#PRKKajang Rafizi Jambu Terpaksa Mohon Maaf Bagi Pihak Anwar

Menyedari tindakan bodoh PKR yang popular dengan panggilan Parti Kangkung Rakyat pada ketika ini telah memaksa Pengarah Strategi parti itu, Rafizi Ramli membuat permohonan maaf secara terbuka bagi menagih simpati rakyat.

Melalui posting terbaru di laman blognya, Rafizi mengakui tindakan partinya itu, telah mengakibatkan wang rakyat terpaksa digunakan bagi membiayai Pilihan Raya Kecil (PRK) Dewan Undangan Negeri (DUN) Kajang.

“Tidak ada alasan untuk membazirkan wang rakyat dan untuk itu saya memohon maaf dan parti bersedia untuk dihukum oleh pengundi di Kajang,” katanya yang mengaku bertanggungjawab menyusun langkah politik itu.

Menurut ahli parlimen Padan itu juga, tidak ada penjelasan yang dapat diberikan bagi meredakan kemarahan rakyat terhadap langkah politik itu. Selaku orang yang bertanggungjawab dia juga akan memikul sepenuh tanggungjawab sekiranya rakyat khususnya pengundi di Kajang bertindak untuk menghukum PKR di dalam PRK yang bakal berlangsung kelak.

Paling menarik dia turut mengakui wujudnya perbezaan pendapat dalam parti itu sehingga mengakibatkan mereka berpuak-puak sehingga menyebabkan rakyat merasa kecewa. Oleh itu langkah yang diambil ini kononnya untuk mengelakkan kerajaan PKR Selangor menerima nasib yang sama ketika Pas memerintah Kedah pada penggal yang lalu.

Dalam erti kata lain, Rafizi akhirnya terpaksa mengakui bahawa parti itu sedang bergolak dan saling berebut kuasa seperti yang dilaporkan oleh pihak media, blog dan laman sosial sebelum ini.

Persoalannya ialah, mereka sebelum ini bukan sahaja menafikan isu pergolakan tersebut malah dengan biadab mengatakan ia hanyalah khabar angin yang sengaja direka oleh pihak Umno dan BN.

Maka Rafizi sepatutnya perlu terlebih dahulu memohon maaf kepada semua ahli Umno di atas fitnah yang telah dilemparkan selama ini. Kerana pengakuan Rafizi itu jelas membuktikan bahawa PKR selama ini bukan sahaja cuba menutup isu tersebut, malah telah berbohong kepada rakyat bagi mengelakkan parti itu menerima cemuhan masyarakat.

Kesimpulannya ialah, permohonan maaf Rafizi itu hanyalah merupakan taktik murahan demi menagih simpati dan sokongan masyarakat yang jelas marah dengan permainan ‘sarkas’ politik ini.

Ini kerana sekiranya kemarahan tersebut GAGAL diredakan, ia bakal mengundang padah kepada parti itu. Natijahnya, Anwar selaku calon yang bakal diletakkan bertanding bagi mewakili PKR berkemungkinan besar akan menerima kekalahan yang memalukan.

Link video permohonan maaf Rafizi Ramli :

2 thoughts on “#PRKKajang Rafizi Jambu Terpaksa Mohon Maaf Bagi Pihak Anwar

 • January 31, 2014 at 5:52 PM
  Permalink

  Tindakan PKR dan PR untuk mencalunkan atau mempersetujui supaya Anwar dicalunkan untuk bertanding untuk kerusi DUN Kajang pada PRK akan datang adalah stratiji Anwar, mengikut lapuran media, untuk menakluk Putrajaya pada PRU ke 14 akan datang. Betul ke? Dia nak “jadikan Kajang sebagai base.” Mungkin! Itu pasal dia gunakan Country Heights sebagai alamat barunya, dekat dengan Pandan kawasan Rafizi.
  Jadi kita semua tunggu, tengok, lihat dan dengar apa Anwar dan mereka semua nak buat dan akan buat di Kajang dan Selangor dari segi politik, sosial, pendidikan dan pelajaran, ekonomi semua kaum dan bangsa, perniagaan, pentadbiran, keamanan dan keharmonian serta naik/turun harga barang, tanah, rumah, lesen dan permit di Kajang dan Selangor. Itu semua bergantung kalau Anwar menang. Kalau kalah semua jadi “elek, kosong, poohchee, cakap tinggi sahaja. Dia dilapurkan bukan nak jadi MB Selangor. Kalau bagitu dia nak jadi ADUN sahaja? Mungkin! Mungkin dia nak bantu majukan perkhidmatan Majlis Perkhidmatan Bandaran Kajang yang selalu di pertikaikan dalam media cetak dan media sosial.

  Reply
 • February 1, 2014 at 7:40 PM
  Permalink

  PKR adalah parti rasis yang diketuai oleh orang yang rosak akhlaknya.

  Reply

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.