Sambut Maulidur Rasul “Haram”, “Maulidul Nik Aziz” Pula “Harus” Hukumnya?

Hari ini bertarikh 14 Rabiul Awal, tahun 1435 Hijrah. Dua hari lepas, kita sambut hari kelahiran junjungan besar, Muhammad SAW, dengan penuh kesyukuran atas kurniaan Allah SWT yang memilih kita sebagai sebahagian dari umat baginda. Sebagai Rasul yang diutus Allah, Muhammad SAW bagaikan membawa rahmat ke seluruh alam…

Saya faham bahawa sebahagian ulama menganggap menyambut Maulidur Rasul itu sebagai haram dan dianggap “bida’ah dholaalah”. Sebahagian ulama pula berpandangan sambutan hari lahir Rasulullah SAW itu hukumnya harus dan dianggap “bida’ah hasanah”.

Pun begitu, mungkin mahu menunjukkan fahaman Islam yang tinggi, PAS yang tahu sejarah dan budaya umat Islam di negara kita menyambut hari lahir Rasulullah SAW pada setiap tahun “sengaja” bertindak menongkah arus dan berpandangan sambutan tersebut sebagai “bida’ah dholaalah” dan haram disambut.

Malah hujah mereka berkata, menyambut harijadi Rasulullah SAW itu sama tarafnya seperti Abu Lahab yang beriya-iya menyambut kelahiran Rasulullah SAW pada 12 Rabiul Awal, tahun Gajah, dulu. Memang benar, riwayat menceritakan bahawa Abu Lahab korbankan haiwan ternakan kerana terlalu gembira menyambut kelahiran Muhammad SAW.

Hujah tersebut mengenangkan saya pada Mursyidul Am PAS, Datuk Nik Aziz Nik Mat. Sudah berkali-kali dia menyambut hari lahirnya. Malah dia turut diraikan dengan kek harijadi dan dia memotong kek tersebut. Bukan sekali, tapi sudah berkali-kali. Laporan lidah rasmi PAS, Harakahdaily dan beberapa media lain mengesahkan sambutan “maulidul Nik Aziz Nik Mat”…

74375_10151195739557592_1172467009_n

Persoalannya, kalau benar PAS berpandangan haram hukumnya menyambut hari kelahiran Rasulullah SAW, apakah PAS berpandangan bahawa menyambut hari lahir Nik Aziz sebagai “harus”? Mengapa perlu ada “double standard” di antara sambutan hari lahir Rasulullah SAW dan Nik Aziz?

Sejak bila pula kedudukan Nik Aziz lebih mulia berbanding Rasulullah SAW? Sambut harijadi Nik Aziz hukumnya “harus”, tapi sambut hari lahir Rasulullah pula hukumnya “haram” pada PAS? Biar betul pandangan sedemikian?

Atau PAS sengaja berpandangan sebegitu bagi memuaskan hati “Khalifah” Lim Guan Eng yang enggan membenarkan sambutan Maulidur Rasul diadakan oleh umat Islam di Pulau Pinang sebelum ini? Apakah memuaskan hati Guan Eng dan merendahkan martabat Rasulullah SAW itu sebahagian dari “tahaluf siyasi” yang diagung-agungkan PAS?

nik aziz2

Kalau PAS tak mahu sambut Maulidur Rasul, maka tak payahlah sampai memfatwakan sambutan itu sebagai “haram”. Cukuplah sekadar berdiam diri saja. Lagipun, saya percaya bukan Nik Aziz seorang saja yang menyambut hari lahirnya, malah ramai lagi pemimpin PAS yang menyambut harijadi mereka, bukan?

Seperkara lagi, saya agak kecewa apabila hari kelahiran Rasulullah SAW baru-baru ini ditenggelami dengan momokan politik pembangkang dengan perkataan “kangkung”. Apakah “kangkung dan politik” itu lebih wajar ditonjolkan pada hari lahir Rasulullah SAW?

IMG_30925935161742

Apa kata kalau kita banyakkan bersalawat pada Rasulullah SAW pada setiap 12 Rabiul Awal? Ustaz Kazim memberitahu, Rasulullah SAW sanggup tunggu di tepi titian Sirat sambil mengucap “Sallim, sallim, sallim..(Ya Allah, selamatkanlah dia, selamatkanlah dia, selamatkanlah dia..” pada setiap kali umatnya mahu melintas titi tersebut.

Begitu sekali baginda mahu kita selamat menyeberangi titi Sirat itu. Tapi kita lebihkan “kangkung” dari bersalawat padanya? Umat jenis apakah kita ini yang tidak kasihkan kekasih Allah SWT? Baginda begitu kasihkan umatnya, tapi kita pula sebok pasal kangkung? Tapi harijadi Nik Aziz beriya-iya pula diraikan. Wajarkah kita?

40 thoughts on “Sambut Maulidur Rasul “Haram”, “Maulidul Nik Aziz” Pula “Harus” Hukumnya?

  • January 16, 2014 at 3:08 AM
    Permalink

    dah gila PAS ni , sampai maulidur rasul pun nak dijadikan isu .. nik ajis sambut harijadi dia dengan puak anti Islam dan anti Melayu tu takpe pulak !!!

    maulidur rasul tak boleh tapi minum holy water boleh , inilah contoh pelacur agama PAS

    Reply
    • January 16, 2014 at 8:02 PM
      Permalink

      Perangai Ulamak Pas, Parti Syok sendiri…

      Reply
  • January 16, 2014 at 7:19 AM
    Permalink

    atas kedurjanaan mereka masa lalu
    dan
    masa kini
    lalu Allah perlihatkan
    kemunafikan mereka
    hanya kerana mahu berbeza dengan UMNO
    mereka memangsakan Islam
    dan menafikan hak umat untuk menghargai junjungan Nabi s.a.w
    siapakah yg lebih jahat atas muka bumi ini
    salin dari mereka
    yg menggunapakai Islam untuk duniawi
    dan merendahkan Muhammad bin Abdullah semata-mata untuk dikata ‘bagus’ oleh DAP
    ATAS DASAR APA PAS TIDAK IKTIRAF MAULIDUR RASUL
    SEDANG DIMASA YG SAMA MENYAMBUT MAILIDUR NIK AZIZ BERSAMA MANUSIA KAFIR
    HINALAH KAMU PAS
    DAN KAMU SEMUA AKAN TUNDUK TERKENCING
    DIPADANG MAHSYAR MENGADAP MIZAN YG AKAN MENGADILI PENGHORMATAN KAMU TERHADAP RASULLULLAH S.A.W
    tunggulah kamu saat dan ketika itu…

    Reply
  • January 16, 2014 at 8:05 AM
    Permalink

    Jawapan untuk pengembala lembu pas…!!

    Reply
  • January 16, 2014 at 8:15 AM
    Permalink

    Bagi kita yg tidak belajar agama tinggi kita dapat cuba fahamkan dari tafsiran Alqur’an bahawa Allah tidak terlalu marah dengan kafir. Kerana dalam firmanNya kafir memang sah kafir yg enggan beriman dan mereka sebenarnya sudah menempah seat dineraka.

    Allah murka pada umat yang tergelincir kaki mereka setelah tegap berdiri. Maananya selepas diberi hidayah dan beriman mereka terpesong akidah , tergelincir segalanya. Dan adapun kejadian ini sering menimpa mereka yang tinggi ilmu nya.

    Wallahualam bissawaf.

    Reply
  • January 16, 2014 at 8:26 AM
    Permalink

    Bila kita kata sambut Mrasul “haram’???? Kita cuma kata zaman nabi dulu tak ada. mengingati rasul adlah dgn mengamal sunnah dan ajaran al-Quran.

