Kerugian MAS: Tony Fernandez Jaga Air Asia Sudahlah

MEMBACA kenyataan Pengerusi Air Asia, Tony Fernandez ketika mengulas mengenai kerugian besar MAS untuk tahun 2013 sebanyak RM 1.1 billion, memang cukup menyakitkan hati.  Mana tidaknya, dari cara ia diucapkan, Tony kelihatan jelas memperlekehkan MAS, macamlah dia yang paling handal sekali.

Yang Tony terlupa, MAS menanggung kerugian, antara lain kerana ia perlu beroperasi di kawasan yang mengalami kerugian seperti pendalaman Sabah dan Sarawak.

Ketika Paklah menjadi Perdana Menteri, Air Asia pernah diberi peluang untuk beroperasi di kawasan-kawasan pendalaman Sabah dan Sarawak ini, tapi tak sampai setahun (kalau tidak salah penulis), Air Asia sudah angkat kaki kerana tidak sanggup nak menanggung kerugian.

MAS juga yang terpaksa mengambil alih semula

 Oleh yang demikian ceritanya, apa yang Tony sibuk sangat sebab business plan kedua-dua syarikat tersebut langsung tidak sama.  Kalau MAS perlu rugi asal keperluan masyarakat pendalaman Sabah dan Sarawak dapat dipenuhi, rugi sajalah, nak buat macam mana?  Cuma mungkin di cari jalan bagaimana nak kurangkan kerugian tersebut sajalah.

Tony nak bising-bising buat apa?  Jaga sajalah Air Asia tu dan cari jalan bagaimana nak meningkatkan perkhidmatan servis kabin syarikat tersebut yang dah tak relevan dengan persekitaran sekarang.  Zaman hari ini hampir semua orang dah pernah naik kapal terbang, bukan zaman masa Air Asia mula-mula operasi dulu, jadi orang dah lebih utamakan servis dari harga tiket.

Air Asia ini kita semua tahulah memang murah cajnya, tapi dari servis, tuhan saja tahu, memang dia ‘murah betul’.

Itu satu hal lah, satu hal yang lain, semua pun kena bayar, silap-silap, akan sampai satu masa bila tandas dalam kapal terbang itu pun kena bayar juga!!  Penulis kata silap-silap, bukan kata dah jadi.  Kalau hari baik bulan baik hari baik, ada acara kutip derma lagi di atas tu.

 Kadang-kadang menganggu keselesaan penumpang.

Penulis sendiri pun dah lama tak guna perkhidmatan Air Asia kerana lebih selesa dengan servis yang disediakan MAS, walaupun untuk masa penerbangan yang agak singkat (kurang 1 jam).

Tak mengapalah kalau mahal sedikit, tapi penulis puas hati dengan perkhidmatan yang disediakan.  Terasa betul yang kita ni dihargai sepanjang menggunakan perkhidmatan syarikat penerbangan itu..

Memang, MAS perlu ambil masa sedikit sebelum pengguna perkhidmatan udara di negara ini mula menjadikan syarikat tersebut sebagai pilihan mereka untuk mengembara.  Tapi, itu bukan masalah kerana dihujung-hujungnya, servis itu yang akan akhirnya memuaskan hati pelanggan.

Bukan setakat harga tiket murah.

47 thoughts on “Kerugian MAS: Tony Fernandez Jaga Air Asia Sudahlah

  • February 21, 2014 at 11:06 am
    Permalink

    Mas dan rugi umpama aur dgn tebing…setakat ni bagi le sapa2 pun….mas adalah lubuk tempat makhluk buat “masalah”…..penyucian setelah membuat “masalah” di sini adalah terlalu simple…dasar setan !!!!!

    Reply
    • February 21, 2014 at 12:04 pm
      Permalink

      dasar setan bawa anwar lagi teruk ya..
      dasar pro murtad”
      dasar menyokong lgbt..
      dasar menyokong puak kristen..
      dasar kaya diri dengan cukai tinggi..
      dasar naik kadar faedah 10%-15% semua dibuat anwar th 1997..

      Reply
    • February 21, 2014 at 1:20 pm
      Permalink

      OI BODOH..SIAPA CAKAP AIRASIA TIDAK BEROPERASI DI PEDALAMAN SABAH???
      DIMANA ADA MAS DISITU ADA AIRASIA.
      KOTA KINABALU,TAWAU,SANDAKAN SEMUANYA ADA MAS DAN AIRASIA. JGN NAK MENIPU ORG JE KERJA…

      UMNO=LEMBU=KANGKUNG=KAMU
      HAHAHAHAHA

      Reply
      • February 21, 2014 at 2:33 pm
        Permalink

        hehehehehehehe….kata orang bodoh, tapi diri sendiri yang hyper bodoh. Sekolah SRJKC mana yang hang belajar
        hinggakan bandar-bandar besar seperti kota kinabalu, tawau, sandakan dikira sebagai pendalaman Sabah ?????

        Kawasan pendalaman Sabah yang ada perkhidmatan udara adalah sepert Bario dan Long Pasia.

        You need to go back to school bro.snd this time make it sekolah jenis kebangsaan, sekolah SRJKC proven keluarkan pelajar tonggong macam hang !! negara sendiri pun hang tak tau…ada hati nak perintah negara !!

        hahahahahahah…

        Reply
      • February 21, 2014 at 2:40 pm
        Permalink

        lupa cakap ya mas beroparasi kawasan perdalaman nama firefly dan maswing guna jet ATR-72 sesuai untuk pendaratan landasan pendek, kau guna air bus 320 untuk landasan pendek alamat pokok tubang akibat pesawat langga pokok dan ramai lagi akan mati, bodoh juga rosmah87

        Reply
      • February 21, 2014 at 2:53 pm
        Permalink

        Ni masalah dgn ahli DAPigs budak lulusan SRJKC, depa punya BODOH bertingkat4444 tidak terbatas dunia akhirat!!!

        Reply
      • February 21, 2014 at 4:00 pm
        Permalink

        bodoh punya puak kafir DAPigs .. woii kota kinabalu , Tawau , Sandakan tu kawasan pendalaman kaa ???

        tu laa tahap bodoh puak kafir DAPigs … anti Islam dan anti Melayu kat Borneo nombor satu TAPI bebal !

        Reply
      • February 21, 2014 at 5:28 pm
        Permalink

        Ini lah yg dikatakan bodoh tak boleh di ajar. Geografi subjek rosmah flop ke?.

        Reply
    • February 21, 2014 at 2:37 pm
      Permalink

      Apa yang hang nak cerita ni mek ?? hehe..aku faham pagi Jumaat jiwa hang kacau, rasa trauma !…ialah semalam hang terpaksa jadi bahan ujian seksyen 16 kanun jenayah syariah PAS kan ??

      Reply
    • February 21, 2014 at 4:02 pm
      Permalink

      inilaa contoh mekk PAS yang bebal , kerugian MAS kerana laluan pendalaman , yang mana rakyat diutamakan … nak harap Pakatan ?? pemimpin mereka sendiri naik private jet macai pakatan semuanya miskin hina !!!

      Reply
  • February 21, 2014 at 11:08 am
    Permalink

    Orang kaya mcm ko leh ler naik MAS….sokong2 najib boleh duit….macam aku yg makan gaji tiap bulan ni…nak merasa naik kapal terbang MAS jangan haraplah….boleh dpt rasa naik AA bukan la teruk sgt servis dia, padan la ngan rega tiket kita bayar…klu xdak AA, aku rasa ramai rakyat malaysia tak boleh merasa pi berjalan luar negara….

    Reply
    • February 21, 2014 at 11:39 am
      Permalink

      sangat sesuai airasian untuk murahnya semua kena bayar, aku penah pergi hotel tune milik airasia sampaikan tuala pun kena sewa dan sabun kena beli

      Reply
      • February 21, 2014 at 11:21 pm
        Permalink

        Yang aku tak tahan, towel tu pulak hang kena serah kat receptionist masa hang nak check out !! pada honeymooners aku tak rekemen hangpa pi dok situ.

        Reply
  • February 21, 2014 at 11:59 am
    Permalink

    Aku bukan orang kaya. Tapi aku selalu naik kapal terbang. Aku naik AA sekali jea, cukup lah. Dah tak minat langsung.
    Jika ada pilihan pasti aku akan gunakan MAS utk domestik atau international. Aku rasa lebih fit in dgn MAS berbanding AA atau lain-lain operator. Rasa macam MAS lebih ikhlas dan jujur. Ini jea alasan aku. Sayang nya sekarang MAS tak terbang lagi ke tempat aku kerja sekarang.

    Reply
    • February 21, 2014 at 12:14 pm
      Permalink

      Saya setiap 2 minggu travel back and flow dari Singapura ke KL.

      Travel selalu pakai Firefly…sebab turun kat Subang Airport, dekat sikit dgn rumah berbanding turun di KLIA

      Reply
      • February 21, 2014 at 11:22 pm
        Permalink

        Betul…aircraft pun baru, rasa nyaman.

        Reply
  • February 21, 2014 at 12:00 pm
    Permalink

    sapa aksi lesen Aviation kat tony tu??? he..he…

    Reply
    • February 21, 2014 at 12:07 pm
      Permalink

      kerajaan, kenapa moo sakit hati ke?

      Reply
    • February 21, 2014 at 12:16 pm
      Permalink

      Mooh nak licence untuk kendalikan aviation business in Malaysia ka Mooh!!!

      Hang nak promote kapal terbang jenis apa???

      Jenis BANGAU SUPERSONIC tu ka??

      MUEH4444

      Reply
      • February 21, 2014 at 2:32 pm
        Permalink

        Jenis lembu supersonic la. Baru luas dan selesa. Lambat sampai pun xpe. Stewardess dia mek esah, todi, bujuk.

        Reply
      • February 21, 2014 at 3:12 pm
        Permalink

        moo promote bagi dewa babi tebang, tak sanggup aku naik dewa babi tebang

        Reply
    • February 21, 2014 at 5:40 pm
      Permalink

      Payah nak cakap ngan kau ni moo. Standard macam rosmah 87 tu. Antara pendalaman ngan bandar pun tak tahu. Serupa gak dgn anwar, rakyat muflis disebabkan kos sara hidup meningkat. Senang sangat fikir macam tu. Nampak sangat tahap bangang tak boleh di ajar ni. Kena minum air penerang hati kau ni, suruh lah nik ajis jampi seperti kebanyakkan org² pas amalkan tu.

      Reply
  • February 21, 2014 at 12:54 pm
    Permalink

    WTF,lu orang umno kerap Singapore buat apa!

    pergi melanggan pelacur atau gay man!

    hahahahaahahahaha!

    BN14141414141414!

    HAHHAHAHAHAHAHAAHHAAHAHAH!

    Reply
    • February 21, 2014 at 2:51 pm
      Permalink

      La…salah ker mencari rezeki yg halal di Singapore!!!

      Dan apasal aku mentioned Singapore, perkara pertama terlintas pada fikiran hang adalah melanggan pelacur atau gay man???

      Oh lupa…hang Tony Gay4!!!

      tony gunawan says:

      Sukati aku lah nak melancap ke hapa ke! Apsal, lu tak penah melancap??? Lubang juborlah paling terbaaeekkk kalau kau nak tau!

      6:14 PM on February 12, 2014

      http://www.mykmu.net/?p=39914

      MUEH4444…kronik Apek Tua4 ni!!!

      Reply
    • February 21, 2014 at 3:16 pm
      Permalink

      la kau meroyah tony, anwar tak ajak kau pergi thailand, kita orang ini faham perasan kau anwar cari gay baru dekat thai

      Reply
    • February 21, 2014 at 4:04 pm
      Permalink

      puak gay DApigs !!! patutlaa suka sangat dengan anwar dan anti Islam !!!

      Reply
    • February 21, 2014 at 4:15 pm
      Permalink

      Tony terlebih excited bace komen saudara WTF.

      Ko giler ke apa tonik? Atau makan babi tak cukup sebab makan kangkung?

      Reply
  • February 21, 2014 at 1:04 pm
    Permalink

    bagi aku lebih baik kita laksanakan semua kena bayar contoh
    1)makan jangan bagi percuma lagi untuk murahkan perjalanan dekat dan jauh kurang kos,jika makan bayar suruh aje ia tekan dekat hd itu dan bagi makan murah pada penunpang,
    2)kerajaan bagi cukai percuma pada mas terminal utama, mas juga teminal ke2
    3)pembelanjaan mas bukan2 harus kurangkan,
    4)banyak promosi di tv,computer,
    5)kebanyakan orang sukakan murah tak kira kaya atau miskin semua mahu murah, masa akan datang kalau boleh kurangkan lah hanga pada masa akan datang semua orang tak kira kaya atau golangan sedeharna boleh terbang sebagai contoh bas sekarang sekarang pun tak ada bas vip…….
    airasian memang teruk sebab sevisnya boleh kata macam orang naik bas mini dulu 1995,sedara aku cakap orang berebut kerusi macam bas mini, patunya airasia contoh sikit dekat bas expres ada nomber pada kerusi ada system kerusi nomber pada computer kauter sevis,system bas expree lagi baik pada airasin..
    airasian telah ambih berubah sikap setelah kaya ingat tak kes penunpang malaysia di vietnam dulu, kerajaan bagi amaran pada airasia jangan hanya kejar untung aje pelanggan harus di utamakan..

