Kes Malaysia Insider: Zahid Serah Kepada Peguam Negara dan Polis

Putrajaya — Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi sebentar tadi memaklumkan bahawa isu tindak-tanduk Malaysia Insider menghina Yang Di Pertuan Agong dan Islam seperti yang dilaporkan dalam portal ini semalam diserahkan kepada pihak yang arif dengan undang-undang negara.

Semalam Mykmu menerbitkan dua artikel Portal Malaysia Insider Kata Bukan Islam Boleh Derhaka Kepada Agong; Apa Macam Peguam Negara? dan Malaysia Insider Terus Serang Islam, Zahid Jangan Tidur yang mendedahkan sikap Malaysia Insider yang keterlaluan dalam menghasut orang bukan Islam menderhaka dan membenci YDP Agong dan agama Islam.

“Perkara ini saya serahkan kepada pihak yang arif dalam undang-undang bagi mengambil tindakan,” kata Ahmad Zahid selepas ditanya pemberita ketika sidang akhbar pagi ini di Putrajaya sempena Operasi Banteras Pendatang Tanpa Izin.

Apabila ditanya lanjut, Zahid juga enggan memberi sebarang pendapat sama ada tindakan Malaysia Insider tersebut menyalahi undang-undang negara atau tidak.

Menurut sumber, Zahid telah meminta Polis dan Pejabat Peguam Negara untuk melihat sama ada tindakan Malaysia Insider menerbitkan dua artikel berbaur penderhakaan kepada Agong dan penghinaan kepada Islam boleh dikenakan tindakan.

20 thoughts on “Kes Malaysia Insider: Zahid Serah Kepada Peguam Negara dan Polis

 • January 21, 2014 at 7:41 AM
  Permalink

  PEMBETULAN:
  ZAHID KOMEDI

  HAHAHAHHAHAHQHAHAHAHAHAHAHHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHHAHAHAHAHAHA

  Reply
  • January 21, 2014 at 9:41 PM
   Permalink

   takde sapa nak dgr kata-kata puak DAPigs kafr yang anti Islam dan anti Melayu macam kau

   Reply
  • January 21, 2014 at 9:48 AM
   Permalink

   moo berita itu dah masuk nona tv3 kau ketingalan mooo yg peting raja pahang guna duit anaknya kaya-raya, jangan malu budak sjkc ini, raja pahang tak guna pun duit rakyat

   Reply
   • January 21, 2014 at 5:00 PM
    Permalink

    Pandai anak dia berniaga…

    Reply
    • January 21, 2014 at 5:09 PM
     Permalink

     itu pun kau nak herankah?? mamak yang dulu niaga cendol dan rojak tepi jalan pun dah upgrade buka restoran mamak dan MR cendol…hang jer yang masih tak upgrade2 lagi….

     Reply
    • January 21, 2014 at 9:42 PM
     Permalink

     anak dorang memang pandai meniaga .. bukan macam macai macam kau pandai menipu dan memfitnah jee !!!

     Reply
  • January 21, 2014 at 1:58 PM
   Permalink

   Tima kasih mooh mendoakan kesejahteraan….melayu memang hidup, isle meme idup

   UMNO tengah mekar hidupmentadbir….

   Kau je mooh belum tentu, ko atau hokay….

   Reply
  • January 21, 2014 at 9:44 PM
   Permalink

   bagus tu moo lembu lain kali jangan jadi macam pemimpin Pakatan , nak kaya raya pun mintak duit kat macai hina mereka kekekekke

   Reply
  • January 21, 2014 at 10:02 PM
   Permalink

   Pehal yang kau dengki dengan Sultan Pahang ? Apa yg kau tak puas hati dengan orang Melayu yang kaya ? Apa tujuan kau nak bawak cerita tu kat sini ? Sengaja nak cari pasal ?

   Reply
 • January 21, 2014 at 8:17 AM
  Permalink

  Tolonglah Pak-pak Menteri. Jangan jadi kangkung.

  Reply
 • January 21, 2014 at 8:47 AM
  Permalink

  KPI zahid hamidi mencanak naik sebelum PAU sekarang merundum teruk selepas PAU

  macam mana boleh main serah saja perkara tersebut kepada peguam negara tanpa membawa kes untuk semakan samada kes tersebut ada asas untuk tindakan, kalau main pass baton macam ni tak ubah sikap berlepas tangan

  zahid ini menteri PAU kaa menteri KDN, atau menteri ampau

  Reply
  • January 21, 2014 at 9:08 PM
   Permalink

   Ni lagi sekoq sikit bangang bila berhujah…menteri dalam negeri mana boleh bertindak dia tak ada kuasa nak siasat sesuatu kesalahan. Menteri cuma menyelaras semua dasaq dasaq yang di buat oleh kerajaan. Cuma agensi penguat kuasaan dibawah KDN seperti polis dll punya kuasa menyiasat,menahan,menyita,menangkap dan mendakwa. Kuasa menyiasat ada la pegawai berpangkat tak kurang sarjan ato ketua yang menjaga balai/KPB. Kesalahan yang di siasat polis ada la kesalahan boleh tangkap/seizable offence. Kertas siasatan yang dah lengkap hendak la di kemuka kan ngan hadir sendiri ato pegawai bawahan nya sebagai pembantu kat peguam negara untuk ulasan & perentah selanjut nya sama ada nak dakwa ato sebalik nya. Ni semua fakta termaktub dalam sekyen 110 Kanon Prosedur Jenayah.

   Lain jali kalo nak kritik cari la maklumat soheh dulu jangan main terjah semacam jerrr…kan kantoi nanti,nampak sangat diri sendiri tu memang pandir.

   Reply
 • January 21, 2014 at 9:40 AM
  Permalink

  jangan sampai rakyat melaksabakan hukum sendiri..baru pak nenteri nak oandang serius
  kekadang kita meluat dgn semangat tahi ayam menteri
  masa pemilihan UMNO mading2 tunjuk Jebat
  lepas tu merudum macam Hang Kebun
  kalau kerajaan tak dapat lindungi YDAgong
  siapa lagi nak d harap
  kalau serah pd Melayu yg memang Melayu
  semalam dah selesai kes kurang ajar trsbt!

  Reply
 • January 21, 2014 at 10:16 AM
  Permalink

  Serah kepada Peguam Negara ?

  Pasti dan pasti kantoi di mahkamah kelak. 1000% KANTOI ! (Kalau nasib baik, dakwaan akan dibuat oleh pihak Peguam Negara pada tahun 2019, betul-betul sebelum Najib jadi ketua pembangkang).

  Hai, apa nak jadi kepada negara ini dalam tangan pondan.

  Reply
  • January 21, 2014 at 9:17 PM
   Permalink

   Memang puak puak baruah dari Pandir Rakyat PR yang sentiasa bangang macam Paria haprak Dongga PhD…depa tu tak dak maklumat,data & ilmu tapi ada hati nak berhujah tapi punya hujahan macam politikus kangkang berminda kangkung jerrr.

   Lain kali semak la Kanon Prosedur Jenayah terutama seksyen 110 perihalan siasatan kes boleh tangkap dan mesti di aju kan kat Pendakwa Raya@Peguam Negara oleh pegawai penyiasatan polis. .

   Reply
 • January 21, 2014 at 10:16 AM
  Permalink

  come on zahid….dont let us down.kasi ajar sama itu malaysia insider

  Reply
 • January 21, 2014 at 11:57 AM
  Permalink

  Tekong dah “serve” bola….
  Feeder pun lambung bola,,,,
  Killer… zzzzzzzzzzz

  Reply
 • January 21, 2014 at 12:59 PM
  Permalink

  kalau org melayu yg dh diberi kuasa pon tak mampu nk amik ape2 tindakan, nk harap pada sape pulak utk melindungi hak2 org melayu dan raja2 melayu lepas ni eh???

  Reply
 • January 21, 2014 at 6:33 PM
  Permalink

  Malaysian Insider adalah anak didik yahoo yahudi laknatullah.. spesis ini lah yang menyebarkan fahaman LGBT. Sudah terang lagi bersuluh pakatan sebenarnya agenda yahudi dan syiah untuk merosakan malaysia dari dalam. Siapa sebenarnya yang membiayai penyiaran artikel MI dalam Yahoo?

  Reply

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.