Tuduh MYKMU Untuk Alih Tumpuan Terhadap Red Bean Army

Share


Oleh Zul Rawi

Isu mengenai gerakan ‘Red Bean Army’ (RBA) yang ditaja oleh DAP terus mendapat perhatian ahli-ahli Dewan Rakyat apabila ahli parlimen Kinabatangan, Datuk Bung Moktar Radin membangkitkan mengenainya ketika seisi ‘Pertanyaan-Pertanyaan Bagi Jawab Lisan’ pagi Khamis lalu.

Timbalan Pengerusi Kelab Penyokong Barisan Nasional itu ketika mengajukan soalan tambahan kepada pihak kerajaan minta penjelasan mengenai tindakan yang bakal diambil terhadap blog dan pengguna media sosial yang sering menggunakan bahasa yang berbaur hasutan dan fitnah.

Ini kerana menurut beliau, tindakan mereka yang melampau itu boleh menimbulkan keadaan huru-hara serta mengganggu-gugat kestabilan politik negara. Ketika membangkitkan persoalan tersebut, persidangan Dewan Rakyat secara tiba-tiba riuh dan dari blok tempat duduk yang menempatkan ahli-ahli parlimen dari DAP.

Bagi menghalang gangguan tersebut, Bung Moktar lantas bersuara secara sinis mempersoalkan kewajaran tindakan itu.

“Sebut RBA, DAP macam tengah kena cekik, macam kepanasan. Kalau bukan DAP punya, diam-diamlah sahajalah. Minta sokong dan biarkan kerajaan ambil tindakan” tegasnya.

Beliau antara lainnya turut menggesa agar pihak kerajaan melalui Kementerian Komunikasi dan Multimedia (KKM) mengambil tindakan segera terhadap blog, pengguna media sosial (Facebook, Twitter dan sebagainya) serta gerakan RBA, dibawa ke mahkamah agar boleh diadili dan dikenakan hukuman yang sewajarnya.

Timbalan Menteri KKM, Dato Jailani Johari ketika menjawab persoalan itu mengatakan memandangkan ketika ini pihak kerajaan masih tidak mempunyai bukti yang kukuh untuk mengaitkan mana-mana parti politik dengan gerakan RBA ini dan ia masih dalam siasatan untuk diambil tindakan.

“Pihak Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia (SKMM) akan bekerja dengan pihak polis kerana ada peruntukan khusus di bawah Kanun Keseksaan. ” ujar beliau.

Sejurus selepas memberikan jawapan tersebut, ahli parlimen Petaling Jaya Utara yang mewakili DAP, Tony Pua Kiam Wee lantas bangun dan cuba mengalihkan tumpuan ahli-ahli dewan dengan mengaitkan portal www.mykmu.net.

Dia mengatakan portal tersebut sering melemparkan tuduhan yang tidak berasas khususnya kepada DAP. Dia turut memberikan contoh mengenai isu yang pernah dikaitkan dengan anak ahli parlimen Bagan, Lim Guan Eng suatu ketika dahulu.

Menurut pengendali laman tersebut, portal mykmu.net tidak pernah memainkan sebarang isu atau laporan yang berbaur hasutan atau fitnah. Begitu juga dengan isu yang pernah dikaitkan dengan anak Guan Eng.

“Malah jika ada sebarang salah lapor fakta, MYKMU sentiasa dengan segera membuat pembetulan dan memohon maaf seperti beberapa kes lalu termasuk dakwaan seorang ahli Forum MYKMU bahawa ADUN Selat Klang penggal lalu, Dr Halimah ditangkap khalwat.”

“Kami sentiasa mengamalkan kewartawan yang bersifat objektif. Sungguhpun ulasan portal ini kadang kala keras tetapi ia tetap tidak berkompromi dengan fitnah atau tohmahan. Jika ada sebarang gosip, kami akan menyatakan ia hanyalah gosip atau khabar angin.”

Menurut salah seorang pengunjung tetap laman tersebut, portal mykmu.net sering menjadi tumpuan, kerana ramai yang ingin mendapatkan fakta sebenar berhubung berita fitnah, palsu dan sengaja diputarbelitkan oleh portal pro pembangkang.

Antaranya Harakahdaily, KeadilanDaily, Roketkini, Malaysiakini, MalaysiaInsider dan sebagainya.

Kesimpulannya, sekiranya benar Tony Pua seorang yang bermaruah dan mempunyai intergriti, ada baiknya dia mengulangi kembali tuduhan yang dilemparkan itu di luar dewan rakyat. Jangan hanya berani berselindung di sebalik ‘imuniti’ sebagai ahli Dewan Rakyat.


35 thoughts on “Tuduh MYKMU Untuk Alih Tumpuan Terhadap Red Bean Army

  • July 6, 2013 at 1:04 pm
    Permalink

    hahaaha…kalau nak banding satu portal Mykmu dengan RBA depa yg merata2 tu…apalah sangat….yg satu 2 biji cili padi…yg satu lagi sekilo cili kering…tak mampu 2 biji cili padi nak lawan sekilo cili kering…so…kenapa Tony Pua nk kecut perut dgn Mykmu…adakah kerana dakwaan2 dalam Mykmu ini benar belaka????

    Reply
  • July 6, 2013 at 1:20 pm
    Permalink

    Tony Pua nak melalak pasal mykmu ?? hahahaha kat sini yang banyak fitnah ialah puak DAPigs dan Pakatan jee , golongan racist macam tony pua akan kami tentang !!!

    Reply
  • July 6, 2013 at 2:32 pm
    Permalink

    nak tahu sama ada benar atau tidak mykmu suka buat dan sebar fitnah kapir laknat tony pua dicabar masuk mykmu utk berbalas hujah tentang sesuatu artikel atau isu dgn pengunjung mykmu yg pro UMNO dan BN

    bukan nak mintak dia masuk mykmu selalu, cuma nak mintka dia masuk mykmu sekali je…takde thrill dan macam buang masa asyik berbalas hujah dgn lembu tolol pakatan macam tony gunawan, moo & bujuk…sekali-sekali apa salahnya pemgembala lembu tolol macam tony pua masuk mykmu…ada berani ke?

    Reply
    • July 6, 2013 at 3:15 pm
      Permalink

      mana berani puak racist red bean nak masuk sini .. dekat malaysiakini dan malaysiatoday dan web Pakatan boleh laa sebab dorang akan block dan delete mana-mana komen pro BN

      Reply
    • July 6, 2013 at 3:53 pm
      Permalink

      yes…bak dtg arr tony pua…sebab kt cni x de pengikut pkr yg seronok dibantai…sume lembu jek…pecaye lg ade 40 000 bangla…nk yg bijak2 sket dtg..baru thrill…

      Reply
    • July 7, 2013 at 9:11 am
      Permalink

      Kalau nak tahu, Tony Gunawan tu lah Tony Phuaka…

      Reply
  • July 6, 2013 at 4:17 pm
    Permalink

    BACUL… Barisan Askar Cyber UMNO Lembut.. hehe

    Reply
    • July 6, 2013 at 11:53 pm
      Permalink

      Kami mungkin kau buleh kata lembut, kerana kami mementingkan etika kesopanan Melayu. Red bean army? Sekali dia tibai TMD (fuck your mother) Hamsap, MCB (ma chi bai) itu ini. Pas Bean Army? haa korang tengok je page Anti Rosmah Mansur. Betapa jijiknya perkataan yang korang lempar kepada individu yang korang tak pernah jumpa.

      So what? IP korang boleh trace. Aduka taruna dsb dah ditangkap. Segala perkataan yang korang taip boleh membawa padah.

      Reply
    • July 7, 2013 at 10:51 am
      Permalink

      Lembut ?? hehe..yang keras jadi kayu memanaskan bangku pembangkang !

      Reply
    • July 8, 2013 at 10:29 am
      Permalink

      Dah takder idea nak tulis ker RBA???

      Reply
  • July 6, 2013 at 5:06 pm
    Permalink

    tony pua is not a courageous person, tony pua doesn’t have his 2 balls intact underneath his briefs anymore!…so i don’t think tony pua ‘is man enough’ to login mykmu to give some comment

    si rozan mat rasip pun sama dengan tony pua, semuanya takde teloq! mykmu tak suka delete komen pun diorang takut nak masuk…apa punya bacul lah! kepada 2 ekor tu, pakai skirt lah oiii!!!

    Reply
  • July 6, 2013 at 6:49 pm
    Permalink

    Sy rasa mmg ramai agen2 RBA ini. Cuma kita sendiri tak sedar. Sy kerja dlm agensi bdn berkanun, dan akses internet melalui router di tmpt kerja. Router tu bukan di bilik berdekatan sy ttpi di akses/monitor oleh ahli tempat bekerja yg chinese. Lepas tu sy pelik dia macam tak puas hati shj dgn sy masa PRU tu hari dan ramai kwn2 chinese dia pulak dah lain muka; rupa2 nya mmg dia dok bgtau mana2 webpage pro kerajaan yg sy layari dan beritahu orgn lain. Sy rasa government body kena peka hal ini. Entah2 password sy pun dah dihack oleh ahli RBA ini. Tambah lagi mereka ini pandai menghasut secara sembunyi. Kerajaan perlu meningkatkan pemantauan node2 penting internet/jaringan komunikasi dan pastikan RBA ini tidak dgn mudah menceroboh data2 peribadi kita dan juga komunikasi pihak kerajaan dan orang awam. Sy rasa sekarang ini dah memang dia org senang2 ceroboh sebab kita semua tak tahu/ambil ringan

    Baru ini sy baru beli hp samsung, tapi belom set apa2, bila tengok seksyen online news, memang dah siap2 ada bookmark Malaysiakini, Harakah dan newsportal pembangkang!. Macamana blh jadi sy pun tak tau, memang mrk dah ada banyak duit kot sampai telefon baru belum buat apa2 pun dah ada media mrk terpampang

    Reply
  • July 6, 2013 at 8:19 pm
    Permalink

    red bean army=mykmu

    Reply
    • July 6, 2013 at 9:11 pm
      Permalink

      tiada angin, pokok takkan bergoyang, tidak dipijak ekor, kucing tidak mencakar, tidak diusik sarang, lebah/tebuan takkan menyengat. mykmu hanya mempertahankan hak bangsa, agama Islam dan hak rakyat yg cintakan kehidupan aman makmur yg dinikmati sebelum ini.Kami sayangkan semua bangsa dan suku kaum kecuali apabila kami digugat dan hak diganggu.. jadi rba tak sama dgn mykmu..

      Reply
    • July 6, 2013 at 11:50 pm
      Permalink

      Ko tak tau yang Red Bean Army suma cakap bahasa cina dan english. Sini MYKMU, kami cakap bahasa melayu yakni bahasa kebangsaan.

      Dan ko tak tau yang RBA pernah ugut nak rogol seorang model Cina bernama Leng Yein hanya kerana dia masuk program BN. Kami kat MYKMU takde sampai buat camtu. Korang? Ha, selak-selak kain, bersiul siul, buat isyarat lucah tu biasa je kalau nampak awek Puteri UMNO yang cun-cun kan?

      Reply
    • July 7, 2013 at 9:13 am
      Permalink

      Kan aku dah kata…. Tony tak guna ni memang Tony puaka…

      Reply
    • July 7, 2013 at 1:19 pm
      Permalink

      Hang nak bagi gelaran kat blogger Mykmu pun jgn lah gelaran yang cikai sangat macam ‘kacang merah’….kalau kata ‘pedang Islam’ = Mykmu….baru sesuai….gelaran red bean army hanya sesuai untuk diberi kepada kuffar2 laknat pro komunis yang tak percaya tuhan dan hari akhirat sahaja…ada faham….???

      Reply
    • July 7, 2013 at 6:43 pm
      Permalink

      kurang ajar lu…kitorg sokong percuma laa..pasal bangsa ngan agama…bukan dapat gaji pon..x sanggup laa nk tengok orang hancurkan negara aku dengan fitnah.. macam puak korang tu..caiitt

      Reply
    • July 8, 2013 at 10:24 am
      Permalink

      Hahaha…diri sendiri ahli RBA, boleh pulak tuduh ahli2 forumers yg lain di sini RBA…

      Reply
  • July 6, 2013 at 9:30 pm
    Permalink

    get a life tony! you’d despise yourself…don’t be Pakatan Haram’s ‘lembu tolol’ anymore!

    you should know tony, everytime when you manifest ‘lembu tolol punya statement’ my cat tend to get sick…it’s not fair tony!

    Reply
  • July 6, 2013 at 10:14 pm
    Permalink

    Tony gunawan = Red bean army = tony gunawan

    Reply
  • July 6, 2013 at 10:44 pm
    Permalink

    ooo..rupanya tony puaka sial ni nengok jugak apa yang ditulis kat sini..entah2 tony puaka ni si tony gunayan takk..wei cina siallll..lu balik tongsang laa ..buat menyemak je ka Malaysia ni..pergi mampuss laa dengan cina..

    woii cina kalau berani munculkan diri laa boleh kita layan lu punya cerlita..kalau nak ikut fakta kita layan dengan fakta tapi kalau mau layan dengan maki gamun..kami pun boleh layan jugakk takde hal punya..syabas myku dan rakan yang memberikan komen..rupanya apa yang kita lakukan ni dipandang orang dan terasa bahangnya..kita berjuang bukan untuk sesiapa tetapi demi maruah melayu dan apa yang harus kita tinggalakn kepada anak cucu kita..jangansesekali kta menjadi sikitol moden pula..para pemimpin bertelagah dan bertekak tapi mereka yang mendapat kenikmatannya kita sama saperti dahulu juga tak kemana mana pun cuma dapat rasa tempiasnya sahaja..tetapi demi bangsa dan agama..kita lakukan ini dengan seikhlas hati…

    Reply
  • July 6, 2013 at 10:47 pm
    Permalink

    ‘tony puaka’ is useless
    ‘tony takgunawan sen’ is much more useless
    sigh!!!
    my cat say they must be recommended to get shot by firing squad
    sigh sigh!!!
    so sad but it’s true!

    Reply
  • July 6, 2013 at 10:52 pm
    Permalink

    nak tuduh mykmu utk apa, mykmu ada nyata dlm alam maya,kalau mykmu buat fitnah samanlah kalau berani. RBA plak sembunyi belakang pokok,pintu,bawah katil dan menyebarkan fitnah.

    Reply
  • July 6, 2013 at 11:48 pm
    Permalink

    MYKMU punya pengaruh kecik berbanding RBA yang setiap ahlinya ada 2-3 multiple account di facebook, yahoo, twitter, blogspot….sekali datang berduyun-duyun. Forumer MYKMU jugak tak pernah ugut nak bunuh, rogol selebriti macam yang RBA pernah buat pada Michelle yeoh, Leng Yein, PSY dan Jackie Chan.

    Mereka 100x lebih kurang ajar dan tidak tahu malu. Dalam Stopthelies.my yang saya pergi,dia siap berlagak lagi cakap “you all comment but BN dont give money, but I get paid…haha…losers…” terang-terang mengaku dibayar. Jadi tunggu apa lagi? Backtrace IP diorang dan tangkap je.

    Reply
    • July 7, 2013 at 10:22 am
      Permalink

      Red Bean Army dah mula takut dgn MyKMU…MyKMU selama ini byk berjasa dalam membentuk jiwa org2 melayu tulen yg kekal taat kpd agama Islam dan negara beraja..Dan tidak keterlaluan jika aku katakan kemenangan BN baru2 ini adalah atas jasa mykmu.net…

      Reply
      • July 7, 2013 at 1:53 pm
        Permalink

        Mykmu bukan tempat menghasut dan mengeruhkan situasi berbagai kaum,Mykmu releven sokmo.

        Reply
      • July 7, 2013 at 4:06 pm
        Permalink

        Ada satu perkara mudah yg kita boleh buat…kepada semua forumer di sini….sms kan dan promotekan adddress website Mykmu ni kepada semua sahabat handai, sedara mara, kawan2 business, sepupu sepapat, kawan2 twitter, facebook dan lain2…depa nak baca…bacalah…tak nak baca…terpulang…aku dah buat benda ni for few months….dalam 10 ke 20 orang mungkin sorang akan buka dan baca..but it’s worth it….anggap jer hangpa cari downline macam direct selling

        Reply
        • July 8, 2013 at 10:28 am
          Permalink

          Setuju dgn cadangan HAR…

          Reply
  • July 8, 2013 at 11:11 am
    Permalink

    Tony Gunawan = Tony Cibaione

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *