11 umat Islam dibunuh oleh penganut Buddha di Myanmar

Sekurang-kurangnya sebelas Rohingya umat Islam di Myanmar telah dibunuh selepas Buddhis pelampau membakar rumah mereka di dua perkampungan Islam di bandar Sittwe di negeri Rakhine barat, laporan mengatakan.

Kejadian itu berlaku apabila beberapa Buddha yang disokong oleh tentera dan angkatan sempadan membakar rumah umat Islam di kampung-kampung of Mamra dan Mraut lewat pada hari Ahad, Radio Banga melaporkan pada hari Isnin.

Myanmar tentera tentera didakwa disediakan penganut Buddha dengan bekas besar petrol dibakar rumah-rumah penduduk Islam dan memaksa mereka untuk melarikan diri rumah-rumah mereka.
Kesunyian pertubuhan-pertubuhan hak asasi manusia ke arah penganiayaan terhadap umat Islam Rohingya telah memberanikan pelampau penganut Buddha dan kerajaan tentera Myanmar.Kerajaan Buddha-majoriti Myanmar enggan mengiktiraf Rohingya dan telah mengklasifikasikan mereka sebagai pendatang haram, walaupun Rohingya dikatakan keturunan Islam Parsi, Turki, Bengali, dan Pathan asal, yang berhijrah ke Myanmar sebagai awal abad 8th .

Menurut laporan, beribu-ribu umat Islam Rohingya Myanmar hidup dalam keadaan buruk di kem-kem pelarian selepas tentera kerajaan dan pelampau Buddha mula membakar kampung-kampung mereka pada Ogos 10.

Laporan mengatakan beberapa Rohingya 650 telah terbunuh dalam negeri Rakhine di barat negara dalam beberapa bulan kebelakangan ini. Ini adalah manakala yang lain 1,200 hilang dan 80,000 lagi telah digantikan.

http://www.presstv.ir/detail/2012/10/22/268136/rohingya-muslims-killed-in-myanmar/

3 thoughts on “11 umat Islam dibunuh oleh penganut Buddha di Myanmar

 • January 25, 2014 at 12:11 AM
  Permalink

  Sial punya myanmar.

  Reply
 • January 25, 2014 at 4:25 AM
  Permalink

  ni tentu guna google translate hehehehe

  abad ke 8 ? sekarang sudah abad ke 21 lihatlah betapa kejamnya penduduk bangsa myanmar beragama buddha melayan bangsa rohingya beragama islam berbanding layanan baik yang diberikan oleh penduduk kaum melayu beraga islam di Malaysia kepada kaum cina dan india yang berlainan agama, betapa penganut islam itu sentiasa berhati mulia

  jika di bandingkan di Malaysia kaum pendatang cina telah di bawa masuk secara beramai ramai oleh british hanya pada abad ke 19 tapi mereka di layan secara baik oleh kaum melayu islam malah kaum cina di berikan kebebasan dalam banyak perkara hingga kaum cina dapat menguasai hasil kekayaan dalam negara

  malangnya kaum cina sangat berhati busuk tamak haloba serta berperangai bangsat tidak mau berterima kasih atas kebaikan kaum melayu malah sudah berani menentang serta mau menindas kaum melayu pula

  jika pihak british menghantar kaum cina ini ke myanmar pada abad ke 19 nescaya pada hari ini tidak akan ada seorang pun bangsa ini yang selamat di sana

  Reply
 • January 28, 2014 at 8:37 AM
  Permalink

  Dunia ini penuh dengan hipokrit. Dimanakah tokoh keamanan mereka, pemenang hadiah Nobel? Kenapa diam membisu!

  Reply

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.