    Reply
  • February 21, 2014 at 1:32 pm
    Permalink

    Air Asia berhutang bertahun tahun bermula sejak 2008 dengan MAHB hingga berapa ratus juta sampai terpaksa di beri diskaun serta bayaran secara ansuran oleh kerajaan kalau tak boleh muflis lah air asia, tony cakap banyak pun tak guna hutang tu pun lum langsai abis lagi

    Reply
    • February 21, 2014 at 3:01 pm
      Permalink

      betul bro airasian ini banyak jual saham pada orang untuk tutup kerugiannya, sebagai contoh jual saham pada rafidah, kau ikutkan ia kira rugi, cuma orang tak bijak tak tahu, ia berhutang mahb terminal ter 1, kemudian memaksa kerajaan buat ter 2 untuk kurang kerugian nya tak sanggup bayar sewa dekat MAHB ter1 ,selepas ter2 siap baru ia untung balik, bertapa baik kerajaan pada airasia ini untuk lindungi asia ini cuma asia ini dinasihat tak lupa diri minta bukan2 nak kan ter 2 terowang bawa tanah siapa boleh bagi sedang ia tambang murah, kerajaan sepatut jangan tunduk pada asia ini, buat aje projek jambatan pada ter 2 itu

      Reply
      • February 21, 2014 at 3:44 pm
        Permalink

        Tu hutang dengan MAHB…yang depa hutang dengan MAS..(beli pesawat2 MAS)…tu pun banyak juga tak langsai…..AIRASIA ni ngelat…sector2 yang busy depa kaut…tinggalkan yang tak seberapa nak untung kepada MAS….

        Reply
        • February 22, 2014 at 8:23 am
          Permalink

          Bukan Airasia yg. ngelat, tapi pemimpin politik kita yg. nak kaut untung. Siapa yg. bagi lesen atau kelulusan penerbangan?
          Contohnya… macam TM, walaupun GLC tapi lesen handphone pun takda. Dulu waktu celcom nak lingkup dia suruh TM ambil.. bila dah untung tubuh sykt. baru axiata berbagi sama depa. Siapa punya kerja???

          Reply
          • February 22, 2014 at 9:24 am
            Permalink

            Apa kena mengena cerita hang yg menuduh pemimpin nak kaut untung dgn bagi lesen dan kelulusan penerbangan dgn cerita saudara HAR berkenaan Air Asia NGELAT nak bayar hutang???

            Cuba hurai dgn lebih lanjut!!!

          • February 22, 2014 at 2:50 pm
            Permalink

            apa isu kat sini bujuk ?? camana pulak pemimpin yang kaut untung dengan lesen dan kelulusan penerbangan ???

            Axiata syarikat baru ??? kakaka bangangnya kau ni , lain kali kalau bodoh baik kau diam , lepas tu nak fitnah bagi sesama pulak ??? woiii kau belajar kat mana ni kaki fitnah !!! .. kan bagus under axiata Celcom boleh bekerjasama dengan Vodafone dalam memberi perkhidmatan kepada pelanggan !!!

          • February 22, 2014 at 3:49 pm
            Permalink

            bujur mana tahu lesen dca pendaratan peawat,bujur nak sama akan dengan lesen dca dengan lesen skmm tak sama bujur jangan malu bujur

  • February 21, 2014 at 2:50 pm
    Permalink

    tony lupa yg mas tu bukan low cost class mcm airasia. mana mungkin kos operasi mas dgn airasia serupa. bengong betul tony tu.saya harap kerajaan cepat pertimbangkan utk memberi lesen penerbangan kpd kumpulan sani(sani ekspres) biar banyak low cost airline yg dapat bersaing dgn air asia.

    Reply
  • February 21, 2014 at 4:19 pm
    Permalink

    Tony fernandes berlagak macam dia donald trump padahal business dia skrg kejap naik kejap nak melingkup….buat2 gah dan hebat padahal hutang pada MAS tak abis bayar and buat2 takmau bayar.

    Majlis2 malam AA dah macam majlis orang putih, boleh pulak suka main2 daring2 umpama judi…kalau ko kalah, ko kena make up jadik pompuan huduh, kalau aku kalah aku akan pakai skirt dan jadik bapuk huduh!!

    Reply
  • February 21, 2014 at 10:05 pm
    Permalink

    Kenapa MAS rugi?adakah kerugian tersebut kerana perbelanjaan modal,jika perbelanjaan modal contohnya pembelian kapal terbang baru dan peralatan untuk menambah kecekapan boleh diangap munasabah.Adakah cost operasi melebihi pendapatan .kalau ditolak perbelanjaan asset adakah Mas rugi?
    Macam proton perbelanjaan membina model baru sebuah kereta diangarkan RN 1 belion …….jika difikirkan bolehkah proton mendapat keuntungan dari hasil jualan kereta yang dibangunkan itu?Berapa lama pula proton nak jual satu model kereta?10 tahun?sekarang proton sudah faham dan ada kepakaran membuat keseluruhan kereta termasuk enginenya sekali….kalau kita tak melabur didalam bidang ini selama mana pun kita tidak akan memiliki kemahiran didalan bidang kejuruteraan ini .
    Apa yang perlu Mas lakukan adalah berbelanja dengan berhemah ….dan buang tenaga kerja dari luar tu…..orang tempatan mampu menguruskanya ….yakinlah anak tempatan juga mampu memikul tugas ini .MAS sudah tersasar dan lebih teruk lagi dizaman Jala ……Dia ni lahanat besar kepada Mas dan kerajaan .Sikap pengurusan sekarang ini memang teruk …sehingakan semua kerja pun nak upah konsultan ….dia orang dah tak boleh berfikir lagi kerana gaji dah tinggi .Ini satu penyakit yang berjangkit dari Najib…..Najiblah membawa penyakit ini dan sekarang dah jadi wabak didalam GLC dan syarikat milik penuh kerajaan Tak caya pergilah tinjau tinjau kat GLC GLC tu mesti lantik konsultan untuk selesaikan masalah ,sehingakan nak berkemas pun lantik konsultan …….parah parah…

    Reply
    • February 22, 2014 at 8:19 am
      Permalink

      Negara tak perlukan penasihat2 luar. Banggalah dengan kemampuan rakyat sendiri.. jangan jadi macam K.Pendidikan, akhirnya PBS d tolak guru2. Jutaan wang negara lebur…

      Reply
      • February 22, 2014 at 9:38 am
        Permalink

        Aiayah!!! Mau DIVERT ka Bujuk!!!

        Kebanyakan guru dok komplen pasal “key in data” system la, bukan pasal nak buat atau tak nak buat, malah kalau diminta buat kelas tambahan,anytime Bujuk!!!

        System sedia ada selalu down/off-line, loading data slow, mudah terputus internet connection.

        Yang ini Kementerian Pendidikan perlu perbaiki!!!

        Baca lebih lanjut ya Bujuk!!!

        http://www.beritasemasa.com.my/sppbs-guru-online

        Reply
      • February 22, 2014 at 2:51 pm
        Permalink

        kalau tak menipu dan memfitnah bukan bujuk laa namanya , puak munafik PAS nilaa dia !

        Reply
      • February 22, 2014 at 4:07 pm
        Permalink

        bujur! kau samakan dengan anwar ketika jadi menteri pendidikan, hak2 asasi tak boleh pukul budak pukul sebab tak sembayang, itu sebab anwar tak lama jadi menteri pendidikan sebab ikut hak asasi guru tak boleh pukul budak jika buat salah itu anwar

        Reply
  • February 22, 2014 at 8:16 am
    Permalink

    Pada aku berbelanja/ rugi untuk tolong rakyat boleh d terima. Banyak sykt2 GLC yg. buat kerja2 masyarakat walau tak untung/rugi seperti TM, TNB d luar bandar. Yg. aku tak boleh terima jika CEO selalu makan angin free, atau buat penerbangan yg. merugikan sebab CEO atau mereka berkepentingan ada bisnes d luar.
    Seperti kata Tubir.. pelaboran bukan kerugian tapi keuntungan yg. tertangguh.
    Apapun aku harap.. MAS buat kerja ikut kepentingan Negara dan bukan kepentingan 2-3 kerat pemimpin negara.

    Reply
    • February 22, 2014 at 2:54 pm
      Permalink

      itu memang CEO punya kelebihan , kau tak boleh nak kata apa bujuk

      sama juga macam nik ajis walaupun negeri miskin hidup atas belas ikhsan duit UMNO tapi dia tetap dapat kelebihan sebagai MB !!!

      Penerbangan yang merugkan itulah yang banyak membantu rakyat malaysia kat pendalam laa bujuk .. kau ni apapun taktahu !

      Reply
  • July 27, 2014 at 5:36 pm
    Permalink

    Apa pun.. air asia yang menyebabkan aku mampu naik flight. Dulu mas sombong..pilot terlalu sombong, pramugara pramugari action sangat lei… ubah sikap sombong dan pasti kedepan. Jangan lupa utk berbelanja dengan bijak supaya biz tak lingkup. Mas perlu ubah dan bersaing. Kalau tak bukan dengan air asia tapi dgn flight overseas pun mas tak tak boleh bersaing. JOM UBAH

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *