COMANGO Wakili Pembangkang Rosakkan Negara

Kerajaan Barisan Nasional harus bertindak tegas terhadap kononya “NGO” yang menjadi kakitangan, mata dan telinga pembangkang yang  bertindak melampau memburukkan kerajaan dan seolah-olah meminta pertolongan kuasa luar untuk campurtangan dalam hal ehwal pentadbiran Negara setelah gagal merampas Malaysia dari tangan Barisan Nasional dalam Pilihanraya Umum ke 13 baru-baru ini.

 

Para pengkhianat Negara ini yang bertindak atas arahan “tangan ghaib” cuba mencipta senario  huru-hara yang membolehkan kuasa asing campurtangan seperti yang berlaku di Iraq, Afghanistan dan Syria. Kita harus ingat bahawa apabila kuasa asing campur tangan maka rakyat akan menderita. Namun bagi pembangkang yang memang mengkhianati Negara akan nertindak apa sahaja asalkan ‘End justice the Mean”.

 

Maka pembangkang yang sanggup menggadai dan melacurkan agama, bangsa dan Negara akan terus menabur fitnah melampau terhadap kerajaan.  Sikap senyap terhadap segala tindak tanduk pembangkang ini sebenarnya tidak boleh lagi diterima oleh rakyat.  Begitu juga dengan sifat terlebih apologetik para pemimpin Negara yang meminta maaf setiap kali berjuang untuk agama bangsa dan Negara. 

Agenda transformasi Negara perlu diteruskan dengan tegas dan konsisten. Begitu juga tindakan tegas terhadap pembangkang yang merupakan pengkhianat Negara juga perlu berjalan seiring. Segala fitnah dan tindakan rancangan “jahat” pembangkang perlu dikekang dan dihukum dengan maksima demi menjaga kestabilan Negara. Hakikat bahawa Negara perlukan kestabilan untuk dimakmurkan dan ditransformasikan perlu diberi keutamaan.

 

Tindakan keji kononnya  “Gabungan NGO Malaysia” di dalam Proses UPR (COMANGO) menghantar wakil lobi ke Geneva, Switzerland, dan pada masa yang sama salah satu tulang belakang NGO iaitu SUARAM pula telah menghantar laporan memburuk-buruk kerajaan Malaysia kepada kerajaan Amerika Syarikat (AS) dan Britain. Fitnah SUARAM yang haram tidak berdaftar ini kononnya Kepelbagaian, toleransi dan progresif kurang dipraktikkan di Malaysia. Mereka cuba mempengaruhi pandangan Presiden AS, Barack Obama.

 

SUARAM telah  memfitnah kerajaan Barisan Nasional kononnya Malaysia menghadapi masalah dalan amalan perkauman, ekstremisme agama, rasuah, penipuan pilihan raya, pencabulan hak asasi manusia dan pelbagai aktiviti jenayah. Segala kesejahteraan dan keamanan yang dikecapi oleh rakyat Malaysia telah diputarbelit dan dimanipulasikan. Dalam keadaan kerajaan Amerika Syarikat sendiri menghadapi krisis kewangan yang begitu buruk dalam sejarah mereka, maka mereka tidak mempunyai sebarang hak untuk campurtangan. Dan amat jelas sekali tindakan bodoh SUARAM itu bakal memalukan diri mereka yang tidak mampu berfikir kerana yang ada pada SUARAM adalah niat jahat melampau sehingga mengaburi kewarasan.

 

 

SUARAM juga turut menfitnah Kerajaan Malaysia menggunakan undang-undang yang menindas seperti Akta 1948, Akta Perhimpunan Aman 2012 Hasutan dan Kanun Keseksaan untuk menyekat protes terhadap keputusan pilihan raya oleh pembela hak asasi manusia, pemimpin-pemimpin pembangkang dan rakyat Malaysia dari pelbagai agama dan etnik. Badan kehakiman  juga turut menjadi mangsa fitnah SUARAM kononnya  dikawal oleh BN sehingga tidak membenarkan penggunaan nama Allah kepada penganut Kristian seperti mana diputuskan Mahkamah Rayuan baru-baru ini. SUARAM telah mencadangkan  agar Obama memutuskan hubungan rasmi dengan kerajaan Malaysia pimpinan Datuk Seri Najib.(FMT)

 

Tidak cukup dengan Amerika Syarikat, SUARAM turut menemui kerajaan Britain dan menfitnah kerajaan Malaysia di dalam laporan yang dihantar kepada Perdana Menterinya, David Cameron. Fitnah kononnya Kerajaan Malaysia membenarkan penahanan tanpa bicara, mengabaikan kekejaman polis, hak-hak orang asli dan kumpulan minoriti dipinggirkan serta menyekat kebebasan bersuara, berhimpun dan berpersatuan. Oleh itu SUARAM turut menggesa agar kerajaan Britain mengkaji semula hubungan perniagaan dengan Malaysia.(FMT)

 

 

Dsini senarai 54 badan bukan kerajaan (NGO) yang bergabung di bawah COMANGO (Gabungan NGO Malaysia di dalam Proses UPR) adalah seperti berikut :

1. Suara Rakyat Malaysia (SUARAM),

2. Christian Federation Malaysia (CFM)

3. Pusat Kesedaran Komuniti Selangor (EMPOWER),

4. The Malaysian Bar Council

5. Seksualiti Merdeka,

6. Southeast Asian Centre for e-Media (SEACem),

7. Centre for Independent Journalism (CIJ),

8. Education and Research Association for Consumers, Malaysia (ERA
Consumer),

9. All Petaling Jaya, Selangor Residents‟ Asscociation (APAC),

10. All Women‟s Action Society (AWAM),

11. Amnesty International Malaysia (AIM),

12. ASEAN Institute for Early Childhood Development, Association of Women‟s Lawyers (AWL),

13. Association of Women with Disabilities Malaysia, Coalition to Abolish Modern Day Slavery in Asia (CAMSA),

14. Childline Malaysia,

15. Community Action Network (CAN),

16. Centre for Rights of Indigenous Peoples of Sarawak (CRIPS),

17. Dignity International,

18. Foreign Spouses Support Group,

19. Good Shepherd Welfare Centre,

20. Health Equity Initiatives,

21. Jaringan Kampung Orang Asli Semenanjung Malaysia (JKOASM),

22. Jaringan Rakyat Tertindas (JERIT),

23. Justice For Sisters,

24. Pusat Komunikasi Selangor (KOMAS),

25. Knowledge and Rights with Young people through Safer Spaces (KRYSS),

26. KLSCAH Civil Rights Committee,

27. Land Empowerment Animals People (LEAP),

28. Malaysians Against Death Penalty and Torture (MADPET),

29. Malaysian Child Resource Institute (MCRI),

30. Malaysian Physicians for Social Responsibility,

31. Malaysia Youth & Student Democratic Movement (DEMA),

32. Migration Working Group (MWG),

33. PANGGAU,

34. Persatuan Masyarakat Selangor dan Kuala Lumpur (PERMAS),

35. PS The Children,

36. PT Foundation,

37. People‟s Service Organisation (PSO),

38. Perak Women for Women Society,

39. Persatuan Guru-Guru Tadika Semenanjung Malaysia (PGGT),

40. Persatuan Komuniti Prihatin Selangor dan Kuala Lumpur,

41. Persatuan Sahabat Wanita Selangor,

42. Rainbow Genders Society,

43. Sabah Women‟s Action-Resource Group (SAWO),

44. Sinui Pai Nanek Sengik (SPNS),

45. SIS Forum (Malaysia) Bhd (SIS),

46. Tenaganita,

47. Voice of the Children (VOC),

48. Writers‟ Alliance for Media Independence (WAMI),

49. Women‟s Aid Organisation (WAO),

50. Women‟s Centre for Change, Penang (WCC),

51. Yayasan Chow Kit,

52. Young Buddhist Association,

53. Youth Section, Kuala Lumpur and Selangor Chinese Assembly Hall, Youth Section

54. Child Right Coalition Malaysia (CRCM).

Daripada 54 NGO itu, suara paling dominan adalah dari kumpulan LGBT (Lesbian, Gay, Biseksual, Transgender) yang bernaung di bawah SOGI (Coalition of Sexual Orientation and Gender Identity).

7 thoughts on “COMANGO Wakili Pembangkang Rosakkan Negara

 • October 25, 2013 at 9:59 AM
  Permalink

  Mereka puak pembangkang semua tidak akan berubah. Mereka tidak akan kendur, setidak2 untuk beberapa tahun mendatang kerana konsep perjuangan yang telah diubahsuai. Konsep yang bukan berjuang kearah memakmor negara dan rakyat tetapi konsep tamak untuk berkuasa dan mementingkan diri.

  Kerajaan yang harus bertindak untuk menjadi lebih lasak, kebal dan kiasu lebih dari cara yang sedia ada. Kerajaan harus istihar ‘perang’ . Toleransi berlebihan sudah menjadi satu cara lampau yang kurang sesuai lagi.

  Reply
 • October 25, 2013 at 10:12 AM
  Permalink

  COMANGO ialah Coalition of Malaysian NGOs atau dalam bahasa Melayunya ialah Gabungan NGO Malaysia. Saya percaya pertubuhan-pertubuhan atau persatuan-persatuan yang tersebut di atas adalah pertubuhan dan persatuan yang berdaftar dengan Registrar of Societies mengikut Akta Pertubuhan dan mereka bergerak atau berfungsi mengikut perlembagaan mereka, undang-undang dan Perlembagaan Persekutuan.

  Saya juga percaya pertubuhan-pertubuhan tersebut mempunyi pemimpin-pemimpin dan ahli-ahli yang mempunyi latar belakang seperti peguam dll pendidikan dan pekerjaan dan dari berbilang kaum, lelaki dan perempuan.

  Saya juga percaya ada diantara pertubuhan itu bergerak sebagai pemerhati akan cara pemimpin-pemimpin Kerajaan dalam Kabinet, dalam Kementerian, Jabatan dan Agensi mentadbir dan mengurus Kementerian, Jabatan dan Agensi dan bagaimana dasar, projek dan belanjawan tahunan dibelanjakan dan bagaimana pemimpin-pemimpin parti politik dalam BN dan PR bergerak dan beroperasi – politically, socially, economically and according to the laws, rules and regulations.

  Saya juga percaya ada diantara mereka menentang dasar-dasar Kerajaan BN dan pada masa yang sama menyokong dan memehak kepada rancangan-rancangan dan isu-isu yang diketegahkan oleh pehak pembangkang – PKR, DAP dan PAS.

  Mungin juga pertubuhan-pertubuhan tersebut memainkan peranan penting dalam membantu pembangkang dalam Pilihan Raya UMUM dan Pilihan raya Kecil dan dalam Himpunan Aman dan Himpunan Haram dan Himounan Jalanan.

  Apa pun, selagi mereka beroperasi dan bergerak mengikut undang-undang maka mereka ada hak sebagai rakyat bergerak demi “Kebabasan Bersuara” dan “Kebebasan Berhimpun” dan Demokrasi
  seperti yang dibolehkan oleh Perlembagaan TETAPI bila mereka melangar undang-undang dan batasan maka saya pasti PDRM dan RoS akan mengambil tindakan sewajarnya.

  Tetapi sekiranya apa yang diutarakan oleh NGOs di atas (seperti LGBT) adalah bertentangan dengan budaya, adat resam orang Timur dan agama kita (Islam, Kristian, Buddha dll) apakah tindakan kita sebagai rakyat Malaysia yang berbilang kaum dan agama?

  Reply
 • October 25, 2013 at 2:20 PM
  Permalink

  Pertama aku nak cakap, kepada Hj Hadi dan Nik Ajis sila buka mata kamu luas2 bahawa semua Ngo berkenaan aku pasti sebahagian besar dr mereka adalah beragam Kristian. Merekalah gulungan yg kamu dengan sampai hati mahu serahkan kalimah Allah un tuk mereka nodai dengan perangai dan tuntutan durjana mereka. Kamu hadi dan Nik Ajis dan kuncu2 kamu termasuk Nuar Brahim memang LAHANAT.

  Kedua, sekiranya ini zaman keris dan tombak, dan ada seruan untuk menghapuskan buak2 NGO berkenaan, maka aku akan sahud seruan jihad tersebut untuk menghapuskan mereka termasuk puak2 Islam yg musang berbulu ayam. DEMI ALLAH DAN RASUL MARI KITA BERSATU MENENTANG MEREKA!

  Reply
 • October 25, 2013 at 5:17 PM
  Permalink

  Inilah perjuangan oleh pemimpin Pakatan !!! Perjuangan pro murtad dan pro LGBT .. bangga nik ajis dan hadi awang dapat bersama dalam Pakatan !!!

  Reply
 • October 26, 2013 at 11:37 AM
  Permalink

  IT dan INTERNET amat berguna kepada kita manusia untuk maju. TETAPI ia juga membantu dengan cepat merosakkan minda/fikiran dan tingkahlaku kita rakyat Malaysia dan manusia, tua, muda dan kanak-kanak di DUNIA ini.

  Kementerian, Jabatan-Jabatan, Agensi-Agensi dan Suruhanjaya yang berkaitan dengan pemantauan IT perlulah mengamalkan “BERSIH, CEKAP & AMANAH” agar Internet tidak disalahgunakan dan menyekat mana yang perlu seperti Negara China. http://en.wikipedia.org/wiki/Internet_censorship_in_the_People

  Reply

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.