KPN Kecam Penyebar Gambar Noraziata, Janji Bertindak Tegas

Ketua Polis Negara, Tan Sri Khalid Abu Bakar, pagi ini, mengecam penyebaran gambar mangsa pembunuhan dalam rompakan bank semalam, Norazita bt Abu Talib, yang ditembak di bahagian muka dan mati di tempat kejadian.

Beliau berjanji untuk mengambil tindakan tegas ke atas sesiapa sahaja yang menjadi punca penyebaran tersebut termasuk jika ada anggota Polis yang terlibat.

Rabu lalu, portal ini (Mykmu.net) menggesa Khalid agar mengambil tindakan serius menghentikan kegiatan tidak bertanggung jawab seperti ini dari berulang. [Lihat: KPN Harus Hentikan Budaya Menyebar Gambar Mangsa JenayahBagaimanapun sehingga petang tadi, sumber media massa memaklumkan kepada MYKMU bahawa Khalid enggan mengulas isu ini apabila ditanya.

Bagaimanapun sejak beberapa jam lalu, Ketua Polis Negara ini mula memberi maklum balas melalui Twitternya dengan berjanji untuk menyiasat dan mengambil tindakan kea atas mereka yang terbabit menyebarkan gambar tersebut.

Selain itu, Khalid juga menggesa mereka yang telah mendapat gambar tersebut berhenti menyebarkannya kerana ia merupakan satu tindakan tidak bermoral.

5 thoughts on “KPN Kecam Penyebar Gambar Noraziata, Janji Bertindak Tegas

 • October 25, 2013 at 7:14 AM
  Permalink

  Ianya merupakan pembunuhan terancang ,tetapi dibuat seolah-olah pembunuhan rompakan untuk mengelirukan pihak polis.Polis perlu siasat secara terperinci kerana ianya pembunuhan berprofil tinggi dan kemungkinan syarikat keselamatan sendiri berpakat dengan perancang pembunuhan yang mungkin terdiri dari mereka berdekatan didalam bank itu sendiri atau dikalangan pelangan bank itu.

  Reply
  • October 25, 2013 at 8:37 AM
   Permalink

   Hang memang standard CSI.

   Reply
 • October 25, 2013 at 8:28 AM
  Permalink

  … apapun aku pasti prosidur keselamatan dan peraturan pengurusan bilik kebal dibank diabaikan oleh kebanyakan bank disebabkan sudahjadi kerja rutin dan anggap biasa-biasa sahaja.aku yakin pihak bank tidak peduli siapa pengawal tetap dan siapa pengawal pengganti, asal ada pengawal sahaja.aku yakin pengurus bank tidak pernah menyemak pengawal yg dibekalkan oleh syarikat yg dilantik, asal ada petugas sahaja.aku pasti tidak ada ketetapan pengawal harus berada setakad mana dan dimana. kalau pergi bank aku selalu perhatikan, kekadang pengawal keselamatan macam pegawai bank, bebas keluar masuk dan mundar mandir dlm kawasan dalam bank dan pegawai2 bank anggap BIASA-BISA SAHAJA. INI SEMUA SPT MELETAKKAN ORANG GILA BERADA DALAM MASYARAKAT, BILA ‘BULAN NAIK’, SIAP, ADA YG JADI MANGSA! LU FIKIRLAH SENDIRI..

  Reply
 • October 25, 2013 at 8:35 AM
  Permalink

  Sorang Menteri kata the Ban stays, sorang kata boleh pakai kat East Malysia tapi tdk West Malaysia..Cap ayam betoi..:
  .
  .
  .
  The Home Ministry has no intention of revoking a 1986 ministerial order which banned the use of the word Allah in all non-Muslim publications.

  Home Minister Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi (pic), in dismissing the suggestion by former Attorney-General Tan Sri Abu Talib Othman to revoke the order, said there was no need to divert the issue.

  “Whatever has been decided by the Court of Appeal should be respected by all parties. If they are unhappy, they can take their case to the Federal Court to have it heard again,” Ahmad Zahid told a press conference at his ministry in Putrajaya this evening.

  Abu Talib had told The Malaysian Insider that if the 1986 order was revoked, the use of the word Allah in Christian publications will no longer be an issue.

  He said this when commenting on the conflicting statements made by various parties following the Court of Appeal ruling which banned the word from the Bahasa Malaysia section of the Catholic weekly, Herald.

  Ahmad Zahid said today that everyone should focus on the decision by the Court of Appeal.

  Reply
 • October 25, 2013 at 9:32 PM
  Permalink

  Yang hang dengki sangat nama Allah tak boleh digunakan oleh gereja apasal moooo ??

  Hang nak sangat, hang buat lah gereja kecil dibelakang rumah hang, hang gunalah nama Allah macam mana hang nak guna, pangil adik beradik hang setiap pagi ahad, hang pun boleh jadi paderi.

  Buat la mooo…jangan dok meracau kat sini, macam yahudi mabuk.

  Reply

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.