    Ni nak laksana Hudud pun tak nak?? pe hal…

    Reply
    • January 16, 2014 at 12:56 PM
      Permalink

      Weiii Moooo baruah serba bengap penyokong fanatik Paria Rakyat PR,politukus Pariah Kelentong rakyat PKR,Pariah Akal Sempit PAS & Demokrasi akan Punah DAP. Kalo dah peghangai macam pariah haprak dongga sentiasa jadi sampah busuk berbau toksik masyarakat…dah la malaih membaca apa lagi nak bepikiaq secagha serius belum tuntu lagi duarius. Pariah akal Sendat PAS tak juga laksana hudud kat Kelantan sedang kan mahkamah syariah dah bersedia nak laksana kan tapi pemimpin dungu paria haprak hamPAS dok sengap membisu jerr…sapa tak nak laksana kan hudud…? Pemimpin dari Paria Akal Sampah PAS ato UMNO hah..Mooooo..?

      Reply
    • January 16, 2014 at 1:23 PM
      Permalink

      pas cakap sambut maulidur rasul bidaah, kami tak contoh puak2 kristen sambut maulidur rasul dengan patong kek sila jawab mooo

      Reply
    • January 16, 2014 at 1:44 PM
      Permalink

      Moo Moo..kenapa ko begitu bengap sekali.

      Perkataan “haram” tu pun ko nak spin ke?.

      Kenapa Nik Aziz sambut harijadinya dgn kek..sambutlah ikut sunnah dan ajaran Al Quran.

      Reply
    • January 16, 2014 at 4:34 PM
      Permalink

      apa bodoh laa kau ni moo lembu , bidaah pun taktahu kaa ?? lain kali jangan main sergah macam babi hutan jee , baca artikel tu betul-betul !!!

      PAS dan Pakatan sendiri dah setuju takkan laksanakan hudud jika mereka menang moo lembu oiii !!!

      Reply
    • January 16, 2014 at 10:24 PM
      Permalink

      sungguh biadap kamu Mooo
      kamu nak bercakap bab hudud
      tetapi kamu menafikan
      kecintaan umat terhadap Rasulullah
      kamu telah termakan hasutan kafir DAP
      dan sekutunya
      kalau hudud dilaksanakan
      kepala kamulah yg awal2 ditebas
      atas kekurangajaran kamu terhadap Rasulullah
      BODOH PUNYA PAS
      pengasingan kedai gunting rambut unisex
      BAGI LELAKI DAN PEREMPUAN
      pun terbatal dgn jelingan dan batok DAP
      nak bercakap soal hudud
      HOI macai Pas dan balaci Pas
      kamu semua berani ke langkah mayat Karpal Singh!
      Dayus
      menepek kat rumah Karpal bawa kek sambut hari jadi adalah
      namaun nak mintak kebenaran dr Karpal laksanakan hudud
      mulut kelu, kepala lutut menggeletar…
      pundikk lu

      Reply
  • January 16, 2014 at 8:29 AM
    Permalink

    KALAU PEMIMPIN UMNO BIJAK MACAM MACAM BOLEH LANYAK BIDAAH PAS KOPIAH BAHALOL NI

    NAMUN APE NAK KATA PM CAP AYAM MENTERI CAP KANGKONG PEMIMPIN UMNO MAJORITY BODOH BODOH BAHALOL

    Najib bacul

    Najib dayus

    Najib pondan

    Najib lembik bapok tak tegas

    Gagal memerangi pemberontak nasrani

    Gagal membenteras pelampau cina dap komunis samarata

    Gagal menangkap subversif pas kopiah khawarij barua dap

    Gagal mendakwa pengkhianat anwar homosex kj marina mujahid murtad liberal

    Gagal menaikkan sosio ekonomi melayu cina gak yg kaya

    Gagal menutup sekolah cina the source of evil rasist

    SILA LETAK JAWATAN

    SILA LETAK JAWATAN WAHAI NAJIB PONDAN

    Reply
    • January 17, 2014 at 10:15 AM
      Permalink

      SUDAH LA…JANGAN MENYAMAR KT SINI LA..LU NNI RED BEAN ARMY.

      Reply
      • January 17, 2014 at 8:05 PM
        Permalink

        Biarla kat dia, tak ada sapa pun layan.

        Reply
  • January 16, 2014 at 8:48 AM
    Permalink

    pas lebih suka ikut fatwa tok pekong penang yang larang di adakan sambutan maulidurrasul di penang kerana nak pertahankan fatwa tok pekong penang pas sanggup jadi lembu

    Rasulullah tak pernah sambut hari lahir sebab dia seorang Rasul manakala kita sambut hari lahir beliau sebab tanda kecintaan kita kepada beliau yang di turunkan oleh Allah sebagai nabi besar kita susah sangat kaa makhluk agama pas mau paham

    sambut harijadi nik aziz di haruskan tok pekong apa punya mangkuk laa pas ni

    weyy pas.. mung berat nanang

    Reply
  • January 16, 2014 at 8:50 AM
    Permalink

    BN Buang duit lagi! kali ni nak tubuh jkuasa nak kaji punca kenaikan harga brg:

    Tan Sri Muhyiddin Yassin hari ini mengumumkan penubuhan sebuah Jawatankuasa Khas Menangani Kos Sara Hidup yang dipengerusikan beliau sendiri bagi menangani isu kenaikan kos sara hidup rakyat dan harga barang secara bersepadu.

    Tak payah kaji, aku boleh habaq kat sini
    Punca:
    i. Tak pandai urus kewangan, byk rasuah dan pekerja tak competent. Byk prokej awarded to merek yg tak competent and not open tender. maka byk projek cost balloned, terbengkalai, org tak cekap terpaksa hire consultant yg mahal, tubuh jkuasa itu dan ini.

    kesannya: Akaun negara Balance Sheet dan Deficit tak cantik. Org nak downngrade our MGS (Msian Government securities). Najib panik dan terpaksa ambik unpopular move ie cut subsidies petrol, gula dll.

    bodo.

    Reply
    • January 16, 2014 at 9:03 AM
      Permalink

      Hang dapat info ni dari pantry lady yang buat teh kat MOF ker Mooh???

      Mueh4444

      Reply
      • January 16, 2014 at 10:36 AM
        Permalink

        Tak dari kak Semah.

        Reply
        • January 16, 2014 at 10:55 AM
          Permalink

          Baik sgt hang dgn Kak Semah

          Hang kenen Kak Semah sbb nak bodek anaknya supaya dapat VVIP seat duduk sebelah Leonardo Di Caprio pada Academy Awards akan datang ker Mooh!!!

          Hehehehe

          Reply
          • January 16, 2014 at 11:06 AM
            Permalink

            dia nak kenen anak kak semah kot-kot boleh buat audition jadi pelakon hollywood. Kalau anwar famous kat jepun jadi pornstar…mooo pun nak jugak, sunnah anwar dia nak ikut, penyokong tegar la katakan.

          • January 16, 2014 at 11:09 AM
            Permalink

            Setelah mencapai target tersebut, maka Mooh akan kenen dan himpit pulak Nora Danish!!!

            Pergh….POWER SIUT planning Mooh nak ngorat Nora Danish!!!

            Kalah KJ dalam hal ini (nak ngorat anak Dollah Badawi)

            Hehehehe…

    • January 16, 2014 at 10:37 AM
      Permalink

      Tranungkite sumber informasi moooh…

      Reply
      • January 16, 2014 at 11:09 AM
        Permalink

        tranungkita macam blog fanclub je…himpunan peminat-peminat gay.

        Reply
    • January 16, 2014 at 1:29 PM
      Permalink

      ada jawatankuasa untuk pr turun harga dan kos hidup tak ada
      1)apa pr buat untuk turun kos rumah kos rendah
      2)apa pr buat untuk tolong orang miskin belajar semua di tutup kerajaan selangor contoh giat mara
      3)pr naik gaji mb
      4)apa pr buat untuk turun cukai pintu

      Reply
    • January 16, 2014 at 5:02 PM
      Permalink

      apa bangang laa kau ni moo lembu , orang nak tubuhkan jawatankuasa untuk rakyat pun nak melalak

      Reply
  • January 16, 2014 at 10:08 AM
    Permalink

    sambut birthday nik aziz boleh….maulidur rasul kata bidaah, munafik punya pas

    Reply
    • January 16, 2014 at 10:36 AM
      Permalink

      Propa umno lagi….

      Reply
      • January 16, 2014 at 11:07 AM
        Permalink

        hahahahaha…tak tejawap moooo.

        Reply
      • January 16, 2014 at 1:01 PM
        Permalink

        Bukan propa UMNO tapi doktrin ulah lama puak puak Paria Akal Sempit hamPAS tu Moooo tongong sokmo weiiii…!!!

        Reply
      • January 16, 2014 at 4:40 PM
        Permalink

        ini jee yang mampu kau cakap koo lembu ??? hahahaah yang kata tu PAS sendiri !!! nak belit camana lagi ni moo lembu !!!

        Reply
    • January 16, 2014 at 1:57 PM
      Permalink

      nabi Muhammad sngat mulia tak pernah berbohong Nik aziz ulamak kaki kelentong.Org2 macam mooh,bujuk memang mudah kena tipu oleh ulamak baghal ni,

      Reply
  • January 16, 2014 at 11:35 AM
    Permalink

    Dalam parti PAS ramai orang islam aje, ISLAM nya tiada……

    Reply
  • January 16, 2014 at 12:43 PM
    Permalink

    La ni kan dah ghamai suka makan kangkung yang di olah dalam makanan yong taufu hidangan ala cina tu. Di antara pelahap sayur kangkung ada la profesor kangkung didikan puak puak Paria Rakyat PR tu jugak. Tak kan dah lupa sejarah kot… tang soghang politikus haprak ingin cepat nak jadi PM tu…sejak dia pegang jawatan TPM & Menteri Pendidikan dulu dia dah berjaya merekrut ramai kader kader paria untuk merosak kan pemikiran orang muda termasuk pelajar sekolah & universiti. Kader kader paria haprak tu ada la para guru,pensyarah ipta & pengurus/pegawai bank/institusi pembiayaan. Hasil dari produk mega tu dah ramai para cendikiaSawan ala kangkung layu tu sering kemuka kan teori sawan lagi sewel kat massa yang serba sewel macam depa jugak.

    Reply
  • January 16, 2014 at 7:20 PM
    Permalink

    Nik Aziz ada kata “Ibu Nabi tak tahu bahawa anak yang lahir itu akan menjadi nabi, mana jawapan ustaz yang nak tunjuk cerdik ni adakah betul atau salah? Nas banyak menunjukkan bahawa ibu nabi sebenarnya tahu. Ustaz ni nak tegakkan benang yang basah? Kalau tersilap bagi jawaban ngaku aje janganlah nak teruskan buat dusta.
    Mursyidul am tidak mungkin buat salah? Itu semacam nak samakan dengan maksum jer? Ini macam idealogi SYIAH. Biar betoi…..

    Reply
  • January 16, 2014 at 8:17 PM
    Permalink

    nik aziz dalam kitab pas tarafnya bawah sikit je dari tuhan..

    Reply
    • January 16, 2014 at 8:32 PM
      Permalink

      Itu dlm kitab pas,dlm kitab dap nik aziz duduk bawah selipar karpal singh je

      Reply
  • January 17, 2014 at 10:18 AM
    Permalink

    aisey demo neh,,,selamo ni kawe sambut harijadi make kopok lekor,,saloh ko ambo sekali sekalo make kek..

    Reply

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.