ADUN DAP Nak Keluar Parti, Apa Pula Drama Baru Kit Siang?

Share


Angin tak ada ribut pun tidak, tiba-tiba timbul ura-ura berita panas khabarnya wakil rakyat DAP bagi DUN Luyang, Sabah iaitu Dr Hiew King Cheu sedang berkira-kira untuk keluar dari parti untuk menjadi ADUN Bebas.

Perkhabaran ini bukannya datang dari sumber UMNO atau pun komponen BN yang lain yang selama ini sering dikambing hitamkan dalam drama permasalahan parti DAP dan rakan sepakatannya, tetapi datang dari mulut ADUN Layang itu sendiri.

Maka janganlah pula ada kalangan bebalan dalam DAP atau PR yang terloncat sakan macam beruk kena belacan atau baring di tengah jalan untuk mempersoalkan kesahihan berita ini.

Antara faktor utama yang dikatakan menjadi punca timbulnya ura-ura ini khabarnya kerana tidak mahu kawasan yang dimenanginya tertinggal arus pembangunan dalam tempoh lima tahun mendatang dan kini beliau sedang mengambil kira pandangan penyokongnya samada untuk merealisasikan hasratnya itu atau sebaliknya.

“Saya menerima beberapa maklum balas daripada para penyokong dan kebanyakan mereka menasihatkan saya supaya keluar (parti) dan mencari alternatif untuk melakukan apa yang boleh dilakukan untuk rakyat,” itu penjelasannya seperti mana dilaporkan oleh Mstar Online beberapa hari lepas.

Pada 12 Ogos yang lepas Dr Hiew telah melepaskan jawatannya sebagai Penasihat DAP Sabah sehingga menimbulkan kegemparan dalam parti yang mana ia dikaitkan dengan perasaan tidak puas hatinya dengan pucuk pimpinan DAP di peringkat Pusat serta beberapa orang pemimpin DAP Sabah.

Sebelumnya beliau dilaporkan menerima surat tunjuk sebab dari DAP berikutan isu perlantikan Ketua Pembangkang di DUN Sabah dan sejak beberapa minggu kebelakangan ini pula dianggap sebagai pengkhianat yang cuba mensabotaj DAP dari dalam.

Terbaru The Star melaporkan pemimpin DAP Sabah yang dihubungi mengesahkan Dr Hiew yang juga bekas Ahli Parlimen Kota Kinabalu itu hampir pasti melompat keluar dari DAP. Ke mana arah haluannya samada Bebas atau parti lain tidak diketahui.

Yang pastinya jika ia menjadi kenyataan maka bergolak sakanlah DAP lebih-lebih lagi ketika parti anak beranak dinasti Lim itu sedang bergolak sakan gara-gara pemilihan CEC DAP terpaksa diadakan semula.

Pun begitu hakikatnya jadi atau tidak ADUN DAP itu keluar parti bukanlah persoalan utama yang penulis nak utamakan. Sebaliknya, teringin benar penulis nak baca komen oleh Penasihat DAP Kebangsaan, Lim Kit Siang entah apa agaknya drama atau alasan tunggang terbalik yang akan di imaginasikannya kelak.

Adakah akan terpancul pula alasannya menyalahkan UMNO dan BN? Diikutkan tabie semulajadinya yang suka menyalahkan pihak lain, rasanya itulah alasan kelak, tak gitu?



25 thoughts on “ADUN DAP Nak Keluar Parti, Apa Pula Drama Baru Kit Siang?

    • August 19, 2013 at 5:20 pm
      Permalink

      Hang pergi cerita sama itu Hiew King Cheu la…

      Lu cerita sini, apahal???

      FOUR FOUR FOUR FOUR

      4 4 4 4

      UBAH UBAH UBAH UBAH

      INI KALILAH…

      Reply
    • August 19, 2013 at 5:43 pm
      Permalink

      hang baru tau ke toni ?? orang DAP memang buat kerja bodoh dari kit siang hingga anak dia, karpal sink hingga anak dia dan sampailah pada cai jalanan macam hang…asyik buat kerja bodoh jer, last sekali hang pun mengaku…hehe

      Reply
    • August 20, 2013 at 1:14 am
      Permalink

      Lu cakap sama anak beranak apek Lim DApigs laa apek tony

      Reply
  • August 19, 2013 at 5:20 pm
    Permalink

    Itu pun mau takut ka?

    ISA sudah hapus pun mau takut ka?

    EO sudah hapus pun mau takut ka?

    SJKC belum hapus pun mau takut ka?

    Reply
  • August 19, 2013 at 5:21 pm
    Permalink

    Tony Gunawan BABICAUCIBAI belum mampos belum hapus pun mau takut ka?

    Reply
  • August 19, 2013 at 5:36 pm
    Permalink

    harap-harap apa yg berlaku di Sabah tu jadi ‘domino’, lepas satu, satu, lepas satu ,satu lagi MP dan Adun DAP pindah beramai-ramai ‘kerumah baru’…cukup- cukup lah Lim Kit Siang sudah masuk 50 tahun lu jadi Maharaja..

    Reply
  • August 19, 2013 at 5:55 pm
    Permalink

    Bukan ramai ahli UMNo dah keluar parti?? TAR, Dato Onn??? Itu bukan ahli biasa tu…

    Reply
    • August 19, 2013 at 6:09 pm
      Permalink

      Hehehe…org DAP nak keluar parti pergi mampus dia la Mooh…

      Nak jadi keldai PAS pun, agak2 la sikit…

      Reply
      • August 19, 2013 at 6:22 pm
        Permalink

        Ada modal lah Kit Siang nak nangis sokali laie.. huhuuuuuuwaaaaaaaaa!!!

        Reply
        • August 19, 2013 at 6:31 pm
          Permalink

          Bukan Tun M betul2 nangis ka??? Huuaaakkkkk!!!!!!

          Reply
          • August 19, 2013 at 6:45 pm
            Permalink

            Hang ni Mooh…

            Mahathir nangis pun sbb perjuangan belum selesai sbb ada org2 Melayu Islam mcm hang masih tak sedar diri lagi…

            Manusia macam hang ni tak patut wujud lagi demi mencapai Wawasan 2020, dah lah hang tak tahu kira (undi keputusan PRU13 Malaysia dan off course baru2 ni Eqypt Electoral Vote), percaya cerita2 tahyul (sampai percaya diri Oxford student dan macam biasa, cerita bangau hang dan jadi keldai PAS yg report pada DAP (buat malu org Islam jer)

            Bukan nangis sebab nakkan undi mcm Kit Sial bila ROS kata kena buat CEC balik…

            MEROYANLAH DAP OIIII…

          • August 19, 2013 at 11:36 pm
            Permalink

            Tun menangis jer…BSKL jatuh mendadak banyak tokeh-tokeh cina tepuk dahi..

            Kit siang menangis pulak…yang elok sekali serkup kepala dia dengan guni, suruh dia berkawat belakang keranda cina mati…hehehehe

          • August 20, 2013 at 1:27 am
            Permalink

            haha saudara raplah komen memang tepat

          • August 20, 2013 at 8:25 am
            Permalink

            Kesian Mooh…

            Dendam dgn Mahathir tak sudah2, apalah Mahathir pernah buat kat Mooh sampai Mooh jadi gini….

            Hehehe…

  • August 19, 2013 at 6:30 pm
    Permalink

    KUALA LUMPUR, Aug 19 — Selangor water supplier Syabas cannot pay its water suppliers and has no funds to replace pipes, its CEO admitted in court documents released today, just after it was revealed last month that its executive chairman Tan Sri Rozali Ismail was paid RM33.4 million in remuneration last year.

    The Court of Appeal judgment on Tony Pua’s appeal against the High Court ruling on Syabas’ defamation suit against the DAP Petaling Jaya Utara MP, which was released today, also showed Syabas CEO Datuk Ruslan Hassan as conceding that Putrajaya had never supported the tariff hike proposed by the water concessionaire.

    “Syabas is currently facing suits by its water suppliers for non-payment of invoices,” the judgment read.

    “Syabas has obtained a loan from the federal government to pay the water treatment operators because Syabas are in financial difficulties…the federal government has never agreed with the tariff increase proposed by Syabas,” it added.

    Despite Syabas’ financial troubles, Rozali received a whopping RM33.4 million last year, including a RM20 million gratuity, a remuneration package that was four times larger than the RM8.35 million he received in 2011.

    Rozali is also the executive chairman of Puncak Niaga Holdings Berhad (PNHB). Syabas is a subsidiary of PNHB.

    Last March, Pua won the appeal against the High Court ruling that found his statements against Syabas in a November 16, 2010 article defamatory.

    Court of Appeal judges Justice Datuk Zahara Ibrahim, Datuk Ananthan Kasinather and Datuk Mahamad Ariff Bin Md Yusof were unanimous in their decision in overturning the High Court ruling.

    In their judgment released today, they noted that Pua’s remarks against Syabas were justified, based on Ruslan’s evidence.

    “In any event, since the only defamatory imputations which we are prepared to ascribe to the impugned words relate to the respondent’s financial status, the evidence of PW 4 clearly demonstrates that the contents of the report were sufficiently true to allow the defence pursuant to section 8 of the Defamation Act 1957 to be successful in this case,” said the judgment, referring to the evidence by Ruslan.

    Selangor Mentri Besar Tan Sri Khalid Ibrahim was reported by English daily The Star last July as saying that sacking Rozali from Syabas would generate savings of at least RM5.1 million a year.

    According to Forbes, Rozali was the 31st richest man in Malaysia in 2009 with a net worth of US$130 million (RM427 million).

    In the suit filed in 2011, Syabas claimed that Pua’s statements in a November 16, 2010 article titled “Tony Pua: Selangor government must have water rights to prevent rate hike”, published by Nanyang Siang Pau’s Metro edition, were defamatory.

    In its statement of claim, Syabas stated that the article gave the impression that it was incompetent in managing water supply rights, given its failure to replace water pipes and to repay debts.

    Pua was quoted as saying in that article that the Selangor state government should take over water supply management if the water concessionaires were unable to repay their debts.

    The judgment today also noted that Ruslan had said that Syabas had no back-up plans to sustain operations in the event there is a dispute on the proposed tariff hike.

    “The proposed tariff hike is the subject of an ongoing litigation initiated by Syabas,” said the judgment.

    “Syabas has no funds to carry out the Capex programmes such as replacement of pipes and other water infrastructure in the concession area without having to go to the banks,” it added.

    Putrajaya and Selangor have been wrangling over control of the state’s water supply since Pakatan Rakyat (PR) took over the country’s wealthiest state in Election 2008, with the matter turning into an election issue during the May 5 general polls this year.

    Khalid, however, said last June that Prime Minister Datuk Seri Najib Razak had taken a “positive step” in directing the minister of energy, green technology and water to engage Selangor on its bid to take over water utilities in the state.

    Selangor moved to buy out the state’s water utility from Syabas and other concessionaires in July last year after contending that the firms had failed to meet mandated reductions in non-revenue water.

    The state government is now offering RM9 billion for all of the existing water concessionaires’ assets and liabilities, including their bonds.

    Reply
    • August 19, 2013 at 7:05 pm
      Permalink

      Aku dari dulu dgr kerajaan negeri Selangor nak beli Syabas sejak tahun 2008…

      Tapi sampai la ni, kerajaan negeri Selangor tak beli2 pun…

      Reply
      • August 19, 2013 at 11:39 pm
        Permalink

        Bab membeli ni…Selangor failed big time, beli lori sampah pun failed, ni kan pulak nak beli SYABAS. Bab menjual depa pandai laaaa…

        Reply
      • August 20, 2013 at 1:30 am
        Permalink

        kalau kita tgk akaun negeri Selangor , agak-agaknya mana dia nak cekau duit nak beli SYABAS .. akaun pun menipu ada hati nak beli SYABAS kakakakakaka lawak betul aku tgk kerajaan DAPigs Selangor ni

        Reply
  • August 20, 2013 at 1:10 pm
    Permalink

    ini dinamakan tembak sembunyi tangan. tembak juga namanya oleh hiding gangster. tanggung la sendiri cari pasal.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *