Adakan Pemilihan Semula CEC: Guan Eng Tak Perlu Merengek

Meluat pula saya lihat “lakonan” Setiusaha Agung DAP, Lim Guan Eng, yang seolah-olah merengek menagih simpati apabila Pendaftar Pertubuhan (ROS) meminta partinya mengadakan semula pemilihan Jawatankuasa Kerja Pusat (CEC) partinya.

Dia menyalahkan Menteri KDN, Datuk Seri Zahid Hamidi, berhubung tindakan ROS itu dan menuduh menteri berkenaan sengaja menjadikan DAP mangsa politik dan salahguna kuasa.

“Anak Maharaja DAP” dari ‘Dinasti Lim” itu mendakwa bahawa kepimpinan DAP telah memberi kerjasama penuh dalam siasatan berhubung kontroversi pemilihan CEC parti tersebut dan ROS tidak punya sebarang alasan untuk meminta pihaknya melakukan pemilihan pimpinan itu sekali lagi.

Tapi, dia boleh pula mengaku kesilapan kiraan undi yang melibatkan beberapa calon CEC yang di antaranya menyaksikan seorang “Melayu celup”, Zairil Khir Johari dan salah seorang calon terpilih, Vincent Wu berganti kedudukan carta pemilihan!

Saya sebenarnya tidak tahu apa yang Guan Eng nak risaukan dengan arahan terbaru ROS terhadap parti “anak beranak” itu. Arahan tersebut sangat mudah untuk dilaksanakan dan tiada apa yang perlu dirisaukan.

Jika ROS arahkan DAP adakan pemilihan semula bagi CEC, buat sajalah! Apa yang susahnya?

Atau Guan Eng sebenarnya risau jika calon-calon CEC yang telah membuat “bai’ah” pada “Dinasti Lim” tewas dalam pemilihan semula nanti? Takut “team”nya tidak terpilih?

Sebagaimana maklum, dalam pemilihan CEC parti itu yang lalu, kroni-kroni “Dinasti Lim” memonopoli carta ahli jawatankuasa yang terpilih dan “anak beranak Singh” pula yang sekadar “hiasan” di dalam keputusan pemilihan yang lalu. Kononnya, “multi-racial”!

Malangnya, mungkin Guan Eng terlupa mengenai calon CEC bagi bangsa Melayu di dalam kepimpinan parti “multi-racial” itu. Dia fikir Zairil akan terpilih memandangkan “Melayu celup” itu mempunyai raut iras “si mata sepet”…

Tiba-tiba Zairil kalah dan ia dikatakan telah mencemaskan hati “Dinasti Lim”. Takut juga mereka jika dikatakan “tidak multi-racial” jika tiada Melayu yang terpilih! Tunku Aziz sudah berpatah arang dengan DAP, hanya Zairil saja yang sanggup “kowtow” pada mereka?

Persoalannya, mengapa Guan Eng marah sangat bila disuruh adakan pemilihan semula dan tuduh perkara yang bukan-bukan terhadap Menteri KDN?

Saya lihat, Guan Eng sengaja membuat persepsi liar terhadap Zahid tanpa bukti yang kukuh. Yang tidak terima alasan DAP ialah ROS, apa pula kena mengena Zahid dengan keputusan ROS itu? Lagipun saya yakin, Zahid sendiri sedar beliau tidak punyak hak untuk mempengaruhi keputusan ROS.

Pada hemat saya, ROS sendiri begitu teliti dalam membuat keputusan yang bertentangan dengan kepentingan DAP. Maklumlah, DAP dipenuhi peguam-peguam yang selalunya akan mengheret siapa saja yang tidak bersetuju dengan kemahuan mereka ke mahkamah.

Jadi, sudah tentulah ROS punya alasan yang kukuh untuk meminta DAP buat pemilihan CEC semula. Apa yang Guan Eng nak marah sangat?

Pada saya, pemilihan CEC DAP kali ini pasti sengit. Sudah tentu “Dinasti Lim” akan cuba mempertahankan kemenangan kroni-kroni mereka. Manakala ahli-ahli DAP yang sudah bosan dengan anak beranak “chauvinis ultra kiasu” itu pasti akan menentang kroni terpilih itu, bukan?

Saya sarankan pada Guan Eng, laksanakan saja arahan ROS itu. Setidak-tidaknya DAP boleh buktikan kononnya mereka “telus” dan “berintegriti”. Arahan lakukan pemilihan CEC itu sudah cukup baik dari ROS. Kalau ROS isytihar DAP tidak sah sebagai parti seperti UMNO dulu bagaimana? Haru, kan?

32 thoughts on “Adakan Pemilihan Semula CEC: Guan Eng Tak Perlu Merengek

  • August 1, 2013 at 4:23 AM
    Permalink

    apa masalahnya utk buat pemilihan semula??? kalau telus buat la balik. ni merengek sebab ada penipuan la.celaka laknatullah punya dap.

    Reply
  • August 1, 2013 at 5:39 AM
    Permalink

    Biasa lah Bro,keluarga Lim pun macam Ah Jib Gor walau pun tak suka oleh orang ramai tapi kalau boleh pegang kepada kuasa dan kedudukan selama mana yang boleh,buat aje la.

    Lagi pun kerajaan Ah Jib Gor ada upper hand melalui ROS yang boleh paksa atau haram kan DAP tapi Ah Jib Gor pun suka dan sayang keluarga Lim ni,maklum lah 1Malaysia ma!!!!!

    Reply
    • August 1, 2013 at 7:04 AM
      Permalink

      err…ni pon salah najib ke…fed up gua ngan lu nih….kalau lu nak salahkan orang sangat…lu salahkan raja2 melayu ngan kerajaan dulu dulu…pasal diorang yang bagi kerakyatan kat kaum cina nih… gua dah start merasakan lu ni pengikut anwar….ke lu terlayan blog APA lebih..

      Reply
      • August 1, 2013 at 7:41 AM
        Permalink

        Abang Reds, kalau kita panggil alfie tu dengan nama kicap ke, belacan ke, agaknya dia marah tak? Kalau marah pun sebutlah nama NAJIB, apahal panggil Ah Jib Gor pulak.. nampak sangat mamat ni keCinaan..

        Reply
    • August 1, 2013 at 10:22 AM
      Permalink

      aku dari dulu lg dah rasa budak alfie ni salah sorg dr red bean army,,saje provok supaya org benci najib,,supaya rakyat menbantah dan suruh naijb step down,,mmg sialan ni budak,,

      Reply
    • August 1, 2013 at 11:06 AM
      Permalink

      Lu orang ni mesti cybertrooper yang di bayar oleh Omar Ong untuk tutup kebodohan Ah Jib Gor,PM yang flipflop juga. Dengar sekarang Ah Jib Gor nak ambil bancian pasal ISA & EO tapi masa dia bubarkan tak pulak tanya public.

      Apa pun gua nak tunggu Dtk Farid Redzuan buat video lagu macam lagu IM4U untuk untuk tutup kebodohan Ah Jib Gor supaya public sayang dia!!!

      Reply
      • August 1, 2013 at 12:02 PM
        Permalink

        Pada yang baru kat sini….Alfie ni pro UMNO cuma dia kecewa sangat dengan Najib….dan percayalah berjuta ahli UMNO pun kalau tak banyak macam alfie, sikit pun ada perasaan kecewa dengan halu tuju bangsa melayu yang sedang di kemudikan oleh Najib.

        Jangan jadi jumud macam ahli PAS, main angguk-angguk saja atas kepincangan pemimpin. Itulah yang membezakan ahli UMNO dengan PAS…kita berpijak atas kenyataan dan bukan retorik.

        Yup…kekadang alfie nampak ” over ” tapi itulah nukilan rasa hati seorang penyokong UMNO. Pemimpin bertukar ganti tapi UMNO harus kita pertahankan.

        Hangpa setuju sangat ke dengan Najib ???
        Hinggakan Najib tak boleh di kritik. Belajar lah menerima kelainan dalam berkumpulan, selagi kita pegang pada common goals.

        Reply
        • August 1, 2013 at 1:01 PM
          Permalink

          Mmg kami ni baru2 belaka dan sgt2 la junior. Cuma bila alfie ‘over’ or ‘nampak over’ rsa cam meluat n ter’over’ pulak x suka alfie. Kami tahu hakikat Najib ‘play safe’. Ada sapa2 kat sni ada inform dia ke? X de masalah berkongsi pendapat..cuma kita ni org melayu..berlapik skit..kami syg UMNO n nk angkat UMNO jgk mcm u olllss yg lebih senior.. *Ni cuma pendapat sy sbg junior*

          Reply
          • August 1, 2013 at 2:30 PM
            Permalink

            yang menyebabkan bangsa lain dah tak hormat kita sebab kita telah hilang idintiti diri. kita rasa betul bahawa kurang ajar tu betul, kita rasa betul maki hamun pemimpin tu juga betul. orang Melayu tu, lembut dalam keras, bermadu tetapi beracun, kata berlapik tapi lapik difahami, bila kata orang terasa, nak disanggah mati anak, nak dibuang mati adat. Itulah uniknya Melayu yg telah dihilangkan idintitinya.Seni Melayu bagai menarik rambut dalam tepong, tepong tak runtuh, rambut dibawa keluar.Sabar, bijak dan berhikmah!

          • August 1, 2013 at 3:00 PM
            Permalink

            Bagus…” kami sayangkan UMNO ” itu common goal, itu titik persamaan. genggam rapat persamaan tu.

            Now apa yang memisahkan cara pemikiran hangpa dengan alfie, cara penyampaian..alfie agak extreme, dan hangpa cakap berlapik, sekarang tengok sasaran…siapa dan apa sasaran hangpa ?? kena tak cara penyampaian dengan sasaran ?? kalau kena bagus. Kalau tak kena apa yang hangpa buat ?? tukar sasaran atau tukar cara pemyampaian ?? setiap sasaran ada cara penyampaian dan ianya tak semestinya sama.

            Identiti melayu ?? yang patut kita kekalkan ialah kita beragama Islam berfahaman sunnah wal jama’ah, dan kita adalah penduduk asal Tanah Melayu…yang lain boleh diubah ikut peredaran zaman, ikut ancaman pada bangsa melayu itu sendiri.

            Jangan terlalu megah nak kekalkan budaya melayu…anak cucu jadi hamba di negara sendiri.

          • August 2, 2013 at 8:48 AM
            Permalink

            Memang kita beragama Islam. X de masalah klu ada yg merasakan Identiti Melayu boleh diubah mengikut peredaran zaman. Sekurang-kurangnya, dalam bulan Ramadhan ni bersabar la. Kawal dlu apa yg ingin dikongsi bersama kami. Sabar k..lg 5 ari je..pastu hentam la lagi. Sesungguhnya seperti sabda nabi, puasa itu sebahagian daripada sabar dan sabar itu sebahagian daripada iman.

        • August 1, 2013 at 3:41 PM
          Permalink

          Betul tu Raplah….sebelum PRU13…Alfie ni antara orang yg bersemangat membantai penyokong PR seperti Bujuk , Moo dan lain lain kat sini….tapi stylenya terus berubah kepada 360 darjah selepas PRU…mungkin dia dah fed up sangat dengan Najib sebb pada dia Najib seperti tak ambil apa2 tindakan…Alfie ni orang muda…faham2 jer…orang muda ni semua nak cepat…..semua nak agresif…tapi dia ni memang penyokong BN….

          Reply
          • August 1, 2013 at 4:25 PM
            Permalink

            Yup kita noticed perubahan alfie…dan kita ingat jugak kegarangannya mempertahankan UMNO dan membuat mooo, bujuk, toni melompat kiri kanan dalam cubaan membuat spin bila di asak alfie.

            alfie…hang kena slow down sikit…hehe

        • August 1, 2013 at 6:09 PM
          Permalink

          Bro raplahjingaa,your are a gentleman and a scholar sir!

          Aku bising sebab cara pembangkang menghancur BN/UMNO mereka mengguna macam macam cara. Mereka menfitnah hari2,media2 asing melalui Astro memburuk kan Malaysia,NGO2 asing campur tangan disini,anak2 muda minda diracuni dengan agenda pro barat yang di perjuang oleh orang macam Hishamuddin Rais dan banyak lagi ‘onslaught’ fitnah dan propaganda di timbul oleh pembangkang dan orang cina. This are EXTREME time and we must take EXTREME measures to fight for UMNO punya survival. Berbisik bisik,berlapek lapek dah tak boleh pakai. Bahasa yang di guna sekarang dalam internet dan twitter adalah DIRECT dan kesat to get the point across.

          Saya baru baca satu blog semalam yang dimana Azalina twitt dia dengan Hishamuddin Husin dengan kata2 ‘…with FUTURE PM’. At the rate things are going with his cousin Ah Jib Gor by the time sampai kat Hishamiddin will be the next KETUA PEMBANGKANG not PM in Malaysia. Enough of this feudalistic culture of handing over jawatan President kepada anak bekas2 PM dahulu,kita dah tengok bukan nya semua mereka cerdik dan pandai. Post ini kena ada pertandingan for us to get the best BRAIN!!!

          Reply
          • August 2, 2013 at 8:49 AM
            Permalink

            Bro raplahjingaa mmg gentleman..yang pat tu..i sokong u la alfie. Yg bawah2 tu i x berapa faham..bdk baru la katakn.

        • August 5, 2013 at 4:37 PM
          Permalink

          Aku tak paham lah dengan korang ni semua. Isu disini pasal DAP kena buat Pemilihan semula yang tidak di persetujui oleh LGE. Yang tak pasal2 Najib pulak kena letak jawatan ni kenapa pulak. Patutnya LGE lah yang kena letak jawatan. Isu najib whatever it is lain foram lah.

          Reply
      • August 1, 2013 at 7:19 PM
        Permalink

        gua sokong free hehe …jangan wat andaian cepat sangat….politik sekarang bukan macam dulu….memang najib x sempurna tapi sampai artikel pemilihan cec pon salah najib….i think there’s something wrong with you my friend… lu kate najib jilat cinabeng…tapi kenapa agaknya cinabeng pon nak najib berundur… nape yek…hehe..

        Reply
        • August 1, 2013 at 10:50 PM
          Permalink

          reds, equation nya simple….

          Reply
  • August 1, 2013 at 7:12 AM
    Permalink

    buat balik cec….kate telus sangat… kasi tendang sama dinasti super rasis lim…batu api perkauman negara….

    Reply
    • August 1, 2013 at 8:00 AM
      Permalink

      Dalam parti Dog And Pig mana ada sistem demokrasi ,sistem maharaja dikttator ala komunis macam Korea Utara dan Singapore adalah,itupun jangan,meyalak macam serigala mencanang ketelusan dan kebersihan,sedangkan diri sendiri komunis berak tak basuh…bewak.lidah bercabang.

      Reply
  • August 1, 2013 at 7:45 AM
    Permalink

    Kepada musuh-musuh keluarga Lim Kit Siang, ingat peluang macam ni datang sekali sahaja..susunlah strategi, bersatulah dan tumbangkan dinasti diktator yg telah pegang kuasa DAP dah nak masuk setengah abad.

    INI KALILAH..Tumbangkan diktator!

    Reply
    • August 1, 2013 at 8:24 AM
      Permalink

      Setuju dgn saudara alimedanbaru,

      Kesempatan ini perlu diambil untuk menjahanamkan Dinasti Lim…

      Kalau tidak, dictatorship akan berterusan dan kaum2 Cina akan diheret oleh Dinasti Lim untuk mencetuskan pergaduhan kaum yg sudah pastinya menjejaskan keamanan dan kemakmuran Malaysia.

      Ayuh org Cina, anda mesti bersatu hapuskan Dinasti Lim. INI KALILAH….

      Reply
  • August 1, 2013 at 8:20 AM
    Permalink

    Hmmph! Nampak gayanya, dap takkan layan sangat dgn ros. Dap fikir mereka parti eksklusif dan tak perlu ikut sesiapa dan apa2 melainkan keputusan dan kehendak parti sendiri, yang ultimatenya dinasti LIM, bersama kias2 dinasti singh. Semuanya bersifat pentingkan sendiri, asalkan keluarga aku lepas, apa hal sgt nak jaga orang lain. Seperti sifat azali orang cine, mereka hanya akan suka dgn you, kalau you boleh beri something pada mereka. Apa2 urusan, mesti mau untung.

    Yang sedihnya, SEPATUTNYA apabila ramai telah belajar ke peringkat lebih tinggi, melayu sepatutnya boleh menggunakan akal fikiran dan menilai semua situasi secara ilmiah berlandaskan agama Islam.

    Ini tidak……kebanyakan sangat westernised dan sanggup buta mata buta hati untuk melihat kebenarannya. Terkadang melayu yang ‘berilmu’ ini juga mampu mèmpunyai sifat ‘malu’ hendak mempertahakan bangsa sendiri. Sngguh sedihnya keadaan ini, sayu di hati kerana tiada semangat patriotisme. Ahli politik juga (bukan semua) dilihat seakan2 tersasar dari landasan perjuangan, amanah dan tanggungjawab. Jawatan tinggi adalah beban kerana ianya perlu dilaksanakan sebaik mungkin, kelak akan dipersoalkan di akhirat……iya, manusia itu ada kelemahan dan kekuatan….namun apabila terkesannya kelemahan, perlulah memperbaiki untuk jadi lebih baik….singkirlah pemimpin yang lebih baik dan angkatlah yang lebih berpotensi.

    Apa2 pun, we must always be mindful for those who would always want to destroy unity and harmony.

    Reply
    • August 1, 2013 at 9:54 AM
      Permalink

      Typo…## ”
      singkirlah pemimpin yang tidak bagus”

      Reply
  • August 1, 2013 at 9:13 AM
    Permalink

    kalau tak buat semula cec akan jadi parti haram kena tubuh semula parti baru atau pinjam pakai parti pas saja

    meraung lah sluruh negara mau tak mau terpaksa juga parti rasis dap buat semula cec tu lah balasan cuba menipu ahli sendiri apa ingat ahli bodo macam pyokong buta tuli boleh tarik hidung macam lembu baru tau kena penangan ahli yang bangkit menolak diktator lim

    si apek zairil 100% berdarah cina tapi mengaku melayu sampai dalam wikipedia pun taruk dia sebagai anak khir walhal dia anak angkat saja macai pas senang lah kena kencing sama komunis dap

    Reply
  • August 1, 2013 at 10:21 AM
    Permalink

    apa-apa pun dalam segala hal cha’nun’alif jadi melampau boleh dikatakan pkr/pas puncanya sbb dia oranglah jadi kumpulan ni jadi besar kepala. dog and pigs kan kumpulan minor. so kita tetapkan salahkan melayu celup yang buat hal.

    Reply
  • August 1, 2013 at 4:40 PM
    Permalink

    inilah puak DAPigs , melalak pasal BERSIH tapi pemilihan parti sendiri penuh jijik dan kotor .. apek Lim Guan Eng .. lu tak payah melalak dan menangis macam bapak luuu !!!

    Lu sudah salah !!! orang DAPigs yang dah banyak buktikan !!! bukan UMNO bukan ROS .. orang DAPigs yang bagi semua bukti penipuan kau anak beranak !!!

    Reply
  • August 1, 2013 at 7:27 PM
    Permalink

    Salam alfie!

    Saya sokong view awak! Tapi siapa calon yg berkaliber yg patut kita angkat sekarang?

    Reply
    • August 1, 2013 at 10:36 PM
      Permalink

      Salam Bro azmankapak,saya pun bukan pandai sangat nak kata siapa yang berkaliber tapi kita dah tahu Ah Jib Gor memang tak ada tokoh jadi PM. Silap nya polisi kempen PRU13 dan penasihat2 dia membuat polisi nya, tak pernah kita tengok Ah Jib Gor mengaku kelemahannya.
      Saya fikir lebih baik kita jangan buat ‘Tranformasi’ yang banyak membanyak keburukkan kepada oang melayu put it on hold. UMNO mempunyai banyak calon yang educated dan berkaliber yang boleh di pilih. Tetapi budaya jawatan President kena bagi kepada no.2,dan no.3 ambil tempat no.2 dan seterus hanya sudah labuk. Kita kena ada election untuk SEMUA jawatan,dan process ini kena termasuk debat2 yang di dibuka kepada ahli2 untuk tanya soalan. Kita malu bila pembangkang mengajak Ah Jib Gor berdebat dengan Anwar,sebab kita tahu dia akan kalah,dengan air liur berbuih dia mulutnya. Saya tengok AHmad Maslan ada potential dalam masa yang singkat ini untuk jadi pelapis.

      Reply
  • August 2, 2013 at 2:10 AM
    Permalink

    hasrat ds najib untuk menjadi selebriti dunia sebagai juara pembebasan dan hak asasi manusia telah menghapuskan kebebasan rakyat sendiri yang sekarang berada dalam kebimbangan dan ketakutan setiap hari di samping keyakinan dunia semakin terhakis.
    Kebodohan melupuskan EO dan ISA adalah kebodohan yang tidak boleh dimaafkan. Ini semua angkara terlalu mengikut telunjuk tuan punahsihat 10 persen.

    Reply
    • August 2, 2013 at 2:30 AM
      Permalink

      kalau bro jombo masuk blog Perak Today a few days ago ada cerita yang Ah Jib Gor ini orang ke15 popular dalam twitter di dunia ni. Boleh percaya kah bila 51% rakyat Malaysia tak sokong dia!!!
      Concept 1Malaysia dia pun dia spin macam seluruh cina malaysia sayangkan dia tapi bila PRU haram satu cina pun tak undi dia.

      Reply
  • August 2, 2013 at 7:41 PM
    Permalink

    :-\

    Hm…. Saya pernah terbaca tapi saya tak ingat baca di mana.

    DAP ni sebenarnya tak kisah kalau ROS nak batalkan DAP sebab

    1) Peluang main wayang cina untuk raih simpati dan memburukkan Kerajaan

    2) Peluang untuk daftar semula DAP dengan orang Cina sebagai penerajunya (peneraju asal DAP ialah orang India)

    Ada sesiapa boleh sahkan?

    Saya betul-betul lupa di mana saya baca pendapat ni ~_~

    Reply

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.