PAS Edar Risalah Palsu Di Kuala Besut

Oleh: Zul Rawi

Walaupun Pas sering mengatakan dasar perjuangan parti itu adalah berdasarkan Islam, namun cara berkempen yang ditunjukkan mereka di https://i2.wp.com/www.mykmu.net/wp-content/uploads/2013/07/IMG-20130723-WA000.jpg?resize=202%2C270pilihanraya kecil (PRK) DUN Kuala Besut jelas mengambarkan sebaliknya.

Sekiranya sebelum ini, mereka mengunakan habuan syurga sebagai satu helah untuk memperdayakan pengundi Islam, kini gerakan dan strategi mereka semakin selari dengan pendekatan ‘Matlamat Menghalalkan Cara’ seperti yang sering digunakan PKR dan DAP.

Sebagai contoh, ketika kempen pilihanraya umum ke-13 yang lalu, pakatan pembangkang telah dikesan mengunakan kaedah pengedaran risalah palsu kononnya ketua pembangkang, Anwar Ibrahim mendapat sokongan ulama tersohor, Dr. Yusuf al-Qardawi untuk menjadi Perdana Menteri.

Namun percubaan yang bertujuan untuk menipu dan mengelirukan rakyat itu berjaya digagalkan apabila pihak media arus perdana, dan bloggers Barisan Nasional (BN) berjaya mengesan dan mendedahkan usaha jahat tersebut. Hasilnya rakyat khususnya pengundi mula sedar akan permainan licik tersebut lantas menghukum pakatan pembangkang dengan memberikan mandat kepada Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak untuk terus menerajui kepimpinan negara.

Dengan mengunakan kaedah dan pendekatan yang sama, mereka cuba mempengaruhi pengundi Kuala Besut, dengan pengedaran risalah palsu. Ia ekoran dari beratus-ratus risalah palsu yang dikesan telah diedarkan di seluruh pusat daerah mengundi di Kuala Besut.

Risalah tersebut antara lainnya mengatakan, kononnya beberapa pertubuhan NGO Islam-Melayu mengharapkan agar para pengundi memberikan undi kepada calon Pas bagi merealisasikan semangat melayu bersatu antara Umno dan Pas. Paling menarik perhatian, isu 16-16 ‘1 Kerajaan’ turut digunakan bagi memperdaya pengundi.

Pada kempen PRK ini, Pas membawakan tema ’16-16, Terengganu Baharu’ kerana mahu menumbangkan kerajaan BN yang kini hanya mempunyai kelebihan dua kerusi dalam DUN Terengganu.

Namun rakyat Terengganu khususnya di Kuala Besut telah diingatkan agar menolak kempen 16-16 yang dimainkan oleh Pas itu. Ini kerana sekiranya keadaan itu berlaku ia hanya akan meletakkan situasi politik tidak stabil kerana perbalahan yang berpanjangan. Sekiranya keadaan 16-16 berlaku, ia juga akan menyebabkan kerajaan negeri tergantung dan bakal menyebabkan keadaan politik menjadi tidak menentu serta menyusahkan rakyat.

Antara NGO yang difitnah kononnya membuat gesaan tersebut ialah Pertubuhan Pribumi Perkasa Malaysia (Perkasa), Gabungan Pelajar-Pelajar Melayu Semenanjung (GPMS), Majlis Belia Malaysia (MBM) dan Pertubuhan Kebajikan dan Dakwah Islamiah Malaysia (Pekida).

Kesimpulannya Pas ketika ini benar-benar sedang berada dalam keadaan yang amat terdesak. Isu intergriti dan moral sudah tidak lagi wujud dalam parti yang mendakwa memperjuangankan Islam  Apa yang pasti semakin lama Pas bersama DAP dan PKR, parti itu semakin jauh tersimpang dari norma dan batas kewarasan.

14 thoughts on “PAS Edar Risalah Palsu Di Kuala Besut

  • July 23, 2013 at 4:06 PM
   Permalink

   Mana tak jahatnya… mereka terdiri dari kalangan Pengikut Ajaran Syaitan…

   Reply
  • July 23, 2013 at 8:02 PM
   Permalink

   ajaran Syiah membenarkan tipu daya dan pembohongan kerana ia sebahagian drp agama..

   Reply
 • July 23, 2013 at 3:49 PM
  Permalink

  skrg ni baru nak menyeru melayu supaya bersatu… lepastu gunakan untuk tujuan politik lak tu…

  melayu kalau nak besatu bila2 mase je boleh… bukan 16:16 baru nak kata bersatu…

  tapi kat ceramah bukan main kutuk UMNO, duk kapior UMNO…

  dulu UMNO hulur tangan perpaduan, PAS perlekeh… ckap UMNO dah nazak lah ape lah….

  risalah je dah nampak nak memperbodohkan rakyat denagn salah guna “perpaduan”

  Reply
 • July 23, 2013 at 4:05 PM
  Permalink

  PAS perli anwar tuuuu..1600, 16 hb september, pukul 4 petang, anwar kelentong semua orang suruh tunggu di Istana negara, untuk penubuhan kerajaan baru yang akan di ketuai oleh anwar !

  yang tahu anwar menipu puak DAP jer, yang taksub percaya puak PAS !!

  Reply
 • July 23, 2013 at 4:36 PM
  Permalink

  pas ni pun auta saja lebih, konon 16:16 lebih seimbang, lepas tu keluar kenyataan mereka tak berniat nak ambil alih pentadbiran kerajaan negeri, kalau tak berminat, nak menang buat apa???

  Reply
 • July 23, 2013 at 4:45 PM
  Permalink

  Risalah palsu tu hanya benda biasa bagi PAS , sebelum ni habis pelbagai hukum hakam palsu telah dibuat oleh PAS demi keuntungan dan kuasa didunia !!!

  Reply
 • July 23, 2013 at 5:10 PM
  Permalink

  Aku harap NGO2 yg tertera dalam risalah palsu ni sergah PAS atas pembohongan kononnya NGO2 ini sokong PAS dlm PRK Kuala Besut.

  Lagipun selagi nafas Nicky Ajis masih ada, takkan dibaginya perpaduan antara UMNO dan PAS, lagi PAS mau tipu ka???

  Reply
 • July 23, 2013 at 5:26 PM
  Permalink

  aku harap calon dan jentera BN akan membawa risalah tersebut utk ditunjukkan dan memberitahu seramai mungkin penduduk(pengundi) di Kuala Besut bahawa apa diperkatakan dlm risalah tersebut adalah palsu dan merupakan modal pembohongan amat terdesak dari PAS

  jangan lupa beritahu 4 NGO melayu seperti yg tertera dlm risalah palsu tersebut tidak pernah memberi restu tentang apa diperkatakan dlm risalah tersebut

  kalau aku, aku akan beritahu penduduk(pengundi) di Kuala Besut “apa kejadah PAS nak bersatu dgn UMNO kalau pork nik akan ludah muka pemimpin PAS yg sebut tentang penyatuan dgn UMNO”

  Reply
 • July 23, 2013 at 6:01 PM
  Permalink

  mungkinkah ini kerja BN lepas tu fitnah PAS!

  Reply
  • July 23, 2013 at 6:13 PM
   Permalink

   Tak aiih…tu kerja DAP/PKR nak sabotaj PAS, sebab aji adi kata puak ni semua kaki pusher pil kuda ! yang buat DAP yang jadi pusher PKR…hahahaha

   Reply
  • July 23, 2013 at 7:19 PM
   Permalink

   kalau benda-benda menipu macam ni dah tentu kerja PAS

   Reply

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.