Jambatan Kedua Pulau Pinang Vs Terowong Dasar Laut

Pembukaan jambatan kedua Pulau Pinang baru-baru ini seolah-olah menggugat kredibiliti Guan Eng yang beria-ia mahu  membina terowong dasar laut bernilai RM6.3 billion yang menghubungkan Persiaran Gurney dengan Bagan Ajam di Seberang Prai. Rakyat sedia maklum bahawa perancangan Kerajaan Barisan Nasional sentiasa mendahulukan rakyat  dan ianya sentiasa dapat direalisasikan. Dengan kata lain janji kerajaan Barisan Nasional hampir  100% dapat dilaksanakan. Namun ianya berlainan pula dengan janji pakatan pembangkang yang sentiasa berupa “janji palsu” demi untuk kepentingan dan dendam peribadi.

 

Jambatan kedua Pulau Pinang ini bercirikan  keunikan struktur jambatan dan plaza tol itu. Ianya merupakan yang terbesar di negara ini dengan 28 kiosk bayaran. Jambatan sepanjang 24 kilometer dengan 17 kilometer daripadanya merentasi laut dan tujuh kilometer di daratan   bakal mencetuskan  pertumbuhan ekonomi negeri terutama di zon perindustrian tanah besar di Batu Kawan.

 

 
Antara fakta penting yang perlu diketahui rakyat,   jambatan ini  telah   diilhamkan oleh  bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad dan direalisasikan Tun  Abdullah. Projek mega itu telah menelan kos RM4.5 bilion dikendalikan oleh kontraktor China Harbour Engineering Co Ltd (CHEC) dan Jambatan Kedua Sdn Bhd (JKSB) sebagai pemegang konsesi untuk 45 tahun. Ianya  dibina dengan reka bentuk bersifat lestari alam sekitar.  Jambatan ini juga  mempunyai kelebihan kerana menggunakan sistem galas getah redaman tinggi (HDRB) yang mampu menahan kesan gegaran gempa bumi sehingga 8.2 pada skala richter pada jarak 300km daripada punca gempa bumi. HDRB adalah produk daripada getah asli yang direka bentuk oleh Pusat Penyelidikan Tun Abdul Razak di United Kingdom, iaitu makmal milik Lembaga Getah Negara dan dihasilkan sepenuhnya di dalam negara.

 

Pada 30 April tahun lepas, Najib menjadi pemimpin pertama negara yang menggunakan laluan JK2PP dari bahagian pulau ke tanah besar untuk menghadiri satu majlis di Kepala Batas, Seberang Perai.  Jambatan Kedua Pulau Pinang atau nama rasminya Jambatan Sultan Abdul Halim Muadzam Shah.

 

Isunya di sini secara tiba-tiba Ketua Menteri Pulau Pinang Lim Guan Eng  seolah-olah tergugat dengan pembukaan jambatan kedua Pulau Pinang ini apabila  tampil mempertahankan tindakan kerajaan negeri membina terowong dasar laut bernilai RM6.3 billion yang menghubungkan Persiaran Gurney dengan Bagan Ajam di Seberang Prai. Kononnya terdapat kritikan mengenai pembinaan terowong dasar laut, ekoran pembukaan rasmi jambatan kedua Pulau Pinang oleh Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak .

Kerajaan negeri sebelum ini memberi alasan bahawa terowong itu perlu bagi mengurangkan kesesakan lalu lintas di pulau berkenaan.

 

Sesungguhnya kewajaran pembinaan terowong bawah laut itu perlu dikaji . Sebelum ini beberapa media telah mendesak Lim Guan Eng mengkaji semula rancangan beliau.  Pertimbangan yang tidak wajar bakal merugikan rakyat sepertimana yang berlaku dalam pemerintahan pembangkang di Selangor yang mengakibatkan rakyat Selangor menderita akibat krisis air. Rakyat tahu bahawa krisis air di Selangor tidak sepatutnya berlaku sekiranya pakatan pembangkang tidak bertindak “bodoh sombong”  menolak perancangan pembinaan Langat 2.

 

 

Rupa-rupanya menurut Guan Eng projek Terowong Dalam Laut ini adalah idea kerajaan Barisan Nasional juaga. Projek penebusan semula tanah yang melibatkan tanah seluas 940 hektar telah diluluskan dan ditandatangani oleh kerajaan Barisan Nasional yang terdahulu. Dengan ertikata lain sebenarnya DAP tidak ada sebarang idea yang asli untuk pembangunan rakyat. Namun begitu atas keperihatinan Tun Abdullah, maka beliau telah membatalkan nya . Beliau amat perihatin terhadap kesan jangka panjang pembinaan terowong kepada nelayan pesisir yang boleh terjejas mata pencarian mereka.

 

 

Sikap tergesa-gesa membabi buta melaksanakan projek bakal menyusahkan rakyat.  Setakat ini sebuah negara sesibuk Singapura pun belum memerlukan terowong dasar laut lagi. Adakah Pulau Pinang jauh lebih sibuk dari Singapura sehingga begitu terdesak mahu melaksanakan projek ini? Atau adakah sebenarnya terdapat kepentingan peribadi yang menjadi pertaruhan maka rakyat terpaksa menanggung beban tersebut.  Berkhidmatlah dengan jujur dan amanah untuk rakyat demi rakyat bukannya demi kepentingan dan dendam peribadi.

34 thoughts on “Jambatan Kedua Pulau Pinang Vs Terowong Dasar Laut

 • March 2, 2014 at 7:57 pm
  Permalink

  teringat aku mangsa runtuhan jambatan kedua p.p jun lalu!

  adakah umno memberi pampasan kepada keluarga mangsa???

  Reply
  • March 2, 2014 at 8:43 pm
   Permalink

   apalah bodoh tong taik ini syarikat pembinaan yg salah dah bayar pampasan,
   bila dap bekuasa nanti lalu jambantan percuma cukai akan naik dan lalu terowang bawa laut kena bayar 2kali ganda itu cara dap tekan rakyat sama pap

   Reply
   • March 6, 2014 at 12:30 pm
    Permalink

    tony bangap ni , bodoh tak habis-habis !!

    Reply
  • March 2, 2014 at 8:49 pm
   Permalink

   tong taik nyanyi lagu k-pop ini

   Reply
  • March 4, 2014 at 3:35 pm
   Permalink

   Why the FUCK should UMNO compensate those victims as UMNO is not the one who build the Penang 2nd Bridge???

   Can you elaborate this, Apek Tua!!!

   Reply
  • March 4, 2014 at 10:37 pm
   Permalink

   memang puak DAPigs ni bodoh laa .. kakakakakaka

   Reply
 • March 2, 2014 at 8:16 pm
  Permalink

  Entah apa2 mu ni tony komen makin menampakkan kebodohan amat sangat

  Reply
  • March 2, 2014 at 9:58 pm
   Permalink

   Salam 1Malaysia,
   Sipolan tu nampak macam Red Bean Army jer…
   Dia tanya adakah UMNO bayar pampasan, tapi dia tak tanya DAP bayar apa?

   Reply
   • March 3, 2014 at 1:37 pm
    Permalink

    Macam mana dia nak tanya….? Dia sendiri tau DAP tu kaki ngap….kira masyukk aje, keluar tak dak..

    Reply
 • March 2, 2014 at 8:47 pm
  Permalink

  time jmbtng p.p 2 runtuh dlu slh kn pr… Haha kn bodoh namemye tue. Skg kt johor pn tgh catu air… Knp x bising??

  Reply
  • March 4, 2014 at 12:26 am
   Permalink

   sapa salahkan PR yop isu kren runtuh tu??? semua macai PR tehegeh2 salah BN punca runtuh itu….siapa nyalahkan Pr??? johor dah start catu?? sumber air dah kurang ditambah penduduk johor makin ramai terutamanya dari singapore…jadi penggunaan air jadi isu utama bukan saja masalah PR, BN pon sama….kat kampong aq air sungai pon boleh nampak dasar sungai….perluke aq salahkan BN???

   Reply
 • March 2, 2014 at 9:59 pm
  Permalink

  projek tunnel tu x kan di buat dan akan di bakul sampahkan.ia cuma alasan untuk pengambilalihan tanah penduduk yg kononnye berada dlm kawasan perancangan projek.pasni tanah tu dap akan wat projek lain.janji ada tanah org melayu diorang dah dapat.klu ikut lojik akal mmg dah x perlu tunnel lg setelah ada 2 jambatan.

  Reply
 • March 2, 2014 at 10:05 pm
  Permalink

  Untuk hidup sihat kita perlu amalkan 3 perkara. Pemakanan seimbang, senaman yang kerap dan menjauh diri dari terbabit secara langsung dengan politik negara.

  Yang ke1 dan ke2 boleh kita buat, tetapi bagaimana untuk terus buang cerita dan perkembangan politik negara? POlitik negara kita terlalu cantik dan berbunga dan makin hari makin asyik untuk diikuti. Walau sebenarnya mengikuti perkembangannya boleh menyebabkan sakit kepala kronik dan lemah jantung. lemah jantung membawa maut, maka sebab itu kita seru untuk ianya dijauhi.

  Contoh yang politik boleh membawa maut ialah setelah kita mambaca dan mengamati tulisan politik Kadir Jasin. Kadir Jasin merupakan orang yg rapat dengan Tun M.

  Kita tak rasa Kadir menulis dengan mata tertutup kerana kadir bukan penulis cerita dongeng.

  Reply
  • March 3, 2014 at 12:53 am
   Permalink

   Fizikal manusia ni tak sama. gitu juga pencapaian tinggi rendah buah fikiran manusia. ini semua kehendak Dia maha pencipta.
   Manusia cerdik membataskan linkungan pemikirannya dari pengaruh asing.Pengaruh asing punya nilai tersendiri dan nilai ini tak semestinya betul bagi pemikir lain.Percangahan nilai antara pemikir tak akan ada penghujungnya kerana ketidaksamaan tahap ketinggian pencapaiannya.
   Tidak dinafikan pemikir saperti TM dan Kassim adalah antara manusia yang telah mencapai tahap pemikiran tertinggi bagi manusia sezaman dan mereka yang lyak sahaja tahu menilaikannya.
   Bila sahaja kassim mengeluarkan hujah
   bersifat membuka ruang linkup kepada hujah2 sediaada yang terkongkong dalam kotak minda ulama maka hal ini ditolak olih ulama sendiri dengan tuduhan kassim telah tersasar dari agama kerana menolak hadis nabi saw. Tuduhan itu tidak tepat kerana kassim cuma mahu hujahnya di debat bukannya diguna pakai.
   TM yang hazir mengikuti perdebatan pemikir2 ini pun turut terpalit arang dimukanya kerana dituduh mendokong bersama hujah2 kassim selaku manusia penolak hadis. Demikian sekali tuduhan segelintir ulama yang nyata kurang mau berfikir tetapi banyak bertaklid kepada hujah pemikir terdahulu.
   Sejarak kehidupan para kalifah dari kalifah abu bakr hingga zaman kalifah ali abu talib menceritakan segenap aspek kehidupan
   untuk dicontohi.Mereka itu adalh cermin kepada al Quran dan as Sunnah nabisaw.
   Keterbukaan corak pemerintahan, undang2 dan sosio ekonomi yang dapat dilihat mengalami perubahan berurutan menurut tahap pencapaian kemajuan pasarana semasa. Menunjukkan al Quraan dan assunnah nabi saw itu luas batasan penterjemahannya.
   Untuk menghasilkan suatu perlembagaan Islam menurut AlQuraan dan as sunnah bukan bolih diceduk bagitu saja dari pendapat2 imam2 terkemudian walaupun kita tidak menafikan bahawa pendapat mereka itu benar.
   Tidak salah atau angkuh seandainya di katakan ada pendapat imam2 4 itu yang tidak bolik di guna pakai dimasa ini kerana keporak perandaan umat yang mengaku beriman tetapi mengamalkan ajaran yahudi atau nasrani.
   Wajarlah kita kembali kepada saat awal Islam berkembang iaitu saat mengukuhkan akidah dan memohon keampunan Allah bagi sebahagian kesalahan daripada menghukum dengan berat hingga terciptanya fitnah kehidupan.
   Wallahuaklam.

   Reply
   • March 3, 2014 at 7:53 am
    Permalink

    TK dagang,
    apa pun isunya pemikiran melayu kebanyakan memangnya rendah
    bagi melayu kebanyakan, musuh mereka adalah melayu sendiri
    mereka merasakan lebih Islam dari Melayu selain puaknya
    mereka rasa mereka lebih suci dan tak sekotor Melayu selain puaknya
    mereka rasa mereka lebih pandai dan tidak sebodoh dari puak Melayu selain puaknya
    dengki, ego dan gila kuasa dan tahta ini
    menyebabkan fikiran mereka tertutup
    bagi mereka yg baik hanya datang dari mereka sahaja
    yg benar mereka dan orang lain salah
    walaupun kita sekarang semuanya mengaku Islam
    dan bernabikan Muhammad s.a.w
    hakikatnya melayu sekarang macam umat Nabi Noh
    mereka menutup telinga untuk dengar kebenaran
    mereka pejam mata untuk sahkan ketulinan
    mereka larikn diri untuk berpadu dan bersama-sama
    kita umpama batang pokok yg luar sahaja nampak besar
    hakikat didalam telah hancur dan musnah
    anai-anai kejumutan telah merobek kekuatan dalaman melayu
    melayu akan hancur
    dan melayu mengesahkan sabda nabi
    “kita ramai umpama buih dilautan tetapi hancur berderai dengan sekali sahaja air bergelombang dan musnah!”
    BOLEHKAN AKAL MELAYU BERFUNGSI
    KALAU AKAL DIPENUHI NAFSU AMARAH YG MENGKENSERKAN HATI!

    Reply
 • March 3, 2014 at 7:44 am
  Permalink

  Maaf… minta laluan.
  “Malaysiakini mendapat hadiah Kecemerlangan Media Sosial untuk kategori media atas talian dalam Anugerah Media Sosial dan Penulis Blog Sedunia 2014 27 Februari lalu.”
  Anugerah d sampaikan oleh D.Zahid yg. waktu PAU yg. lepas menuduh m’kini kurang ajar dan sebaginya. Malah d tunjuk sekali gambar ketawa besar D.Zahid yg. seperti mempermainkan ahli UMNO yg. tertipu dengan lakonannya. Beberapa NGOs juga sangat marah dan kata Zahid bodoh dan minta PM pecat Zahid kerana kerja bodoh beliau dan kerja setengah jalan berhubung Mat Sabu dan Syiah….
  Apa ulasan forumer mykmu yg. bijaksana.

  Reply
  • March 3, 2014 at 7:59 am
   Permalink

   SUDAHLAH BUJUK
   jangan nak berlagak abu jahal dan memecahkan bangsa sendiri!
   apa jasa kamu pada bangsa dan agama
   apakah tulisan kamu mencerahkan agama dan kekuatan ummah?
   lu muhasabahlah diri!

   Reply
  • March 4, 2014 at 3:36 pm
   Permalink

   Napa Bujuk!!!

   Hang jealous HARAKAH tak dapat Kecemerlangan Media Sosial ka Bujuk???

   MUEH4444

   Reply
 • March 3, 2014 at 7:48 am
  Permalink

  Jambatan ke2 PP idea TunM dilaksana TunA dan drasmikan D.Najib. 3 PM baru siap pun nak heboh… tapi aku bagi kredit j.ke2 PP ni pada TunA sebab dia yg. merealisasikan jambatan tersebut.
  Najib dapat Nama jeee..

  Reply
  • March 3, 2014 at 8:01 am
   Permalink

   dengki, kianat, tidak berprasangka baik pada ulil amri
   kamu bukan syaitan
   tapi kamu bujuk, sebijik macam syaitan!
   kamu syok ke
   siapa kamu berbanding dengan seorang PERDANA MENTERI kerajaan MELAYU ISLAM!

   Reply
  • March 3, 2014 at 9:21 am
   Permalink

   Alamak Bujuk, takde cerita yang lebih baik selain nak melaga2kan pemimpin negara. Anwar dapat jemputan tak hari tu??

   Reply
   • March 3, 2014 at 2:01 pm
    Permalink

    Melaga2kan…??? Kih…kih…kih… dia ni tak faham/buat2 tak faham. Sebenarnya, itulah kesinambungan dari idea kepada terjemahan serta perlaksanaan. Dari idea Tun M sehingga direalisasikan oleh para pengganti beliau. Jadi kredit bukan untuk individu tertentu sahaja tetapi untuk BN keseluruhannya.
    Ini bukan cerita ‘loomboo punyak sussuu, ssaappiii dapat nama’; tapi ini cerita dari lembu punya susu sampai dapat minyak sapi untuk masak beriyani lah…

    Reply
   • March 3, 2014 at 8:52 pm
    Permalink

    Boss…entry saya di atas tu (2.01pm Mar 03)merujuk kepada “you know who…lah”.
    P/S: Boss….jemput Anwar buat hapa….!!! Suwey…!!! Nanti ada ribut petir… tergendala pulak perasmian jambatan..

    Reply
  • March 3, 2014 at 12:45 pm
   Permalink

   ha..ha.. ini pertama kali bujur puji tun m selama ini bujur menhina beliau apa jenis manusia bujuk ini, bujuk ludah jilat balik sekali kahak2 telan,

   Reply
   • March 3, 2014 at 4:17 pm
    Permalink

    yakk…pengotor betul…

    Reply
  • March 3, 2014 at 6:44 pm
   Permalink

   Tentu tak salah dia minta TunA yg. rasmikan sebagai mengenang jasa TunA yg. juga orang P.Pinang dan orang yg. bertanggungjawab merealisasikan impian rakyat P.Pinang. Sekurang2nya letak nama TunA pada nama Jambatan tersebut. Ni… jemput pun tidak.

   Reply
   • March 3, 2014 at 9:02 pm
    Permalink

    hmm…kalau dah bewak….bewak jugak…

    Reply
    • March 3, 2014 at 9:30 pm
     Permalink

     dah lah bujuk
     Tun Mahadir tak perlu pun nama tu
     23 tahun jadi PM,
     tak ada dewan
     tak ada bangunan
     tak ada jalan
     dan segalanya Tun tidak mahu dipahatkan namanya
     dia buat lillah hi taala
     kau tulislah surat
     letak saja nama nik ajis atau aji adi
     menyebuk je kamu..

     Reply
   • March 4, 2014 at 3:39 pm
    Permalink

    La…salah ker letak nama Jambatan Sultan Abdul Halim Muadzam Shah???

    Hang ni napa Bujuk???

    Hang teringat SAMAN MYR 230 juta kat Kelantan tu ker???

    MUEH4444

    Reply
  • March 4, 2014 at 3:37 pm
   Permalink

   Alamak!!!!

   Ini pun boleh jadi issue ker Bujuk???

   Reply
 • March 3, 2014 at 8:49 am
  Permalink

  Guan Eng nak tutup kelemahan dia, jadi salahkan UMNO

  Reply
 • March 3, 2014 at 9:56 am
  Permalink

  dah bina jambatan tu dah la, nak buat terowong apa kejadahnya lagi….jangan bazir kan duit, baik bina projek lain yg memberi manfaat kpd rakyat. takkan 2 jambatan masih tak cukup, feri pun ada lagi.

  Reply
 • March 3, 2014 at 1:11 pm
  Permalink

  trowong dasar laut LGE sampai dunia kiamat pun tak akan wujud

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *