Keputusan Tidak Rasmi Naib Presiden UMNO (Live Update)

Ketiga-tiga penyandang, Datuk Seri Dr. Ahmad Zahid Hamidi, Datuk Seri Mohd. Shafie Apdal dan Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein mempertahankan jawatan Naib Presiden UMNO dalam pemilihan parti semalam.

Pengerusi Jawatankuasa Pemilihan UMNO, Tan Sri Mohd. Tajol Rosli Ghazali ketika mengumumkannya dalam sidang akhbar pukul 1.40 pagi ini berkata, setelah 188 daripada 191 bahagian disahkan kiraan undi, Ahmad Zahid memperoleh 185 undi manakala Mohd. Shafie mendapat 174 undi dan Hishammuddin, 100 undi.

Pesaing terdekat, Datuk Mukhriz Tun Dr. Mahathir pula mendapat 91 undi.

Walaupun kalah dalam pemilihan mengikut sistem “electoral college”, namun Mukhriz mengatasi Hishammuddin dari segi undi popular. Beliau mendapat 55,290 undi manakala Hishammuddin 54,829 undi.

Dua lagi calon, Tan Sri Mohd. Isa Abdul Samad dan Datuk Seri Mohd Ali Rustam masing-masing sekadar mendapat lapan dan tujuh undi.


12.06 a.m. Maklumat tidak rasmi UMNO Bahagian Semporna Sabah baru mengundi jam 11 malam tadi. Apa yang terjadi?

11.15 pm: Sumber Tidak Bernama: 180 bahagian – Zahid 179, Shafie 164, Hisham 95, Mukhriz 89, Isa 6, Ali 7

11.30 p.m. RASMI DARI UMNO: 161 BAHAGIAN – Ahmad Zahid 160, Shafie Apdal 148, Hishammudin 85 (43768 undi popular), Mukhriz 81 (45,377 undi popular)

Semua maklumat di bawah berdasarkan keputusan tidak rasmi.

Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi : 86
Datuk Seri Hishammuddin Hussein : 45
Datuk Seri Mohd Shafie Apdal : 76
Tan Sri Isa Samad : 5
Datuk Mukhriz Mahathir : 42
Datuk Seri Mohd Ali Rustam : 5

9.45 p.m
– Pensiangan: Zahid, Shafie, Mukhriz

9.15 p.m
– Klang: Zahid, Shafie, Hisham
– Rembau: Zahid, Shafie, Mukhriz

9.00 p.m
– Parit Sulong: Zahid, Shafie, Hisham
– Tampin: Zahid, Shafie, Isa
– Jeluong: Zahid, Hisham, Mukhriz

8.45 p.m
– Jerai: Zahid, Shafie, Mukhriz
– Gelang Patah: Zahid, Shafie, Hisham
– Maran: Zahid, Shafie, Hishammudin
– Sungai Petani: Zahid, Shafie, Mukhriz
– Sabak Bernam: Zahid, Shafie, Mukhriz
– Bera: Zahid, Shafie, Hisham
– Jelebu: Zahid, Shafie, Mukhriz
– Jerantut: Zahid, Shafie, Hisham
– Pengerang: Zahid, Shafie, Hisham
– Bayan Baru: Zahid, shafie, Mukhriz

8.30 p.m
– Kuantan : Zahid, Shafie, Hisham
– Cameron Highland: Zahid, Shafie, Hisham
– Indera Mahkota: Zahid, Shafie, Hisham

8.10 p.m
– Selayang: Zahid, Shafie, Mukhriz
– Gombak : Zahid, Shafie, Mukhriz
– Tumpat: Zahid, Shafie, Hisham

8.10 p.m
– Jerlun: Zahid, Shafie, Mukhriz
– Bukit Gelugor – Zahid, Shafie, Hisham
– Kulim : Zahid, Shafie, Mukhriz

7.50 p.m
– Kota Raja: Zahid, Shafie, Hisham
– PJ Utara: Zahid, Shafie, Mukhriz

7.30 p.m
-Merbok : Zahid, Shafie, Mukhriz
-Langkawi: Zahid, Shafie, Mukhriz
-Pasir Putih: Zahid, Shafie, Mukhriz

7.30 p.m
-Tenggara: Zahid, Hishammuddin dan Shafie
-Simpang Renggam: Zahid, Hishammuddin dan Shafie
-Bukit Bintang: Zahid, Shafie, Mukhriz

7.00 p.m
– Ampang : Zahid, Shafie, Mukhriz
– Tanah Merah: Zahid, Shafie, Hisham
– Bachok: Zahid, Shafie, Mukhriz

6.30 p.m
– Hulu Selangor : Zahid, Shafie, Mukhriz

6.30 p.m
– Pekan : Zahid, Shafiee, Hishamuddin
– Putrajaya: Zahid, Shafie, Hishammuddin
– Johor Bharu: Zahid, Hisham, Mukhriz

6.10 p.m
– Bukit Katil : Zahid, Ali Rustam, Mukhriz
– Kota Melaka : Zahid, Shafie, Mukhriz
– Padang Besar: Zahid, Mukhriz, Shafie
– Wangsa Maju : Zahid, Mukhriz, Ali Rustam
– Batu : Zahid (367), Shafie (252), Hishammuddin (224) [Mukhriz kalah satu undi – 223]
– Balik Pulau: Zahid, Mukhriz, Shafie
– Bandar Tun Razak: Zahid, Shafie, Mukhriz
– Seputeh: Zahid, Shafie, Hishammudin
5.05 p.m
– Laporan tidak rasmi TV Bernama menyatakan Datuk Seri Ahmad zahid Hamidi mendapat 63 undi, Datuk Seri Shafie Apdal (52), Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussien (35), Datuk Seri Mukhriz Tun Mahathir (30) Tan Sri Isa Samad (4) dan Datuk Seri Ali Rustam (4)

5.00 p.m
– Kota Tinggi: Zahid, Shafie, Hishammudin
– Tanjung Pia: Zahid, Shafie, Hishammudin
– Seremban : Zahid, Shafie, Mukhriz

4.50 p.m
-Kuala Kangsar: Zahid Hamidi, Shafie Apdal, Mukhriz Mahathir.
-Puchong: Zahid Hamidi, Shafie Apdal, Mukhriz Mahathir
-Pasir Salak: Zahid Hamidi, Shafie Apdal, Mukhriz Mahathir
-TANJONG MALIM : Zahid, Hisham, Shafie
-TELUK INTAN : Zahid, Hisham, Shafie
-PARIT BUNTAR : Zahid, Hisham, Shafie
-GERIK : Zahid, Hisham, Shafie
-Lembah Pantai: Zahid Hisham, Shafie

4.30 p.m
-Ketereh : Zahid, Shafie, Mukhriz

4.25 p.m
– Subang : Zahid, Shafie, Mukhriz
– Tampin : Zahid, Shafie, Isa Samad
– Kuala Selangor : Zahid, Hisham, Shafie
– Gua Musang: Zahid, Shafie, Isa Samad

4.00 p.m
– Kota Kinabalu: Zahid, Hishammudin, Ali Rustam

3.45 p.m
– Sungai Besar: Zahid, Shafie, Mukhriz
– Maran : Zahid, Shafie, Hisham
– Tanjong : Zahid, Hisham, Mukhriz
– Parit : Zahid (462), Shafie (331) Hisham (228) *[Mukhriz mendapat 227, undi rosak 24]
– Bukit Mertajam : Zahid (219), Shafie (125), Mukhriz (119)
– Nibong Tebal: Zahid, Shafie, Mukhriz
– Sembrong: Zahid, Hisham, Shafie
– Jempol: Shafie, Hisham, Isa Samad
– Teluk Kemang: Isa Samad, Mukhriz, Zahid Hamidi

3.35 p.m
– Lumut : Zahid, Shafie, Hisham
– Bagan Datoh : Zahid, Shafie, Hisham

3.20 p.m
– Air Hitam (Johor) : Hishammuddin, Zahid, Ali Rustam
– TAMBUN :Zahid, Shafie, Mukhriz
– KAMPAR : Zahid, Shafie, Mukhriz
– IPOH BARAT: Zahid, Shafie, Mukhriz

– Maklumat Terbaru – Zahid Hamidi 17, Shafie 15, Hishamuddin 10, Mukhriz 7 (Bagaimanapun kami tidak mendapat maklumat tersebut dari bahagian mana. Senarai di bawah berdasarkan pengumuman bahagian)

3.00 p.m.
– Raub : Zahid, Shafie, Hisham
– Ledang: Zahid (641 undi), Hishammuddin (508), Shafie (379)
– Tapah: Zahid (400), Shafie (357), Hishammuddin (325)
– Padang Rengas: Zahid (338), Mukhriz (301), Shafie (256)

2.45 p.m.
– BENTONG: Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi, Datuk Seri Mohd Shafie Apdal dan Datuk Seri Hishammuddin
– Bukit Bendera – Datuk Seri Zahid Hamidi, Datuk Seri Hishammuddin Hussein, Ali Rustam
– Cheras – Mukhriz Mahathir , Zahid dan Hishammuddin
– Pagoh – Zahid, Shafie, Hishamuddin
– Batu Gajah – Zahid, Shafie, Ali Rustam

27 thoughts on “Keputusan Tidak Rasmi Naib Presiden UMNO (Live Update)

  • October 19, 2013 at 3:22 PM
    Permalink

    Tak sabar tunggu keputusan yang muktamad

    Reply
  • October 19, 2013 at 3:23 PM
    Permalink

    Camana Mr amaran boleh dapat undi tinggi ?? dah berubah ke UMNO ?? ke..dok macam tu jugak ??

    Reply
    • October 19, 2013 at 4:15 PM
      Permalink

      UMNO berubah? Mana ada perubahan.. Hisham Amaran main kotor .. bertepek dgn wanita dan guna nama Najib. Perwakilan pun bangang

      Reply
    • October 19, 2013 at 4:44 PM
      Permalink

      Rap

      sepupu dia sapa pulak…. lantak dia la

      Reply
      • October 19, 2013 at 5:01 PM
        Permalink

        Dia satu hal…ni yang mangkuk-mangkuk ayon dalam UMNO yang dok pi bagi undi kat dia untuk apa ?? apa jasa dia ?? apa achievement dia ??

        Reply
        • October 19, 2013 at 5:11 PM
          Permalink

          Hehehe…

          Misteri betul, depa tak ingat ka sepupu Najib ni suka bagi amaran jer!!!

          Action kurang!!!

          Reply
        • October 19, 2013 at 10:53 PM
          Permalink

          Nampaknya beberapa pemimpin umno seperti Kj, Najib dan H20 kembali memegang jwt…. Tidak ada apa transformasi dlm umno, kecuali kekecewaan rakyat marhaen terhadap perjuangan yang telah lari dari landasan….
          Ada beberapa trnsformasi tanpa sengaja telah terjadi kpd umno..
          Transformasi Kepondanan

          Reply
  • October 19, 2013 at 4:00 PM
    Permalink

    Zahid
    Shafie Afadal
    Mukhriz.

    Zahid perlu berada diatas kerana Zahid menteri kanan paling effective buat masa sekarang.
    Shafie sebagai penyambong antara sabah dan semenanjung. Kita perlu penyambong ini untuk menjadi jambatan antara dua bahagian buat meneruskan kesinambongan.

    Sementara Mukhriz orang muda yang betenaga , bakal membawa Umno keera cemerlang dengan idea2 baru.

    Hisham tidak relevant lagi kerana Hisham jalannya bertongkat.

    Isa dan Ali bukan product vice president. Mereka sekadar boleh pergi kelevel MT sahaja.

    Reply
    • October 19, 2013 at 5:43 PM
      Permalink

      Aku sokong ..,Mukriz mempunyai kabel antarabangsa yang bagus hasil dari hubungan baik Tun di peringkat antarabangsa,..Zahid taiko yang mampu mencabut kuku dan taring sidubuk , serigala dan beruang yang sedang mencari peluang,..,Shafie jambatan dengan semenanjung..,Hishamudin perlu memberi peluang kepada orang lain kerana dia tidak mampu menggalas tanggungjawab dan cabaran yang mendatang sebagai pemimpin tertinggi kalau semua keputusan perlu dirujuk kepada penasihat memang jahanam..,,..respon lambat..,,tindakan kurang berkesan …,idea kurang …maaf Hishamudin hanya layak diperingkat pertengahan saja …kena terima hakikat…,tidak boleh menjadi pemimpin tertinggi.

      Reply
  • October 19, 2013 at 5:28 PM
    Permalink

    Sorang pakai bapak, sorang pakai sepupu. Eloklah la tu.

    Reply
  • October 19, 2013 at 6:00 PM
    Permalink

    bahagian Ampang sokong mukriz!

    Reply
    • October 19, 2013 at 9:02 PM
      Permalink

      Hang sokong sapa toni ??

      Reply
  • October 19, 2013 at 6:49 PM
    Permalink

    Kacau daun…
    Nampaknya hasrat akarumbi tidak d tranformasi dalam pengundian Naib Presiden UMNO. Hishamudin terus jadi pilihan….
    Jaga2… lepas ni TunM mungkin akan serang Hishamudin dan Najib pulak. Aku rasa lepas keputusan nanti TunM akan bangkitkan semula isu rasuah dan PEMILIHAN TERPIMPIN UMNO.
    Selesai semua… dalam umno hanya ada 3 suara iaitu Najib, Muhyidin dan Zahid.

    Reply
    • October 19, 2013 at 9:01 PM
      Permalink

      Hang ni macam anwar laaa, undi belum habis dikira dah buat keputusan sendiri ! hehe..

      Hang ingat tak anwar, baru pukul 7 petang, dah buat annoucement pembangakng menang dan akan tubuhkan kerajaa masa PRU 13 dulu..last sekali sapa yang malu ?? hangpa jugak !!

      Reply
  • October 19, 2013 at 6:51 PM
    Permalink

    muhidyin tak ada telur tak berani cabar najib!

    Reply
    • October 19, 2013 at 8:58 PM
      Permalink

      Bila hang masuk dalam seluar dia toni ??? hang minat seluk tangan dalam seluar lelaki ke toni ?? hang LGBT ke ? hehehe..

      Bagi aku toni, bila di cabar kit siang, apakah muhyideen ” malay first or malaysian first “,. muhyiddin cakap hes malay then a malaysian !! cukup bagi aku untuk nyatakan muhyideen a true statesman, dan kit siang garbbage man !!

      hang ?? hang not even a man !! a gay maybe.

      Reply
    • October 20, 2013 at 9:11 PM
      Permalink

      La Tony!!!

      Awat tak kata Liew Chin Tong TAKDER TELUR!!!

      Dapat nombor 1 pun tak boleh nak challenge kedudukan Lim Gone End utk jawatan Setiausaha Agung DAP ka!!!

      Lagi satu, ada baiknya kau check N Surendran ada TELUR tak!!!

      http://www.malaysiakini.com/news/244014

      OK TONY!!!

      Mueh44444444444444444444

      Reply
  • October 19, 2013 at 6:57 PM
    Permalink

    Pada aku aku tak kesah siapa pun asalbukan Hisham dan Isa sudahlah …….Kalau hisham dan Isa terpilih mampos UMNO kena minta maaf sepanjang nasa…….lepas tu jenuh pulak UMNO nak kasi rasuah kepada semua Pengundi masa PRU14 nanti.
    UMNO kian lesu selepas PRU13…najib macam kena sumpahan ……Lepas ini aku tak hairan kalau ramai orang melayu menyumpah seranah UMNO …….dan mengatakan orang UMNO semuanya banggang macam Lembu.

    Reply
  • October 19, 2013 at 9:07 PM
    Permalink

    kelebihan 1 undi pun dikira menang, itulah yg aku harapkan persaingan sengit antara Mukhriz dan Hishamuddin akan memihak kepada Mukhriz

    Reply
    • October 19, 2013 at 9:17 PM
      Permalink

      Harap-harap macam tu lah, tapi kalau hisham menang pun aku tak hairan…dia sepupu Najib, kaki ampu UMNO akan ampu siapa yang kabelnya lebih tebal !!

      Reply
      • October 19, 2013 at 10:47 PM
        Permalink

        lepas ni title hisyam ckmm perlu jugak di beri pada para pengundi Hisyam.. Cium Keris Mintak Maaf kat cina

        Reply
  • October 19, 2013 at 9:20 PM
    Permalink

    byk pelaburan hisham ni bukan sikit sebelum pencalunan lagi dah hantar peluru guna g7 bahagian2.

    Reply
    • October 19, 2013 at 9:36 PM
      Permalink

      hisham guna kabel guna istana utk berkempen, kalau dia menang kira menang tak gentlemen…aku nak gentlemen macam Mukhriz yg menang dapat mengisi tempat ke 3 bagi jawatan naib presiden

      Reply
  • October 19, 2013 at 10:51 PM
    Permalink

    Ini lah perangai bujuk…bercakap pasal huhh..kat luaran kononnya cukup baik dan bercakap pasal agama tapi didalam hati lebih buruk daripada bangkai anjing..belum apa2 lagi dia dah buat fitnah kat Tun M…bujuk muhasabah lah diri ko dulu..sebab yu orang dok kata ko hipokrik..tapi apa boleh buat dia dok berguru dengan orang yang berperangai sama..

    Reply
  • October 20, 2013 at 12:50 AM
    Permalink

    gila la pukul 4 pagi…..146 ribu saja bukan berjuta pun……hampeh

    Reply

Leave a Reply to sungai_siput Cancel reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.