PAS Tamak Haloba Dan Angkuh – PKR Terengganu

Oleh: Zul Rawi
 
Tidak berpuas hati dengan sikap tamak haloba dan keangkuhan yang ditunjukkan oleh kepimpinan Pas di peringkat negeri dan pusat, wakil PKR Terengganu hari ini mengeluarkan kenyataan bagi menyelar rakan sekutu mereka itu. Ketika bercakap di hadapan media pagi tadi, Pengarah Pilihanraya PKR Negeri Terengganu, Yahya Zakaria mengatakan sebenarnya tidak wujud sebarang kerjasama di dalam Pakatan Rakyat di Terengganu.
 
“Sebenarnya walaupun di perintkat pusat wujud satu (kerjasama parti) pakatan, tapi di Terengganu, pakatan tidak wujud malah ia tidak pernah berpakat. Dia bukan pakatan tapi lebih merupakan pakat-tang (merujuk kepada istilah pengkhianatan sesame sendiri). Dia (Pas) kata kita lemah, orang sikit dan sebagainya, sebab tu dia pakat-tang kita. patutnya yang lemah dibantu.
 
“Ia (kerjasama tersebut) hanya berlaku di kawasan pantai barat, di mana Pas lemah. Namun di kawasan pantai timur, di mana Pas mempunyai kekuatan, mereka tidak memerlukan PKR. Oleh itu kerjasama Pakatan di Terengganu tidak wujud” katanya di program sidang akhbar yang diadakan di Primula Beach Resort.
 
Menurut Yahya lagi, disebabkan Pas mempunyai kekuatan dan sokongan ahli yang ramai, parti PKR seperti tidak dipedulikan. Malah ketika pilihanraya umum yang lalu, mereka turut menerima, 5 memorandum bantahan yang mengesa agar PKR memulangkan kembali beberapa kerusi yang telah diperuntukkan sebelum ini.
 
Malah menurutnya lagi, sebagai contoh di dalam pilihanraya umum yang lalu Pas langsung tidak memberikan kerjasama kepada PKR.
 
“Kawan yang khianat ini lebih teruk dari lawan kita lawan dengan secara berdepan” tegasnya lagi.
 
Ketika diminta mengulas mengenai kerjasama untuk pilihanraya kecil di Kuala Besut ini, Yahya menegaskan PKR Terengganu langsung tidak dipanggil untuk sama-sama berbincang bagi merangka strategi terbaik bagi menewaskan calon dari Barisan Nasional (BN).
 
Malah menurutnya lagi, langsung tidak wujud sebarang penyelarasan bagi membantu jentera kempen dan sebagainya. Tambah mengecewakan mereka apabila, jadual dan penyusunan program berhubung lawatan Anwar ke Terengganu pada malam tadi turut tidak dimaklumkan.
 
Ketua Umum PKR, Anwar Ibrahim semalam hadir buat pertama kalinya di Kuala Besut bagi membantu jentera kempen Pas. Namun begitu program ceramah yang diadakan pada malam tadi turut tidak mendapat sambutan seperti yang diharapkan.
 
Kenyataan Yahya itu juga secara tidak langsung, telah menjawab semua persoalan berhubung jentera PKR yang langsung tidak kelihatan sebelum ini. Ketiadaan jentera PKR sebelum ini telah mebimbulkan pelbagai spekulasi khususnya di kalangan petugas media.
 
Di sebalik persoalan tersebut, rupa-rupanya PKR Terengganu langsung tidak diendahkan oleh Pas yang merasakan sudah cukup kuat dan mampu untuk bernewaskan calon dari BN secara bersendiri. PKR negeri bukan sahaja telah di anaktirikan oleh Pas, malah kehadiran mereka di atas pentas politik Terengganu juga dilihat pengacau yang perlu disingkirkan.
 
Maka sesuailah dengan jawapan yang diberikan oleh Yahya yang secara sinis mengatakan ‘pandai-pandailah’, berhubung persoalan mengenai sokongan ahli PKR dan pengundi terhadap PKR Kuala Besut ini.
 
Jawapan terbaik, Undilah Calon Barisan Nasional, Ayuh Gelombang Biru

12 thoughts on “PAS Tamak Haloba Dan Angkuh – PKR Terengganu

 • July 23, 2013 at 4:09 PM
  Permalink

  PAS tamak…PKR bengap…DAP senyum dari jauh !! lu olang tamak ke, bengap ke..itu lu olang punya pasat, apa-apa keputusan akan datang dari DAP sebagai parti dominan dalam pakatan pembangkang.

  Reply
  • July 23, 2013 at 8:00 PM
   Permalink

   biasalah bang, melayu sama melayu bercekau, kalau ada cina semua tunduk, boleh pulak ikut, itulah dia parti melayu dalam pakatan..

   Reply
 • July 23, 2013 at 4:35 PM
  Permalink

  aku hanya boleh ketawa saja dengan pas dan pkr ni…..rakan seperjuangan kononya bawah pakatan…tapi asyik dok tikam belakang masing2.

  Reply
 • July 23, 2013 at 4:44 PM
  Permalink

  PAS memang macam tu , takkan PKR taktau , PAS juga sanggup jual agama , mempermainkan hukum hakam agama dan memperalatkan hudud demi kuasa !!!

  tgk kat selangor berapa ramai ahli DUN PAS ?? semuanya jadi syaitan bisu , maklumlaa sebelum menang habis dikafirkan dan dimurtadkan BN sebab isu kilang arak ,disko dan kedai judi

  TAPI bila PAS menang dan berkuasa segala kedai judi , kilang arak , disko dan rumah urut makin berleluasa .. malah ahli DUN PAS , pemimpin besar PAS dan pencacai PAS semuanya jadi syaitan bisu .. itulah PAS !!!

  Reply
  • July 23, 2013 at 5:14 PM
   Permalink

   Nilah namanya Fuckutan Rakyat, PKR dan PAS tikam sesama sendiri, DAP dok senyum jer ketawakan mereka.

   Yang rugi, org Melayu Islam yg ngundi mereka.

   Reply
 • July 23, 2013 at 5:39 PM
  Permalink

  siapa orang ini!
  agaknya sudah gila !

  Reply
  • July 23, 2013 at 6:16 PM
   Permalink

   Gila ?? hehehehe…mana tak gila keldai makan pil kuda !! nak jadi keldai ke…nak jadi kuda..keldai ke, kuda ke ?? hahahah last sekali jadi cai macam hang la toni…tonggong !!

   Reply
   • July 23, 2013 at 8:10 PM
    Permalink

    Hahahaha…

    PKR = Pil Kuda Rakyat…

    Kakakaakka

    Reply
  • July 23, 2013 at 7:20 PM
   Permalink

   itulah Pakatan Rakyat hahahahaha , PKR parti yang didokong oleh peliwat …

   Reply
  • July 23, 2013 at 8:18 PM
   Permalink

   IYER tonik, hanya orang gila kenal samer geng giller, haha

   Reply

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.