Kangkung: PM Balas Semula

KUALA LUMPUR – Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak menggunakan ‘kangkung’ sebagai penjelasannya sebelum ini berhubung harga barang kerana ia sekadar contoh barangan yang digunakan ramai orang.

“Saya suka makan kangkung, anda semua suka makan kangkung…(sebab itu) saya beri contoh yang semua orang makan. Kalau saya beri contoh seperti burung puyuh, orang tertentu sahaja makan.

“Tidak seharusnya contoh itu dipermainkan oleh sesiapa kerana saya beri contoh sebagai prinsip ‘supply and demand’ (penawaran dan permintaan) yang tentukan harga sebahagian daripada barang makanan yang kita tidak kenakan harga kawalan,” katanya.



Beliau berkata demikian bagi mengulas isu ‘kangkung’ yang ditimbulkan sesetengah pihak susulan penjelasannya sebelum ini berhubung harga barang sambil menambah bahawa perkara itu tidak patut dipermainkan.

Dalam pada itu, Najib telah mengarahkan Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK) supaya lebih tegas terhadap peniaga yang menaikkan harga barang sesuka hati.

Perdana Menteri berkata, ia bagi memastikan peniaga lebih beretika dalam menjalankan aktiviti perniagaan, sekali gus membantu rakyat.

“Saya dah arahkan kementerian untuk gunakan akta sedia ada yang mana kuasa dan tindakan boleh diambil terhadap mana-mana peniaga yang umumkan bayaran atau caj yang terlalu tinggi, (semata-mata) untuk mendapat untung lebih.

“Ini satu cara bagaimana kita boleh bantu mengurangkan harga kepada pengguna dan rakyat, (akibat) peniaga tidak beretika yang cuba mencari kesempatan dalam masa sekarang,” katanya ketika berucap pada Majlis Jamuan Malam Bersama Perdana Menteri anjuran Kongres India Muslim Malaysia (Kimma) di sini Jumaat malam.

Beliau turut menggesa pengguna supaya lebih proaktif dengan terus melaporkan kepada pihak berkuasa sekiranya mereka mengesan peniaga yang sengaja menaikkan harga barangan. – BERNAMA

Adamyan

Hidup mesti berprinsip

52 thoughts on “Kangkung: PM Balas Semula

  • January 17, 2014 at 12:55 PM
    Permalink

    BN=barang naik!

    Reply
    • January 17, 2014 at 1:14 PM
      Permalink

      PR=Pariah Rembat…!

      Reply
    • January 17, 2014 at 3:04 PM
      Permalink

      Kat sini lak, hang kempen untuk BN!!!

      Awat, hang tak percaya kat DAPigs boleh perintah Malaysia ka???

      KAKAKAKA, hakikatnya, Cina2 serata dunia rata2nya di bawah pemerintahan org Cina ataupun Mat Salleh.

      Tapi refugee Cina Malaysia (aka Rice Nigger) macam Apek Tony4 kena dok perintah dgn Melayu Malaysia!!!

      Hangpa Cina Malaysia memang SPECIAL la, inilah hasil lulusan bebudak SRJKC!!!

      MUEH4444

      Reply
    • January 17, 2014 at 4:17 PM
      Permalink

      PM KANGKUNG BETUL LAH HAHAHAHAHAHJAHHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHHAHAHA

      Reply
      • January 17, 2014 at 4:22 PM
        Permalink

        inilaa puak kafir DAPigs yang pernah bercakap dalam mykmu betapa bencinya kepada Islam dan melayu di Borneo !!!

        Mekk PAS dan bujuk dan moo mesti bangga !!!

        Reply
  • January 17, 2014 at 1:07 PM
    Permalink

    siapa di sini belum bertayam?

    Reply
    • January 17, 2014 at 1:59 PM
      Permalink

      Bertayamum aku tahulah….semua orang Islam pun tahu…tapi di Malaysia ni air banyak, so tak perlu tayamum…bertayam rasanya…orang2 tertentu jer yang tahu dan faham…..

      Reply
      • January 17, 2014 at 2:15 PM
        Permalink

        hehe…alaaa HAR, gay macam mamat tu memang minat benda-benda macam tu.

        Reply
        • January 17, 2014 at 2:53 PM
          Permalink

          hahahahaha

          gay tua ka gay muda Rap??

          Reply
          • January 17, 2014 at 3:00 PM
            Permalink

            Kalau yang muda dia tak payah masuk sini, there are still a lots of sick man out there yang boleh jadi customers dia. Ni mangkuk ayon tu gay tua….dah tak laku, so dia tengah desperate cari yang ” bertayam ” yang normal, dah tak dak feel…

            Gay cina la ni bersepah-sepah.

          • January 17, 2014 at 3:58 PM
            Permalink

            Hehehehehe

    • January 17, 2014 at 3:45 PM
      Permalink

      pauk DAPigs standard lulusan SJKC , patutlaa SJKC mengamalkan perkauman dan diskriminasi agama .. inilah contoh produk mereka !

      Reply
  • January 17, 2014 at 2:11 PM
    Permalink

    Hehehehehe…..

    Kan dah kena backfire. Nuwat Brahim berzina dgn betina jalang sambil terkangkang-kangkang, Najib pulak kena bahan pasal isu kangkung.

    Aku sarankan admin MYKMU delete semua komen troll sebab Malaysiakini, yahoo news dan byki lagi portal berita pro-pembangkang buat perkara yg sama utk create satu persepsi bahawa rakyat Malaysia sokong pembangkang.

    Kita tak boleh buat baik sgt dgn orang kalau orang tu memang suka buat jahat. Minta admin dapatkan bezakan di antara kebijaksanaan dan tolak ansur dgn membuang semua komen yg troll pada UMNO/government. Supaya kita boleh bina satu persepsi ramai juga orang Melayu menyokong UMNO.

    Reply
    • January 17, 2014 at 4:20 PM
      Permalink

      UMNO=LEMBU=KANGKUNG
      HAHAHHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAAHAHHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHA

      Reply
      • January 17, 2014 at 4:23 PM
        Permalink

        inilaa puak kafir DAPigs yang pernah bercakap dalam mykmu betapa bencinya kepada Islam dan melayu di Borneo !!!

        Mekk PAS dan bujuk dan moo mesti bangga !!! !!!

        Reply
    • January 17, 2014 at 4:25 PM
      Permalink

      bukan portal Pakatan jee yang delete , dalam blog Pakatan dan macai mereka habis kena delete kalau mereka tak dapat balas hujah !!!

      contoh demokrasi Pakatan !

      Reply
  • January 17, 2014 at 2:56 PM
    Permalink

    kita faham apa pm kata cuma yg tak ada akal saja spin cerita kangkung.

    Reply
    • January 17, 2014 at 3:41 PM
      Permalink

      Cai umno memang terlebih faham……”PM kangkung” belum habis cakap depa dah angguk faham…hehe

      Reply
      • January 17, 2014 at 3:52 PM
        Permalink

        kalau belum habis cakap dan spin serta putar belit , itu perangai kau mekk PAS .. kami bukan golongan munafik macam PAS , kami baca habis dan faham isu !!!

        tapi apa nak diharapkan mekk PAS macam kau ??? bebal !

        Reply
      • January 17, 2014 at 3:59 PM
        Permalink

        Mek, gambar kat atas yg bawah pkataan kangkang tu mek…
        Mmek kan blaja sains…itu jenis rantaian apa tu mmek?
        Ada tak rantaian beruk? Ada sama tak?

        Reply
        • January 17, 2014 at 10:32 PM
          Permalink

          Pr dah lulus rantaian makanan ni….yg masih benak dan tak faham hingga kini ialah pemimpin bn yg diketuai umno…asyik nak salahkan peniaga dalam menutup kelemahan pentadbiran…pemimpin bn hanya layak memimpin peringkat kampung je sebetulnya…oh msia tanah air ku !!!!!!!

          Reply
          • January 17, 2014 at 10:42 PM
            Permalink

            Hoii mek, jangan kau nak oh msia tanah air ku apabila kau bersedia nak jual tanah malaysia ni pd kaum lahanat.
            Bangsa pengkhianat kau pertahankan, peniaga cina komunis dap babi kau pertahankan.
            Kalimah Allah dipermainkan oleh puak kristen, kau sokong…..
            Apa jenis manusia Isle kau mek??? Aku tak tau dasar apa dan mana sampai kau sanggup buta mata buta hati dan anggap Umno atau Bn adalah musuh.

            Hoii mek, kau belum nampak lagi bagaimana cina peniaga ni lebih sifat babi dari semulajadi. Tipu muslihat adalah permainan mereka sejak azali lagi. Tak apa mek……kau akan tahu sendiri pabila kau atau seluruh keluarga kau kena tipu manipulasi oleh cina babi. Masa tu terhantuk kepala, benjol kat kepala pun susah nak lupa sakit!!
            Kau memang bodoh piang mek, kau dan seluruh pembangang memang hampehhh!!,

          • January 17, 2014 at 11:26 PM
            Permalink

            Jual ??? bagi free pun depa sanggup, kalau tak free pun diberi status pendudukan 999 tahun !!

  • January 17, 2014 at 3:46 PM
    Permalink

    Dah dok ada kat bbc news you….

    Reply
    • January 17, 2014 at 3:55 PM
      Permalink

      biasalaa mekk PAS , cerita spin . putar belit dan fitnah ni memang kegemaran puak Pakatan !

      Reply
    • January 17, 2014 at 3:56 PM
      Permalink

      Napa Mek…hang jealous ka!!!

      Mek nak FAMOUS???

      I cadangkan Mek buat aksi LIWAT dgn suami Mek berlandaskan Fasal 16 Enakmen Jenayah Syariah II Kelantan dan post dekat Youtube!!!

      Tapi jangan post kat MYKMU pulak!!!

      Kami di sini tak layan pondan tua macam Mek!!!

      Mooh pun tak layan kat Mek, Mooh hanya layan amoi2 kat Zouk dan Nora Danish jer!!!

      Reply
    • January 17, 2014 at 7:53 PM
      Permalink

      Mek..dalam hang dok tengok BBC news, cuba hang check balik Youtube BBC Hard Talk interview dengan anwar, anwar melalak-lalak pasal kroni dalam kerajaan..bila di tanya kroni dalam PKR macam mana anak bini dia boleh jadi presiden dan ahli majlis tertinggi…apa dia jawab ??? errr..errr..errrrr…errrr..sampai habis interview !!

      hehe…

      Reply
      • January 18, 2014 at 12:33 PM
        Permalink

        plap…kan dah tertepek atas dahi Mek….

        Reply
  • January 17, 2014 at 4:00 PM
    Permalink

    apa yang PM cakap memang betul. cuma pembangkang aje yang sengaja spin cerita. yang pastinya kenaikan harga barang yang untung ialah orang-orang cina sebab diorang la yang pegang ekonomi. mereka jugak la punca kenaikan harga barang, lepas tu salahkan kerajaan memang pandai orang cina spin,dan memang bangang orang melayu yang termakan cakap cina. lain kali belajar. ini sama2 nak jatuhkan kerajaan melayu islam.

    Reply
  • January 17, 2014 at 4:41 PM
    Permalink

    UNTUK MAKLUMAN:

    Puak yang memulakan dan seterusnya menghangatkan isu KANGKUNG adalah Red Bean Army geng DAPigs.
    Puak yang memulakan dan menghangatkan isu KANGKUNG adalah Red Bean Army geng DAPigs.

    Reply
  • January 17, 2014 at 5:30 PM
    Permalink

    Tiap cerita kangkong keluar, tiap kali itu juga paparan china doll keluar. Walau kisah China doll sudah menjadi sejarah tetapi sejarah tetap penting untuk disingkap kembali. Tak ada siapa yang boleh mendakwa sejarah tidak penting kerana sejarah merupakan kisah silam.

    Jika tak ada silam tak ada sekarang. Yang buatkan manusia berbeza ialah apa yg ditinggal tertulis dalam sejarah lampau dia.

    Ada yang berbangga memperkisahkan sejarah mereka kepada umum kerana masa lampau yg cemerlang dan pehoh gemilang.

    Banyak jugak mansuia tinggal berbagai sejarah dibelakang mereka. Sejarah silam yang berbagai warna. Termasoklah sejarah air benihnya tertinggal dan video aksi bersama china doll. Kita rasa sejarah ini akan hidup dan diingati 40 tahun lagi pun kerana filem P Ramlie yang melewati 40 tahun itu maseh segar dan seronok ditonton.

    Cerita kangkong akan cepat dilupakan, kerana kangkong tidak sehebat mana kisahnya.

    Reply
    • January 17, 2014 at 6:05 PM
      Permalink

      anak haram macam ros87, tony dan mek esah mana ada moral dan mana ada mereka kisah nak berpe’emkan raja kangkang(anwar)…anak haram lah katakan mana mereka kisah

      anak haram ini suka buat kerja tak berfaedah macam mereka kaitkan Najib dengan kangkung…tentulah kangkung macam benda hina pada pandangan mereka sedangkan kangkung bukannya benda hina tapi nak berpe’emkan raja kangkang(anwar) mereka tak rasa hina…sekali lagi, anak haram lah katakan mana mereka kisah

      Reply
      • January 17, 2014 at 10:40 PM
        Permalink

        Banyak2 benda atas mukabumi ni…kankung yg diumpamakan….kangkung ni tak de le hina…..tp setakat kangkung tak payah PM le yg cerita…bagi je kat menteri maharajalawak tu…..PM ni patutnya umum turunkan petrol ke, tol ke,tarif letrik ke…ada juga munasabahnya…naya naya

        Reply
        • January 17, 2014 at 10:49 PM
          Permalink

          kalau kangkung tak hina takdenya cecai pakatan yang hina(sebab sanggup berpe’emkan raja kangkang si anwar) macam mek kaitkan PM dengan kangkung

          engkau terasa pedas dengan komen aku ke mek? orang kalau tak terasa pedas dia tak balas, hehehehe

          Reply
          • January 17, 2014 at 11:11 PM
            Permalink

            anak haram terasa pedas lah tu kalau tak mek tak balas, hehehe

        • January 17, 2014 at 11:28 PM
          Permalink

          Nak umum macam mana ?? tariff air Kelantan dan penang yang naik sampai 100% bukan dalam bidang kuasa PM.

          ada baca ka ???

          Reply
  • January 17, 2014 at 8:13 PM
    Permalink

    moooo…barang ko tak naik ke?? hehhe

    Reply
  • January 17, 2014 at 11:43 PM
    Permalink

    AKu nak tanya… siapa yg. tulis teks ucapan Najib ni? apakah ada grand design untuk menjatuhkan Najib? aku kadang2 kesian… PM sorang ni seperti d pulaukan dalam k’jaan. Ini pandangan aku…
    Kangkung adalah hasil pendapatan petani, orang kampung. Jika Najib umumkan kangkung turun harga… maknanya pendapatan petani turun. Patut ke petani bangga, suka dan terima kasih pada PM? dalam keadaan harga barang naik.. pendapatan mereka berkurang?
    Ini yg. orang ketawakan Najib.. dia nampak naif sangat. Aku yakin Najib taktau kangkung turun harga jika penulis teks dia tak bagi tau. Apakah Najib d kelilingi orang jahil atau musuh2. Sekarang ada orang hendak kembalikan ISA yg. Najib hapuskan.. orang ini bukan nakkan k’jaan kuat sebenarnya, tapi nak lemahkan Najib. Ahli UMNO patut sedar siapa yg. nak jatuhkan Najib.. PR tak mampu jatuhkan Najib seperti ahli UMNO/BN mampu jatuhkan Najib. Lihat apa berlaku pada Pak Lah… perkara sama akan berlaku pada Najib jika dia lambat bertindak.

    Reply
    • January 18, 2014 at 12:27 AM
      Permalink

      alahai, petani, pemborong dan peruncit mana pulak terus jatuh papa-kedana selepas PM kata harga kangkung sudah turun nakram(bujuk) oi…kenapalah bodoh sangat nakram(bujuk), cukup-cukuplah tu nak dekat tengah malam dan nak habis hari jumaat masuk hari sabtu tak boleh ke pandaikan sikit kepala otak tu….teruknya!

      harga kangkung, sayuran lain dan bermacam-macam lagi barang mengalami naik turun harga merupakan perkara biasa…kenapalah nakram(bujuk) macam susah hati sangat sedangkan petani, peruncit dan pemborong biasa-biasa je…nakram(bujuk) biasa pergi pasar ke tak ni? nak kata katak duduk bawah tempurung macam dah tak sesuai, mungkin gundik simpanan raja kangkang(anwar) yang tak dibenar keluar rumah…hahaha

      bujuk says:

      “AKu nak tanya… siapa yg. tulis teks ucapan Najib ni? apakah ada grand design untuk menjatuhkan Najib? aku kadang2 kesian…”

      ada orang tulis teks ucapan dan grand design tengkorak nenek engkau lah nakram(bujuk)!…seriously aku nak kata, nakram(bujuk) telah membuat KOMEN PALING BODOH!

      Reply
    • January 18, 2014 at 9:31 AM
      Permalink

      hahahaha bujuk

      hang tau tak grand design tu apa ???
      grand design dalam teks ucapan????….

      geli hati aku baca apa yg kau type pasai words GRAND DESIGN

      Reply
      • January 18, 2014 at 11:14 AM
        Permalink

        SS…grand design tu adalah tongkat nik ajis, jangan hangpa tak tau.

        Reply
        • January 18, 2014 at 2:51 PM
          Permalink

          tongkat nabi kelantan(n.ajis) memanglah grand, sekali ketuk kat tanah keluar minyak tak perlu diproses tapi boleh hidupkan enjin

          Reply
          • January 19, 2014 at 10:26 AM
            Permalink

            hahahahah…dua kali ketuk, keluar minyak lintah.

          • January 19, 2014 at 1:19 PM
            Permalink

            tiga kali ketuk tetap keluar minyak lintah lalu husam mengarahkan pok nik berhenti ketuk…makanya penduduk dan peniaga di KB(termasuk di pasar khadijah) dapat menarik nafas lega kerana ura-ura tanah mereka akan diambil dan terpaksa berpindah tak menjadi kenyataan

          • January 20, 2014 at 11:21 PM
            Permalink

            Hehehehehe

      • January 19, 2014 at 2:55 AM
        Permalink

        Hehehehehe….

        bujuk dgn “grand design”

        Mek pulak dgn “rantaian makanan”

        Mooh dgn “dilution of interest”

        Mueh4444

        Reply
  • January 18, 2014 at 1:20 AM
    Permalink

    Allah pun tidak malu mengunakan nyamuk sebagai perumpamaan. kalau hamba Allah bernama Najib nak guna kangkong sebagai perumpamaan pun ok.dari sekecil nikmat sampai sebesar2 nikmat kita tetap kena kembalikan rasa syukur kepada Allah.cuba buat kiraan.minyak naik 20 sen. jika guna minyak 100 ltr sehari perbelanjaan naik RM 20. Dengan kenderaan itu katakan boleh bawa 1000 dzn susu. 12000 tin boleh naik harga 20 sen setiap tin. sudah untung RM2400.sampai ke kedai makan konsep sama diguna. itu yang penguna akhir naik meroyan.Setiausaha kementerian senyap saja.tentu mereka lebih arif. kesihan menteri2.menjawab bagi pihak mereka. sudah tukarka.

    Reply
  • January 18, 2014 at 10:26 PM
    Permalink

    Sesungguhnya apa yang saudara tulis ini berkekalan hingga anda mati kelak…adakah ia bermanafaat atau sekadar ingin memporak perandakan…dan setentunya ia akan disoal di akhirat…fikirkanlah saudara..insyaallah 🙂

    Reply

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.