Fokus Atau Sabotaj PRU14 : Rakyat Keliru Dengan Tindakan Kerajaan

Share


Selepas kemenangan Barisan Nasional dalam Pilihanraya Umum ke 13 yang lepas, pembangkang telah menyusun strategi untuk terus mengasak  untuk meruntuhkan kerajaan. Namun ketaksuban sesetengah pemimpin UMNO dalam pemilihan parti telah melalaikan kita.  Gesaan agar fokus yang maksima diberikan kepada PRU 14 memang tepat sekali.

Namun persoalannya beberapa tindakan yang cuba dilaksanakan oleh kerajaan seolah-olah seperti mensabotaj PRU14. Kita tertanya-tanya atas pertimbangan dan pengaruh siapakan maka kerajaan telah mengambil tindakan yang cukup mengguris hati para pengundi yang telah memberi kepercayaan kepada Barisan Nasional dalam PRU13 yang lepas.

Datuk Seri Najib Tun Razak memberi pesanan khusus agar persaingan semasa pemilihan parti lalu diketepikan bagi memberi tumpuan sepenuhnya untuk Pilihan Raya Umum Ke-14 (PRU-14). Beliau  memberi amanat  yang jelas agar perpaduan parti terus diperkukuhkan serta didukung di semua peringkat parti. “Dalam keadaan kita selepas Pilihan Raya Umum Ke-13 (PRU-13) dan selepas mengadakan pemilihan parti, nasihat yang Presiden tekankan ialah supaya perpaduan dan kesatuan ahli UMNO di semua peringkat ditingkatkan.

Berkuatkuasa 1 Januari tahun depan, kadar purata tarif elektrik disemak semula kepada 4.99 sen untuk satu kilowatt sejam di Semenanjung dan 5 sen untuk satu kilowatt sejam bagi Sabah dan Labuan. Ia membabitkan peningkatan 14.89 peratus di Semenanjung dan 16.9 peratus di Sabah dan Labuan. Semakan semula tarif elektrik itu dilakukan berikutan usaha rasionalisasi subsidi yang dilakukan oleh kerajaan.

Tindakan menaikkan tariff elektrik ini benar-benar membebankan pengguna yang merupakan pengundi Barisan Nasional.  Kami benar-benar kecewa dengan tindakan kerajaan ini.  Manakala pihak pembangkang bersiul dengan gembira atas “kebodohan” dan “kebebalan” kerajaan dalam menangani isu ini.

Rakyat bukan boleh sewenang-wenangnya diperlekehkan kepintaran mereka.  Mereka faham bahawa walaupun kerajaan menyatakan hanya penggunaan purata sebulan yang melebihi 300 kW (atau jumlah bil lebih RM77 sebulan) yang akan menerima kesan dari kenaikan elektrik, tetapi  seluruh rakyat bakal  menerima tempias kenaikan itu. Kebanyakan kilang pengeluar barangan pengguna, kilang memproses makanan dan minuman, kedai-kedai runcit, stor simpanan makanan mentah dan beku, warung-warung dan perniagaan-perniagaan lain mempunyai kadar penggunaan elektrik yang sangat tinggi sebulan.

Sebelum ini rakyat agak tertekan apabila kerajaan menaikkan harga barang-barang keperluan asas seperti gula dan petrol. Kenaikkan  tarif elektrik pula bakal  membentuk struktur kos utama hampir semua perniagaan runcit, pemborong dan perbekalan barang-barang serta pembuatan dan pengilangan.

Kesan berantai bakal ditanggung oleh pengguna. Pegilang, pemborong dan penjual akan memindahkan kenaikan kos ini kepada pengguna melalui kenaikan harga. Pengguna elektrik yang melebihi dari RM77 bil sebulan bakal menanggung bayaran cukai GST yang bakal dilaksanakan pada April 2015 keatas  penggunaan elektrik lebih RM70 sebulan.

Pembangkang akan  gunakan isu kenaikan tariff elektrik ini secara maksima untuk mencetuskan provokasi bencikan kerajaan Barisan Nasional.  Oleh itu, para penyokong dan pengundi kerajaan  keliru dengan tindakan kerajaan yang mencerminkan seolah-olah mereka cuba mensabotaj kepercayaan dan sokongan rakyat selama ini.  Kerajaan sepatutnya bertindak dengan bijak bagi mencegah dan menutup sebarang ruang yang mungkin boleh digunakan oleh pembangkang untuk menjatuhkan kerajaan.



107 thoughts on “Fokus Atau Sabotaj PRU14 : Rakyat Keliru Dengan Tindakan Kerajaan

  • December 3, 2013 at 10:46 pm
    Permalink

    Aku dah kata dalam kerajaan ada ramai pengkihanat kerajaan yang membuat dasar untuk sabotaj kerajaan ,kebanyakan dasar yang digubal dan dibuat mereka adalah untuk menjahanamkan reputasi kerajaan…,.kalau pemimpin kerajaan kurang bijak dan bergantung sepenuhnya kepada keputusan dan cadangan yang dibuat oleh pembuat dasar ni ,aku tidak tolak kemungkinan reputasi UMNO akan merudum,,.cuba lihat satu persatu cadangan bodoh yang telah dibuat sejak kebelakangan ini,,.semuanya hanya idea bodoh yang akan membuatkan rakyat menyampah dengan kerajaan,,..ini adalah diantara cadangan bodoh tersebut….melupuskan kereta lebih 12 tahun,,.memburu pesalah trafik macam penjenayah..,.meyisihkan kontraktor dan pekerja melayu dalam Petronas, ini telah dilaksanakan oleh Omar stapa ong…sehingga membuatkan Tun Mahathir merajuk..,dan segala macam cadangan bodoh untuk menjahanamkan kerajaan..tidak gunalah mencanang segala macam kempen untuk menarik perhatian rakyat sedangkan setiap dasar hanya membuatkan rakyat menyampah dengan kerajaan kerana asyik mengenyangkan golongan elit , golongan bawahan hanya dicari dan diperlukan sewaktu tibanya pilihanraya,,.!!.

    Reply
    • December 4, 2013 at 7:11 am
      Permalink

      Pemimpin k’jaan bukan kurang bijak… tapi kurang sensitif dengan masalah rakyat.Kalau orang macam kita mampu fikir bebanan yg. bakal d tanggung rakyat, mustahil mereka terlalu bodoh.

      Reply
      • December 4, 2013 at 12:56 pm
        Permalink

        Betul…betul…bujuk… pemimpin kerajaan kurang sensitif ngan masaalah rakyat. Cuma pemimpin PR je yang begitu punya sensiviti yang teramat tinggi terhadap masaalah rakyat – masaalah kegersangan seks segelitir rakyat yang dahaga tu kan..?…Pi tengok Anuaq tu sentiasa sensitif bila ternampak pungkoq jantan jambu yang mengkal lalu mencanak batang anu nya naik. Begitu gak Mat Kaki Sapu pantang nampak bini oghang semua nya nak gehmbat siap jilat lagi. Apa kughang nya Mustapa Ali 2 x 5 jerr macam Mat Kaki Sapu tu. Tu lum lagi ADUN Selising berzina ngan bini kawan dalam koc KTM. Ingat kan…?

        Memang benaq pemimpin Pakatan Rembat PR ni amat tinggi sensitiviti depa tang seksual…..betoi tak bujuk…? Dah nama pun Pemimpin Rembat…apa lagi ghembat jerr la masa ada peluang ni….!!!

        Reply
    • December 4, 2013 at 10:18 am
      Permalink

      Itulah akibatnya bila pemimpin kerajaan kurang turun padang, sebaliknya mendengar nasihat dari penasihat yg turun padang, tapi HANYA padang org2 kaya sahaja.

      Padang org2 miskin, penasihat2 ni tak singgah pun!!!

      Bila kerajaan Malaysia menetapkan dasar rakyat berpendapatan tinggi, yang sudah tentunya atas nasihat penasihat 20% ni, aku dapat rasakan sudah tentu ada rakyat Malaysia yg masih leka akan tertinggal bas dalam mengharungi cabaran akan datang.

      Dasar ini, ada baik dan buruknya. Tapi kebaikan dasar rakyat berpendapatan tinggi hanya boleh dicapai sekiranya dilakukan berperingkat2, bukan main bulldoze jer dan assume semua rakyat Malaysia sudah bersedia.

      Ada rakyat yg boleh catch up akan dasar , ada rakyat masih lagi memerlukan pertolongan. Sepertimana bukan semua org dilahirkan cerdik dan bijak mengambil kesempatan, masih ramai lagi yg masih leka dan jika peluang diberi depan mata, tak reti nak ambil kesempatan.

      Dan malangnya, golongan yg leka dan belum bersedia masih ramai di Malaysia dan inilah yg perlu diambil kira sebelum memutuskan apa2 dasar dan hala tuju yg nampak cantik atas kertas tetapi meminggirkan majority rakyat Malaysia.

      Perlu ingat, majority org Melayu dan juga org di Sabah dan Sarawak mengundi BN di masa lepas bukan kerana BN ini kuat, tapi kerana alternative kepada BN, iaitu FUCKUTAN lagi teruk dari BN.

      Jika dasar rakyat berpendapatan tinggi tidak dilakukan secara berperingkat, aku tak hairan jika UMNO/BN akan kalah dalam PRU14 nanti.

      Reply
      • December 4, 2013 at 12:07 pm
        Permalink

        apa yg berlaku sebenarnya adalah kerana kerajaan laksana dahulu baru nak beri penerangan. rakyat tak faham antara kenaikan dan subsidi yg diterima dan berapa jumlah yg mereka kena bayar dr penggunaan biasa sebulan.

        rakyat juga tidak faham tarif elertik yg rendah menjadi faktor penghalang kepada usaha untuk mempertingkatkan tahap kualiti pembekalan eletrik.

        apapun kalau melawat kota bangkok misalnya kita akan dapati kabel letrik berserabut antara bangunan-bungunan dan sepanjang jalan..menunjukkan malaysia lebih canggih dgn meletakkan kabel bawah bumi.

        kerajaan kena terangkan dan beri kefahaman kepada rakyat.. sebagai warga negara ini yg sejak kecil perkataan ‘subsidi’ menjadi bahasa harian..maka rakyat perlu disedarkan mengapa kenaikan ini perlu dibuat, apa tanggungan kerajaan dan apa pula yg akan rakyat dapat dari hasil dana yg kerajaan boleh beri balik kepada rakyat.

        samaada penyokong atau pembangkang sememangnya rakyat negara ini adalah rakyat yg sedari dahulu dimanjakan oleh kerajaan spt ulasan akbar Indonesia terhadap beruntungnya rakyat negara ini..jadi apabila ‘gula-gula’ ditarik sedikit demi sedikit rakyat akan menjerit keranadah biasa dapat..maka rakyat mesti dijelas dan diterang benderangkan mengapa semua ini perlu berlaku.. menjadi negara maju bererti kita dan kerajaan kena sama-sama berdikari dan menang-menang!

        Reply
        • December 4, 2013 at 1:34 pm
          Permalink

          Khusus berkenaan subject kenaikan tariff letrik, jika kita lihat data yg ada pada website TNB, 70.7% pengguna domestic tidak akan mengalami apa2 kenaikan tariff elektrik starting 1st January 2014.

          http://www.tnb.com.my/residential/pricing-and-tariff.html

          Akan tetapi, kerajaan harus peka pada pengguna domestic yg indirectly akan mengalami kenaikan tariff elektrik seperti penduduk yg tinggal di kawasan kodominium dan community gate house ((tak pasti yg duduk rumah PPR/flat/apartment turut terasa) yg perlu keluarkan lebih duit untuk membayar maintenance fees bagi bangunan/kawasan yg didiami.

          Tidak lupa juga golongan pengusaha dan peniaga kecil2an , terutama pada golongan yg berniaga waktu malam sudah tentu terasa impactnya kerana penggunaan electricity mereka adalah banyak dan tidak mendapat keistimewaan rebate sepertimana dinikmati syarikat/kilang yg besar. Dan jangan terperanjat sekiranya pengusaha dan peniaga2 kecil2an akan menaikkan harga barang mereka demi mengambil kesempatan untuk mengambil keuntungan jangka pendek.
          ________________________________________
          Berbalik kepada subsidi, benar penerangan perlu diberikan kepada rakyat mengapa subsidi perlu dikurangkan. Tapi jika kita lihat situasi hari ini, keseluruhan jentera kerajaan Malaysia tidak focus dalam memberi penerangan kepada isu2 berbangkit. Malah ada Menteri/Timbalan Menteri yg tidak jelas ketika memberi penerangan kepada media (paling haru sekiranya sorang cakap ini, sorang lagi cakap itu)

          Penerangan bukan sahaja perlu diberikan dgn jelas, tapi perlu juga kerajaan Malaysia membuktikan bahawa dgn saving dari pemotongan subsidi akan digunakan untuk membina/memperbaiki infrastruktur seperti sekolah, university, jalan, system pengangkutan awam dan sebagainya.

          Memang benar, pengurang subsidi sudah tentu akan membuat rakyat bising dan pastinya tindakan yg tidak popular, tapi sekiranya Malaysia ingin berdaya saing dalam zaman globalisasi dan juga menepati dasar rakyat berpendapatan tinggi (seriously, ramai tertinggal bas nanti), pengurangan subsidi perlu dilakukan.

          Akan tetapi, pengurangan subsidi perlulah dilakukan berperingkat2 supaya golongan yg masih leka dan belum bersedia dapat mengharungi cabaran di masa akan datang.

          Reply
    • December 4, 2013 at 1:22 pm
      Permalink

      KMU kena serang PEMANDU berterusan….
      cuba lah…. tgk apa hasil nya

      Reply
  • December 3, 2013 at 11:02 pm
    Permalink

    satu tindakan yang tidak bijak oleh kerajaan BN…ini memberikan satu persepsi yang buruk….

    Tindakan Tun M meletak jawatan sebagai penasihat petronas pun sudah cukup memberikan satu tamparan pada pentadbiran Dato Sri Najib
    dengan keadaan sokongan yang tidak stabil dikalangan kaum terhadap BN…ianya memberi satu kekuatan pada pembangkang untuk menraih sokongan rakyat…

    Pemberontakan rakyat di thailand sedikit sebanyak memberikan satu aspirasi pada mereka untuk menggunakan apa segala isu yang boleh membuatkan rakyat marah untuk turun ke jalanraya…

    Hanya PM yang cekal dan berani membuat keputusan sahaja yang mampu mengharungi sekiranya ianya berlaku

    Reply
    • December 4, 2013 at 12:44 pm
      Permalink

      Tun M meletak jawatan sebagai penasihat PETRONAS punya satu alasan yang jelas ia itu faktor kesihatan…kan beliau telah di rawat di IJN pasai sakit dada….? Kalo dah sakit lagu mana nak memberi idea yang terbagus…kesihatan ada la kunci utama pada manusia terutama kesihatan mental. Pi tengok kat Bullshit Fool Dump Pok Nik tu mana ada idea bagus punya untuk memaju kan Kelantan asyik sakit masuk hospital jerr…menghabih kan beghaih jerrr…!!!

      Reply
  • December 3, 2013 at 11:08 pm
    Permalink

    Apa pun alasan kerajaan..rakyat sudah jelas tertipu dengan memangkah BN. UMNO jelas ketandusan idea sepatutnya kerajaan mencari alternatif yang tidak membebankan rakyat. Sekiranya kerajaan buta dengan penderitaan rakyat dengan pelbagai kenaikan bil maka pengundi tidak akan teragak-agak menghukum kerajaan UMNO pada pilihan raya masa depan. Percayalah….

    Reply
    • December 4, 2013 at 12:13 pm
      Permalink

      kadang-kadang kita ni macam anak2 yg tahu semuanya ada tanpa memikirkan susah payah dan beban yg ditanggong oleh ayah ibu untuk menyediakan segala keperluan yg kita hajatkan…rasionallah, jangan melatah, kalau kita penyokong kerajaan yakinlah dan dapatkan penerangan mengapa rasional semuanya ini terjadi…

      Reply
  • December 3, 2013 at 11:08 pm
    Permalink

    Mungkin mulai tahun depan, kita dah boleh start baca yasin untuk umno (sakit tenat). Sungguhpun saya sangat menyokong umno, tapi tindakan pengkhianat dlm kerajaan sangat parah… Lebih parah bila para menteri kabinet pula tidak perihatin atau dgn kata lain tidak compliance dan PM pulak buat2 tak tau serta lambat memberi respon… Maka sebab itu, kita mungkin boleh mula mencari alternatif…. Tapi tidak sama sekali kpd PR!!!!!

    Reply
    • December 4, 2013 at 12:46 am
      Permalink

      aku pun tak sokong pr sampai aku mati, ingat unmo akan singkir orang melayu ikhianat malayu contoh anwar

      Reply
    • December 4, 2013 at 7:15 am
      Permalink

      Jangan bimbang… 2018 nanti k’jaan akan bagi subsidi yg. melimpah hasil perahan duit/keringat rakyat antara 2014-2017. Melayu mudah lupa, 2018 melayu akan kembali menyokong BN dan sekali lagi kita d sembelih pada 2019 untuk k’jaan buat pecutan terakhir menjadi negara MAJU.

      Reply
      • December 4, 2013 at 12:31 pm
        Permalink

        sebab tu orang melayu piawaiannya setakad apa yg ada pd hari ini. kita tak memahami situasi dan kondisi, kita hanya memikirkan kita tetapi tidak memikirkan pihak lain. mentaliti melayu sememangnya otak subsidi dan mahu percuma..bukan salah kita pun tetapi itulah yg kita dapat sejak lahir lagi. pelajaran subsidi, hospital subsidi dan banyak bahan makanan utama yg disubsidikan.
        sedarkah kita petak sawah padi makin berkurang dan kita kena cari teknologi kalau boleh tanam padi 5x setahun..itu kos. minyak pun makin berkurang.penjimatan dan kebijaksanaan berjimat jangka panjang memerlukan kepintaran dan pengorbanan.
        bacalah surah Yusuf dlm AlQuran .. ambil iktibar bagaimana Nabi Yusof menerangkan perancangan masa senang untuk menghadapi masa sukar..
        kepada orang melayu janganlah menjadi bangsa yg lemah dan manja sebagaimana bani israel yg meminta bermacam-macam dr nabi mereka hingga ada diantaranya Allah balas dgn keburukan atas permintaan mereka yg melampau.. BN = BARANG NAIK, barang lu naik kah?

        Reply
    • December 4, 2013 at 8:31 am
      Permalink

      Kalau ramai2 menentang nanti Najib akan tarik balik keputusannya…! Biasalah Najib…apa yg diputuskannya bukanlah tepat pada kali pertama…!Tak mcm Tun!

      Reply
      • December 5, 2013 at 11:24 am
        Permalink

        betol…saya setuju yg ini!

        Reply
  • December 3, 2013 at 11:22 pm
    Permalink

    Pm tahu apa yg dia buat x payah la admin pertikai

    Reply
    • December 3, 2013 at 11:58 pm
      Permalink

      Presiden Seniman atau presiden papita rasanya boleh jd pm msia kalau mcm ni…..depa tu lebih cerdik kot….hehe

      Reply
      • December 4, 2013 at 12:04 am
        Permalink

        Mek..untung Umno ada macai mcm pj tu KAH KAH KAH! tepuk tangan sambil menari Najeeb dan Rosemah sbb terlalu gembira ada penyokong mcm lembu KAH KAH KAH!

        Reply
        • December 4, 2013 at 12:28 am
          Permalink

          Najeeb dan Rosemah tu sapa bro? Bapak dan mak mentua lu ke?

          Reply
          • December 4, 2013 at 1:12 am
            Permalink

            Tak Najeeb & Rosemah tu nama khinzir jantan dan betina belaan Babisan Nazional KAH KAH KAH! Tunggu nak buat lauk kenduri je tu..nak kasi makan pencacai umngok KAH KAH KAH!

          • December 4, 2013 at 2:05 pm
            Permalink

            Kalau menurut ejaan lu yang sekolah tadika kat PASTI, kami tak kenal sapa2 pun dgn nama Najeeb dan Rosemah. Babisan Nazional tu apa pulak bro, bapak lu punya parti seks liar ke? Slow2 sikit sedut gam tu, effect dia sampai ke otak bro. Kan dah bebal dah…

          • December 4, 2013 at 4:49 pm
            Permalink

            mana boleh macam tu apek DAPigs , kan khinzir tu makanan lu orang , kira lu orang tu yang khinzir laa sepertinama DAPigs hahahaha

        • December 4, 2013 at 1:40 am
          Permalink

          kesihan mooo dan mek dah gila akibat jadi macai pr besok aku hantar di orang masuk hospital sakit mental

          Reply
          • December 4, 2013 at 6:32 am
            Permalink

            OI MASIH ADA ORG UMNO DULU KINI DAN SAMPAI KIAMAT KE WKAKAKA..MACAI ABADI
            HAHAHAHAHAHA

          • December 4, 2013 at 3:14 pm
            Permalink

            Ada Islam di Tanah bertuah ni…adalah la UMNO.

          • December 4, 2013 at 4:50 pm
            Permalink

            jangan risau beb , selagi ada UMNO , Islam akan kekal .. bersama-sama kita menentang puak DAPigs yang anti Islam dan anti melayu macam Rosmah87 , orang macam ni mekk dan bujuk mesti bangga !!!

          • December 4, 2013 at 7:48 pm
            Permalink

            raplahjingaa says:
            Ada Islam di Tanah bertuah ni…adalah la UMNO.
            KAH KAH KAH kat Arab ada Umngok ke? Kat Syria ada Babisan Nazional ke? KAH KAH KAH! Takde pun KAH KAH KAH!

          • December 5, 2013 at 3:18 am
            Permalink

            bodohnya punya apek DAPigs , bahasa Melayu pun tak faham .. terang saudara raplah tulis TANAH BERTUAH … tanah bertuah yang mana orang Melayu wajib beragama islam ..

            inilah benda yang puak DAPigs macam kau amat meroyan dan benci !!! puuiihhh kat puak DAPigs !

          • December 5, 2013 at 9:59 am
            Permalink

            Jinggay boy tu nak murtad tapi takut. Dia nak tunggu Anwar jadi PM baru dia berani.

          • December 5, 2013 at 1:51 pm
            Permalink

            KAH KAH KAH bertuahlah sangattt KAH KAH KAH bertuah dapat rembat duit lembu 250juta KAH KAH KAH! Bertuah dapat BOM Atantuya KAH KAH KAH Bertuah dpt komisen kapal selam yg tak bole selam KAH KAH KAH!

          • December 5, 2013 at 5:28 pm
            Permalink

            hahaha nama yang sangat bagus anakbochek , apek jinggay !!!

            haiyoo apek jinggay , semuanya fitnah lu cakap tu sudah kantoi lamaa laaa . itupun luu mau bawak lagi kaa , desperate punya apek DAPigs kakakakakakakakak

          • December 5, 2013 at 7:40 pm
            Permalink

            Arab tu tanah melayu ke ?? siannnnn…

      • December 4, 2013 at 12:37 pm
        Permalink

        kepala otak mu berlumpur, tahap paling teruk dari penduduk irian barat/timur leste..ngok sungguh!

        Reply
      • December 4, 2013 at 4:51 pm
        Permalink

        camana orng yang pernah mengaku bodoh macam kau mekk nak tahu orang lain lebih cerdik ??

        Reply
  • December 3, 2013 at 11:22 pm
    Permalink

    Wahai penyokong BN….pemimpin hang memang kuat kencing rakyat….yg sedihnya kami yang tak mengundi BN pun turut kena…..padan muka !!!!!!

    Reply
    • December 4, 2013 at 12:13 am
      Permalink

      Hang kena apa mek ?? yang sek 14 tu ka ?

      Reply
      • December 4, 2013 at 6:31 am
        Permalink

        PUIK DAH MACAM2 NAIK2 KO MASIH NAK JILAT PUNGGUNG ROSMAH? DASAR MACAI
        HAHAHAHAHAHAH

        Reply
        • December 4, 2013 at 3:15 pm
          Permalink

          hush ! macai apanya, kami mewakili parti pemerintah…yang macai tu hang !! pembangkang !!

          Reply
        • December 4, 2013 at 4:56 pm
          Permalink

          hebat sungguh rosmah87 ni yang cukup benci dengan Islam dan Melayu , macam-macam orang Pakatan dalam mykmu ni yang nak perjuangkan Islam ada TAPI hari-hari memfitnah , disamping tu ada juga orang macam Rosmah87 ni yang sangat benci Islam dan Melayu …

          memang orang Pakatan ni sanggup buat apa sahaja hatta cuci tahi pemimpin mereka !!!

          Reply
      • December 4, 2013 at 2:02 pm
        Permalink

        Ingatkan Mooh sorang yang tergilakan Rosmah rupanya ada pencacai baghal yang siap gunakan nik Rosmah87 lagi. Gam apa lu sedut bro?? Gam gajah ke??

        Reply
        • December 5, 2013 at 3:20 am
          Permalink

          kalau saudara ingat nick rosmah87 ni pernah meroyan kenapa orang Islam semakin ramai di borneo dan amat membenci Islam !!! inilah macai Pakatan yang ada kat mykmu ni

          bangga bujuk dan macai hina PAS

          Reply
    • December 4, 2013 at 1:34 am
      Permalink

      anwar kencing kau buka mulut kau luas2 sampai kembong perut kau itu.. aku bagi kencing dekat kau’ kau lari.. mek esah2 anwar kencing2 dekat kau hari2 kau tak sedar lagi

      Reply
      • December 4, 2013 at 7:42 am
        Permalink

        itu kau yang tuduh anwar kencing…tak terbukti lagi…ni najib dan rosmah betul2 kencing sambil berlari.. siap gelak2 lagi bersama permaisurinya Si Semah….kesian cai…jilat jangan tak jilat…hehe

        Reply
        • December 4, 2013 at 9:05 am
          Permalink

          bodoh ke apa mek esah ni,,,ni mesti dah kene sodomi gan bang nuar,,16 sept pn dh terbukti nuar penipu, lg plak dgn 40k bangla mengundi,,kalu dh dasar macai suka kene jubur mmg mcm ni la.

          Reply
          • December 4, 2013 at 1:10 pm
            Permalink

            biasalah musim hujan dan sejuk-sejuk ni, mek tu memang suka mengawan sampai terkeluar dr mulut dia ‘kencing berlari’, ganas, ganas!

        • December 4, 2013 at 2:00 pm
          Permalink

          Anwar bukan kencing biasa Mek, Anwar kencing sedap dgn chinadoll. Mintak gaji RM1 tapi claim berjuta2 ringgit. Rakyat marhaen jugak yang tanggung beban membela Anwar dan konco2nya. Apa yang Anwar buat kepada negara, umat Islam dan umat Melayu? Yillek, nehi. Apa yang penyokongnya buat? Buka mulut dan tadah apa yang peliwat tua kecingkan…

          Reply
        • December 4, 2013 at 4:58 pm
          Permalink

          apa yang tak terbukti mekk , kau sendiri sebelum ni melalak pasal 40k bangla sebab isu ni anwar yang bawak dulu .. tapi tak lama pun anwar pun tak mengaku dia yang bawak cite fitnah ni !!!!

          kan kau kena kencing tu namanya mekkk , siap kau bangga lagi tu lepas buat fitnah .. memang kau ni takde agama kee mekk ???

          Reply
    • December 4, 2013 at 4:54 pm
      Permalink

      yang selalu menipu dan memfitnah tu puak PAS dan Pakatan jee mekk , mana kau menyorok muka kau lepas fitnah 40 ribu bangla pun dah kantoii sampai anwar sendiri tak mengaku dah .. hahahahahah

      Yang Paling lawak pemimpin Pakatan sendiri kata Manifesto mereka bukanlah satu janji .. jelasnya ia adalah janji munafik !!!

      siapa yang selalu kena kencing ni mekk ???

      Konon nak turunkan harga minyak .. tapi negeri Pakatan macam-macam harga naik !!!

      Konon nak hapuskan tol … tapi kerajaan DAPigs Penang sendiri nak buat Tol .. hahahahaha

      sapa kena kencing sekarang mekk ???

      Reply
  • December 3, 2013 at 11:35 pm
    Permalink

    Aku ingatkan jangan sampai jadi macam negara jiran kita KAH KAH KAH! Aku ingatkan jewww KAH KAH KAH!!!

    Reply
    • December 4, 2013 at 9:52 am
      Permalink

      Kat negara jiran tu coup d’état, dari dulu lagi FUCKUTAN nak buat, tapi tak menjadi4 sampai la ni…

      Reply
      • December 4, 2013 at 4:49 pm
        Permalink

        Jinggay ni faham ke tidak apo ko bondo eh “coup d’etat”? Budak lepasan PASTI/SJKC, tahap IQ diorang ni bawah sikit dari Forrest Gump.

        Reply
        • December 5, 2013 at 1:55 pm
          Permalink

          KAH KAH KAH coup d’etat tu maksudnya..dah memantat sedap2 pastu kasi BOM guna C4 KAH KAH KAH!

          Reply
          • December 5, 2013 at 5:30 pm
            Permalink

            aiyoo apek , lu cakap pasal anak lim kit sial dengan Rainbow kaa … memang low iq laa puak DAPigs ni tak fikir apapun hanya seks dan liwat kakakakakakaka

    • December 4, 2013 at 5:00 pm
      Permalink

      bukan puak DAPigs nak buat macam negara jiran kaa , tapi gagal sebab macai mereka semuanya tahap pengecut !!!

      Reply
  • December 4, 2013 at 7:21 am
    Permalink

    Mana suara NGO dan persatuan pengguna. Satu forum rakyat berskala mega perlu d adakan segera, jika tidak berbagai kenaikan harga barang jadi tak terkawal. Menteri hanya sebut..”K’JAAN AKAN PASTIKAN TIDAK MEMBEBANKAN RAKYAT”. Masalahnya mereka tak rasa bebanan kita… depa dapat semua free.

    Reply
    • December 4, 2013 at 7:45 am
      Permalink

      bukan setakat free… ada setengah tu siap rompak lagi….malang sungguh !!!!!

      Reply
      • December 4, 2013 at 9:53 am
        Permalink

        Hang nampak ker depa rompak org!!!

        Kalau nampak, pergi buat polis report

        Reply
        • December 4, 2013 at 2:11 pm
          Permalink

          PKFZ berbilion rugi… menteri bertanggungjawab dah bebas.

          Reply
          • December 4, 2013 at 2:55 pm
            Permalink

            Duit lembu kene kira gak tu bujuk..td nmpak ibu lembu berucap kat PWTC KAH KAH KAH!

          • December 4, 2013 at 3:17 pm
            Permalink

            Anwar meliwat sana sini dia pun dibebaskan oleh mahkamah yang sama jugak !! hehe..

          • December 4, 2013 at 4:52 pm
            Permalink

            Air duit Anwar ada berpuluh billion sperma dalam jubur jantan lain. Tapi lepas jugak, dan yang seronoknya ada pulak muslimut PAS yang dok cheering irama ereja kat luar court. Pathetic…

          • December 4, 2013 at 5:06 pm
            Permalink

            laa bujuk kalau ikut idea kau , macam tu pemimpin PAS dan Pakatan pun kena masuk penjara laa sebab syarikat milik negeri rugi

        • December 4, 2013 at 5:47 pm
          Permalink

          menipu dan memfitnah ni memang ajaran puak PAS

          Reply
    • December 4, 2013 at 12:45 pm
      Permalink

      orang bodoh buang masa kalau diajar..otak selapis. pertahankan Allah, takut ,dayus macam nak mampos.. kena belanja sikit, kelamkabut macam dunia nak runtuh, sebab tu kamu bujuk boleh dibeli oleh dap yg tak bagi percuma, mereka suap kamu macam2 dan lepas tu kamu longlai, yes taukey, yes taukey..lu mahu Tuhan gua ka..ambillah. BODOH!

      Reply
    • December 4, 2013 at 5:08 pm
      Permalink

      Laa bujuk hari tu melalak bila petrol naik , harga barang semua akan naik , jadi camana ni bujuk aku membeli barangan harian takde apapun .. sekarang kau nak bawak pulak isu kenaikan letrik !!!

      Yang aku tgk semua yang melalak nak naikkan harga puak DAPigs jee macam Kesatuan Bas Sekolah tu , puak DAPigs kesatuan ni memang tiap-tiap tahun mintak naikkan harga Bas Sekolah !! Mereka ni laa yang nak menjerat leher rakyat marhaen !!!

      Reply
  • December 4, 2013 at 7:36 am
    Permalink

    aku rasa klu pr perintah pun takda brg yg turun,dah terbukti ada brg yg naik di tempat yg mereka perintah.lagi pun nak bayar gaji,elaun mereka yg naik lebih 100 PERATUS tu.sama gak,mereka yg kayaraya.cilako.

    Reply
    • December 4, 2013 at 7:47 am
      Permalink

      depa tu terkesan dgn menteri umno yang handle pusat…tempias bro…terpaksa !!!!

      Reply
      • December 4, 2013 at 7:53 am
        Permalink

        tak payah belit la.kau pun bukan bijak.cakap jer lebih.apa ko blh buat bila pr naikkan harga barang.politik jer lebih.

        Reply
      • December 4, 2013 at 9:51 am
        Permalink

        PR perintah lagi haram jadah jadinya Malaysia ni. Suruh kutip sampah pn masih pening lagi kt selangor. Kutip sampah pn malam-malam hari, menyusahkan orang.
        X payah sembang sangat, buat pemilihan parti pn kacau bilau…
        PR kalau sembang semua bulu naik, tapi ape pn x boleh buat. Yang boleh buat naikan gaji untuk poket sendiri……..

        Reply
        • December 4, 2013 at 10:08 am
          Permalink

          Umno tak sah berlagak le….. Lebih 50 tahun ekonomi negara ntah ke mana….jauh ditinggalkan singapore yg luasnya hanya sekangkang kera….harapkan cakap je berdegar2…mujur le rakyat negara ni ramai yg tak berapa nak cerdik mana…senang le umno ” goreng” setiap kali pilihanraya…bagi je sekupang dua terus cair !!!!!

          Reply
          • December 4, 2013 at 12:50 pm
            Permalink

            ORANG UMNO KEBANYAKANYA PAKAI KERETA BESAR2 MEK..KAMU SAHA KETINGGALAN..ORANG UMNO RAJIN BERUSAHA..DUIT DALAM TIN MILO TU TAK CUKUP KALAU NAK BELI AUDI, MEZZ ATAU BMW.. PUAK MU SAJA KETINGGALAN, KAMI TAK…yg tak berapa nak cerdik tu, puak kamu mek, puak kami tak, cerdik, berpelajaran danberstatus cendiakawan lagi… yg dapat sekupang dua tu cair adalah puak kamu mek sebab tu taraf kamu duduk bawa kangkang dap!

          • December 4, 2013 at 2:50 pm
            Permalink

            Tu ko Mek,,, bagi sekupang dua, dh b0le kena tipu.
            Malaysia ni dh cukup maju dan makmur. X tau bersyukur punya olang……..

          • December 4, 2013 at 2:58 pm
            Permalink

            Betul tu Mek..mujur kebanyakan rakyat Malaysia ni level IQ masih rendah..seronok Penyamun Umngok la membalun KAH KAH KAH! Kesian!

          • December 4, 2013 at 4:58 pm
            Permalink

            Memang rakyat Malaysia ni ramai yang berapa nak cerdik, even ada yang IQ yang lebih rendah dari Forrest Gump. Bak kata Mooh sebelum ni “hanya orang bodoh je tolak UMNO”.

          • December 4, 2013 at 5:14 pm
            Permalink

            wow hebat betul mavai hina PAS kalau cakap , negara pimpinan UMNO tak kemana tu !! yang kerajaan Kelantan mintak duit sampai berbillion dan hutang beratus juta pun tak bayar .. agak-agak kau camana tu mekk !!! kau ingat tu duit datang dari langit kee ??

            Kalau kerajaan PAS Kelantan memang macam tu tak boleh diharap langsung , nak duit mintak kat pusat , bagi rm600 juta duit habis masalah tetap tak setel , ni memang songlap besar-besaran duit rakyat ni !!!

          • December 4, 2013 at 5:15 pm
            Permalink

            hanya puak DAPigs macam kat atas tu jee yang sokong kau punya perangai bodoh mekk .. wakakakakakaka sebab orang DAPigs memang suka dengan orang PAS yang bengap dan bahlol !!!

      • December 4, 2013 at 5:11 pm
        Permalink

        naikkan cukai , naikkan harga rumah kos rendah , naikkan parking , naikkan sewa gerai rakyat marhaen ., naikkan harga air dan naikkan bertaus persen gaji masing-masing . semua ni sebab Pusat kee mekkk ???

        bangangnya kau nii !!!

        patutlaj macai hina Pakatan yang anti Islam dan anti Melayu Rosmah87 bangga dengan kau

        bodoh dan bebal namanya hahahahaha

        Reply
        • December 5, 2013 at 11:04 am
          Permalink

          Segalanya kerana kerajaan bebal BN menaikkan rega minyak….kerjaan PR turut menerima kesan…kalu dulu perbelanjaan 800 sekarang dah jadi 1 000 lebih….itu pun tak leh fikir

          Reply
          • December 5, 2013 at 11:49 am
            Permalink

            inilah hasil macai PR…asyik menyalahkan org lain…dh dasar kau punya pemimpin tu kaki songlap duit rakyat lepas tu tido…macai PR mmg mcm ni kan?x dpt terima hakikat yg pemimpin mereka gile kuasa gile duit rakyat, lepas tu salahkan org lain…kau xyah komen la mek oi…dr hari ke hari terserlah kebodohan kau sbg macai…memalukan PR je kau ni…

          • December 5, 2013 at 5:35 pm
            Permalink

            hahahaha hebat sungguh macai hina PAS kalau bab membelit ..

            camana mekk kerajaan pakatan naikkan cukai sebab mereka nak pendapatan yang banyak ?? sebab pemimpin mereka semua gaji besar

            sama juga sebab naikkan kos rumah rendah sampai 30% sebab pemimpin Pakatan nak duit daripada pemaju dalam masa yang sama pemaju kenakan hara pada rakyat pulak !

            kerajaan pakatan naikkan harga aur sebab minyak kaa ?? sebab Pakatan taktahu mengurus air laa !!!

            Kenapa gerai rakyat marhaen dinaikkan ?? sebab ramai Melayu maka bila dinaikkan Pakatan nak halau melayu dan bawa masuk peniaga cina .. mana ada kena mengena dengan minyak mekk ???

            bodohnya kau ni

            jadi kat mana ni mekk sebab kenaikkan hara minyak ?? bodoh tahap babun punya macai hina PAS ni

  • December 4, 2013 at 9:58 am
    Permalink

    x pyh la buat artikel bodoh mcm ni..terime la akibat kebodohan sendiri..kekeliruan konon…x payahlah bersungut..bak kate ustz fathul bari…INI ADALAH KETENTUAN TUHAN….bodoh dan diperbodohkan dulu kini dan selamanya…tu ala puak amno…korang ape ade…menikmati harga brang + kos hidup menggile naik…

    Reply
    • December 4, 2013 at 12:52 pm
      Permalink

      betul tu, eloklah masuk dalam hutan, semua percuma, dapat tengok zoo lagi hari hari!

      Reply
  • December 4, 2013 at 10:10 am
    Permalink

    Saya tetap dengan umno tapi agak grasa pm tak baguih, kita minta ahli umno lain suruh pilih pm/presiden yang lain ke. Ye le, kekadang ada masa kita tersilap melantik penasihat. Orang melayu kita ada budibahasa dan tak suka terjah terus. Bila rakyat dah marah, maka kerajaan patut lah ubah apa dasar yang telah dibuat. Rakyat sekarang bukan bodoh sangat pasal ekonomi/politik dll. Tau je le, rakyat kumpulan pertengahan yang paling ramai pengundi.

    Reply
    • December 4, 2013 at 1:02 pm
      Permalink

      PILIH PEMIMPIM UNTUK TERAJU NEGARA BUKAN MACAM MASUK SKIM CEPAT KAYA..SEKALI PANGKAH..SEMUA NAK SUBSIDI DAN PERCUMA.. kita orang melayu kena buang dalam kepala otak unsur skim cepat kaya tu, melabur RM1 nak untung RM100.. bukan loteri bang

      Reply
    • December 4, 2013 at 2:54 pm
      Permalink

      Saya setuju dengan ais. Kita ni harapkan pemimipin UMNO buat keputsan yang paling terbaik untuk orang melayu dan islam.
      Rasanya x salah kalau tukar presiden UMNO ni. Asyik menyusahkan rakyat x boleh jugak.
      UMNO bukan hak pemimpin, tapi hak ahli UMNO dan pengundi-pengundi……… Ramai lagi pemimpin UMNO yang berwibawa dan lebih islamik

      Reply
    • December 5, 2013 at 11:59 am
      Permalink

      saya setuju dgn saudara ais…tarik subsidi tu rasenya rakyat akan bole terima jugak lama-kelamaan tp perlula ade win-win situation..ini tak. seolah2 nk terus menambah keperitan rakyat.saya sayangkan UMNO dan saya tak sanggup melihat Malaysia diperintah oleh pengkhianat bangsa dan agama. oleh itu, najib haruslah buat sesuatu utk mengambil hati rakyat semula.kalau rase x bole cepat2 paskn pada yg lebih layak menjadi pemimpin.sebelum semuanye terlambat…

      Reply
  • December 4, 2013 at 10:42 am
    Permalink

    mmg diakui..level pemikiran si najib bkn shj tidak sama dgn level Tun M, malah terlalu jauh bagai langit dgn bumi..w/bagaimanapon, redha shj krn kita tidak punya pemimpin yg lebih bagus buat masa ini..

    p/s: aku semakin bohsannnn dgn polisi najib..semakin hilang rasa hormat aku terhdp kepimpinan UMNO..namun, utk sokong pembangkang tidak sama sekali..aku keciiwaaa!!!

    Reply
    • December 4, 2013 at 12:56 pm
      Permalink

      nak buat macam mana bang, kita pun sama, level kita otak subsidi nak percuma..memang tak layak kita ni jadi rakyat negara maju.. nak hidup kat mana kita lagi ni.. negara afrika pun dah berubah dan rakyatnya maju..sukan antarabangsa pun dapat GOLD.. KITA NI NAK BUAT MACAM MANA KEPALA BEKU, FIKIRAN LEMAH,KAKITANGAN PUN TAK LARAT..NAK KENA SUAP BELAKA..kesian kita ya bang!

      Reply
      • December 5, 2013 at 7:49 am
        Permalink

        Tak payahlah nak kutuk golongan bawahan yang mengharapkan bantuan dan subsidi ,,kerana memang patut golongan ini mendapatkan hak mereka sebagai rakyat negara ini yang bekerja dan hidup untuk negara ini.Golongan atasan kerajaan yang bergantung pada semua kemudahan kerajaan yang semuanya ditanggung kerajaan dengan pelbagai kemudahan elaun, keistimewaan dan sebagainya ..,mentaliti macamana pula,claim sana sini,,,.tu tak masuk hulur tangan bawah meja lagi ,,.tu mentaliti makan suap macam mana pula..?!!

        Reply
      • December 5, 2013 at 12:12 pm
        Permalink

        ini bukanla soal subsidi semata2…polisi najib merangkumi semua perkara. cuba tgk cara najib handle soal keselamatan negara pulak, mcm mane pulak dgn berleluasanya portal2 pembangkang yg dok hari2 menfitnah kerajaan, smpai yg tak percaya pada mulanya, terus lama-kelamaan termakan dgn hasutan, belom lg bab2 puak2 anti Islam yg dok memperlekehkan Islam saban hari, yg meminggirkan nasib org Melayu dan bumiputera mcm mane plak?ape tindakan najib?kita perlukan pemimpin yg tegas n ade ciri2 kepimpinan yg tinggi.bukan semata mengharapkn idea2 org lain utk menerajui negara.jgn fikir anda ada darah bangsawan anda mampu jd pemimpin yg baik.usah perlekehkan rungutan rakyat.nnt rakyat bosan.dlm keadaan PR yg semakin mendapat tempat di bandar2, kerajaan Najib haruslah lebih agresif utk merencana semula perancangan yg lebih memihak kepada rakyat baik di desa atau di kota.jgn terlalu syok sendiri.rakyat skrg dah semakin bijak…

        Reply
  • December 4, 2013 at 11:14 am
    Permalink

    kita harap sgt najib buka mata, jgn dok asyik dengar konsultan saja, dengar DENYUT NADI RAKYAT

    Reply
    • December 4, 2013 at 12:58 pm
      Permalink

      DARI BERSUNGUT, BAIK JUAL GORENG PISANG..JANGANKAN BIL LETRIK.. TOYOTA CAMRY PUN BOLEH PAKAI!

      Reply
  • December 4, 2013 at 11:33 am
    Permalink

    Tak payah cakap banyak laa..mana HUDUD PAS TUUU…udah diberi kebenaran tau pulak cari alasan..dengan mengatakan akan buat..setahun..10 tahun..100 tahun..1000 tahun pun kata ayat yang sama akan buat..so mana peginya akta yang telah diluluskan oleh ADUN serta ditandatangi oleh Sultan Kelantan tuuu..manaaaa…oiiiii..kalau setakat nak kelentong mek esah yang syik bagi bontot tu boleh laa sebab dia kaki angguk dan kasi bontott

    Reply
  • December 4, 2013 at 4:36 pm
    Permalink

    masa dulu barangan elektronik punya mahal mmg aku komputer pon tak mampu nak beli tp barangan keperluan asas mcm makanan murah boleh makan puas2..

    masa sekarang barangan elektronik punya murah tak payah pikir panjang pon kalo aku nak beli tp barangan keperluan asas mcm makanan naik menggila tp still boleh beli la…

    meh aku nak tanya korang2 yang bijak pandai ini..persoalannya, kalo barangan elektronik boleh dimurahkan kaw2 kenapa harga keperluan asas tak boleh dibuat begitu??

    p/s: dulu aku pernah tanya, harga barangan ni naik disbbkan kos pengeluaran ke disbbkan pengambilan keuntungan berlebihan di setiap peringkat dr pengeluaran sampai lah kpd pengguna…(pengeluar->pemborong->peniaga->pengguna; mungkin ada lg pihak lain bg urusan yg lebih kompleks..)

    Reply
    • December 4, 2013 at 8:32 pm
      Permalink

      Biar saya cuba menjawab soalan ini:

      Harga barangan elektronik lebih murah berbanding dahulu kerana teknologi pada masa lalu tidak dapat membuat barangan elektronik dgn mass production. Perkembangan teknologi masa kini (contohnya mikro-chip) mampu membuat barangan dgn lebih cepat dan mampu mengecilkan saiz RAM Memory (dahulu CPU yg kami pakai sekarang lebih kurang macam saiz macam cabinet almari), mengakibatkan bahan2 mentah diperlukan semakin kecil (malah menemui new material – or can be called composite material) diperlukan dari segi kuantiti. Dengan teknologi maju juga, overhead cost (kos tenaga manusia) makin berkurangan. Disebabkan perkara2 di atas, barangan elektronik makin murah pada zaman ini berbanding 30 tahun lepas.

      Keperluan asas seperti makanan tidak begitu, sebab dunia makin lama makin ramai penduduk sebab taraf kesihatan manusia makin baik dan jangka hayat hidup manusia makin lama. Ini menyebabkan permintaan bagi makanan makin naik. Org yg makan lets say 350 joule sehari pada masa lalu sudah tentu tetap makan 350 joule kuantiti makanan 30 tahun kemudian (if kesihatan permitted off course – some may eat oatmeal now). Jadi keperluan untuk industry makanan semakin bertambah, tapi tanah allocate untuk pertanian tetap sama (kerana tanah available yg ada dibuat untuk penempatan penduduk). Itulah sebabnya zaman sekarang tanah bendang untuk penanaman padi (sbg contoh), para petani ingin buat tanam lima kali setahun. Dgn jumlah pengeluaran makanan yg kecil berbanding permintaan makanan, maka komoditi makanan semakin mahal di zaman ini berbanding 30 tahun yg lalu.

      Hope the above clarifies the subject!!!

      Reply
      • December 5, 2013 at 12:17 am
        Permalink

        so, kesimpulan dr kenyataan tersebut..harga makanan meningkat disbbkan permintaan makanan meningkat dan bukannya kos pengeluaran makanan meningkat?

        Reply
        • December 5, 2013 at 5:07 pm
          Permalink

          Terima kasih kerana reply saudara jagungmentah

          Saya check semula di article yg pernah saya baca di Financial Times (terbaca ni dahulu) yg mengatakan negara2 yg mempunyai penduduk yg padat seperti China dan India sudah mencapai taraf hidup yg lebih baik (atau dalam kata lain, mempunyai kuasa beli yg tinggi). 30 tahun yg lalu, pemakanan mereka adalah basically nasi dan lebih sayur dan kurang daging. Bila org semakin kaya, selera pemakananan mereka bertukar. Maka permintaan seperti daging meningkat. Impaknya, permintaan makanan untuk diberi (or known as feed)kepada haiwan juga meningkat. Maka harga bagi kos pengeluaran “feed” juga secara automatic meningkat disebabkan jumlah pengeluaran adalah kecil dan tak mampu memenuhi jumlah permintaan. Dan kos ini akan ditanggung oleh semua pihak dari awal sampai akhir.

          Jadi, bila permintaan makanan meningkat, kos pengeluaran makanan juga meningkat.

          Sebenarnya banyak factor yg contribute ke arah kenaikan kos pengeluaran makanan, factor cuaca salah satu daripadanya (akibat kita yg tak ekosistem bumi ini). Kekurangan tanah untuk pertanian disebabkan kawasan2 yg ada digunakan untuk membina perumahan dan bandar (urbanization).

          Juga tabiat org ramai yg suka membeli secara kurang berhemah di pasaraya. Malah 30 tahun dahulu, kita sukar jumpa pasaraya di banyak tempat tapi zaman ini, boleh kata setiap 20 km radius, mungkin ada 2 atau 3 pasaraya di kawasan Bandar. Pasaraya menawarkan pelbagai jenis barangan, di mana buah2an yg tumbuh secara bermusim (contohnya durian) juga boleh didapati pada setiap hari, dan permintaan sebegini meningkat dari hari ke sehari.

          Perkara ini pula saya dapat tahu hari ini (buat research sikit sebelum post any comment, untuk kos pengeluaran baja (fertilizer), sila baca article ini sebelum kita teruskan diskusi ini:

          http://www.gses.com/images/pressreleases/Manufacturing-Process-Fertilizer.pdf

          Seperti kita tahu, harga bahan bakar seperti arang, gas dan minyak juga meningkat (akibat jumlah yg kurang juga – same old story). Dan penggunaan bahan bakar untuk membuat baja adalah banyak. (aku pun terperanjat jugak bila membacanya)

          Hope this clarify the subject.

          Reply
      • December 5, 2013 at 3:53 pm
        Permalink

        Biar saya tambah sikit lagi.

        1. Satu ketika dahulu, China antara pengeksport makanan asas seperti padi dan gandum. Dengan ekonomi yang lebih baik maka lebih ramai orang China yang mampu makan daging maka permintaan untuk daging telah meningkat. Binatang ternakan seperti ayam, itik, babi, lembu memakan padi dan gandum maka China telah mengurangkan eksport makanan tersebut.

        2. Faktor cuaca especially El Nino yang menyebabkan satu kawasan hujan lebat dan satu kawasan yang lain kemarau. E.g Bangladesh adalah antara pengeksport padi yang agak utama tetapi disebabkan banjir maka dia tak dapat eksport padi.

        Jadi sekarang ni, bekalan makanan kurang tetapi permintaan meningkat. Kenapa meningkat? Satu, penduduk dunia makin bertambah. Kedua, ekonomi semakin baik. Negara yang dulu banyak makan nasih dan sayur sudah bertukar selera e.g China.

        Reply
        • December 5, 2013 at 4:54 pm
          Permalink

          sbb tu kite boleh tgk China skrg semakin byk mkn daging, smpai kucing pon jd makanan kegemaran mereka skrg ni…

          Reply
          • December 5, 2013 at 5:11 pm
            Permalink

            Hm…30 tahun dahulu, terdapat banyak Panda di negara China

            Cuba saudari srikandi fikirkan, kenapa Panda boleh hamper pupus di Negara China….

            Hehehehe

        • December 5, 2013 at 5:09 pm
          Permalink

          Benar, itulah sebabnya harga makanan seharian sudah maikn meningkat!!!

          Bila makin kaya, semua org nak makan mewah2 dan sedap2

          Reply

Leave a Reply to melayu_islam Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *