PAS Meroyan KDN Dedah Pemimpin No. 2 Syiah ?

Secara logiknya apabila seseorang pemimpin itu disyaki berfahaman sesat seperti Syiah maka para pemimpin PAS yang kononnya “warak” dan “alim” perlu menjalankan siasatan kerana ini berkait rapat dengan akidah dan pegangan. Ianya merupakan isu yang terlalu sensitif. Tambahan pula PAS mendabik dada kononya pejuang Islam.  Namun kita cukup kecewa dengan tindakan pemimpin PAS yang memilih untuk menyerang KDN dalam isu Syiah ini.  Sebelum ini mereka pernah “melepaskan” pemimpin no.2 ini dari tuduhan khalwat atas sebab “teknikal”.

 

Kesederhanaan yang menjadi amalan Rasulullah tidak lagi  menjadi peganggan segelintir manusia yang memilih untuk terpesong dari ajaran Islam. Dengan ini wujudlah mereka yang sesat seperti pengikut Syiah, Ayah Pin dan terbaru Tuhan Harun. Kita masih keliru bagaimana golongan mereka ini memilih untuk sesat sedangkan telah ada AlQuran dan Hadis yang cukup lengkap untuk dijadikan panduan kehidupan kita. PAS pula memilih memanipulasikan AlQuran dan Hadis demi kepentingan politik dan nafsu serakah mereka.  Sebelum ini Haji Hadi pernah menolak bukti dalam bentuk video atas alasan ianya besi bukan saksi. Hakikatnya video itu merupakan saksi lebih dari empat orang kerana beribu malahan berjuta manusia boleh tonton dan menjadi saksi.

 

Ajaran dan fahaman Syiah telah diistiharkan  menyeleweng daripada pegangan Ahli Sunnah Wal Jamaah dan hukum syarak oleh  Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim).  Oleh itu fahaman Syiah  tidak mempunyai persamaan dengan pegangan Ahli Sunnah Wal Jamaah di negara ini. Dakyah Syiah sebagai sebuah Mazhab berasaskan aliran Syiah Imamiyyah Ithna ‘Ashariyyah atau Imam Dua Belas mula aktif di Malaysia selepas kejayaan Revolusi Iran pada 1979 bercanggah dengan ajaran Islam.

 

Kita perlu faham bahawa penyelewengan aliran Syiah Imam Dua Belas itu adalah:

* Meyakini imam adalah maksum iaitu terpelihara daripada sebarang dosa.
* Mengkafirkan para sahabat Rasulullah SAW
* Tidak ada Solat Jumaat.
* Mengharuskan jamak solat fardu dalam semua keadaan tanpa sebarang sebab.
* Menghalalkan nikah Muta’ah.
* Menolak Ijmak Ulama.
* Penyanjungan yang keterlaluan kepada Saidina Ali sehingga disamatarafkan dengan Rasulullah SAW
* Menambah nama Saidina Ali dalam kalimah syahadah selepas nama Nabi Muhammad SAW

Nikah Muta’ah yang menjadi amalan Syiah  bukan satu pernikahan dalam Islam malah merupakan amalan jahiliah yang amat jelas bertentangan dengan al-Quran, hadis Rasulullah SAW dan Ijmak Ulama. Ianya telah diharamkan oleh Nabi Muhammad SAW buat selama-lamanya sehingga hari kiamat menerusi hadis-hadis sahih sebelum baginda wafat dan salah seorang perawi hadis itu ialah Saidina Ali sendiri. Maka jelas ajaran mahupun fahaman Syiah ini bertentangan dengan akidah, syariah dan akhlak sebagaimana yang digariskan dalam undang-undang Islam.

 

Kementerian Dalam Negeri telah mendedahkan 10 bukti orang nombor dua Pas terlibat dengan fahaman Syiah. Beberapa bukti yang dikumpulkan pihak berkuasa daripada percakapan lisan, penulisan dan video di Internet telah menjurus kepada penglibatan beliau. Pemimpin itu tersebut telah  menggesa supaya umat Islam mencontohi kepimpinan Islam berdasarkan cara Imam Khomeini. Bukti tersebut  boleh dilihat melalui tulisannya bertajuk ‘Teladan Pemerintahan Nabi Yusuf, Khomeini’ dalam ruangan Fikrah terbitan lidah rasmi Pas, Harakah terbitan 5 hingga 15 Julai 2008. Pemimpin tersebut turut secara terang-terangan memuji pemimpin Syiah Lubnan, Sayyid Hassan Nasrullah dan mengaku beliau serta isterinya bertemu dengan pemimpin Syiah berkenaan lebih daripada empat kali.

 

 

Tuan Guru Abd Rahim dari Sungai Jagung, Pendang, Kedah juga mengesahkan pemimpin itu merupakan salah seorang penganut Syiah apabila kerap kali melihatnya menunaikan solat dengan menggunakan sebiji batu kecil leper di tempat sujudnya. Malahan pemimpin berkenaan dikatakan pernah melafazkan selawat sebagai mana yang diamalkan pengikut Syiah dalam satu ceramah Pas di Madrasah Diniah, Arau, Perlis pada 2005. Berdasarkan temuramah antara pegawai KDN, Ustaz Zamihan Mat Zin dengan Dr Abdul Aziz Hanafi pada 11 Disember lalu, Dr Hanafi mengesahkan beliau melafazkan selawat tersebut. Beliau juga didapati telah beberapa kali menghadiri kelas pengajian di sebuah rumah di Bukit Merah, Semanggol, Perak pada 2011. Kelas pengajian tersebut dikendalikan oleh dua ustaz berfahaman Syiah yang bertugas di salah sebuah sekolah berfahaman Syiah di Gunung Semanggol, Perak. Tambahan pula kata-kata, penulisan, rakaman ceramah dan aktiviti beliau  yang disertainya sama ada dalam dan luar Negara mengaitkan  beliau dengan Syiah.

 

Sementara itu Veteran Pas yang juga bekas Timbalan Pesuruhjaya 1 Pas Kedah, Datuk Ir Phahrolrazi Zawawi mendakwa  sepuluh bukti yang dikemukakan Kementerian Dalam Negeri (KDN) untuk mengatakan Timbalan Presiden Pas, Mohd Sabu pengikut Syiah dianggap lebih bersifat dakwaan kerana tiada bukti kukuh. Beliau turut  mendakwa maklumat yang diperoleh daripada beberapa individu itu tidak boleh menjurus kepada tindakan perundangan. Kononnya seseorang individu itu tidak boleh dikaitkan berfahaman kiri hanya sekadar mengkagumi pemimpin seperti Khomeini. Beliau turut menyarankan Mat Sabu mengambil tindakan perundangan terhadap mereka yang mendakwa beliau Syiah untuk membersihkan namanya yang tercalar.

 

Sumber KDN yang memetik kenyataan CN Afghani turut dipertikaikan . Ianya berhubung dengan dakwaan bekas Yang DiPertua Pas kawasan Pendang, Tuan Guru Haji Abd Rahim dari Sungai Jagung, Pendang  bahawa Mat Sabu penganut Syiah atas alasan  beliau pernah melihat Mat Sabu menunaikan solat menggunakan batu kecil leper di tempat sujud, yang sinonim dengan amalan Syiah.  Difahamkan, CN Afghani atau Zainol Ismail adalah bekas ahli Pas yang dipecat oleh parti ketika menganggotai Pemuda Pas, sekitar era 80-an. Beliau juga dikenali sebagai Cikgu Non pernah bersahabat baik dengan Mat Sabu hampir 20 tahun, namun selepas peristiwa Memali 1985, hubungan antara mereka tegang, sehingga beliau menulis buku ‘Mohd Sabu Air Mata di Bumi Memali’.

 

Persoalannya dari segi perundangan, sejauh mana kita boleh mendakwa  perilaku berdasarkan segala bukti yang telah dikumpulkan oleh KDN. Ini amat penting dalam memastikan rakyat faham bahawa fahaman Syiah yang seolah-olah didokong oleh parti yang kononnya memperjuangkan Islam ini merupakan fahaman yang sesat nyata.  Syiah bakal merosakkan akidah umat Islam dan seterusnya menggugat keamanan Negara. Tindakan yang tegas dan bijak perlu bagi menangani isu ini. Jangan sampai isu ini menjerat leher kita dengan manipulasi perundangan yang selama ini dijuarai oleh pakatan pembangkang.

37 thoughts on “PAS Meroyan KDN Dedah Pemimpin No. 2 Syiah ?

 • December 13, 2013 at 11:55 pm
  Permalink

  harap kdn tangkap mat sumbu punggok bini kawan die tu, pasal die ni hanya golongan atas aje yang sokong .. golongan bawah kebanyakan benci tu sebab tak pernah menang kerusi. (yang buat kiost hanyalah golongan bawahan nescaya mereka ini dlm hal ini tidak akan merusuh… percayalah) tangkap aje & terus dakwa sebab membahayakan negara lagi pun akhlak dia paling antara yang terhodoh/terburuk sekali dlm pembangkang kurang sikit drpd nuar aljuburi.

  Reply
  • December 14, 2013 at 12:34 am
   Permalink

   nuar aljubri akan selamat mat sabu dua2 itu kawan sejati dunia dalam pr…
   aku harap kerajaan sedia bukti kukuh dan jangan ada buat silap supaya mat sabut tak boleh lepas diri macam kes2 lepas aku tahu dia kan upah peguam handal2 untuk lepaskan diri macam nuar aljubri ini

   Reply
  • December 14, 2013 at 3:19 am
   Permalink

   Sebagai muslim sunni kita semstinya mgalukn pendedahan tntang bahyanya syiah. Baru skrg keblakangan ini heboh hangat diperkatakn isu ni.
   Cuma dharapkn bila melibatkn individu, jgnlah dpolitikkn. Klu ada bukti,sila teruskn tp jgnlah ada unsur fitnah. Tidak semistinya pengikut..ketua dalangnya juga mesti dberi keutamaan.

   Reply
   • December 15, 2013 at 7:06 am
    Permalink

    Setuju sesangat,jgn pengikut jer. Ketua besarnya pun di siasat sekali.dakwa tanpa bukti akn jd fitnah.

    Reply
 • December 14, 2013 at 1:00 am
  Permalink

  aku harap kerajaan tangkap siapa ajar syiah pada budak2 ini siapa guru dia

  Reply
  • December 14, 2013 at 1:02 am
   Permalink

   cuba tengok betul ada iran di situ

   Reply
   • December 14, 2013 at 1:03 am
    Permalink

    cuba tengok betul ada orang iran di situ

    Reply
 • December 14, 2013 at 6:20 am
  Permalink

  pertelingkahan persaudaraan sesama islam boleh mengakibatkan putusnya pertolongan allah taala.jadi musuh cuba sehalus mungkin melagakan sesama kita.yg untung parti sepet yg penuh kristus tu.ini adalah bibit perang salib.itu pandangan aku..masih mau sokong parti sepet itukah?

  Reply
 • December 14, 2013 at 7:48 am
  Permalink

  Apakah KDN benar2 mempunyai bukti2 tersebut?
  Aku mengalu-alukan tangkapan dan dakwaan keatas siapa saja yg. terlibat. Mencanang sesuatu yg. tiada bukti adalah meresah-gelisahkan rakyat. Membuka ruang tidak tenteram… tindakan segera mesti d ambil jika benar KDN ada semua bukti tersebut. Bukannya menghebahkan kemudian baru cari bukti. Apakah KDN umumkan seorang penjenayah… kemudian baru cari bukti jenayah? apakah ini menjadi SOP KDN?
  KDN hanya patut umumkan penjenayah bila bukti dah ada tipi penjenayah bersembunyi dan tiada petunjuk untuk memberkas penjenayah tersebut. Tapi Mat Sabu bila2 pun polis boleh tangkap jika ada bukti jelas. Dah banyak kali sangat Mat Sabu d tangkap.. takda pulak polis cedera kena pukul dengan Mat Sabu.
  Jadi aku cabar Zahid Hamidi tangkap SEGERA atau tutup mulut, kerana ia menimbulkan ketengan dalam masyarakat.

  Reply
  • December 14, 2013 at 8:59 am
   Permalink

   hukum didunia bolehlah ko kebiasaan pembangkang pusing2 cakap loya buruk ko yang meloyakan.. di akhirat jangan haraplah mendapat syafaat.. nahas ko di humban…

   Reply
 • December 14, 2013 at 7:49 am
  Permalink

  Apakah KDN benar2 mempunyai bukti2 tersebut?
  Aku mengalu-alukan tangkapan dan dakwaan keatas siapa saja yg. terlibat. Mencanang sesuatu yg. tiada bukti adalah meresah-gelisahkan rakyat. Membuka ruang tidak tenteram… tindakan segera mesti d ambil jika benar KDN ada semua bukti tersebut. Bukannya menghebahkan kemudian baru cari bukti. Apakah KDN umumkan seorang penjenayah… kemudian baru cari bukti jenayah? apakah ini menjadi SOP KDN?
  KDN hanya patut umumkan penjenayah bila bukti dah ada tipi penjenayah bersembunyi dan tiada petunjuk untuk memberkas penjenayah tersebut. Tapi Mat Sabu bila2 pun polis boleh tangkap jika ada bukti jelas. Dah banyak kali sangat Mat Sabu d tangkap.. takda pulak polis cedera kena pukul dengan Mat Sabu.
  Jadi aku cabar Zahid Hamidi tangkap SEGERA atau tutup mulut, kerana ia menimbulkan ketegangan dalam masyarakat.

  Reply
  • December 14, 2013 at 9:00 am
   Permalink

   hukum didunia bolehlah ko kebiasaan pembangkang pusing2 cakap loya buruk ko yang meloyakan.. di akhirat jangan haraplah mendapat syafaat.. nahas ko di humban…

   Reply
   • December 14, 2013 at 10:02 am
    Permalink

    Pemimpan PAS juga dah bagi green light pada KDN jika ada bukti kukuh. Kenyataan pergi Iran, sokong Khameini, Jumpa Hassan Nasarullah dan ucapan2 politik tak boleh jadi bukti Mat Sabu Syiah. Takkan Chua Soi Lek selalu jumpa Najib, sokong 1 m’sia dia jadi Islam/UMNO? Kita pun tak kata Najib hindu bila dia pergi bt.cave sambut Thaipusam. Apatah lagi kata Najib kristian bila p jumpa POPE.
    Satu alasan KDN yg. jika dapat d buktikan ialah… kenyataan sahabat/tok guru yg. kata Mat Sabu sembahyang dengan batu leper. Jika Mat Sabu Syiah, pastinya setiap kali sembahyang ada batu tersebut dekat dia.
    Ini yg. patut KDN buktikan…

    Reply
    • December 14, 2013 at 12:38 pm
     Permalink

     Munafik tak kan mengaku musuh Islam kafir….

     Reply
    • December 14, 2013 at 2:45 pm
     Permalink

     hahaha memang burung kakak tua laa kau bujuk !!! ini kenyataan yang dikeluarkan oleh mahpus ,Ketua Penerangan PAS , yang menganggap syiah tu sebagai kuih berbuka Puasa kakakakaka

     Kalau pergi atas dasar Kerajaan tu memang patut bujuk tak perlu kau nak berbelit dengan penjelasan tahap sampah Ketua Penerangan PAS tu !! itu pun bodoh nak faham !!! bukan kah dah banyak fitnah yang dilemparkan bila DS Najib jumpa Pope poleh macai munafik dan hina PAS !!!

     Tapi nak buat camana kan buju pemimpin PAS sendiri menolak undang-undang anti syiah kat Kedah !! ni jelas satu sokongan oleh puak pelacur agama PAS terhadap syiah !

     Reply
     • December 14, 2013 at 3:09 pm
      Permalink

      Apa pulak nak d sebut dengan UMNO yg. jelas tolak HUDUD malah sampai tahap menghina bila sebut boleh makan sup tangan, tak boleh buat jalan batu habis buat rejam penzina, orang melayu tak mampu bersaing kerana semua cacat. PAS tolak cadangan anti syiah kerana ia tidak menepati syariah Islam.
      Aku pernah kata Najib p sembah hormat POPE, tapi aku tak pernah kata dia Kristian. Sembah hormat maknanya menghormati seseorang dan takda salah d manapun ayat aku, kecuali bagi mereka yg. jahil. Aku timbulkan isu tersebut kerana pada korang berjumpa dengan orang kafir itu menyebabkan pemimpin PAS jadi KAFIR, tapi bila bongkar pemimpin korang jumpa POPE tak pulak jatuh kafir. Jadi jangan cepat menuduh sedangkan bukti yg. d beri, budak sekolah pun ketawa.

     • December 14, 2013 at 5:17 pm
      Permalink

      Hudud yang boleh liwat bini tu bujuk ??? kucing pun tak buat kerja macam tu !! memang hina hukum HUDUD PAS, sehina nik ajis yang gunakan masjid untuk sebarkan fitnah dan sumpah serapah.

      Munafik macam hang kalau cakap pasal Islam asyik nak membelit, minta maaf banyak-banyak dakyah munafikun hang tak menjadi kata sini.

     • December 14, 2013 at 6:21 pm
      Permalink

      UMNO yang tolak hudud kee ?? yang mempermainkan hudud kejap wajib dan kejap tak wajib tu jelas PAS , sampai hari ini PAS memfitnah orang lain kerana hudud yang mereka TAKNAK buat , sampai hari ini PAS mempermainkan hudud kerana hanya untuk melacurkan agama Islam jee !!! hinggakan Hudud PAS sampai menghalalkan liwat suami isteri !!!

      tu dia sekarang kau berbelit konon DS Najib sembah pope sebab kononya menghormati ??? tak payah nak buat sikap munafik kau laa bujuk , bukan main kau dan pencacai pakatan menghina sampai kunjungan pihak kerajaan pun kau fitnah dan menghina .. dasar munafik macam kau memang akan putar belit dan menipu je !!!

      Mat sabu nak jumpa pulak buat apa ??? dia hanya parti politik hina PAS jee .. memang burung kakak tua laa kau bujuk , dengan ketua penerangan PAS yang sampah tu , cukup hina laaa !!!

    • December 14, 2013 at 5:29 pm
     Permalink

     hoi bujuk mintak maaf aku cakap, mulut kamu ni macam burit beruk..tak habis2 kau cakap UMNO tolak hudud. Apa Pas DAH LAKSANA KE HUKUM HUDUD? SEJAUH MANA PAS DAH BUAT PERSEDIAAN NAK LAKSANAKAN HUKUM HUDUD? KATA WAN JI BLOGGER PAS, PILIH ROTAN YG MANA SESUAI PUN BELUM BUAT.MESYUARAT PUN TAK BERSIDANG,KATA TIMB MENTERI BESAR KELANTAN, APA-APA PERSEDIAAN PUN BELUM MULA..agaknya sampai kucing bertanduk tak siap2.
     Kamu ingat UMNO ni bangang macam kamu ke keluarkan perkataan baghal potong tangan buat sup la, habis batu jalan lah untuk rejam.. itu cakap manusia otak 1/2 sen macam kamu.HAKIKAT SEBENARNYA PAS TAK MAMPU LAKSANAKAN HUDUD.KERAJAAN PAS LEMAH DAN TIDAK DAPAT MENGUASAI RAKYATNYA SENDIRI UNTUK LAKSANAKAN HUDUD.AKU ULANG LAGI..NAK ASINGKAN KEDAI GUNTING UNISEX PUN KERAJAAN PAS TAK MAMPU..JADI JANGAN CAKAP SOAL HUDUD. NAK HALANG RAKYAT BERZINA DAN MAIN BETINA SIAM PUN KERAJAAN TAK LARAT, SEBAB TU DI KELANTAN RAMAI YG BERPENYAKIT HIV.KERAJAAN KELANTAN NAK SEDIAKAN PEKERJAAN UNTUK RAKYAT PUN TIADA PELABURAN, SEBAB TU RAKYAT MENGGANAS, GUNA SENJATA PISTOL MACAM NEGERI KOBOI.

     KAMU NI BUJUK KALAU SOAL PERTAHANKAN PAS BUKAN MAIN NAK TUNJUK HERO..TAPI NAK PERTAHANKAN NEGARA DARI KEKURANGAJARAN CINA DAN INDIA KAMU LARI BERSEMBUNYI..NAMA KAMU PUN DEKAT DENGAN NAMA BACUL JUGAK..KALAU NAK BERKELAHI DGN SESAMA BANGSA BUKAN MAIN LAGI NAK PERTAHANKAN AGAMA DAN BANGSA DARI BANGSA KAFIR..KAMU MACAM MANUSIA YG LARI DARI PERANG JIHAD!

     Reply
     • December 14, 2013 at 6:41 pm
      Permalink

      hudud PAS memang takkan buat , dia punya hudud pun boleh buat orang tergelak jee kalau baca itulah perjuangan PAS yang mempermainkan hudud sampai berpuluh tahun PAS jatuhkan murtad dan kafir sesama Islam ..

      Prasarana tu pun baru PAS kelantan nak bagi rm1 juta itupun hanya rm 1 juta ?? untuk buat prasarana hudud !!! baru tahun 2014 nak bagi dana ?? sedangkan dah berpuluh tahun PAS murtadkan dan kafirkan sesama Islam !!!

      takat rm1 juta tu pemimpin PAS ingat buat tahap reban ayam jee kaa ???

     • December 15, 2013 at 10:45 pm
      Permalink

      Najib sebut ‘SELAGI UMNO/BN BERKUASA HUDUD TIDAK AKAN D LAKSANAKAN’, Ulasan ni Najib sebut dalam himpunan MCA bila Chua SL ugut keluar BN.
      Hudud adalah perintah Allah, sama dengan solat, puasa, zakat dan haji. Bezanya hudud wajib pada k’jaan, ibadat lain wajib pada muslim. Jika d bandingkan.. mungkin umpama kita sebut aku takkan tunai haji selagi aku hidup, ini satu ikrar untuk ingkar perintah Allah. Nak panggil apa muslim macam ni?

     • December 16, 2013 at 3:06 am
      Permalink

      Anwar pun kata hudud takkan tertegak di Malaysia .

      Nik ajis pun kata kat DAP , bahwa DAP boleh check perlembagaan PAS mana ada nak buat negara Islam !!!

      Hadi awang yang hebat murtadkan orang pun kata hudud dah jatuh tak wajib !! Hanya perkara kecil dalam Islam !!!

      nizar bila jadi MB Perak pun kata PAS tak pernah berjanji melalu perlembagaan mereka nak buat negara Islam !!!

      Bersama DAPigs dan PKR , PAS sendiri telah menolak hudud mereka !!!

 • December 14, 2013 at 8:17 am
  Permalink

  kepada bujuk dan gang-gang kamu silalah berlapang dada. puak kamu ni, apa sahaja yg ulil amri buat semua kamu bangkang, semua tak betul..yg betul hanyalah Harakah dan mulut lebai kamu sahaja.
  Dalam bab Mat Sabu apabila KDN atau Zahid sebagai menteri DAH BUAT KENYATAAN.. MENGAPA PASTIDAK MAHU AMBIL TINDAKAN, TUBUHKAN BADAN SIASATAN DALAMAN TERHADAP MAT SABU, jika ikhlas untuk mencari kebenaran. Samalah juga dgn kes Mustafa Ali dahulu..apabila melibatkan pemimpin sendiri..semuanya disembunyi dan tidak mahu diambil tindakan.
  Bujuk, dalam bab ni sesiapa pun tak rugi..yg rugi adalah Pas..katakan satu masa Mat Sabu jadi Presiden Pas dan benar dia syiah..cuba kau bayangkan apa hala tuju Presiden baru itu akan bawa terhadap Pas?
  Kesimpulannya sikap ego, sombong, tidak boleh ditegur dan selalu mempertahankan pemimpin secara membabi buta menyebabkan Pas sedang hampir kepada jurang yg akan menenggelamkan mereka kedalam laut sebagaimana Firaun yg akan menyesal apabila air sedah hampir melemas matikan dia..begitulah Pas nanti!
  Apa pun ‘taqiyah’ mungkin akan menyelamatkan Mat Sabu untuk terus menipu PAS. DAN mAT SABU SEDANG BERKIRA2 APA YG AKAN DILAKUKANNYA BILA DIA MENJADI PRESIDEN PAS KELAK!AYUTULLAH DIIRAN SABAR MENUNGGUUUU

  Reply
  • December 14, 2013 at 9:04 am
   Permalink

   depa tak tahu kah iran tu yahudi adalah tuhan mereka bahkan telah terbukti skrg ni menjajah sebahgiaan semenanjung bumi arab dan sedang merebak.. atas dasar islam syiah/islam kononnya semuanya akan dihumban ke neraka jahanam sebab bukan kalangan umat Muhammad s.a.w.

   Reply
  • December 14, 2013 at 10:15 am
   Permalink

   Aku tak menafikan… TAPI KENYATAAN TAMPA TINDAKAN KDN tersebut lebih kepada kenyataan politik. Seluruh ahli PAS adalah ASWJ seperti yg. TGHA tegaskan. Mana2 fahaman selain ASWJ d minta keluar atau badan disiplin PAS boleh memecat mereka. Kenyataan ini TGHA sebut waktu syiah mula d kaitkan dengan PAS, sebelum PRU13. Kecenderungan mengikuti/ menyokong carakerja ahli politik lain bukan bermakna ia mempunyai fahaman yg. sama. Kalau kamu sokong Obama tidak jadikan kamu kristian, kalau kamu buat dasar pandang ke timur tidak jadikan kamu orang jepun yg. sembah matahari.
   Iktikad, Aqidah dan kepercayaan adalah dalam diri kamu sendiri. Kamu tak Islam sebab makan, berpakaian dan bercakap seperti orang Islam. Tapi Kamu ISLAM bila mengucap 2 kalimah syahadah tasdiq dengan hati, berkata dengan lidah dan lakukan dengan perbuatan yakni solat, puasa, haji dan zakat. Apakah kamu boleh pertikai Islam seseorang selagi dia laksanakan rukun Islam yg. 5?
   D ketahui umum Syiah itu menghina sahabat2 Nabi selain Ali, pernahkah bila2 d mana2 Mat Sabu buat perkara tersebut? Atau adakah dia memuji2 berlebihan Ali bin Abi Talib berbanding sahabat yg. lain?

   Reply
   • December 14, 2013 at 12:40 pm
    Permalink

    laaaa…ahli PAS ASWJ ?? tak lah ahli PAS ialah ahli PAS, hangpa tak terikat dengan apa-apa mahzab pun…sebab PAS tu sendiri dah macam satu mahzab…mahzab yang sesat !!

    Reply
    • December 14, 2013 at 3:12 pm
     Permalink

     PAS memang takda tulis mazhab mana2 tapi perlembagaan PAS jelas mengikut Al-Quran, Hadis, Qias dan Jumhur Ulama. Kenyataan tersebut jelas menunjukkan PAS adalah ASWJ.
     UMNO pulak MAZHAB apa?

     Reply
     • December 14, 2013 at 5:18 pm
      Permalink

      Perlembagaan PAS ???? bawa mai sini aku nak tengok…ada berani ke ???

     • December 14, 2013 at 6:26 pm
      Permalink

      bawakkan bujuk perlembagaan PAS , kau tak habis-habis tunjuk sifat munafik kau !!!

      nizar masa jadi MB Perak bila suruh buat apa yang PAS berjanji dia boleh kata Dalam perlembagaan PAS takde satu pun berjanji nak tubuhkan negara Islam !!!!

      Nik ajis pun sama telah bercakap dalam perlembagaan PAS sendiri takde satupun sebut pasal nak tubuhkan negara Islam !!!

      Sekarang aku nak kau buktikan pulak yang mengatakan perlembagaan PAS hanya untuk Islam mazhab ASWJ !!!

     • December 14, 2013 at 6:34 pm
      Permalink

      yang lawaknya hadi awang pun dah kata akan terima syiah dan khawarij dalam PAS , begitulaa hebatnya PAS bermusuh sesama Islam

     • December 14, 2013 at 10:08 pm
      Permalink

      Aku nak tanya… OIC tu apa?
      Iran ni ahli pertubuhan OIC ke tidak?
      M’sia wajib keluar dari OIC atau minta Iran keluar dari OIC jika benar/iklas tolak keislaman Syiah. Arab Saudi pun benarkan umat Islam Iran(syiah) menunaikan ibadat haji. Ya.. memang ada perbezaan dan ada juga perkara yg. bertentangan dengan Islam yg. mereka buat, tapi perkara tersebut bukan baru… persoalannya kenapa sekarang UMNO terlalu bising? Apakah sebab akidah atau sebab POLITIK? Apakah UMNO sanggup pecat ahli yg. bermazhab syiah atau mengamalkan syiah terutama kahwin muta’ah?

     • December 15, 2013 at 11:20 am
      Permalink

      Mana perlembagaan PAS ???? hang toksah dok spin issue.

     • December 16, 2013 at 3:09 am
      Permalink

      aik bujuk nak spin kaa ?? mana perlembagaan PAS tu ??? takkan nak lari kot , munafik macam kau ni memang sentiasa lari jee

      laa haritu bukan main kau bawak soalan yang dimainkan oleh golongan ulama dan golongan syiah mengenai kebenaran Arab Saudi membenarkan syiah menunaikan haji ???

   • December 14, 2013 at 2:37 pm
    Permalink

    tu laa aku cakap , pemimpin PAS ni tahap munafik nombor satu .. ada kee Islam dalam PAS , agama Islam pun PAS akan ketepikan demi kepentingan politik mereka sendiri

    hadi awang pun pernah cakap PAS akan menerima syiah dan khawarij , menjelaskan bagaimana mereka sanggup buat apa sahaja untuk melawan UMNO .. bak kata nik ajis juga berkawan dengan Syaitan pun PAS sanggup

    http://youtu.be/gsRhyCQaYoE

    Reply
 • December 14, 2013 at 12:08 pm
  Permalink

  Tak guna bercakap dgn orang tuli bodo yg tidak mamahami erti ‘taqiyah’.Spt di Syria, belang syiah hanya terserlah apabila berlaku masa ketika yg tepat untuk mereka bertindak terhadap sunni.Sebelum itu sesiapa yg berada disekitar mereka, mereka tidak akan tahu dia itu adalah syiah yg berlagak sebagai sunni!
  Kepada bujuk:
  “sesungguhnya kami hanya memberi peringatan kepada orang2 yg mahu mengikuti peringatan dan takut kepada Tuhan Yang Maha Pemurah walaupun dia tidak melihatnya”

  kepada Mat Sabu : “Maka berilah mereka khabar gembira dengan ampunan dan pahala yang mulia”. Yassin – ayat 11

  Kamu buatlah perumpamaan apa sekali pun sesungguhnya bujuk apa yg kamu umpamakan tidak sama dengan ‘taqiyah’ yakni kepeura-puraan pengikut syiah yg kata bidalan Melayu, ‘air yg tenang jangan kau sangka tiada buaya’. kau boleh berprasangka baik dengan pengikut syiah tetapi kamu tidak boleh menduga saat bila kamu akan dikerjakannya!

  KEPADA KEPIMPINAN PAS AKU INGIN BERTANYA, APABILA ORANG KANAN KAMU DIBAYAR BERBELAS RIBU OLEH DAP DGN LANTIKAN SEBAGAI ANGGOTA LEMBAGA ANAK SYARIKAT KERAJAAN NEGERI MAKA ADAKAH TIDAK TERFIKIR KPD KAMU BAHAWA CARA LANGSUNG DAN TIDAK LANGSUNG PEMIMPIN TERSEBUT TELAH TERMAKAN BUDI DAN BUDI BICARANYA LEBIH CONDONG KEPADA TUAN YG MEMBERI DIA MAKAN!
  JANGANLAH MENGHINA DIRI DENGAN TAWANAN WANG RINGGIT HINGGA MARUAH BANGSA DAN AGAMA SANGGUP DIPERTARUHKAN!

  Reply
 • December 14, 2013 at 12:20 pm
  Permalink

  Kemusnahan ke atas umat Islam dalam bentuk peperangan dan perpecahan sesama umat Islam adalah bencana yang lebih dahsyat daripada banjir atau tsunami kerana perpecahan boleh berlaku berzman-zaman, peperangan boleh berterusan berkurun lamanya dan umat Islam boleh hidup dalm kemiskinan dan kehancuran semua perkara disebabkannya. Tangan kitalah yang menyebabkan berlaku bencana ini apabila kita memilih membiarkan anasir dan ancaman jahat seperti Syiah, Liberal dan Pluralisme.

  Ayuh! bangun wahai saudara seIslam kita perhebatkan penentangan kita terhadap ancaman SYIAH. Jangan hangat hangat tahi ayam shaja. selagi tindakan yang tegas dan berkesan tidak diambil selagi itu kita mesti buat bising dan desak kerajaan.

  Reply
 • December 14, 2013 at 3:55 pm
  Permalink

  PAS sokong SYIAH…PAS memang haram jadah..

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *