Najwa Latif Sahkan Imej Twitter Beliau Semalam Adalah Palsu

Penyanyi Imratul Najwa Binti Abdul Latif atau lebih popular dengan nama Najwa Latif hari ini menafikan laporan beberapa blog dan Portal termasuk Mykmu.net semalam [lihat: Najwa Latif Kesal Sikap Perusuh Raba Wanita] yang melaporkan mesej bergambar twitter beliau seolah-olah mendakwa peserta himpunan Turun di Dataran Merdeka semalam melakukan keganasan dan gangguan seksual.

Bagaimanapun Mykmu.net telah mengesan kepalsuan imej Twitter Najwa tersebut berbeza dengan Twitter beliau dan melaporkannya kepada umum 30 minit selepas imej tersebut tersebar. [Lihat: Twitter Palsu Najwa Latif]

Petang tadi laman web akhbar Sinar Harian melaporkan penafian Najwa Latif seperti berikut:‘ITU tidak benar. Saya tidak ‘tweet’ sebegitu’. Demikian reaksi penyanyi yang terkenal dengan lagu ‘Cinta Muka Buku’, Najwa Latif berhubung penyebaran mesej bergambar yang menyerupai akaun Twitter miliknya, semalam.

Mesej bergambar itu dikatakan menjadi “viral” di laman sosial dan mendapat kritikan hebat daripada peminat dan peserta himpunan terbabit yang kesal dengan tuduhan liar tersebut malah ia turut mengaitkan seorang isteri pemimpin tertinggi negara.

Najwa atau nama sebenarnya, Imratul Najwa Abdul Latif mendakwa kenyataan yang dimuat naik dengan menggunakan laman mikro, Twitter menyerupai akaunnya itu dipercayai direka oleh pihak tidak bertanggungjawab dengan tujuan menjatuhkan reputasinya sebagai seorang artis yang berhijab.

Menurutnya, perkara itu disedari pada lewat malam semalam selepas membuat persembahan sempena sambutan ambang tahun baharu 2014 di Dataran Merdeka, Kuala Lumpur.

“Itu tidak benar, saya tidak ada ‘tweet’ sebegitu, dan saya boleh katakan ia palsu. Setakat ini benda itu tiada dalam Twitter saya sendiri, jadi, saya rasa itu adalah palsu, ada orang lain edit, mungkin menggunakan perisian grafik komputer.

“Semalam, selepas saya buat persembahan di Dataran Merdeka anjuran DBKL dalam pukul 1 pagi saya perasan perkara itu,” katanya ketika dihubungi Sinar Harian Online, hari ini.

Najwa turut menafikan terlibat dengan sebarang aktiviti selepas selesai membuat persembahan di Konsert KL New Year Countdown 2014’ anjuran Dewan Bandar raya Kuala Lumpur (DBKL).

“Saya memang berada di Dataran Merdeka kerana ada persembahan tahun baru. Cuma, saya tidak terlibat dengan apa-apa aktiviti selepas itu.

“Saya menyanyi pada jam 11.15 malam, ketika itu keadaan masih tenang lagi. Tiada apa-apa yang berlaku dan semua orang masih OK. Sekitar jam 11.40 malam saya sudah berada dalam kereta untuk balik,” katanya.

Biarpun perkara tersebut telah menjejaskan reputasinya, namun Najwa tidak berhasrat untuk membuat laporan polis dan sudah memaafkan pelaku tersebut.

“Setakat ini tiada (laporan polis) kerana saya sebelum ini pernah kena, apa pun berlaku saya maafkan.

“Apa pun Tuhan tahu, dan apa yang berlaku semalam, pengurus saya, kakak saya tahu. Tak perlu nak buat fitnah kerana ia boleh menjatuhkan imej orang lain juga. Jadi, berhentilah daripada buat perkara sebegitu,” katanya.

2 thoughts on “Najwa Latif Sahkan Imej Twitter Beliau Semalam Adalah Palsu

 • January 2, 2014 at 6:10 AM
  Permalink

  Ramai pihakyang ambil kesempatan dengan niat apa kita tidak tahu,Najwa dah nafi maknanya yang tersebar sebelum ini adalah tidak benar sama sekali

  Reply
 • January 2, 2014 at 7:34 AM
  Permalink

  apa yg pasti puak pakatan yg bodo dan melakukan kerja2 perosak telah pun melakukan perogolan beramai-ramai terhadap ketenteraman dan hak asasi orang lain yg mahu menyambut tahun baru dgn aman sambil berhibur. mereka telah meramas dan menggomol perasaan tenteram dan bahagia tinggal dinegara ini kepada perasaan cemas, takut dan terancam. puak-puak pr tersebut ternyata telah meliwat adap sopan dan kesusilaan bangsa Melayu yg bersopan dan berhemah.mereka adalah anak-anak SYAITAN!

  Reply

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.