Tuduh Isteri Seorang Lelaki, Bekas Suami Bayar Ganti Rugi

KUALA LUMPUR 7 Jan. — Kemelut yang berpanjangan hampir tiga tahun akhirnya selesai hari ini apabila bekas suami kepada seorang pengusaha kecantikan yang sebelum ini diragui jantinanya oleh lelaki itu, bersetuju membayar kos guaman bekas isterinya berjumlah RM12,000, sebagaimana yang diperintahkan Mahkamah Tinggi Syariah di sini.

Dr. Bahrom Sanugi, 63, yang merupakan bekas dekan sebuah institusi pengajian tinggi turut membayar RM3,000 kepada Sri Wani Choo Abdullah hari ini.

Peguam syarie, Datuk Amli Embong yang mewakili Sri Wani ketika ditemui pemberita selepas prosiding di kamar hakim itu berkata, Bahrom juga bersetuju menyelesaikan baki RM9,000 melalui tiga kali pembayaran secara bulanan kepada defendan.

Persetujuan tersebut direkodkan oleh Hakim Syarie, Mohd. Amran Mat Zain dengan kehadiran Amli dan peguam syarie, Irsamuddin Ikhsan bagi pihak Bahrom selaku responden.

Sementara itu, Sri Wani, 39, ketika ditemui pemberita menyatakan kesyukuran kerana semua perkara telah diselesaikan secara baik dengan bekas suaminya itu.

“Saya sudah bertunang dengan seorang kenalan lelaki dan akan mengikat tali perkahwinan dengan lelaki itu dalam beberapa bulan lagi,” katanya.

Sri Wani juga memohon agar media tidak menyiarkan gambarnya kerana dia tertekan dengan pandangan sekeliling.

Bahrom diperintah membayar kos guaman RM12,000 selepas mahkamah tersebut pada 30 Ogos 2012 membatalkan empat permohonannya termasuk melakukan ujian asid deoksiribonukleik (DNA) terhadap Sri Wani bagi mengesahkan jantina.

Antara lain permohonan yang difailkan Bahrom pada 17 Januari 2011 itu ialah memfaraqkan (membubarkan) perkahwinan, memenjarakan Sri Wani kerana melanggar perintah mahkamah dan perintah supaya pengusaha kecantikan itu tidak memberi kenyataan media.

Bagaimanapun permohonan Bahrom untuk menggantung perintah kos itu turut ditolak mahkamah selepas tidak berpuas hati dengan afidavit yang dikemukakan.

Kes pasangan ini menjadi bualan ramai apabila Bahrom mendakwa bekas isteri ketiganya itu yang merupakan mualaf yang dikahwini selama setahun pada 19 Ogos 2008 di Songkhla, Thailand adalah seorang lelaki.

2 thoughts on “Tuduh Isteri Seorang Lelaki, Bekas Suami Bayar Ganti Rugi

 • January 8, 2014 at 11:29 PM
  Permalink

  kalau ourt tak luluskan ujian asid deoksiribonukleik di jalankan bagaimana pengesahan jantina di buat, kompius jugak aku pasai tak jumpa detail story depa berdua ni

  Reply
 • January 12, 2014 at 7:55 AM
  Permalink

  Kenapa suami dia meragui?…Mungkin suami dia nampak lain sikit drpd yg lain kut!!!Sebenarnya, ada pelbagai jenis dan bentuk..!Luangkan sedikit masa utk melayari web-web yg gitu2…Utk pembelajaran tak apa…Muahaaaaaaa!!!

  Reply

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.