Portal Malaysia Insider Kata Bukan Islam Boleh Derhaka Kepada Agong; Apa Macam Peguam Negara?

Portal pro- Pakatan Rakyat, Malaysian Insider hari ini menyarankan orang bukan Islam boleh menderhaka dan ingkar titah perintah Duli Yang Maha Mulia Yang Di Pertuan Agong.

Memetik kenyataan Peguam pro-Pakatan Rakyat, Edmund Bon, portal itu mendakwa Malaysia merupakan sebuah negara sekular dan bukan Islam. Oleh itu, negara ini tidak perlu mematuhi mana-mana titah dikeluarkan pemerintah negeri atau fatwa dikeluarkan Majlis Fatwa Kebangsaan, kata pakar Perlembagaan.

Bagaimanapun tajuk Malaysia Insider “Bukan Islam tidak perlu patuh kepada titah Diraja atau fatwa, kata peguam” merupakan satu tindakan menghasut rakyat agar menderhaka kepada YDP Agong. Adalah beza besar antara “tidak tertakluk kepada undang-undang Islam” dengan “tidak perlu patuh kepada Titah YDP Agong.”Ini merupakan tindakan menghasut rakyat menderhaka kepada Yang Dipertuan Agong. Kita tunggu apakah tindakan Peguam Negara terhadap portal ini.

Malaysia Insider melaporkan:

Sultan Kedah yang kini merupakan Yang Di-Pertuan Agong semalam memetik keputusan Majlis Fatwa Kebangsaan pada 1986 – mengatakan sesetengah perkataan termasuk kalimah Allah hanya eksklusif kepada umat Islam, menimbulkan kebimbangan kepada bukan Islam berhubung hak beragama seperti dijamin Perjanjian Malaysia 1963.

“Titah dan fatwa tidak boleh digunakan kepada bukan Islam kerana ia melanggar hak perundangan dan beragama mereka,” kata peguam Edmund Bon (gambar) kepada The Malaysian Insider, memetik kes pada 2009.

“Bukan Islam tidak boleh didakwa di Mahkamah Syariah. Jadi mana-mana fatwa daripada Majlis Fatwa Kebangsaan tidak terpakai kepada bukan Islam,” katanya dan menambah fatwa hanya terpakai kepada umat Islam seperti diputuskan dalam kes Mahkamah Persekutuan pada 2009 yang diputuskan oleh tiga hakim dalam kes Sulaiman Takrib lawan Kerajaan Negeri Terengganu; Kerajaan Malaysia (pencelah) & Kes Lain.

Panel hakim pada ketika itu terdiri daripada Hakim Besar Malaya pada ketika ini Tan Sri Zulkefli Ahmad Makinudin, bekas Ketua Hakim Negara Tun Zaki Azmi dan Tun Abdul Hamid Mohamad yang membuat penghakiman terakhirnya. Antaranya, fatwa hanya terpakai kepada penganut agama Islam.

Pengasas Lawyers for Liberty Eric Paulsen juga mengatakan tidak ada apa yang boleh dilakukan oleh penguatkuasa agama terhadap bukan Islam.

“Apa-apa titah dikeluarkan, sama ada daripada Sultan atau Yang di-Pertuan Agong, tidak terpakai kepada bukan Islam,” kata Paulsen.

“Walaupun Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) atau Jabatan Agama Islam Selangor (Jais) mengeluarkan perintah, ia tidak memberi kesan kepada bukan Islam.”

Beliau mengatakan terdapat beberapa kes mahkamah dengan jelas menunjukkan Malaysia merupakan sebuah negara sekular.

“Islam bukanlah faktor utama yang boleh menafikan hak asasi rakyat Malaysia seperti dijamin Perlembagaan Persekutuan,” kata Paulsen.

“Rakyat Malaysia dijamin kebebasan bersuara, berekspresi dan beragama. Semua ini jelas ditulis dalam Perlembagaan Persekutuan.”

Beliau memberikan komen selepas Sultan Abdul Halim Mu’adzam Shah mengatakan sensitiviti agama dan status Islam sebagai agama rasmi negara harus dihormati.

“Titah Agong merupakan nasihat. Bagaimanapun, ia tidak membantu kerana apa yang diperlukan untuk menyelesaikan isu ‘Allah’ adalah perundingan di antara pihak berkepentingan,” kata Paulsen.

Beliau juga mengatakan, Raja-raja Melayu, Barisan Nasional, Pakatan Rakyat dan pemimpin Kristian harus duduk bersama bagi menyelesaikan isu ini secara aman.

Semua pihak berkepentingan harus membuang prejudis dan berbincang untuk menyelesaikan isu ini, kata peguam tersebut.

Pakar Perlembagaan Dr Abdul Aziz Bari juga berkata Majlis Fatwa Kebangsaan tidak mempunyai kuasa undang-undang dalam perkara berkaitan Islam kerana perkara itu merupakan urusan kerajaan negeri.

“Perkara berkaitan agama Islam urusan negeri-negeri, dan Majlis Fatwa Kebangsaan tidak mempunyai status di sisi Perlembagaan,” katanya dalam satu kenyataan semalam.

“Pembahagian kuasa persekutuan-negeri yang meletakkan Islam di tangan negeri-negeri dikekalkan oleh Perlembagaan Persekutuan.”

Sehubungan itu, beliau menegaskan, apa sahaja pandangan Majlis Fatwa Kebangsaan tentang serbuan Jabatan Agama Islam Selangor (Jais) terhadap Pertubuhan Bible Malaysia pada 2 Januari tidak memberi kesan, sama ada kepada umat Islam atau bukan Islam.

Kenyataan Sultan semalam dibacakan ketika berlaku ketegangan di antara umat Islam dan penganut Kristian berhubung penggunaan kalimah Alla oleh penganut Kristian yang menggunakan bahasa Melayu di Malaysia.

http://www.themalaysianinsider.com/bahasa/article/bukan-islam-tidak-perlu-patuh-kepada-titah-diraja-atau-fatwa-kata-peguam

32 thoughts on “Portal Malaysia Insider Kata Bukan Islam Boleh Derhaka Kepada Agong; Apa Macam Peguam Negara?

 • January 20, 2014 at 4:00 PM
  Permalink

  Kalau dah tahu ikut perundangan yam dipertuan agong tu ketua Negara Malaysia.pergi le duduk Negara lain lepas tu cakap nak derhaka kat ketua Negara tersebut.boleh tenguk Orang yang derhaka tu tinggal nama aja.jasad dan identiti hilang terus.

  Reply
  • January 20, 2014 at 7:02 PM
   Permalink

   kdn nak tunggu sampai bila ini sudah masuk peringkat hasutan tahap merbahaya sehingga mempersoalkan kuasa YDP Agong hari tu yang memandai kata mengadakan semula ISA bukan jawapan kepada permasalahan skang selesaikan lah duk tunggu apa lagi

   Reply
  • January 20, 2014 at 10:55 PM
   Permalink

   Saja mencari nahas !!!

   Reply
 • January 20, 2014 at 4:02 PM
  Permalink

  Aku rindukan kekuatan pemimpin seperti pemimpin yang lancarkan operasi lalang, pada tahun 80an.

  Reply
  • January 20, 2014 at 4:12 PM
   Permalink

   Nampaknya, kalau pemimpin sedia ada tiada kekuatan nak lancarkan operasi seperti operasi lalang seperti tahun 80an, bersedialah kita untuk menghadapi berulangnya peristiwa 13 Mei 1969.

   Diharap pihak KDN jangan sibuk nak backing puak4 Cina ni bila rakyat benar2 mengamuk!!!

   Peringatan untuk semua, Chinese New Year ni nampaknya dah makin dekat!!!

   Reply
   • January 20, 2014 at 8:24 PM
    Permalink

    Ops Lalang yang pernah di laksana kan pada era PM Tun M ada la ngan guna kan ISA sebagai instrumen untuk penguat kuasaan…tapi la ni ISA dah di mansukh kan…. jadi pemimpin kerajaan & pegawai agensi terbabit hanya cuma leh nganga jerr la…habuk pun tarak…..!!!!

    Reply
    • January 20, 2014 at 9:58 PM
     Permalink

     Tu la pasal, nak jadi popular, nak jadi PM untuk semua, tak kira penyangak, pengkianat or anak hantu…

     ….la ni apa dah jadi ????

     Reply
  • January 20, 2014 at 4:39 PM
   Permalink

   Dah boleh derhaka… meaning, darah mereka dah halal la…

   Reply
 • January 20, 2014 at 4:20 PM
  Permalink

  Kita tak mahu semua agensi yg terbabit tidak duduk seperti AYAM DAGING…kalau mereka sudah berani kencing, jangan bimbang tak lama lagi berak pun depa sanggup buat..

  Reply
 • January 20, 2014 at 4:23 PM
  Permalink

  ini menghasut tahap gaban…takkan nak dok diam lagi gani patail????

  Reply
 • January 20, 2014 at 4:32 PM
  Permalink

  tahap bodoh pr ini diorang duduk mana negara china kalau tak patuh kena hukum, kalau duduk british tak patuh kena lucut warga negara, itu ajaran sjkc tak perlu patuh pada pemimpin

  Reply
 • January 20, 2014 at 4:45 PM
  Permalink

  Menderhaka dalam perkataan lain ialah kurang ajar, biadab atau berperangai macam setan terhadap sesaorang.

  Jika apa yang didakwa itu benar2 wujud, kita ingin bertanya ada ke sebarang undang2 yang pernah ditetapkan si A boleh biadab dengan si B (no probelm, tidak salah, tidak silap) Atau ada ke undang2 yang sekurangnya pernah katakan bahawa seorang bapak boleh berlaku atau berbuat apa saja terhadap anak dia termasok bersifat kurang ajar, biadap dan zalim . Kerana dia bapak dan anak ialah anak.

  Kita nasihatkan jika itu menjadi cita2 mereka, maka mereka boleh pilih untuk nyahkan diri dari negara ini. Kerana negara ini untuk orang yang baik2 saja dan akur & taat pada undang2 yang ada.

  Reply
 • January 20, 2014 at 5:12 PM
  Permalink

  YDPA adalah kedudukkan tertinggi dlm perlembagaan Malaysia. Tanpa mengira bangsa dan agama tiada yg terkecuali untuk taat kepada pada YDPA apatah lagi bila baginda bertitah. Kalau kamu kata bukan islam tak perlu taat dgn titah baginda ini menunjukkan dia mengakui bahawa dia bukan orang malaysia. Jadi sila serahkan semula IC anda dan berambus dari PERSEKUTUAN TANAH MELAYU ini.
  Kamu boleh balik ke China dan katakanlah perkara yang sama pada negara kesayangan kamu itu kerana mungkin kamu kata kamu boleh kata begitu atas nama hak asasi negara kamu (China). Dan lepas tu kita tengok adalah lepas itu kepala kamu akan berlubang kerana dihukum tembak?…

  Reply
 • January 20, 2014 at 5:45 PM
  Permalink

  Nampaknya keadaan semakin meruncing…lepas bangsa di hina, itenti melayu dilupuskan, ini agama pulak di persendakan dan semboyan penderhakaan kepada DYMM Di Pertuan Agung telah dibunyikan.

  jarang kita lihat agama kristian, Buddha atau hindu di hina oleh orang melayu sebegitu rupa. sikap tolerensi kita telah dilongkangkan…mereka sedang menjual…

  dan aku rasa keinginan kita untuk membeli dah semakin dekat…

  Reply
  • January 20, 2014 at 5:55 PM
   Permalink

   Aku pun rasa begitu jugak!!!

   Takkan nak biarkan puak4444 ni bertepuk sebelah tangan!!!

   Reply
  • January 20, 2014 at 11:11 PM
   Permalink

   Pucuk dicita ulam mendatang…

   Reply
 • January 20, 2014 at 5:54 PM
  Permalink

  rukun negara yg ke 2: KESETIAAN KEPADA RAJA DAN NEGARA..
  sapa yg perlu amalkan nya? umat Islam saja kah?

  Reply
 • January 20, 2014 at 6:02 PM
  Permalink

  Khusus kepada yg nak merosakkan agama,negara dan bangsa, hanya kerana nak puaskan nafsu sendiri/orglain.[Buatlah apa yg kmu nak,tapi percayalah…ia akan tetap utuh,berdiri megah dan berkembang.Yg kalah/terhapus/terhina..ialah kamu.Ada beza…amat jauh beza bumi Malaysia dan rakyatnya dengan bumi lain dgn rakyat2 mereka.Tak percaya?.Go ahead dengan bodoh sombong dan sikap melampaui batas kamu…sendiri akan tahu nanti.Anda rasa macam hebat/bagus/kuat/berpengaruh…kan?…Teruskan……….

  Reply
 • January 20, 2014 at 6:11 PM
  Permalink

  kepada KDN dan Tok Zahid la nilah masa bak tunjuk pandai guna kuasa. Janganlah jadi Kementerian cop ayam dgn menangsakan YDAgong sebagai ayam kpd pengkianat.
  Teringat lagu INILAH BARISAN KITA
  ‘biar putih tulang jangan putih mata’
  sekarang cacing dah naik kemata
  apa tunggu bertindaklah
  jangan jadi KDN AYAM BRAND

  Reply
 • January 20, 2014 at 6:54 PM
  Permalink

  YDP Agong juga kena jelaskan samaada larangan itu juga dikenakan terhadap orang iban atau kadazan di sarawak dan sabah!
  kalau boleh aku berharap larangan tersebut juga dikenakan terhadap orang iban dan kadazan!

  Reply
  • January 20, 2014 at 7:40 PM
   Permalink

   Iban suka hati dialah dia bercakap bahasa iban.

   Kau ni agama apa Tony?

   Reply
  • January 20, 2014 at 9:12 PM
   Permalink

   Hang siapa nak YDP Agung tolong jelaskan kat hang!!!

   Hang tu refugee jer Tony, refugee yg diperintah oleh Melayu Malaysia!!!

   Hang tak puas hati, pergi BUNUH DIRI la!!!

   Reply
   • January 20, 2014 at 9:55 PM
    Permalink

    hehe…nyanyi lagu Negara ku pun hang tergagap-gagap ada hati nak minta DYMM YDP Agung jelaskan kat hang.

    Reply
    • January 20, 2014 at 10:39 PM
     Permalink

     Tony lu pergi mengadulah pd tokong lu Guan Eng,. isu ni dia yg mulakan.. mintak dia tanya sendiri dgn YD Agong

     Reply
 • January 20, 2014 at 8:38 PM
  Permalink

  Malu la aku menengok kan gelagat oghang melayu terlalu emosi bila berhujah….guna la akal rasional berasas kan realiti masa kini…negagha Malaysia mengamal kan sistem demokrasi…instrumen demokrasi ada la undang undang. Maka setiap rakyat yang berpikiran cerdik lagi waras mesti celik undang undang sama da syariah ato sivil…baru la leh berkokok tapi bukan seperti anjing menyalak bukit,bukit tak akan runtuh akibat salakan tapi punah di sebab kan perbuatan tangan manusia tamak haloba sendiri dan fenomena alam.

  Sekarang apa dah jadi….? Akibat kejahilan undang undang semua dah semakin kalut…melayu semakin mengarut ngarut ketika berhujah….akal dah ada kat kepala lutut….!!!

  Reply
 • January 20, 2014 at 9:36 PM
  Permalink

  Kenapa pihak kafir ni begitu berani sekarang ? Ini disebabkan mereka berkira-kira bahawa org melayu sedang berpecah sekarang. Maka berbagai provokasi dicipta bagi meraih keuntungan jangkamasa panjang, kerana mereka tahu akan ada di kalangan orang melayu sendiri yg akan menjadi pembela bagi segala tindakan mereka. Selepas isu agama ( kalimah Allah ), di cuba pula mempertikai kuasa YDP Agong. Org Melayu ? masih tidak sedar, kafir kristian dan cina sedang bertepuk atas krtololan melayu. Sedangkan mereka telah mengorak langkah dalam menamatkan penguasaan pentadbiran Melayu Islam di Malaysia. mewujudkan keadaan kacau bilau di kalangan penduduk majoriti ( melayu) adalah bagi tujuan melemahkan kerajaan sediaada. Ketegasan kerajaan amat di perlukan sekarang !

  Reply
 • January 20, 2014 at 10:49 PM
  Permalink

  kami mahu ISA dikembalikan!!!
  kami mahu ISA dikembalikan!!!

  Reply
 • January 21, 2014 at 12:09 AM
  Permalink

  TONG

  TONG KOSONG

  TONG

  TONG KOSONG

  TONG

  TONG KOSONG

  TONG

  TONG KOSONG

  ZAHID TONG KOSONG

  NAJIB TONG KOSONG

  PEMIMPIN UMNO HAPRAK TONG KOSONG

  UMNO KEDI UMNO PONDAN

  UMNO BAPOK UMNO BACUL

  TELOR TADAK…. KOTE LEMBIK

  SILA TANGKAPPPPP!!!!

  Reply
 • November 15, 2014 at 11:38 AM
  Permalink

  ITU BERMAKSUDNYA DIA MENGISTIHARKAN PERANG KEATAS ORANG ISLAM..APA LA SUSAH SANGAT NAK FAHAM AGENDA KAPIR NI…

  Reply

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.