Tuntutan COMANGO Tidak Bahaya – Nurul Izzah

Hari ini sekumpulan NGO yang bernaung di bawah Gabungan NGO Hak Asasi Manusia (COMANGO) akan membentangkan laporan berkaitan hak asasi manusia di Malaysia kepada Majlis Hak Asasi Manusia (HRC) Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) yang bertempat di Geneva.

Laporan oleh COMANGO itu antaranya menuntut PBB mendesak Kerajaan Malaysia supaya menandatangani dan patuh pada Perkara 18 International Covenant on Civil & Political Rights (ICCPR) yang menjamin hak untuk bebas beragama termasuklah dikalangan orang Islam.

Dengan demikian sebarang kekangan undang-undang atau Perlembagaan yang sebelum ini menghalang penyebaran agama lain kepada umat Islam tidak lagi boleh dilaksanakan sekaligus menghalalkan usaha-usaha memurtadkan umat Islam di negara ini.

Dalam laporan itu juga COMANGO memperjuangkan nasib LGBT dan menuntut kumpulan seks songsang itu diberi layanan dan hak sama rata setaraf dengan yang lain tanpa halangan dari sudut undang-undang ataupun agama.

Mereka juga menuntut Kerajaan Malaysia patuh pada Prinsip-prinsip Yogjakarta 2006 yang menjamin kebebasan mutlak untuk mana-mana individu yang sekiranya dipraktiskan maka undang-undang jenayah liwat perlu dihapuskan.

Semua tuntutan ini selaras dengan usaha NGO Seksualiti Merdeka yang sebelum ini aktif memperjuangkan hak kumpulan LGBT untuk mengamalkan cara hidup songsang mereka. Nampaknya bantahan ramai selama ini sengaja diabaikan demi kepuasan nafsu kumpulan minoriti luar tabie tersebut.

Beberapa lagi tuntutan COMANDO turut menyentuh Enakmen Kesalahan Jenayah Syariah yang didakwa menceroboh kehidupan peribadi individu, maksudnya jika tuntutan COMANGO dikuti maka tiada lagi tangkapan khalwat atau denda atas kesalahan minum arak. Siapa sahaja berhak melakukannya atas nama hak asasi manusia.

Selain itu turut dipertikaikan mengenai Perkara 153 Perlembagaan Persekutuan berkaitan hak-hak istimewa kaum Melayu yang dikatakan bersifat perkauman dengan kata lain setiap rakyat Malaysia mempunyai hak sama rata, sama seperti diperjuangkan oleh DAP.

Semuanya dilakukan atas nama ‘hak asasi manusia’ dan seperti biasa tiada suara bantahan kedengaran dari kalangan pemimpin pakatan pembangkang dalam isu ini. Masing-masing seperti bersetuju dengan COMANGO barangkali kerana perjuangan ‘hak asasi manusia’ ala barat ini sudah sebati dengan mereka.

Mungkin atas sebab itu jugalah agaknya Naib Presiden PKR, Nurul Izzah dengan selambanya beranggapan tuntutan oleh COMANGO “tidak bahayakan negara”, jawapan penuh yakin itu mungkin disebabkan Nurul Izzah terlepas pandang atau brangkali juga kerana Nurul Izzah tidak pernah ambil peduli pun kesannya.

Apapun bagi umat Islam, rata-ratanya penulis percaya masing-masing amat memahami kesan buruk dari tuntutan COMANGO yang terang lagi jelas membahayakan akidah ummah selain boleh menambah burukkan lagi masalah sosial dalam masyarakat.

49 thoughts on “Tuntutan COMANGO Tidak Bahaya – Nurul Izzah

  • October 24, 2013 at 6:23 PM
   Permalink

   DAP babi haramjadah..LimKit Sial setan laknat.

   Reply
  • October 24, 2013 at 7:22 PM
   Permalink

   Ni kira macam megatron dengan decepticon la ni…sama tapi tak serupa, satu jahat satu baik…hehe

   dey toni…hang cari la cara lain…

   Reply
  • October 24, 2013 at 7:48 PM
   Permalink

   hahah kesian , ni laa contoh macai Pakatan , nak mempertahankan COMANGO laa ni yang nak seks bebas dan kebebasan beragama terutama orang Islam

   Reply
 • October 24, 2013 at 5:48 PM
  Permalink

  Izzah, mak dia & bapak dia merupakan penggerak pada semua hal ini. Mereka sedia bakar jambatan. If we dont get, we dont mind to lose all.

  Kita tak mahu menyoal mereka tentang solat mereka, puasa mereka dan amal jariah mereka yang lain. Tetapi kita faham bahawa mereka tetap mengaku islam kerana mereka dilahirkan Islam, tapi dalam masa sama memperjuangkan kesamarataan.

  Fahaman kita, tak ada samarataan dalam agama. Yang ada, agama aku adalah agama aku dan agama kamu adalah agama kamu, tapi kedua nya tidak sama, tidak rata. PERIOD.

  Reply
 • October 24, 2013 at 6:19 PM
  Permalink

  Hak asasi manusia bagi manusia haramjadah ni ialah apa saja yang memberi keuntungan kepada mereka ,.,kalau melindungi atau menguntungkan orang lain ianya bukanlah hak asai manusia..,setan bertopengkan manusia ni kalau nak buat undang-undang semuanya akan memberikan keuntungan kepada mereka serta menekan orang lain ,hak asasi manusia dan keadilan konon pergi mampuslah dengan keadilan yang berpaksikan PBB ni..,PBB ni adalah alat untuk Yahudi menguasai dunia saja..,sedikit demi sedikit mereka mengubal dasar dan undang -undang yang akan membuatkan pemimpin setiap negara tidak lagi mempunyai kuasa mutlak keatas negara masing-masing, sebaliknya kuasa mutlak terletak pada PBB yang akan menentukan setiap dasar dan undang -undang akan digunapakai oleh sesebuah negara…,kesimpulannya, cita -cita besar Yahudi ialah untuk menjajah seluruh dunia melalui PBB dan Islam merupakan penghalang kepada cita-cita tersebut ,tidak hairanlah negara Islam satu persatu dimusnahkan mereka.,!Buat masa ini mereka hanya mempergunakan negara Barat kerana mereka tidak mampu memusnahkan negara-negara Islam sendirian, negara- negara barat ini dipergunakan untuk dilagakan dengan negara Islam ..,,inilah dajal yang sebenar.

  Reply
 • October 24, 2013 at 6:43 PM
  Permalink

  umno stupid!

  Reply
  • October 24, 2013 at 7:12 PM
   Permalink

   aik dah takda nick lain ka hang nak pakai

   nama bro “raplahjingaa” jugak yg hang pilih tapi hang punya ada 2 “g” lah

   kelakar lah

   Reply
   • October 24, 2013 at 7:25 PM
    Permalink

    bebudak SRJKC macam toni, identity conflict…tahap tonggong.

    Reply
    • October 24, 2013 at 8:22 PM
     Permalink

     Pencacai pengecut,. mana berani berdebat diruang terbuka,,. mereka hanya berani berdebat ditempat dimana mereka boleh mengikat kakitangan dan menutup mulut orang kemudian mereka boleh belasah sesuka hati mereka,., itu saja tahap pencacai bapok LGBT,..!! Macam pemimpin bewak mereka juga,. ,sekejap cakap tak anti Islam dan perlemnbagaan negara, tetapi memperjuangkan hak samarata dan negara Kristian,,.memang bewak,.!

     Reply
   • October 24, 2013 at 7:50 PM
    Permalink

    dah semua macai kat sini , tak dapat lawan fakta dan berdebat .. kena gunalahh taktik biasa yang mereka guna , tunjukkan kebodohan diri sendiri hahahaahahah

    Reply
   • October 24, 2013 at 8:16 PM
    Permalink

    cara lama nak wat provokasi…
    ADMIN BUAT BALIK SISTEM PENGENALAN DENGAN SISTEM GRAVATA! bia si bongok dari PR ni tak leh nak menipu lagi!

    Reply
 • October 24, 2013 at 7:21 PM
  Permalink

  apa nak diharap dgn anak petualang negara.utk dia apa pun tak bahayakan negara sebab papa dah ajar mcm tu

  Reply
 • October 24, 2013 at 7:26 PM
  Permalink

  samarata pala hotak dia….nak islam sama rata pegi dok indon…islam kat cni masih suci terpelihara lagik…

  Reply
 • October 24, 2013 at 7:28 PM
  Permalink

  Actually betul cakap malaun tu…COMANGO tak bahaya pun…tak ada maknanya, depa report kat PBB, apa PBB boleh buat ??? Nothing !! pembangkang syok sendiri.

  Reply
  • October 24, 2013 at 8:37 PM
   Permalink

   tuntutan COMANGO menunjukkan lagi sekali betapa pemimpin Pakatan dan NGO pro Pakatan semuanya adalah pejuang pro murtad dan pro LGBT !!!

   ini menambahkan lagi kenyataan bahawa PAS bersama puak pro murtad dan pro LGBT !!!

   Reply
  • October 25, 2013 at 8:49 AM
   Permalink

   Sama bahaya juga macam Suaram pegi report kat court Peranchis siap nak hantar sapina kat Najib.

   Reply
 • October 24, 2013 at 8:38 PM
  Permalink

  butoh laaa nurul murtad

  Reply
 • October 24, 2013 at 10:05 PM
  Permalink

  Alaa Papa Nurul pon dok main ngan jantan..Gegirl Anwar plak dok main ngan pensyarah!! Ni la yg dikatakan Papa bogel Gegirl blowjob.. KahKahKahKah..

  Reply
 • October 24, 2013 at 10:29 PM
  Permalink

  …kepada Pas dan sekutunya inilah sebab mengapa di negara ini kita tak bagi puak kristian gunakan kalimah Allah. Mereka ni beragama tetapi sebenarnya sekadar idintiti sahaja.. perintah agama dilanggar, perbuatan ikut nafsu nafsi. bayangkan kalau puak LGBT, homesex dan lesbian ni pakai loket kalimah Allah sambil melakukan kerja durjana mereka..kalau takad pakai loket kalimah suci tersebut dan tayang dicelah buah dada mereka akan jadi pandangan biasa sebagaimana mereka pakai loket salib.apakah umat Islam nak pandang saja… kalau ikut hukum aku, bakar saja mereka hidup2.. sebab tu kita nak elakkan dr berlaku kalimah suci tersebut mereka boleh guna pakai.. aku dlm bab macam ni tak boleh bersabar jika ianya berlaku..

  Reply
 • October 24, 2013 at 11:02 PM
  Permalink

  dajjal yahudi sdg berleluasa di timur tengah agen ayatullah bawah yahudi sdg rancak iraq, lebanon, yaman, mesir la … ni.., syria lambat laun dibawah perintah iran boneka yahudi … skrg serangan bemtuk penulis diatas ‘hak asasi manusia’ maka dunia di ambang kemusnahan kepercayaan ketuhanan. Moga kita dipertemukan imam mahadi/mujadid dari keturunan raja junjungan Muhammad saw bergelar DYMM Tuhan Amerukmukmineen tiba mengislamkan seluruh manusia pada mereka yang beruntung buka hati & minda melainkan yang gelap hijabnya. Ameennn.

  Reply
 • October 24, 2013 at 11:32 PM
  Permalink

  a] COMANGO tidak menghormati kedudukan Islam sebagai Agama Negara.

  b] COMANGO telah meletakkan Malaysia termasuk institusi agama Islam di bawah pantauan PBB.

  c] COMANGO mencampuri urusan agama dan mencabar kemuliaan ummat Islam apabila mereka mendesak supaya membenarkan amalan hidup songsang seperti LGBT.

  5. Justeru itu kami DPPM tegaskan supaya Kerajaan jangan tunduk kepada desakan sedemikian. Pada sessi sidang yang lepas, YB Ust. Nik Mohamad Abduh telah memberi penegasan serupa dalam ucapan beliau di Parlimen Malaysia agar Kerajaan Malaysia tidak tunduk kepada desakan pihak COMANGO ini.

  Nasrudin bin Hassan
  Kenyataan di Bangunan Parlimen Malaysia

  Wakil PAS dah berucap dalam parlimen..

  Reply
  • October 24, 2013 at 11:44 PM
   Permalink

   Dalam parlimen jer bujuk…kat luar si abduh ni mesti dah ” consult ” uncle karpal, ” uncle saya berlakon sikit tau, uncle jangan marah, nak PRK ni, hati pegundi kena jaga, nanti PAS menang, uncle pun menang jugak “

   Reply
  • October 25, 2013 at 3:21 AM
   Permalink

   sedangkan nik ajis pun takut dengan karpal sampai buang undang-undang pengasingan jantina di Kelantan

   inkan pulak buih pepsi cola Nasurdin Hassan , sekali karpal berdehem nanti terus jadi macam nik ajis jumpa karpal dan tiup lilin harijadi kakakakaakakakakakakak

   Yang lawaknya pemimpin Pakatan laa tulang belakang COMANGO !!! itulah PAS yang berpelukkan dengan pro murtad dan pro LGBT

   Reply
  • October 25, 2013 at 7:08 AM
   Permalink

   Suara d parlimen adalah paling berkredibiliti… takat menyalak d luar siapa peduli.

   Reply
   • October 25, 2013 at 7:57 AM
    Permalink

    Apakah MuslimUPro yg ‘menyalak’ hingga ke Geneva itu kerja sia-sia wahai bujuk. Merekalah pejuang jihad yg tulin berbanding dgn puak kamu yg bercakap dalam kelambu melepaskan batuk ditangga. Samalah juga dgn isu kalimah Allah, puak kamu spt Pas diam menikus dlm kelambu masing2. Siapa yg berkampong dan tunjuk sokongan di mahkamah. Siapa yg berani tonjolkan diri dan siapakah sipenakut dan pondan duduk dalam rumah?

    bujuk, aku nak bagi tahu dgn kamu, Islam tidak akan tersebar keserata alam kalau darah pejuang tidak menitis kebumi. Syahid bukan boleh didapati dalam kelambu, tetapi kena terjun kelapangan bertempur dan menghadapi musuh secara berdepan bukan sekadar bercakap dibelakang didnding parlimen. Kau ada berani tak?

    Reply
   • October 25, 2013 at 4:43 PM
    Permalink

    Karpal singh menyalak dari luar parlimen pun nik ajis dah takut sampai buang undang-undang pengasungan jantina di kelantan kakakaka

    Lagi satu bujuk sebagaimana kenyataan saudara WTF , aku ulang sekali lagi

    “Itu kenyataan yg dibuat di Bangunan Parlimen la Bujuk!!!

    Bukan kenyataan yg dibuat semasa perbahasan dalam Parlimen, macam tu pun hang boleh kena tipu ker Bujuk!!!”

    hahaha inilah manusia penipu bujuk !!!

    Reply
  • October 25, 2013 at 8:53 AM
   Permalink

   Itu kenyataan yg dibuat di Bangunan Parlimen la Bujuk!!!

   Bukan kenyataan yg dibuat semasa perbahasan dalam Parlimen, macam tu pun hang boleh kena tipu ker Bujuk!!!

   Reply
   • October 25, 2013 at 4:41 PM
    Permalink

    hahahahahaha lagi sekali fitnah dan penipuan bujuk kantoii !!!

    Reply
    • October 25, 2013 at 4:48 PM
     Permalink

     Bujuk ni jenis org tak pernah dengar kata2 Abraham Lincoln:

     “You may fool all the people some of the time;
     you can even fool some of the people all the time;
     but you can’t fool all of the people all the time.”

     Tak payah menipu lagi Bujuk…

     Reply
   • October 25, 2013 at 4:49 PM
    Permalink

    Memang cai2 PR ni senang kena kencing dengan pemimpin diorang. Banyak beza tu cakap dalam dewan Parlimen dengan cakap kat lobi Parlimen. Bujuk oh Bujuk. Tu la, banyak sangat baca Harakah. Moral of the story, kalau nak jadi tongong, bacalah Harakah banyak. Kah kah kah (200 kali)

    Reply
    • October 25, 2013 at 4:52 PM
     Permalink

     “Moral of the story, kalau nak jadi tongong, bacalah Harakah banyak. Kah kah kah (200 kali)”

     Aku tolong sambung…Mueh444444444444444444444444

     Reply
   • October 27, 2013 at 2:15 PM
    Permalink

    Korang yg. tak faham..
    Ucapan d lobi parlimen tu ialah ucapan YB Nasarudin Tantawi(KP PAS), Ucapan dlm. parlimen tu ucapan YB Nik Abduh.(Timb. Ketua Pemuda PAS).

    Reply
    • October 28, 2013 at 9:23 AM
     Permalink

     Cuba bagi link VIDEO atau KERATAN AKHBAR ucapan Nik Abduh dalam sesi parlimen baru2 ni…

     TV PAS takkan takder kot benda ni!!!

     Reply
     • November 12, 2013 at 12:07 AM
      Permalink

      TAk bagi link pun…

      MENIPU LAGI KER BUJUK!!!

 • October 25, 2013 at 1:17 AM
  Permalink

  Inikah puteri reformasi yang diangungkan oleh pencacai pas dan pakatan. Sudah terbukti pakatan anti Islam. Kau pencacai pakatan rasalah bahana kau di akhirat…

  Reply
  • October 25, 2013 at 9:04 AM
   Permalink

   Reform dari heteroseksual to homoseksual adalah perempuan gila ni!!!

   Reply
 • October 25, 2013 at 9:28 AM
  Permalink

  Aku tak hairan pun dengan cakap nurul izah tu sebab mereka ni satu keluarga kaki menipu bapak pula memang terbukti secara fizikal kaki bontot ….cuma yang kesiannya lobai PAS yang terus menerus demi nak sangat kuasa masih menjilat bontot nuar brahi..

  WEII KORANG PERASAN SEKARANG NI MENJADI SATU TREND DIDALAM PEMAKAIAN LOBAI PAS IAITU DAH TIADA LAGI PEMAKAIAN KOPIAH DAN SERBAN CONTOHNYA:-

  1. Semalam dalam majlis perbincangan soal seni dan budaya, Hadi tampil dengan imej tanpa serban, manakala tiga orang kanannya yang tanpa berkopiah iaitu Timbalan Presiden, Mohamad Sabu dan dua Naib Presidennya, Salahudin Ayub dan Mahfuz.

  2. Perkara sama juga berlaku sewaktu menghadiri majlis sambutan hari jadi MB Selangor ke 66.

  3. Exco Pemuda Pas Pusat, Suhaizan Kaiat yang dikata bakal bertanding Ketua Pemuda Pusat serta Nasaruddin ketua Taliban juga menukar imej berkopiah tanpa serban.

  4. Didalam forum Free Public Forum Malaysia (FPF)bertajuk “Survival PAS dalam arena politik Malaysia.”, semua penbentangnya Salahuddin Ayub, Husam Musa, Syed Azman Syed Ahmad Nawawi dan Dzulkefly Ahmad serta moderator forum Sheikh Omar Ali tampil tanpa kopiah dan serban….

  Korang ingat serban tu dah ilang kemanaa…diterbang di angin kuttt…

  Reply
  • October 31, 2013 at 8:55 AM
   Permalink

   Apa masalahnya tak pakai serban/kopiah.. Rasulullah pun ada kalanya tak pakai serban atau kopiah..ikut waqi’ kawasan tue laa.. Dr yusuf qardhawi ada ketikanya tak memakai apa2 di kepala walaupun beliau presiden kesatuan ulama sedunia..lain kali anak lenggong kalau tak reti..jangan komen..terserlah kebodohan anda..oppss..lupa plak..dah pesan dekat kak mah belum? Suruh dia pakai tudung sebagaimana alquran suruh..

   Reply
 • October 27, 2013 at 1:22 AM
  Permalink

  anwar kaki masuk depan belakang

  Reply
 • October 28, 2013 at 7:28 PM
  Permalink

  Ini kh bukti kita mganut islam siap maki hamun sudra seislam sndri..,wlu bruk cm na skalipn sesorg yg kmu benci tu,jgn smpi ianya melampau2..klu btul kita menganut islam d mnakah nilai2 murni yg kta plajari??..patutny kita doakn agr ngara kita jauh dri malapetaka ni…

  Reply
 • November 23, 2013 at 1:38 PM
  Permalink

  pada 2003/2004 dulu TUN dr mahathir dah ckp,puak2 ni akan takluk kita atas nama ‘hak asasi manusia’ tak sangka pula hri ni pekara tu akan mungkin jd kenyatan..

  Reply

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.