Rasmi: DUN Kuala Besut Sah Dimenangi BN

Share

Akhirnya pengumuman rasmi yang dinanti-nantikan tiba jua apabila SPR mengumumkan kemenangan sah memihak kepada calon BN, Tengku Zaihan dengan kelebihan majoriti 2,592 undi.

Majoriti kemenangan itu sedikit tersasar dari angka tidak rasmi sebelum ini namun yang pentingnya BN menang dan majoritinya pula bertambah. Oh.. Indahnya kemenangan ini. Berkat bulan Ramadhan. Alhamdulillah.

BN memperolehi sejumlah 8,288 sementara lawannya jauh ketinggalan apabila cuma mendapat 5,696 undi dan undi rosak pula ialah sebanyak 125 undi. Keseluruhan jumlah keluarga mengundi dalam peratusan terdekat ialah 80%.

Berikutan kekalahan PAS itu, calonnya yang dikenali Endot @ Azlan Yusof yang lebih dikenali sebagai Che Long sengaja tidak hadir di majlis pengumuman tersebut. Barangkali malu agaknya, kasihan.

Kemenangan ini sesungguhnya bermakna kerana BN berjaya meningkatkan undi majoriti kemenangan meskipun jumlah keluar mengundi lebih rendah berbanding PRU-13.

Paling penting kemenangan BN ini membuktikan UMNO terus mendapat kepercayaan orang Melayu Islam sementara PAS pula kian terhakis pengaruhnya terutama selepas terlalu asyik bersekongkol diperlembukan oleh DAP dan PKR.

Dari sudut lain, BN membuktikan pendekatan berhemah yang dilaksanakannya jauh lebih efisien berbanding ceramah politik PAS di bulan Ramadhan.

Selain itu, jutaan terima kasih juga untuk Naib Presiden PAS, Husam Musa kerana membawa strategik ‘mengKelatekan’ Kuala Besut, ternyata ia berkesan dalam menjauhkan pengundi dari PAS. Tahniah Husam atas jasa baik mu itu.

29 thoughts on “Rasmi: DUN Kuala Besut Sah Dimenangi BN

 • July 24, 2013 at 11:30 pm
  Permalink

  Seumur hidup aku hanya 2 kali aku berdoa pada Allah swt memohon kemenangan politik. Pada PRU13 dan PRK Kuala Besut, Alhamdulillah di makbulkan kedua-duanya.

  Reply
   • July 25, 2013 at 12:26 pm
    Permalink

    Alhamdulillah…moga kesinambungan ini berterusan untuk kehidupan yang lebih baik untuk anak cucu kita, kita pastikan mereka tidak menjadi hamba di negara sendiri.

    Reply
 • July 24, 2013 at 11:33 pm
  Permalink

  BOLEH JUGALAH KITA ANGGAP SI HUSAM NI SEBAGAI PETUGAS BN TAK RASMI YANG MEMUDAHKAN LAGI KERJA BN.TQ HUSAM!

  Reply
  • July 24, 2013 at 11:53 pm
   Permalink

   Yup

   Juga diucapkan terima kasih pada Nicky Ajis yg dok kata org UMNO tak sembahyang…

   Reply
 • July 24, 2013 at 11:35 pm
  Permalink

  Sejarah berzaman tercatit kemenangan pasukan Islam menewaskan kebathilan dalam peperangan dibulan Ramadhan.Orang Kuala Besut memerlukan Islam, ya’ni Islam yg dipraktikkan dalam semua lapangan kehidupan, bukan Islam yg dibacakan semata-mata.Pas mendendangkan Al Quran, tetapi UMNO melaksanakan suruhan AlQuran, rakyat selesa beribadat dgn kemudahan tempat ibadat dan rakyat hidup selesa menjalani kehidupan dgn peluang luas mencari razeki dlm pelbagai lapangan.. Pas berfantasi sambil mengutip derma..

  Reply
 • July 25, 2013 at 12:05 am
  Permalink

  syukur alhamdulillah, ternyata sebahagian besar umat Islam di Kuala Besut istiqamah menolak calon dari parti berselindung disebalik syiah suka membuat fitnah

  peratusan keluar mengundi dikatakan sedikit kurang tidak menyamai atau melebihi peratusan semasa PRU13 namun undi manjoriti yang diperoleh calon BN bertambah berbanding PRU13…ini satu kemenangan yang sangat manis, tahniah dan syabas kepada Tengku Zaihan dan semua anggota jentera BN

  Reply
 • July 25, 2013 at 12:15 am
  Permalink

  takde sebab lain kekalahan PAS disebabkan kassim pantalon aka husam musa….kan sadiq sigaraga dah kata kassim pantalon ni pakai tangkal bawak sial!…kenapalah hadi roi tak mahu dengar!!!

  Reply
 • July 25, 2013 at 12:58 am
  Permalink

  Tahniah BN, rakyat kuala besut tahu menilai dan memilih parti mana yg layak utk mewakili mereka..

  Reply
 • July 25, 2013 at 1:52 am
  Permalink

  Alhamdulillah!
  Subhanallah… Yang HAQ mengatasi yang BATHIL.
  DLm bulan Puasa pun PAS tk hormat kemuliaan Ramadhan, berkempen mcm Israel, perang saraf yg penuh tipu helah.
  PAS xsedar diri lg.. atau nk salahkan takdir Allah lagi?

  Reply
 • July 25, 2013 at 1:56 am
  Permalink

  Syukur alhamdulillah, setelah penat lelah tengku zaihan turun padang berkempen sambil menziarahi rakyat kuala besut di bulan yg mulia ini sehingga memperolehi kemenangan. Semoga darul iman kekal beriman.

  Reply
 • July 25, 2013 at 3:50 am
  Permalink

  kemenangan menentang segala fitnah jahat !!!

  Reply
 • July 25, 2013 at 3:56 am
  Permalink

  TAHNIAH UMNO
  TAPI NAJIB BOLEH BERAMBUS
  AJIB GOR PENJILAT JUBOR CINA
  MENINDAS BANGSA SENDIRI
  BEBASKAN 4 HERO MELAYU
  TUMBANGKAN PIMPINAN AJIB GOR BANGSAWAN PENGHISAP TELOR CINA

  Reply
 • July 25, 2013 at 6:33 am
  Permalink

  Tahniah UMNO & BN .Rakyat kuala besut mahukan kehidupan yang aman , selesa dan sentosa .mereka juga hendakkan kestabilan dalam pemerintahan negeri , supya segala pembangunan yang di rancang untuk masa depan mereka dapat diteruskan . Alhamdulillah, berkat ramadhan al mubarrak.syukur ya Allah.

  Reply
 • July 25, 2013 at 7:25 am
  Permalink

  Tahniah la….
  Buat kerja dengan amanah dan tunaikan segala janji. Che Long/PAS juga tahniah kerana mampu bertahan menentang jentera K’JAAN yg. d gunakan UMNO/BN semahunya. Dengan peruntukan projek ratusan juta kepada penduduk/pengundi k.besut, rasanya majoriti kurang 200 undi berbanding PRU13 bukanlah satu yg. boleh UMNO banggakan.
  Apapun itulah kelebihan parti pemerintah.. pada PAS besut teruskan usaha, jika Khalid Ibrahim pun kalah semasa pilihanraya kecil.. jadi tak mustahil 4-5 tahun lagi k.besut dapat d tawan.

  Reply
  • July 25, 2013 at 8:26 am
   Permalink

   Bersama-samalah kita umat Islam menolak parti2 yg telah diperkudakan oleh ‘kaum yg menggunakan kertas utk berinstinjak’ utk faedah/kepentingan mereka.

   Reply
  • July 25, 2013 at 8:31 am
   Permalink

   Ataupun 4-5 tahun lagi PAS akan hilang lenyap dari bumi Trangganu jika PAS tidak berubah…..

   Reply
  • July 25, 2013 at 9:20 am
   Permalink

   Terima kasih kerana PAS kerana jika tiada kisah2 berikut, sukar bagi UMNO mengekalkan kerusi DUN Kuala Besut:

   Presiden Pas, Datuk Seri Haji Abdul Hadi Awang ketika berceramah di Kampung Nail, mengatakan parti itu tidak berminat untuk ‘merampas’ jawatan Menteri Besar Terengganu, sekiranya menang kerusi DUN Kuala Besut. Namun menurut Setiausaha Dewan Ulama, Dr Khairuddin Aman Razali, Pas akan meminta jawatan menteri besar diberikan kepada Hadi sekiranya berjaya dengan strategi 16-16.

   Mengedarkan risalah palsu, kononnya Gabungan NGO Islam-Melayu menyokong cubaan Pas untuk mewujudkan kedudukan kerajaan negeri Terengganu 16-16 kononnya sebagai usaha untuk membentuk semangat Melayu bersatu antara Umno dan Pas.

   Mengunakan kain rentang palsu untuk menyerang peribadi sekaligus memfitnah calon Barisan Nasional sebagai ‘kaki perempuan’ kerana pantang melihat dahi licin. Tambah menarik mereka turut memfitnah kononnya kain rentang tersebut dibuat oleh Umno.

   Haji Hadi ketika ceramah mendakwa sebarang bentuk pemberian ketika pilihanraya adalah merupakan kesalahan rasuah dan berdosa. Tetapi di masa yang sama parti tersebut mengadakan program pemberian minyak motor percuma kepada pengundi Kuala Besut yang berumur 21 tahun ke atas.

   Mendakwa kononnya kerajaan Barisan Nasional bertindak zalim dengan merampas tanah rakyat di Kampung Lay Out sedangkan pada hakikatnya ia adalah merupakan kerakusan yang dilakukan, ketika pemerintahan Pas di Terengganu. Mereka telah mengedarkan borang yang mereka buat sendiri dan mengutip sejumlah wang sebagai upah ukur.

   Mengunakan Islam bagi mengelirukan orang kampung dengan menjanjikan Syurga kepada mereka yang mengundi parti itu dan menolak Umno dalam PRK DUN Kuala Besut. Kenyataan yang dikeluarkan oleh Nik Aziz itu boleh dianggap sesat kerana seolah-olah dia merupakan pengedar rasmi borang untuk Syurga.

   Nik Aziz juga mendakwa kononnya Umno hanya membina masjid tetapi tidak bersembahyang. Nampaknya selain memegang jawatan sebagai pengedar rasmi borang untuk Syurga, bekas Menteri Besar Kelantan itu turut menyandang jawatan penulis amalam solat orang Umno.

   Pas mendakwa kononnya Menteri Besar Terengganu telah memberikan habuan tanah untuk 1 lot rumah kepada semua wakil rakyat Umno. Namun dimasa yang sama Pas gagal menjelaskan kepada rakyat berhubung pemberian tanah seluas 150 ekar kepada wakil rakyat parti itu termasuk isteri mereka pada tahun 1999 hingga 2004 untuk dijadikan ladang limau

   Parti yang mendakwa sebagai memperjuangkan Islam itu juga didapati berbohong apabila mengatakan ada dikalangan ahli keluarga Tengku Zihan yang ingin berjumpa dengan pimpinan mereka bagi menyatakan hasrat mrnyokong Pas. Sedangkan ketika program perjumpaan “Keluarga Tuan Fatimah Tuan Long” yang dianggarkan sekitar 3,000 orang semua di kalangan mereka menyatakan sokongan dan berikrar untuk terus mengundi BN.

   Mereka juga turut mengunakan isu kononnya calon BN, bukan merupakan anak tempatan, sedangkan pada hakikatnya Tengku Zihan adalah merupakan anak jati yang dilahirkan dan dibesarkan di Kuala Besut. Malah menurut ibunya, Tengku Zihan dilahirkan dan dibesarkan di Kampung Nail serta sangat rapat dengan masyarakat sekitar.

   Terima kasih pada PAS, lagu ini ditujukan khas pada PAS….

   http://www.mykmu.net/?p=32906

   Reply
   • July 25, 2013 at 12:34 pm
    Permalink

    WTF…hang lupa nak ucap terima kasih kat uncle mooo Lim kit sink, kerana dengan tak malu tunjuk muka kat Kuala Besut, dan buat orang PAS sendiri meluat.

    Reply
    • July 25, 2013 at 1:50 pm
     Permalink

     Hehehe…

     Betul jugak tu….

     Reply
    • July 25, 2013 at 5:02 pm
     Permalink

     muka bapak racist lim datang konon melawat , ingat orang suka perangai hina racist dan anti Islam mereka anak beranak !!!

     Reply
    • July 25, 2013 at 5:59 pm
     Permalink

     Tambahan, thank you to Auntie yg tak berapa BERSIH

     Bau HAPRAK Auntie ni…

     Hehehe…

     Reply
     • July 25, 2013 at 6:27 pm
      Permalink

      Bang nasib baik mengundi di bulan posa sebab setan kena rantai.. kalau bulan biasa bang, pasti geng kawan Nik Aziz tu (setan la) bantu Pas sebab dia orang terlepas selain bulan posa.. he he

     • July 26, 2013 at 1:24 am
      Permalink

      betul2.. sbb Syaitan kene belenggu Nik Najis xdpt import kawan2nya, jeneral2 setan xdpt nk turun bantu.. bijak SPR, tahu dakyah Setan dgn kwn2nya..

     • July 26, 2013 at 1:34 am
      Permalink

      Setan pun tak sanggup nak nolong, asyik kena kencing je dengan puak2 ni.

 • July 25, 2013 at 7:03 pm
  Permalink

  Smpai kiamatlah PAS dan pencacai asyik guna helah UMNO tabur wang.. mereka tabur beras dan minyak petrol (motorsikal shj) cm ayam itik di kandang tu mcm mana?

  Majoriti BN meningkat 200 di Besut suatu petanda wpun Najib kelihatan lemah tp sokongan Melayu pd BN UMNO tetap utuh krn PAS telah rosak, rosak Agama dan Rosak jatidiri dek kerana PUTRAJAYA.. skrg bau Putrajaya pun xdpt..

  PADAN MUKA PAS!

  Reply
 • July 25, 2013 at 11:27 pm
  Permalink

  Sayang seribu kali saying…PAS patut berganding dengan UMNO dalam mempertahankan agama, memperkasakan bangsa,tapi PAS memilih untuk berada di pihak yang berlawanan, bersekongkol dengan musuh agama dan bangsa, hanya untuk kuasa yang amat sedikit…berbaloi ke ??

  Reply
 • July 26, 2013 at 1:27 am
  Permalink

  PAS ada hati nk buat porak peranda di negeri majoriti Islam 16:16, niat awal mereka pun dh xbetul, kerja buat mereka xubah seperti Israel, tp mereka hrus Ingat Bahawa ALLAH TAALA itu lah KUASA atas SEGALA kuasa.. pegi jahanamlah dgn ‘kuasa rakyat’.. syirik siang2 lagi PAS!

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *