Anwar Punya Pasal, Pelajar Malaysia Di Jepun Terima Akibat!

Kurang cerdik, itu adalah pendapat penulis terhadap tindakan segelintir pentaksub Anwar Ibrahim berdemo dengan membakar lukisan bendera di kepingan kadbod.

Mungkin mereka gagal mendapatkan bendera Jepun, lantas menggunakan kadbod sebagal simboliknya. Ia perbuatan yang serius, sekaligus merupakan penghinaan kepada negara matahari terbit itu.

Apapun sejarah terdahulu, hubungan diplomatik Malaysia – Jepun sangat akrab, terutamanya sewaktu Tun Mahathir menjadi Perdana Menteri. Hasilnya, berbillion pelaburan dari Jepun masuk, mencurah-curah ke negara ini dalam industri elektronik, pembuatan mahupun industri pembuatan kereta.

Berkokok di laman sendiri sememangnya menguntungkan, dengan kadar risiko untuk menerima ancaman dari Jepun sangat minima. Itu yang membuatkan Shamsul Iskandar dan pengikutnya berani, dengan tindakan menghina panji matahari terbit.

Namun, pernahkah pencetus kekacauan ini memikirkan untung nasib rakyat Malaysia di Jepun?

Pendek akal, sebagaimana pendeknya Shamsul Iskandar, telah mengakibatkan ancaman kepada pelajar Malaysia di Jepun. Tidak cukup dengan itu, hakikat indahnya Islam yang menjadi agama persekutuan Malaysia juga tercemar, gara-gara tindakan si pendek akal.

fb jepun

Realitinya ialah Anwar Ibrahim sendiri yang gagal mematuhi peraturan imigresen negara tersebut! Bukankah hak kepada sesuatu negara untuk menetapkan undang-undang mereka? Siapa Anwar Ibrahim untuk berlagak seperti ini dunia dia yang punya?

Penulis agak risau atas konflik yang dicetuskan. Ketegangan ini sememangnya mengundang bahaya kepada pelajar Malaysia, atau rakyat Malaysia yang sedang mengharungi kehidupan di Jepun. Siapa yang mahu bertanggungjawab, sekiranya berlaku perkara yang tidak diingini ke atas rakyat Malaysia nanti?

Bagaimana pula jika Jepun bertindak untuk tidak memilih Malaysia sebagai destinasi pelaburannya untuk masa akan datang gara-gara konflik ini? Untuk makluman, Jepun kini merupakan pelabur asing terbesar di Malaysia dengan kira-kira 1,400 syarikat dari negara itu beroperasi dengan pelaburan dalam bidang pembuatan telah mencecah US$22.2 bilion.

Almaklumlah… program pemboikotan barangan Jepun sudah bermula. Mana mungkin ahli perniagaan Jepun mahu membuka perniagaan di negara yang memboikot barangan Jepun… kan?

Akhirnya, kerajaan juga yang terpaksa memainkan peranan dalam memastikan insiden ini diselesaikan secara diplomatik. Gara-gara permainan politik gampang dari Anwar dan kuncu-kuncunya, kerajaan pula terpaksa menjadi tukang selesai masalah.

Sama-sama kita berdoa agar tiada rakyat Malaysia di Jepun yang menjadi mangsa politik gampangan si Shamsul Iskandar ini.

Memang kerajaan zalim!

81 thoughts on “Anwar Punya Pasal, Pelajar Malaysia Di Jepun Terima Akibat!

  • January 22, 2014 at 3:36 PM
    Permalink

    UMNO buat hal, dia lak yg kecoh…he..he..

    Reply
    • January 22, 2014 at 3:44 PM
      Permalink

      Mooo hang tak mau bakar bendera Jepun macam pakcik-pakcik hang kat atas tu ke ??

      Hang tolong pi pesan kat depa, jangan buat kerja bodoh, ialah kalau ia pun dapat upah whisky murah sorang sebotol, jangan la buat malu negara.

      Hang jangan lupa pesan kat pakcik hang tau..

      Reply
    • January 22, 2014 at 3:47 PM
      Permalink

      Hoiii mooh bodoh!!!
      Anwar ibrahim yang tuduh kerajaan. Dia yang start benda ni….
      Sepatutnya nak salahkan ialah anwar ibrahim, sami ketot tu hanya pencacai, suruh jilat tong sampah pun dia sanggup.
      Anwar adalah pemanipulasi, pemfitnah, manusia bertopengkan syaitan!!

      Reply
      • January 22, 2014 at 4:37 PM
        Permalink

        Ya ke???? Charge la kat mahkamah, dia pemfitnah, bla..

        Reply
        • January 22, 2014 at 5:02 PM
          Permalink

          Charge atas kesalahan apa Mooh!!

          Cer cerita sikit!!!

          Reply
        • January 22, 2014 at 5:13 PM
          Permalink

          MOOO apa pun hang jangan lupa pesan kat pakcik-pakcik hang…

          Reply
        • January 22, 2014 at 5:32 PM
          Permalink

          hahaha macai moo lembu tak pernah ada otak , standard macai pakatan

          Reply
        • January 22, 2014 at 5:46 PM
          Permalink

          Dengar cerita kerajaan Jepun nak tarik balik RM207 billion kerana kecewa dengan perbuatan pembangang membakar bendera mereka.

          Reply
          • January 22, 2014 at 6:00 PM
            Permalink

            Hehehehe!!!

          • January 22, 2014 at 9:29 PM
            Permalink

            Depa nak bagi seringgit saja…kat anwar

        • January 22, 2014 at 6:18 PM
          Permalink

          Hanya satu mahkamah sajer yg boleh di charge…
          Mahkamah syaitan dan iblis

          Haha

          Reply
    • January 22, 2014 at 3:49 PM
      Permalink

      kasihan anwar ini mooo , anwar patut minta tolong pada doraemon bukanya wismaputara mungkin doreamon boleh tolong

      Reply
      • January 22, 2014 at 5:17 PM
        Permalink

        Bukan kata Jepun, kalau dia nak lalu dalam tanah aku pun aku tak kasi..!

        Reply
    • January 22, 2014 at 4:23 PM
      Permalink

      Yang bakar replica bendera Jepun tu, org UMNO ka Mooh???

      Hang mabuk lagi ni!!!

      Reply
    • January 22, 2014 at 4:50 PM
      Permalink

      Ni sorang lagi lawak bodoh tak bertempat…

      Reply
    • January 22, 2014 at 5:31 PM
      Permalink

      memang makin dungu betul macai Pakatan ni hahahahaah

      Reply
    • January 22, 2014 at 7:25 PM
      Permalink

      Weiii Moooo…betapa haprak nya mentaliti baruah baruah belaan Paria Kaki Rodok pungkoq PR nih…semua nya akan menyusah kan pihak pihak yang tak mau melibat kan diri ngan kerja kerja bodo “Paria haprak Dongga” PhD ni. Dah la ketua nya pantang ternampak lubang semua mau di taram semacam janji masyuuuukk…pengikut nya serba tongong lagi pandir plak mau jilat lubang yang dah kena rodok tu kunun nak dapat berkat…maklum la pemimpin ‘Anugerah Allah’ kunun kunun nya…!!!

      Reply
  • January 22, 2014 at 3:57 PM
    Permalink

    UMNO yg nak karam, mula bwk sentiment kaum.

    PR bo layan………………………

    Eh siapa yg Canang 1 Malaysia tu???

    Reply
    • January 22, 2014 at 4:00 PM
      Permalink

      mooo dah minum tigar bir club malam di shah alam

      Reply
    • January 22, 2014 at 4:03 PM
      Permalink

      Maner der karam mooh….kami masih majoriti negara. UMNO BN masih lagi memimpin kerajaan.

      Hang tidoq mimpi apa mooh? Hang duduk lautan mana dok kata karam…..?

      Usah kata 1malaysia, 1 dunia kenal sapa Najib, PM malaysia.

      Reply
    • January 22, 2014 at 4:28 PM
      Permalink

      LOL…FUKUTAN sebenarnya nak KARAM!!!

      FUCKUTUN sungguh desperate sampai membakar replica bendera Jepun semata nak mainkan isu perkauman kaum Cina yg cukup benci dgn Jepun semasa Perang Dunia II

      Hang mabuk lagi ker Mooh!!!

      Reply
      • January 22, 2014 at 4:35 PM
        Permalink

        Ya ke??? Siapa yg dulu ada majority, tapi skrg hanya simple majority???

        Reply
        • January 22, 2014 at 5:01 PM
          Permalink

          So, dalam firasat hang, BN akan kalah dalam PRU14!!!

          Hehehehe…padanlah Mooh tak faham akan teori harga barang ada masa naik dan ada masa turun

          Begiru juga dgn undi, ada masa naik (CEC 2012 Gone End dapat no. 1) dan ada masa turun (CEC 2013 Gone End dapat no. 5)

          Jadi,tak semsetinya trend undi akan naik pada FUCKUTAN pada PRU 13, akan terus naik pada PRU 14. Mungkin akan turun seperti contoh CEC 2012 dan CEC 2013!!!

          Jangan nak tunjuk bodoh kat sini boleh tak Mooh!!!

          MUEH4444

          Reply
          • January 22, 2014 at 7:42 PM
            Permalink

            Satu analogi cukup baik punya……agar membuka minda puak puak baruah macai Paria Rembat PR.

            Dalam PRU14 ada kebarangkalian calon calon bertanding atas tiket Paria Rembat PR akan bungkuih buat selama lama nya….!!!

        • January 22, 2014 at 5:30 PM
          Permalink

          Siapa yang dulu perintah Kedah dan sekarang ??? hehehehe….sendiri mau ingat la mooo.

          Reply
          • January 22, 2014 at 6:22 PM
            Permalink

            Dan dulu perak, beralih arah….
            Angin pus pus menukar kerajaan pakatan haramjadah kepada Pemerintahan negeri UMNO/BN.

            Simple or banyak majoriti, menang tetap menang.

    • January 22, 2014 at 5:36 PM
      Permalink

      hahaha yang bakar bendera dan menghina negara jepun tu semua pemimpin Pakatan .. apa ni kau moo lembu ?? bodoh tak habis-habis ni ?? kakakaka

      Reply
    • January 22, 2014 at 7:28 PM
      Permalink

      Moooo…yang dah pasti nak rebah ada la Pakatan Rabak PR tu haaa. Dah la lubang pungkoq dah bocoq melohe kena sula…berjalan pun mengengkang jerrr macam nak rebah menyembam tanah….!!!!

      Reply
    • January 23, 2014 at 9:11 AM
      Permalink

      F..tan dahpun tumbang di Sabah.Apa dah jadi?

      Reply
  • January 22, 2014 at 3:59 PM
    Permalink

    suruh altantuya turun harga kapal selam mooo

    Reply
  • January 22, 2014 at 4:02 PM
    Permalink

    Kita tidak rasa Jepun akan terus marah pada M’sia atas incident ini sehingga menyebabkan Jepun tawar hati lalu menghambarkan hubungan. Atau akan menarik balik pelaburan mereka dinegara ini.

    Tetapi perlu diingatkan dek kerana incident begini , tak pasal2 kerajaan kena buat satu kerja yang tidak pernah ada dalam jadual atau perancangan. Ye ini kerajaan tetap terpaksa menghantar wakil untuk memberi penjelasan kepada Jepun.

    Kerajaan perlu terangkan sejelasnya perbuatan bakar bendera itu bukan perbuatan rakyat M’sia tetapi perbuatan seorang yang badan nya separuh, tak cukup tinggi. Mereka itu penderhaka negara yang seharusnya telah dinyah keluar kerana mereka bukan sebahagian dari M’sia. Orang Msia tidak begitu. Blah..blah. Ini maananya tak pasal2 kena buat kerja unscheduled.

    Bantuan pada mangsa banjir pun tak ada dalam jadual tetapi sekurang2nya kita ada peruntukkan buat membantu rakyat yang ditinmpa musibah bencanca alam saperti banjir, kebakaran, tanah runtuh dan gunung berapi meletup …oppss valcano tak ada diMsia.

    Dan itu semua memerlukan kos yang tak ada di-alocatekan. Ada mansuia yang boleh ditarbiah, ada yang tak boleh. Allah sendiri ada berfirman bahawa ada umatNya yang terus meneruskan pekakkan telinga, butakan mata mereka terhadap kebaikan. Dan pada mereka ini Allah berfirman’ dont waste your time for them’.

    Reply
    • January 22, 2014 at 4:16 PM
      Permalink

      betul bro selepas ini ramai pemimpin pr tak di benar masuk jepun lagi akibat kebodohan pr itu sendiri, cuma kita wisma putara menerangkan pada jepun semua ini faktor politik dibawa oleh anwar dan pr itu aje

      Reply
      • January 22, 2014 at 4:18 PM
        Permalink

        aku kerajaan lawan balik menerangkan pada rakyat jepun bawa ini kerja anwar

        Reply
  • January 22, 2014 at 4:29 PM
    Permalink

    Dari Jepun pergi Mongolia!!!

    Napa Mooh, FUCKUTAN nak buat DEMO bakar bendera Mongolia pulak ka???

    Reply
  • January 22, 2014 at 4:33 PM
    Permalink

    Lain kali suruh Pelajar 2 masuk kolej Tempatan, Pandai2 nak pergi sebarang laut, kenalah hadapi risiko

    Reply
    • January 22, 2014 at 4:36 PM
      Permalink

      Habih tu, pemimpin umno pi belajo obesi tak pe??? Oh ya..depa pemimpin, depa boleh buat apa2 pun..

      Reply
      • January 22, 2014 at 4:53 PM
        Permalink

        Garu kepala aku baca komen hang Moo…apasal tak dak peningkatan ni???

        Reply
        • January 22, 2014 at 5:06 PM
          Permalink

          Hehehehe…macam mana nak ada peningkatan

          Otak Mooh dah kena corrupt dgn samsu murah!!!

          Reply
          • January 22, 2014 at 5:20 PM
            Permalink

            WTF, aku notice Hang ni memang suka bab2 liquor..

          • January 22, 2014 at 5:36 PM
            Permalink

            alaaaa..moooo, pakcik-pakcik hang kat atas tu hang ingat pasal apa depa naik sheik buat kerja bodoh bakar bendera Jepun yang depa buat sendiri ??

            mabuk whisky murah la tu…sam ketot belanja !!

          • January 22, 2014 at 5:51 PM
            Permalink

            macai Pakatan yang ada sini kenapa laa semuanya tak cerdik , serupa orang minum samsu jee kalau bagi komen .. wakakakakaka

          • January 22, 2014 at 5:56 PM
            Permalink

            Napa, hang suka samsu ka Mooh!!!

            BTW, aku tak kategorikan samsu tu liqour!!!

            Hehehehe!!!!

          • January 22, 2014 at 7:37 PM
            Permalink

            Cuma paria paria jerr hang mampu togak samsu tuuu…mabuk murah la kata kan dapat high berjam jam lama nya…. betoi tak Moooo….?

        • January 22, 2014 at 7:30 PM
          Permalink

          Moooo dah sasau habih dah banyak tertogak ayaq holy water di campoq ngan arak siam mekong serta ayaq ketum…betoi betoi power tuuuu….!!

          Reply
      • January 23, 2014 at 9:18 AM
        Permalink

        Guan Eng dah beli ToyotaCamry,dua bulan beli Mercedes.Apa cerita?..siapa buat sesuka hati?Gobin hantar surat summon kpd ROS..bukti tarak.

        Reply
        • January 23, 2014 at 10:59 AM
          Permalink

          Geng sana tu biasalah Bro…belasah dulu…explen atau create reason kendian….

          Reply
    • January 22, 2014 at 5:40 PM
      Permalink

      kenapa perlu salahkan pelajar luar negara atas kebodohan dan kebangangan pemimpin dan macai Pakatan ???

      Reply
    • January 22, 2014 at 5:53 PM
      Permalink

      kenyataan paling bodoh dalam dunia. ibaratnya kalau naik kereta then eksiden, salahkanlah kereta. apsal naik kereta? kenalah hadapi risiko. kalau org mcm ni jadi pemimpin memang rakyat bertambah bodoh.

      Reply
  • January 22, 2014 at 4:34 PM
    Permalink

    Bapak dia lagi kaya punya..!

    Mana MACC ni..??eh..hilang teloq pulak…

    Reply
    • January 22, 2014 at 5:05 PM
      Permalink

      Hang cari MACC ka!!!

      La, pergilah pejabat MACC, dan buat report salah guna kuasa!!!

      Melalak kat sini buat apa???

      Mabuk4444 lagi ka!!!

      Reply
      • January 22, 2014 at 5:34 PM
        Permalink

        Moooo…sambil buat report kat MACC, hang jangan lupa bawa bendera Jepun sekali tau moooo…kalau depa tak mau jumpa hang, hang bakar bendera Jepun tu !

        hahahahahahahah…

        Reply
        • January 22, 2014 at 5:58 PM
          Permalink

          Bahan bakar api, hang mintak kat pakcik hang Mooh…

          Jangan takut, uncle4444 hang ada spare Samsu!!!

          Mueh4444

          Reply
        • January 22, 2014 at 6:26 PM
          Permalink

          Buat report tu mooh, kau bawak ic color apa mooh? Mustahil kau color biru…kau color hijau ka, kunin ka, merah ka, hitam ka…

          Reply
        • January 22, 2014 at 9:15 PM
          Permalink

          Jangan bakar jee, pijak-pijak kan sekali. Biar nampak retarded !

          Reply
  • January 22, 2014 at 4:50 PM
    Permalink

    Mcmna nk percaya cite Kau ni moon. Dri ketua hang sampai pencacai mcm hang ,jaja crite bohong memanjang. Kaki putar belit mcm Mr Mb U-turn hang tu.

    Reply
  • January 22, 2014 at 5:01 PM
    Permalink

    kita kena highlight kpd kerajaan jepun yg buat demo tu cuma penyokong pakatan, bukan rakyat malaysia keseluruhannya. biar diorg tau betapa buruknya pakatan ni.

    Reply
    • January 22, 2014 at 5:20 PM
      Permalink

      Yg buat demo against Kerajaan Indon tu??? PR ka?

      Reply
      • January 22, 2014 at 5:37 PM
        Permalink

        Dari Jepun pi Mongolia, lepas tu pi Indonesia….aku dok tunggu jugak ni bila hang nak landing kat India !!

        sat lagi kot.

        Reply
        • January 23, 2014 at 9:21 AM
          Permalink

          mooh dah nak alih perhatian..distractive strategy.
          lucu..nak “landing kat India!!”

          Reply
          • January 23, 2014 at 11:01 AM
            Permalink

            Moo punya stail..kita dah boleh baca…nothing new…

      • January 22, 2014 at 5:45 PM
        Permalink

        kau ni moo lembu mabuk todi kaa ??? macai Pakatan ni takde yang cerdik kaa ???

        Reply
        • January 22, 2014 at 5:52 PM
          Permalink

          Hang baru perasan kah Gambus….hahahaa…….

          Reply
          • January 22, 2014 at 9:28 PM
            Permalink

            hahaha lama sedar , tapi ni dah teruk sangat ni !!! kadang-kadang sedih aku tgk orang camni …

  • January 22, 2014 at 5:34 PM
    Permalink

    selepas pemimpin Pakatan hina jepun , sekarang berpusing pulak ke mongolia .. dasar pembelit punya macai !

    Reply
  • January 22, 2014 at 7:03 PM
    Permalink

    kalau nak kira PR lebih banyak buat demostrasi di hadapan kedutaan amerika syarikat,aku pun tak nampak ada pelajar atau orang malaysia kat amerika syarikat terima akibat!
    artikel ini bodoh sangat!

    Reply
    • January 22, 2014 at 8:07 PM
      Permalink

      demonstrasi apa hangpa buat kat kedutaan amerika ????

      hang cerita mai sat toni ?? hang tu yang bodoh…buat bendera negara orang dengan kertas lepas tu pi pijak-pijak…awat hang tak join sekali ?? kebodohan hang cukup sesuai dengan kerja-kerja macam tu.

      Reply
    • January 22, 2014 at 9:32 PM
      Permalink

      PR buat demontrasi depan kedutaan Amerika ?? mehh cite laa bila tu apek DAPigs tony , aku nak dgr jugak ni !!!

      hahaha aku nak tgk adakah muka cina dan muka india pernah bersama Pakatan buat demontrasi depan kedutaan US macam pakatan buat depan kedutaan jepun !!!

      hahaha lu tetap bodohlaa apek DApigs tony !

      Reply
    • January 23, 2014 at 12:44 PM
      Permalink

      Memang FUCKUTAN tahu DEMO jer, tapi kalau DEMO depan US Embassy, jangan harap boleh nampak muka2 Rice Nigger!!!

      Hangpa kan nak anak4444 hang jadi ABC (American Born Chinese)!!!

      Reply
  • January 22, 2014 at 7:16 PM
    Permalink

    Setiap kali kalau ada artikel tentang keburukkan pakatan, Si macai ni akan paste kan artikel lain, untuk divert isu yg sedang hangat tu. maka akan diambil lah pula artikel2 tentang keburukkan kerajaan atau individu yg ada kena mengena dengan kerajaan, yg langsung takde kena mengena. Punyalah busuk hati macai sekor ni…

    Reply
    • January 22, 2014 at 10:36 PM
      Permalink

      tu yang klaka tue….mula2 marah gak kat moo…tapi lama2 jadi kesian….serabut sangat pala otak dier….macam perasan alim urban pon ader….

      Reply
  • January 22, 2014 at 7:27 PM
    Permalink

    WTF, lu banyak cakap hari ini seolah-olah u bijak sangat!

    bolehkah lu cerita sikit tentang perasaan seseorang yang bertayam!

    Reply
    • January 22, 2014 at 9:35 PM
      Permalink

      gay DAPigs sudah mariiii !!!

      Reply
    • January 23, 2014 at 8:52 AM
      Permalink

      Yang pasti WTF jauh lebih bijak dari apek DAP bertayam macam lu.

      Reply
  • January 22, 2014 at 7:30 PM
    Permalink

    Ini semua adalah untuk memalukan Malaysia je. Jepun antara pelabur terbesar di sini. Tambahan plak Tahun Melawat Malaysia. Saja nak bg Orang Jepun menyampah. Bodoh punya Fuckatan. Tengok apa yg jadi di masa DAPig g ke Taiwan.

    Reply
  • January 22, 2014 at 8:09 PM
    Permalink

    hehehe…teruk cacai pembangkang kena balun !!

    Reply
  • January 22, 2014 at 10:01 PM
    Permalink

    biarkan..biarkan..aku tunggu hukum keris dan tombak berjalan…
    biarkan
    biarkan

    Reply
  • January 23, 2014 at 12:40 PM
    Permalink

    hahaha,,,macai bangang mabuk samsu ckp merapu,,,,,

    Reply

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.