Hina Raja-Raja Melayu : Agenda Hapuskan Kekuasaan Melayu

Dalam beberapa penggal yang lepas kita menyaksikan ketaksuban pembangkang melancarkan “perang” terhadap Raja-Raja Melayu secara berterusan dan tersusun. Kita harus ingat bahawa individu yang  berani  tampil menghina Raja-Raja Melayu  dan Yang Dipertuan Agong merupakan individu yang telah menerima racun kebencian  ini  secara maksima dalam masa yang agak lama.

 

Hasilnya maka kita boleh lihat wujudnya individu seperti seorang pemuda Cina telah menunjukkan isyarat lucah terhadap Permaisuri Agung di Lapangan Terbang Bayan Lepas  Pulau Pinang. Malahan beberapa orang pemimpin pembangkang pernah mempersendakan Yang Dipertuan Agong dalam satu majlis istiadat rasmi. Baru-baru ini pula seorang juru ukur bahan didenda RM20,000 oleh Mahkamah Sesyen  selepas didapati bersalah menggunakan laman sosial bagi menghina Sultan Johor, Sultan Ibrahim Iskandar, Oktober tahun lalu. Ahmad Abd Jalil, 28, yang sedang mengikuti pengajian pada peringkat sarjana di sebuah institut pengajian tinggi, diperintah menjalani hukuman penjara enam bulan jika gagal membayar denda ditetapkan.

 

Sebelum ini memang maruah bangsa Melayu telah dicabar dengan teruk namun disebabkan mereka tidak membalas dendam sebaliknya  diberikan hadiah kerusi Timbalan Menteri  pula apabila Hindraf mendapat anugerah hasil sikap kurang ajar mereka dahulu .

 

Oleh itu ini secara  tidak langsung ini  telah mendorong  bangsa  Cina  mempersoal, mempermainkan, menghina, menuding jari dan sebagainya kepada Sistem Raja Berperlembagaan dan keistimewaan bumiputera dalam negara ini. Dengan harapan sikap lembut dan mengharapkan sokongan dari bangsa Cina akan memberi keistimewaan kepada mereka  dan membolehkan mereka  menerima anugerah tertinggi Negara  seperti  kerusi Timbalan Perdana Menteri Kedua pula.

 

Raja berperlembagaan bermaksud sistem beraja mengikut perlembagaan. Yang di- Pertuan Agong bertindak menurut nasihat Jemaah Menteri (Kabinet), manakala raja sesebuah negeri bertindak mengikut nasihat Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri (EXCO). Dalam lain perkataan, Yang di-Pertuan Agong ialah Ketua Negara, manakala Perdana Menteri ialah Ketua Kerajaan. Di peringkat negeri pula raja ialah Ketua Negeri, manakala Menteri Besar atau Ketua Menteri ialah ketua kerajaan.

 

Ini memang merupakan tamparan yang cukup hebat dan penghalang utama cita-cita pembangkang untuk menguasai dan merampas Negara dari Barisan Nasional. Dengan adanya kuasa Raja-Raja Melayu Berpelembagaan maka segala tindak tanduk DAP akan terbatas dengan drastik.

 

Kedaulatan dan kuasa raja berkekalan dan terjamin sebagaimana mengikut perkara 181 (1), Perlembagaan Persekutuan iaitu: “181.(1) Subject to the provisions of this Constitution, the sovereignty, prerogativies, powers and jurisdicition of the Rulers and the the provisions of this Constitution, the jurisdiction of the Ruling Chiefs of Negeri Sembilan within their respective territories as hitherto had and enjoyed shall remain unaffected”.

 

Dengan itu sistem Raja Berpelembagaan Negara kita sudah cukup sempurna untuk menjaga kedaulatan Negara, bangsa Melayu, agama Islam dan tanahair kita. Maka sebarang cetusan provokasi untuk mengganggu gugat sistem yang sedia ada harus dikenakan tindakan yang tegas dan berterusan.  Kami mahukan pemimpin yang tegas  dapat menjaga maruah dan keharmonian Negara bukannya yang sentiasa “apologetik” terhadap pengkhianat Negara.

11 thoughts on “Hina Raja-Raja Melayu : Agenda Hapuskan Kekuasaan Melayu

 • October 23, 2013 at 7:13 am
  Permalink

  Raja dan Sultan adalah manusia yg tak sempurna seperti kita kekadang sebagai insan ada juga kesilapan perbuatan ..itu normal, sebab tiada manusia yg sempurna. Namun hakikatnya sistem beraja dinegara ini sejak berzaman adalah saitem yg melindungi bangsa Melayu dan agama Islam. Sistem ini juga memeyungi kepentingan semua rakyat dinegara ini.

  Yang jadi masaalahnya bangsa Cina keturunan pendatang dinegara ini sentiasa cemburu dan dengki dengan kelebihan yg ada pada Melayu. Mereka terasa kuat sebab kuat ekonomi..Cina merasa mereka juga tuan yg tak perlu tunduk dan hormat kepada warisan Melayu kerana wang ringgit membuatkan mereka rasa besar dan tinggi menggalah. Mereka memang tak hormat kepada Raja Melayu.. hal ini diburukkan lagi apabila parti politik Melayu spt Pas dan PKR tidak menegur dgn setegasnya sikap anggota komplot mereka yg jelas tidak suka Raja Melayu.Kesannya..apabila merasa ada pelindong dan sandaran ‘sokongan senyap’ Melayu PAS dan PKR maka puak2 Cina DAP dan jenerasinya menjadi kurang ajar kepada institusi KERAJAan yg ada.

  KEPADA ORANG CINA ATAU INDIA KAMU SILAP KALAU MENGATAKAN ORANG MELAYU TAK AKAN PERTAHAN RAJANYA..’LANGKAH MAYAT AKU DAHULU ATAU KAMU YG BERGELIMPANGAN!’

  Reply
 • October 23, 2013 at 8:13 am
  Permalink

  Cina memang BABI!!! India KELING PARIAH!!

  Reply
 • October 23, 2013 at 9:11 am
  Permalink

  apabila saya baca buku tragedi 13 mei tulisan Tunku Abdul Rahman…barulah saya tahu peranan yang dimainkan oleh komunis dan kongsi gelap..

  modus operandi mereka sama apa yang dilakukan oleh kebanyakan provoker berbangsa cina dan melayu berfahaman komunis pada harini…

  salah satunya mempersendakan apa sahaja kaitan dengan melayu dan institusi kesultanan…matlamatnya mereka ingin menyemarakkan permusuhan perkauman antara cina, india dan melayu…

  KOmunis hanya berjaya memerintah apabila sesebuah negara itu dalam keadaan lemah..

  agenda mereka perlu segera di tangani oleh pihak yang berwajib..sebelum terlambat

  Reply
 • October 23, 2013 at 10:01 am
  Permalink

  Bukan susah pun untuk mereka menghapuskan penguasaan raja-raja melayu. Mereka hanya perlu mendapat 30-40% pengundi melayu untuk mereka berkuasa memerintah Malaysia.

  Percayalah jika hari ini jam 8.00 pagi mereka memerintah, jam 8.15 pagi mereka dah keluarkan arahan untuk menangkap pejuang-pejuang melayu yang ekstrimis.

  Jam 8.30 pagi mereka akan mengeluarkan kenyataan terhadap pihak yang membangkang sehingga anda tiada hak untuk bersuara.

  Jam 8.45 pagi, segala projek atau berkenaan bumiputra dirombak semula

  Jam 9.00 sehingga 5 tahun akan datang pada pilihanraya, Melayu menadah serta menagih simpati seperti pengemis ditelapak kaki DAP.

  DAN

  Dari dalam jangkamasa itu juga, melayu PAS/PKR akan diliburkan dengan kesenangan sebagai wakil rakyat atau pegawai kerajaan.

  Reply
  • October 23, 2013 at 10:12 am
   Permalink

   MEL , tidak semudah itu untuk mengubah kuasa KETUA NEGARA .mohon jangan keliru dengan kuasa KETUA NEGARA dan KETUA KERAJAAN .Anda perlu banyak mengkaji kuasa-kuasa Raja yang termaktub dalam perlembagaan malaysia dan undang-undang tubuh setiap negeri yang beraja ,sebelum membuat andaian sedemikian. 🙂

   Reply
   • October 23, 2013 at 12:21 pm
    Permalink

    cina babi dan melayu banjingan yg anti Raja Melayu nak jadikan negara sebuah republik lupa dan mungkin tak tahu ikrar setiap anggota polis terutama tentera utk mempertahankan ‘siapa’ selain menjaga keselamatan dan keamanan negara

    Reply
   • October 24, 2013 at 12:25 pm
    Permalink

    Sireh Ke Gagang, kami ingin bertanya kenapakah perintah DYMM Sultan Selangor agar orang-orang bukan-Islam tidak menggunakan kalimah Allah tidak dipatuhi langsung di Selangor ?

    Kenapakah perintah-perintah DYMM Sultan-sultan tiingkari oleh rakyat, terutamanya di pihak pembangkang ? Malah ada di antara mereka yang bersikap kurang ajar ? Tidakkah kamu lupa dengan “Di mana bumi dipijak di situlah langit dijunjung ? Budaya ini mesti ada pada KESEMUA rakyat yang mengaku diri mereka rakyat MALAYSIA tidak kira bangsa dan negara, bukan saja di kalangan orang Melayu.

    Kalau kamu bangga dengan maruah bangsa, ingatlah dengan peribahasa “Bodoh sombong”. Gunakan kepala otak agar kepala kita tidak dipijak kerana terlalu bangga dengan maruah.

    Ingatlah dan berhati-hati, Perlembagaan negara boleh diubah untuk menghapuskan kuasa sultan dengan kuasa politik dengan menggunakan kekuatan kuasa ekonomi.

    Reply
 • October 23, 2013 at 10:08 am
  Permalink

  Melayu bermaruah , kerana melayu masih bertuan (beraja) . kita lihat bangsa cina dan bangsa india .mereka berjaya dalam sektor ekonomi ,sektor pembiakan manusia teramai atas bumi (menyesakkan planet dengan najis dan sisa pencemaran udara bumi) ,tetapi apa yang mereka ada ?

  maruah ? = tiada
  prinsip ? = tiada
  kedaulatan bangsa ? = tiada .(bahasa kurang ajarnya , MEREMPAT MERATA DUNIA ,MENUMPANG NEGARA ORG LAIN ! )
  kemuliaan ? langsung tak nampak

  Bersyukurlah kita wahai bangsa melayu ,kerana kita masih bermaruah ,mulia ,berprinsip dan mempunyai kedaulatan bangsa untuk memerintah tanah ini.Dengan duli-duli tuaku sultan sebagai payung bangsa kita , bangsa kita dipandang mulia oleh dunia hari ini.

  *PANTANG MELAYU DERHAKA. KALAU MELAYU DERHAKA , KELAK BINASALAH DIRINYA*

  Reply
 • October 23, 2013 at 10:16 am
  Permalink

  mereka ini perlu diajar secukupnya. biar jadi pengajaran kpd yg belum buat. perlu ada undang2 utk mencegah perkara ini juga.

  Reply
 • October 23, 2013 at 2:28 pm
  Permalink

  Rasullullah ketika mahu tinggalkan Mekah menuju Madinah, memandang sayu Mekah dari jauh, menggambarkan cinta sayangnya baginda pada tanahair.Tapi sesetengah Melayu sekarang tak sedar diri, berkomplot dengan musuh bangsa yg mahu menakluk tanahair melalui saluran politik. Mereka tak sedar diri, tak ikut sunnah, tak dapat untuk bezakan kawan dan lawan dan membiarkan diri menjadi macai bangsa pendatang Cina kafir hanya kerana nak tumpang kuasa dan kedudukan dgn kafir berkenaan.Telah terbukti kalau dapat kuasa pun sekadar jadi boneka dan pepatong yg dikawal..

  Reply
 • October 23, 2013 at 5:00 pm
  Permalink

  kali ni kalau jadi mcm 13 may…elok dihapuskan segala petualang dari negara ni…geng selendang merah kiai salleh perlu kembali…

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *