Persempadanan Semula, Apa Anwar Ibrahim Mahu Sebenarnya?

Oleh Nur Azlina Shaari

Sejak sebelum, sedang dan selepas PRU13 lagi Ketua Pembangkang, Anwar Ibrahim begitu anti dengan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) apabila badan itu bertindak menguruskan proses pilihan raya. Anwar banyak menabur kebencian rakyat terhadap SPR.

Kalau selepas PRU13, Anwar mengeluarkan kenyataan SPR menipu dalam mengendalikan keputusan pilihan raya. Sekarang ini pula, Anwar tetap dengan sandiwaranya yang tidak pernah jemu memutar-belit cerita di mana SPR gagal membuatkan ulangkaji persempadanan kawasan pilihan raya.



Atas sebab kegagalan itulah, Anwar mendesak semua anggota SPR meletakkan jawatan mereka kerana dikatakan sudah tidak dapat berkhidmat dengan telus.

Dalam isu ini, sebenarnya Anwar telah lupa dengan kenyataan-kenyataan yang dibuat sebelum ini berhubung persempadanan semula untuk pilihan raya.

“Saya memberi amaran kepada kerajaan dan SPR bahawa Pakatan tidak akan membenarkan SPR membentangkan persempadanan semula. Saya sudah pun berbincang perkara ini dengan Ambiga dan Pak Samad Said bahawa kita tidak membenarkan pembentangan itu.

“Jika mereka teruskan (dengan persempadanan semula), akan ada masalah besar. Saya boleh janjikan pada anda, di dalam dan luar Parlimen, kita akan jadikannya isu besar, kita tidak akan mengalah.

“Saya beri amaran kepada kerajaan dan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR), Pakatan tidak akan membenarkan amalan korup, penipuan SPR ini dibentangkan dan perbahasan berhubung persempadanan semula,” kata Anwar.

Kenyataan Anwar ini dibuat ketika beliau mengadakan sesi soal jawab bersama rakyat Malaysia yang menetap dan belajar di Amerika Syarikat beberapa bulan lepas.

Secara tidak langsung, tindakan Anwar itu telah menyebabkan rakyat Malaysia yang kurang berpengetahun tentang keadaan politik di negara sendiri termakan dengan tuduhan palsu Anwar. Seterusnya, membuatkan mereka juga tidak mempercayai badan SPR.

Berbeza pula dengan kenyataan Anwar dalam sidang media di ibu pejabat PKR baru-baru ini. Beliau telah menuduh SPR gagal dalam melaksanakan kajian.

“Tuntutan dan tanggungjawab Perlembagaan ini terus terabai. SPR gagal laksanakannya. Ini pengabaian dan kegagalan serius.

“Sebelum ini SPR gagal jalankan PRU13 secara adil dan bebas selain berbangkit masalah proses yang pincang kerana isu dakwat yang tak kekal dan daftar pemilih yang tercemar,” katanya.

Justeru, Anwar masih lagi menggunakan sandiwara yang sama iaitu meletakkan kesalahan 100% kepada pihak SPR apabila pilihan raya dijalankan termasuklah Pilihan Raya Kecil (PRK).

Walhal, Timbalan Pengerusi SPR, Datuk Wan Ahmad Wan Omar sudah menerangkan SPR tidak pernah gagal mengadakan persempadan semula kawasan pilihan raya.

Malah, dalam undang-undang juga tidak menyebut persempadanan perlu dibuat semula dalam tempoh 10 tahun seperti yang dikehendaki oleh Anwar.

Jadi, nilailah bagaimana Anwar terlalu kuat bersandiwara untuk terus mengecam dan menyalahkan SPR setiap kali pilihan raya berlangsung.

15 thoughts on “Persempadanan Semula, Apa Anwar Ibrahim Mahu Sebenarnya?

  • October 25, 2013 at 9:43 AM
    Permalink

    bila anwar nak berenti dari politik dan jadi cikgu macam yg dia janji kalau kalah PRU13 la ni???

    Reply
  • October 25, 2013 at 10:18 AM
    Permalink

    PKR, PAS dan DAP semistinya telah membuat kajian dan cadangan (Research, Planning and recommendations) sendiri bagaimana persempadanan kawasan dibuat.

    Bagaimana UMNO/BN dan SPR sudahkah mereka membuat kajian?

    Reply
    • October 25, 2013 at 2:35 PM
      Permalink

      Pasai apa plak BN/UMNO kena buat kajian…tu kan tugas hakiki SPR,biaq pi la pegawai depa buat kerja. Nanti kalo BN buat kajian plak,dah tentu pemimpin gila sewel PR ni melalak lalak ke hulu ke hiliaq jaja pasai penyempadanan semula konsituensi tuduh kerajaan masuk campoq hal pentadbiran awam ada unsuq politik.

      Biaq pi la para pemimpin gila kuasa,homoseks,duit tu meghoyan lagu macam lepaih bini kematian laki.

      Reply
  • October 25, 2013 at 10:52 AM
    Permalink

    To reflect the actual vote. BN menang PRU13 sbb ketidakadilan persempadanan semula. Padahal dari segi jumlah undi, BN hanya menang 47%, PR 51%. Patut BN kalah.

    Democracy Cap Ayam.

    Reply
    • October 25, 2013 at 4:36 PM
      Permalink

      Patut BN Kalah???

      Kalau ikut teori tu, patut Gone End bukan S/A DAP berdasarkan pemilihan CEC DAP 2013…

      Dan jangan manipulasi pemilihan perwakilan CEC which are handpick by Lim Dynasty dgn membuat kategori cawangan A dan cawangan B, di mana cawangan A sahaja dijemput untuk menjadi perwakilan manakala cawangan B tak dijemput undi CEC…

      Belum cerita perlanggaran peraturan parti menetapkan surat notis perlu dihantar 10 minggu sebelum pemilihan CEC

      Want me to continue???

      Reply
    • October 25, 2013 at 5:30 PM
      Permalink

      Kalau ikut teori kau moo lembu , Lim Guan eng dan lim kit sial kena letak jawatan .. sebab dua ekor ni kalah dengan undi popular !!!

      Reply
    • October 26, 2013 at 12:08 AM
      Permalink

      Woiiii Mooo bodo macam lembu…kalo takat cap ayam memang best punya…leh sembeleh buat kari tapi kalo democrazy ala PR macam anjing gila nak buat hapa…? Dah la nok sembeleh pun tok leh
      terkena ayaq liok pun manusia kan jadi gila jugak….sebab tu la ghamai penyokong PR seperti hang ni gila dan sasau…kah…kah..kah…puak PR memang gila lagi pandir….!!!!

      Reply
  • October 25, 2013 at 1:04 PM
    Permalink

    Mooo, tak habih lagi cerita undi popular bodo bangang hang tuh. Lim guan eng pun tak sebut dah sebab dlm cec, dia dah tak popular. Lagipun PR tu bukan nikah pun, bersekedudukan saja. Tak diiktiraf, pakatan haram. Tak reti-reti.

    Reply
    • October 25, 2013 at 4:38 PM
      Permalink

      Patutlah depa dipanggil Pakatan Haram, takde bersatu secara sah pun, bukan seperti UMNO, MCA, MIC, Gerakan dan lain2, Barisan Nasional berdaftar di Malaysia.

      FUCKUTAN, daftar pun tidak.

      Reply
  • October 25, 2013 at 4:25 PM
    Permalink

    terlebih telan pil kuda tue yg meracau je..

    Reply
    • October 25, 2013 at 11:57 PM
      Permalink

      Moo telan pil kuda ngan meminum cecayaq bernama ayaq ketum sebagai penghazam pil tersebut. Tu sebab dia meghacau ghacau macam pompuan baghu kematian laki jerrrr….!!!

      Reply
  • October 25, 2013 at 7:10 PM
    Permalink

    Fakta2 yg perlu anda ketahui:

    1)Pas adalah anjing belaan DAP yg sangat jinak tetapi hodoh perangainya.
    2)PKR sebuah parti yg dipimpin oleh seorang PELIWAT dan PENGKHIANAT bangsa..
    3)DAP pulak sebuah parti Cina yg PALING RACIST di MALAYSIA..dan Tuan Besar kepada PAS dan PKR..

    Reply
  • October 26, 2013 at 12:16 AM
    Permalink

    Huh..anwar nak warning kerajaan ?? yang mencanak lari pi kedutaan turki tu apa ??

    Reply

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.