEMBU=KANGKUNG=KAMU=BODOH

          Reply
          • April 5, 2014 at 9:55 pm
            Permalink

            What is so funny about that???

            Are you LAUGHING at yourself for being a RETARD RBA!!!

            MUEH4444

          • April 5, 2014 at 11:36 pm
            Permalink

            hehehehe…dia baru belajar kota kinabalu tu adalah ibu negeri Sabah, dan bukan pekan kecil di pendalaman !!

          • April 6, 2014 at 1:21 am
            Permalink

            ape dia mencarut nih..daerah2 yang disebutkan tu lapangan terbang pun tiada…menyalak je

          • April 6, 2014 at 2:43 pm
            Permalink

            BUDAK MYKEMUT NI KATA MAS RUGI SEBAB TERBANG KE DAERAH2 PEDALAMAN SABAH BERBANDING AIRASIA.

            SO AKU TULIS LA SEMUA DAERAH PEDALAMAN SABAH..

            SELAIN DARI PEKAN KUDAT(BUKAN MAS) MANA LAGI DAERAH LAIN YG FLIGHT BOLEH LAND?? AKU CAKAP AIRASIA DAN MAS BERSAING SAMA RATA DI SABAH.

            NAMPAK TAK KEBODOHAN BUDAK UMNO(KEMUT)??

            WKAKAKAKAKAKAKAKKAKAKAKAKAKAKAKAKAKKAKAKAKAAKAKAKAKKAKAKAKAKAKAKAKAKAKAKKAKAKAKAKAKAKAKAKAKAKAK

          • April 6, 2014 at 3:24 pm
            Permalink

            Oh…mana ada depa sebut nama tempat2 tu!!!!

            Aku pun takder sebut tempat2 tu!!!

            NAK BUKTI!!!

            WTF says:

            APA DIA RETARD???

            Hari tu hang kata di mana ada MAS, di situ ada Air Asia!!!

            Bila dah dibuktikan kata2 hang tidak benar, hang nak kami buktikan yg MAS ada beroperasi kat kawasan2 yg RETARD sebut tu???

            Commercial Flight mana yang pergi Keningau, Pensiangan, Tambunan, Kuala Penyu dan Kota Belud!!!

            Cuba RETARD ulas sikit!!!

            11:10 AM on February 26, 2014

            http://www.mykmu.net/?p=40370

            Nampak sangat hang menang argumnet, but cannot even make an argument!!!

            Nampak sangat Rosmah87 budak RETARD belaan RBA DAPigs!!!

            WAKAKAKAKAKAKAKAKAKA

          • April 6, 2014 at 3:25 pm
            Permalink

            Ralat:

            Nampak sangat hang nak menang argument, but cannot even make an argument!!!

            Nampak sangat Rosmah87 budak RETARD belaan RBA DAPigs!!!

            WAKAKAKAKAKAKAKAKAKA

          • April 7, 2014 at 12:16 am
            Permalink

            hehehehe…

          • April 7, 2014 at 2:20 am
            Permalink

            biasalaa puak kafir DAPigs yang benci Islam kat borneo ni aku tak hairan kalau dia menipu , inilah golongan anti Islam daripada DAPigs

    • April 6, 2014 at 11:53 pm
      Permalink

      Kau in cuma barua DAP, KEADILAN & PAS….DAH TERLALU LAMA CIUM TAIK. TULIS PUN MERAPU…. YG PASTI CUMA KAU SORANG YG BODOH….

      Reply
    • April 7, 2014 at 2:23 am
      Permalink

      serangan tak berotak daripada puak DAPigs yang jelas membenci orang Islam yang berada di Borneo !!!

      Reply
  • April 5, 2014 at 6:55 pm
    Permalink

    kacang lupakan kulit.
    Kesian kulit.
    Macam Bumiputra yang dah berjaya sekarang dengan dasar ekonomi baru yang dibentuk oleh Allahyarham Tun Abdul Razak pada taun 1970 dululah
    Sekarangni mendabik dada sambil mengutuk kerajaan
    Tapi kerajaan terus juga membantu melayu sebegini yang bakal menjatuhkan kerajaan sekarang.
    Tak caya buatlah survey kat UK ke kat Mesir ke. Kat Amerika ke, kat Australia ke, kat eropah ke. Pelajar yang tak sedar diri inilah yang paling ramai yang bakal menjahananamkan negara dan bangsanya sendiri dimasa hadapan.

    Reply
    • April 6, 2014 at 10:44 am
      Permalink

      Betul bro. Saya sedih dengan sikap pelajar pelajar macam ni, Dah lah beajar dengan bantuan kerajaan . Bukan tak boleh mengkritik , boleh. Tapi biarlah berpada pada. Jgn nak main politik pulak. Tamatkan pelajaran dulu. Lepas kerja atau berniaga sendiri. banyak peluang latihan yg kerajaan dah siapkan dengan segala bantuan modal untuk berniaga . Apa lg nak ?? Nak tunjuk gah dan hero yg awak dah sangat berpelajaran ???

      Reply
    • April 6, 2014 at 11:02 pm
      Permalink

      Depa pelajaq hingusan ni awai awai lagi dah kena brainstorming oleh agen agen parti pembangkang di luaq neghagha seperti PAS & PKR. Tu la kejayaan terbesaq yang di perolehi oleh pemimpin Penipu Rakyat PR nak dapat kan sokongan depa. Pemimpin muda UMNO plak buat apa hah…? Depa asyik gentel batang peliaq kot….!!!

      Reply
  • April 5, 2014 at 8:00 pm
    Permalink

    x nak pindah, out you go… banyak lagi syarikat tambang murah lain nak beroperasi di KLIA…

    Reply
    • April 6, 2014 at 11:27 pm
      Permalink

      Kerajaan tutup jerr LCCT tu habih ceghita dan tapak tu jadi kan pusat aktiviti lain selain penerbangan. Baru la Air Asia ni akoq jugak….!!!

      Reply
  • April 5, 2014 at 8:11 pm
    Permalink

    Semua kapiaq ni tak setia pd negara mereka adalah pengugut dan membiak pengkhianat negara. Kerajaan jgn bertolakansur biarkan mereka ke jakarta.

    Reply
  • April 5, 2014 at 8:17 pm
    Permalink

    Errr,,,apa yg bagi aviation license kat A Asia ya..??

    Reply
  • April 5, 2014 at 9:36 pm
    Permalink

    Tambah setingkat lagi kebodohan hang mooo…aviation license tak ada kena mengena dalam forum topic ni ! hang pun boleh dapat dapat lesen penerbangan kalau cukup syarat.

    Tapi bangau supersonic tak payah lesen apa pun..kan ?? hehehehe

    Reply
    • April 5, 2014 at 9:47 pm
      Permalink

      La…bukan lesen penerbangan ngok…lesen Syarikat Penerbangan..patut hang sokong amenoo..sbb bodo..

      Reply
      • April 5, 2014 at 9:51 pm
        Permalink

        Eleh…Mooh nak COVER TONGONGNYA!!!!

        Tulah Mooh, asyik ponteng solat Jumaat!!!

        JADI BODOW ABADI DUNIA AKHIRAT!!!

        TAKE BEEEEEEEEEEEER MOOH!!!!

        Reply
        • April 5, 2014 at 11:40 pm
          Permalink

          hahahahahaha…lesen syarikat tu di beri sejak Air Asia di bawah pengurusan DRB HICOM lagi.

          Dey mooo….agak-agak la kalau nak cover tonggong pun.

          Reply
      • April 7, 2014 at 2:28 am
        Permalink

        memang bodoh dan tolol laa kau ni macai PAS .. taktahu sejarah pun rupanya !! hahahahaha

        Reply
  • April 5, 2014 at 9:44 pm
    Permalink

    Aku nak sebut di sini, nilah syarikat brsar yh lahirkan dan membiayai pengkhianat iaitu AA, dan MIG David Teoh yg diberi byk duit dan peluang oleh kerajaan.

    Reply
    • April 5, 2014 at 9:48 pm
      Permalink

      Org umno yg suka pi tgk wayang David teo

      Reply
      • April 5, 2014 at 11:41 pm
        Permalink

        tapi time solat jumaat depa pi masjid mooo…hehehe

        Reply
        • April 6, 2014 at 2:03 am
          Permalink

          Aduss kena sebijik mooo !

          Reply
        • April 6, 2014 at 2:10 am
          Permalink

          TERBAIK BRO!!!!

          Mooh, hang jangan lak nanti diberi peluang mengerjakan Haji ataupun Umrah, hang tak solat Mooh dgn alasan:

          “Saya kat kota Mekah ni kalau ikut tafsiran PAS, saya ni MUSAFIR”

          HAHAHAHAHAHAHAHAHA PAS sungguh la hang ni Mooh (pinjam kata saudara raplahjingaa)

          TAKE BEEEEEEEEEEEEEEEEER Mooh!!!!

          Reply
        • April 7, 2014 at 2:32 am
          Permalink

          hahahahahaha muafir kat turki … woii moo lembu kat turki berlambak masjid malah orang sembahyang jumaat pun ramai .. hanya kau sahaja yang tak sembahyang jumaat hahahahahaahah

          Reply
  • April 6, 2014 at 1:29 am
    Permalink

    sudahlah buat lcct bagi kegunaan dia sahaja…masih lagi banyak bunyi kononnya kerajaan tak bantu…puihhhhh

    Reply
  • April 6, 2014 at 9:09 am
    Permalink

    Kenapa MAB dan kerajaan seolah olah merayu kepada air asia untuk berpindah keKLIA2..Peringatan sudah diberi ……bila tiba masanya tutup saja tempat yang lama tu …….jangan beri Muka sangat pada Air Asia ni.

    Reply
    • April 6, 2014 at 2:11 pm
      Permalink

      Kenapa ??? tengok PM la siapa .

      Reply
  • April 6, 2014 at 12:54 pm
    Permalink

    Senang Cerita.

    Siapa Anti Air asia.Takyah naik Air asia Haram bagi anda utk anda sbb mengutuk..

    Siapa anti Mas juga macam tu…

    Kalau asyik mengutuk.Syurga semakin jauh dari mu wahai2 org2 yg suka mengutuk.

    Jangan naik Air asia / MAS kalau ini itu pun nak kutuk..

    Reply
  • April 7, 2014 at 12:25 am
    Permalink

    Kalau tak suka kerajaan Malaysia jangan kutuk…keluar dari Malaysia, kira macam tu kan.

    Reply
    • April 7, 2014 at 4:01 pm
      Permalink

      I love this statement!!!

      It is true, kepada sesiapa tak suka kerajaan Malaysia, jangan kutuk dan keluar dari Malaysia!!!

      We do not need RETARDS in Malaysia!!!

      Reply
  • April 11, 2014 at 3:24 pm
    Permalink

    aku tau macai pr ni byk bdk hingusan…bdk2 blaja & bru abis blaja…keje nye nk hapuskn PTPTN..cuba la buat kje lek lok…byor je la….tu pun nk bkira< hasil didikan ketua dorg la tu..smua bnda nk free ~ ehh..lari topik plk..haha

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *