Kalimah ‘Allah’: June Wong, Pengarang The Star Ingin Jemput Campurtangan Asing Pula

Akhbar The Star nampaknya telah mengambil pendirian memihak kepada Kristian dalam isu kalimah ‘Allah’. Menurut June Wong iaitu seorang pengarang di akhbar tersebut, halangan terhadap orang-orang Kristian di Malaysia untuk menggunakan kalimah tersebut bagi merujuk kepada Tuhan ‘Bapa’ adalah bertentangan dengan konsep moderat yang dipromosikan oleh Perdana Menteri.

Justeru, katanya, sekiranya masalah ini berlarutan maka beliau menyarankan agar pihak Kristian meminta bantuan asing untuk menjadi pengantara bagi menyelesaikannya.
Fakta yang sengaja tidak disebut oleh June Wong ialah isu ini bukanlah satu isu kerana telah termaktub di dalam Enakmen 1998 bahawa Kalimah Allah merupakan antara perkataan Arab yang tidak dibenarkan diguna oleh bukan Islam di Malaysia.

Selain itu, perkara ini diperkuatkan lagi melalui kes The Herald, apabila mahkamah memutuskan yang sama, dengan pengecualian terhadap Sabah dan Sarawak.

Sewajarnya sebagai pengarang akhbar dan manusia yang bertamadun, June Wong harus akur dengan undang-undang dan keputusan mahkamah. Namun, June Wong memilih untuk bersikap degil dan samseng dengan sengaja memberi tekanan kepada kerajaan kononnya atas nama kebebasan beragama

Persoalannya, kebebasan yang manakah dalam amalan agama Kristian yang dihalang oleh kerajaan? Sejak bila amalan Kristian wajib menggunakan nama Allah?

Kita pasti yagn June Wong tidak akan dapat menjawab soalan ini. Pun begitu, beliau akan terus menyalak melolong-lolong sengaja berbuat bising, kononnya untuk menakut-nakutkan kerajaan

Hakikatnya, June Wong, DAP, Marina Mahathir, COMANGO dan mana-mana pihak yang sewaktu dengan mereka ini bukannya memperjuangkan kebebasan beragama, hak asasi manusia mahupun keadilan. Mereka sebenarnya hanya ingin menentang Islam.

Mereka tidak senang melihat negara ini aman damai dengan semua agama mengamalkan ibadah masing-masing tanpa pertelagahan. Mereka tidak senang selagi Islam menjadi agama rasmi negara dan menjadi penghalang kepada cara hidup mereka yang tanpa batasan.

Oleh itu, biarpun kerajaan tidak pernah mengganggu amalan agama lain, tetapi itu belum cukup bagi mereka. Mereka ingin mendesak fahaman liberal mereka ke atas kerajaan dan seluruh umat Islam.

Sesiapa yang tidak bersetuju dengan fahaman liberal mereka akan dikecam sebagai kolot, sampah dan bodoh. Sikap yang mereka tonjolkan ini tentulah amat bertentangan dengan perjuangan yang mereka laungkan.

Jika benar mereka memperjuangkan kebebasan beragama, maka kenapa mereka memperlekeh pegangan Umat Islam?
Jika benar mereka berpegang bahawa semua orang punya hak, maka kenapa setiap kali Umat Islam mempertahankan haknya akan dituduh sebagai sampah, kolot dan bodoh pula? Apakah umat Islam tidak punya hak apa-apa? Kenapa Islam perlu didiskriminasi? Bukankah mereka juga yang menentang sebarang bentuk diskriminasi?
Sekiranya June Wong mengkaji sejarah kitab Injil, maka beliau pasti tahu bahawa walaupun Kristian turut mengiktiraf Tuhan sekalian alam yang dipanggil Triune, Tuhan yang dimaksudkan itu adalah berbeza dengan yang disembah oleh Umat Islam kerana sifatnya yang terbentuk dari 3 entiti iaitu Bapa, Anak dan Holy Spirit.
Sedangkan ‘Allah’ yang disembah oleh umat Islam adalah Esa, tidak punya anak atau bapa atau bersangkutan dengan sebarang entiti asing.
Maka tidak hairanlah apabila tidak pernah sama sekali dalam sejarah Injil yang merujuk kepada Tuhan Triune yang terdiri dari 3 entiti itu, sebagai Allah.
Antara nama-nama lain bagi Tuhan Kristian mengikut zaman dan daerah ialah Jehovah, Eloihim, El Shadai, Adonai, Emmanuel dan lain-lain yang semuanya berakar dari Bahasa Arab dan Hebrew, TETAPI nama ‘Allah’ BUKAN serta TIDAK PERNAH merupakan salah satu daripadanya.
Bagi membantu June Wong memahami hujah ilmiah ini, maka inilah diringkaskan seperti berikut:

1. Memandangkan nama ‘Allah’ tidak pernah ada kena mengena dalam kitab Injil agama Kristian, maka tidak ada sebab konkrit bagi Kristian untuk bermati-matian memperjuangkan penggunaan nama itu dalam aktiviti dan kitab agama mereka di Malaysia.

2. Amalan Kristian tidak akan terjejas jika mereka tidak menggunakan nama Allah.

Maka, kita pinta June Wong menjelaskan kenapa beliau sanggup menjejaskan keharmonian serta memperjudikan kedaulatan negara semata-mata untuk memperjuangkan sesuatu yang tidak signifikan?

Dengan tidak mengetahui sejarah kitab Injil yang diperjuangkannya, maka tidak salah jika kita menuduh June Wong sebagai bukan seorang Kristian yang alim atau bukan seorang Kristian pun. Sekali gus, ini bermakna, perjuangan June Wong dalam isu ini bukanlah kerana agama demi alam abadi selepas mati, tetapi sekadar memenuhi kebenciannya terhadap Islam dalam usaha meruntuhkan kerajaan Islam.

Untuk itu, June Wong amat mengharapkan campurtangan asing agar agenda untuk meruntuhkan kerajaan Islam lebih cepat tercapai.
Setiap manusia yang rasional pasti dapat melihat bahawa membenarkan Kristian menggunakan kalimah Allah di Semenanjung Malaysia hanya akan membawa keburukan dan langsung tiada kebaikan – termasuklah kepada para penganut Kristian sendiri.

Malangnya, June Wong, Marina Mahathir, DAP dan yang seangkatan dengan mereka…bukanlah manusia yang rasional.

5 thoughts on “Kalimah ‘Allah’: June Wong, Pengarang The Star Ingin Jemput Campurtangan Asing Pula

 • January 8, 2014 at 8:04 AM
  Permalink

  Kemelut ini sememangnya telah dicetuskan oleh orang asing ,tidak perlu minta campurtangan dah pun.Mereka sedang membuat kajian secara terperinci sebelum masuk kenegara ini secara terus dengan bantuan para pengkhianat-pengkhianat negara yang telah siap sedia ddalam negara ini sebagaimana yang berlaku di negara -negara Islam sekarang ni.Cuba lihat berapa lama mereka membuat kajian terhadap Libya dan Iraq sebelum mengebom sampai hancur negara tersebut kemudian rakyat negara tersebut diberi senjata untuk lawan berbunuh sesama sendiri ,,., apabila telah yakin negara tersebut lumpuh sepenuhnya dengan mudahnya mereka cuci tangan untuk menikmati segala benda hasil dari negara tersebut,,..inilah taktik negara-negara kafir laknat yang sememangnya telah tercatat dalam Al-Quran tentang segala kejahatan dan ketamakan mereka,. namun umat Islam tidak pernah ambil peduli dan bersedia…

  Reply
 • January 8, 2014 at 10:53 AM
  Permalink

  Ramai bukan-Islam dan bukan-Melayu yang menyeru agar orang-orang Islam dan Melayu Malaysia bertolak ansur (tolerate) kepada masyarakat Kristian mengenai isu “Allah”. Mereka ini termasuklah sebilangan kecil orang-orang Melayu. Kepada orang-orang ini, toleransi yang dikehendaki mereka ialah “ikut saja kepada kehendak orang-orang Kristian” ini dengan membenarkan penggunaan perkataan “Allah”.

  Soal asas dan fundamental ialah kehendak gereja Kristian menterjemahkan perkataan “Allah” sebagai “God”. Menurut mereka “Alla” ialah istilah Bahasa Arab untuk “God”. Soalnya, kenapakah mereka hendak menggunakan istilah Arab bagi God untuk Bible dalam Bahasa Melayu ? Istilah BM yang sebenarnya ialah “Tuhan”. Jika Bible mereka ini hendak diterjemahkan ke Bahasa Arab, suda tentulah kita tak peduli apa perkataan yang mereka gunakan.

  Bagi orang-orang Islam dan Melayu yang berhati “juling dan rabun”, fikir-fikirkanlah dan sedarlah, jangan terlambat. Ada banyak lagi agenda mereka yang hendak mereka laksanakan selepas ini melalui tekanan politik dan ekonomi yang akan mereka lakukan.

  Reply
  • January 8, 2014 at 12:23 PM
   Permalink

   kalau ini berlaku/berlarutan/dibenarkan nescaya akan jadi Islam itu kristian & kristian itu islam .. adooi. walhal ketauhidannye memang jauh tersasar.

   Reply
 • January 15, 2014 at 10:36 PM
  Permalink

  Isu kalimah Allah ini menunjukan bahawa orang bukan Islam semakin dan sengaja tidak menghormati Islam sebagai agama rasmi Malaysia.. tiada satu pun perkatan Allah di dalam bible, oleh itu konsep Allah tidak sama dengan tuhan kristian. Tentang penggunaan Allah yang dibenarkan di Sabah dan Sarawak, terjemahan itu dibuat pada zaman British memerintah. Masa itu Melayu dan Islam tiada kuasa untuk melarang penggunaan kalimah Allah. British menggunakan perkataan Allah kerana Allah itu dekat dengan masyarakat pada masa tersebut agar senang untuk berdakwah dengan masyarakat tempatan. Kepada macai pakatan jangan mengadaikan akidah demi politik jijik kamu.

  Reply
 • January 15, 2014 at 11:26 PM
  Permalink

  Jom komen dalam Yahoo… lubok pembiakan macai PKR. Biar depa tau ramai lagi rakyat Malaysia yang masih waras.

  Reply

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.