Profesor Perlu Buat “Homework” Sebelum Bercerita Tentang Dunia Siber

Share


Saya bukan seorang profesor. Profesor Madya pun bukan. Ijazah kedoktoran pun saya tak miliki. Cuma mungkin saya akan berusaha ke arah mendapatkan ilmu sehingga ke tahap tersebut sehingga ajal menjemput saya pulang ke rahmatullah…

Namun saya sangat tertarik dengan ulasan seorang profesor dari UKM, Profesor Dr Samsudin Rahim yang dijemput menjadi panel sebuah forum yang dianjurkan di UiTM baru-baru ini.

Katanya, jika DAP memiliki “Red Bean Army”, apa kurangnya dengan BN yang mempunyai cybertroopers di alam internet. Dari sudut kata-katanya itu, mungkin beliau seolah-olah cuba menyamakan Red Bean Army dengan pejuang-pejuang maya pro-UMNO/BN.

“Kalau kita nak kata Red Bean Army (ada), saya rasa BN juga banyak troopers (tentera)yang namanya tak didedah. Apabila dah kata namanya troopers, ia dah jadi macam peranglah. Sesiapa sahaja yang dapat ‘sampai’, tepat ‘bunuh’ orang dengan ketepatan mesejnya, dialah yang akan menang,” – Profesor Dr Samsudin Rahim.

Saya sebenarnya tertanya-tanya, siapa yang menjemput profesor itu ke majlis forum berkenaan kerana kenyataannya itu pada saya tidak tepat sama sekali. Kenyataan itu bukan saja tidak layak dilabelkan sebagai “separuh masak”, malah sebenarnya “langsung tak masak”!

Maaflah profesor sekiranya penulisan ini menyinggung daya intelek seorang profesor. Namun saya fikir profesor perlu membuat “homework” sebelum hadir ke majlis forum berkenaan.

Nampaknya profesor tidak kenal dan tidak mengikuti perkembangan dunia siber, tapi cuba menggagahkan diri untuk bercakap mengenai Red Bean Army dan pejuang-pejuang maya pro-UMNO/BN di negara ini.

prof

Tidakkah profesor tahu tentang kepakaran Red Bean Army mencipta fitnah, persepsi negatif dan menyemai pengaruh yang mampu mencemar keharmonian masyarakat berbilang bangsa di negara ini?

Tidakkah profesor mengulangkaji isu mengenai bagaimana video “blackout” yang dipercayai dikeluarkan Red Bean Army kira-kira setengah jam selepas Perdana Menteri mengumumkan kemenangan BN di peringkat pusat?

Saya kira, itu hanya di antara contoh corak permainan Red Bean Army yang perlu profesor tahu. Itu belum lagi disebut mengenai dakwaan propaganda mereka mengenai 40,000 pengundi Bangla yang kononnya diimport masuk untuk mengundi BN!

Sebenarnya banyak lagi fitnah, tohmahan, gerakan propaganda berbau jijik dan persepsi buruk yang tidak benar telah menjadi mainan Red Bean Army untuk dihidangkan pada rakyat negara ini. Mungkin professor sendiri termakan propaganda Red Bean Army itu secara tidak disedari?

Tapi para pejuang maya pro-UMNO/BN tidak begitu sifatnya, profesor. Boleh dikatakan hampir semua dari kalangan kami yang tidak mengamalkan propaganda fitnah jahat, permainan kotor mahupun gerakan yang mampu menimbulkan kesan negatif pada masyarakat.

Mungkin ada segelintir di kalangan kami yang cuba meniru gaya Red Bean Army itu. Tapi mereka tidak berjaya dan “kantoi”. Kenapa? Kerana kami para pejuang pro-UMNO/BN memang tidak pandai menipu atau menfitnah seperti Red Bean Army. It’s not our nature…

Memang benar kata profesor, siapa yang bijak dan tepat “tembakan”nya, maka mereka akan menang. Malangnya, Red Bean Army memang sentiasa bijak mencipta fitnah dan kerana kepakaran itulah maka “tembakan” mereka itu selalunya dipercayai ramai dan mencipta sifat negatif rakyat terhadap BN.

Saya akui, para pejuang maya UMNO/BN tidak bijak untuk membuat fitnah. Tapi apakah kerana tidak pandai memfitnah itu maka para pejuan UMNO/BN layak dilabelkan merbahaya dan perlu dikekang sebagaimana Red Bean Army?

Justeru itu, sebab itulah Red Bean Army perlu segera disiasat dan dikekang dari terus mencetus ketegangan di kalangan rakyat Malaysia. Sudah lebih lima tahun mereka membuat onar, takkanlah kita hanya berdiam diri membiarkan mereka menghancurkan Malaysia sewenang-wenangnya?

Maafkan saya sekali lagi sekiranya penulisan ini menyanggah kehebatan pemikiran intelek profesor. Namun pada saya, profesor perlu dapatkan fakta-fakta jelas dari mereka yang sudah bertahun-tahun berada di alam dunia siber. Harap maklum…


51 thoughts on “Profesor Perlu Buat “Homework” Sebelum Bercerita Tentang Dunia Siber

  • July 5, 2013 at 9:02 pm
    Permalink

    red bean army hanya satu fitnah umno !
    kalau bukan umno mengawal ketat media arus perdana mustahil rakyat akan percaya apa yang dikatakan di internet!

    Reply
    • July 5, 2013 at 10:05 pm
      Permalink

      Sebab rakyaat tak percayalah cai macam hang masih tok terkinja-kinja macam beruk di tepi jalan !!

      kalau rakyaat percaya…dah lama kit siang jadi menteri dalam negeri ! hehe..

      Reply
      • July 6, 2013 at 10:27 am
        Permalink

        Setakat professor kat Malaysia ni tak payahlah nak gebang byk2…(confirm kalau ada yg baca ni hangin satu badan)…..lain lah kalau professor kat Cambridge kaa…Oxford kaa…Harvard kaa…aku berani cakap…sebb dalam family aku pun ada juga sorang professor…tapi alahai…malas nak mengumpat…mereka ni golongan akademik…senang cerita…mereka ni bukan golongan street smart..maka tak semestinya semua kenyatan depa boleh pakai….lagipun depa hanya mahir bidang2 tertentu sahaja…iaitu bidang depa…belum tentu depa mahir semua benda…apa pun…aku bukan kutuk professor…aku respek depa sebb depa dapat capai sampai tahap tu…cuma aku berpendapat…professor bukan dewa atau tahu segala2nya….ada byk juga benda yg depa tertinggal….Contoh paling nyata…Einstein seorang genius dalam bidang metaphysics/nuclear physics…tapi belum tentu dia pandai dalam bidang English Literature…dan Einstein sendiri drop out di University….tapi formulanya E = MC2 (2 written as kuasa dua) digunakan sehingga sekarang….

        Reply
        • July 6, 2013 at 10:51 am
          Permalink

          Microsoft, Apple, Facebook, Sony, Toyota bukannya diketuai oleh professor pun. Tapi apa-apa hal pun saya masih menghormati professor kerana ilmu yang dimilikinya.

          Reply
      • July 7, 2013 at 9:07 am
        Permalink

        Prifessor ni telah mendedahkan strategi penipuan ala tentera oleh puak-2 PR yang menghalalkan penipuan dan muslihat jijik ala peperangan dalam menguasai dunia politik di malaysia…

        Reply
        • July 7, 2013 at 1:15 pm
          Permalink

          Kat Malaysia ni senang sangat dapat Professor walaupun pengetahuan dan ilmunya ciput dan tak cukup makan .Bukan nak kutuk lah tapi lihatlah graduan penghasilan merika …….

          Reply
    • July 5, 2013 at 11:47 pm
      Permalink

      sebelum ada internet umno sudah difitnah sampai ketahap kafir dan wanita dalam umno yang dilantik sebagai pemimpin.dikatakan tidak ikut hadis nabi,,fitnah itu kini sudah makan diri yang membuat fitnah,munggggggkin tony masih berada dalam perut lembu pada masa itu,sebab itu semua fitnah dikatakan berpunca dari umno..

      Reply
      • July 6, 2013 at 10:32 am
        Permalink

        Fitnah kaaa…tak fitnah kaa…apa sekalipun….DAP tetap musuh Islam….aku ulang sekali lagi….kita memusuhi DAP bukan kerana mereka DAP atau mereka Cina…kita memusuhi mereka kerana mereka kuffar yg nyata….mereka kuffar yg memudaratkan dan memusuhi orang Islam….maka memerangi mereka itu wajib…dan mati menentang mereka itu syahid (sila baca ikut stail ala2 amanat Hadi yer kengkawan….baru ada umphh…dan meresap dalam jiwa)

        Reply
    • July 6, 2013 at 10:29 am
      Permalink

      Siapa yg kata Redbean itu fitnah Umno…ni sekor ada dalam ni…nama dia Tony Gunawan….tak lama lagi kena tangkap lah tu…huahuahuahuahua

      Reply
      • July 7, 2013 at 10:54 am
        Permalink

        Si Toni ni tak payah tangkap la…kalau dia kena tangkap, siapa nak menghiburkan kita kat sini ??

        Reply
    • July 6, 2013 at 10:52 am
      Permalink

      Tony sudah panas sebab dia ialah Red Bean Army berpangkat “prebet sapu” saja. Takde fakta langsung dalam penulisannya.

      Reply
    • July 6, 2013 at 1:27 pm
      Permalink

      Lu tu sendiri adalah contoh red bean tonyy , sapa sudah mau percaya golongan penipu seperti lu

      Reply
    • July 6, 2013 at 9:39 pm
      Permalink

      Apa nak sibuk, kalau dia degil sangat, kita pun ada bab, merah-merah ni.. ‘SELEMPANG MERAH’. Tapi kami simpan diaorang dulu hingga tiba masa yg sesuai, tungguuuuuuuu!

      Reply
    • July 8, 2013 at 10:45 am
      Permalink

      Yg bawak cerita RBA ni org2 yg dah keluar DAP

      Cepat pergi saman itu Tunku Aziz

      Reply
  • July 5, 2013 at 9:13 pm
    Permalink

    Tapi….yg dedahkan sumer bekas orang kuat dap…bukan umno.. ungku aziz ngan shen yee aun orang dap…tarak dengar pon dap saman diorang…heeheee..

    Reply
    • July 8, 2013 at 10:47 am
      Permalink

      Mana DAP berani saman…

      Kalau DAP saman mereka, lagilah banyak pendedahan akan dilakukan tentang RBA.

      Reply
  • July 5, 2013 at 9:40 pm
    Permalink

    Professor ini telah disogok duit nampak gayanya.

    Reply
  • July 5, 2013 at 10:03 pm
    Permalink

    Ramai professor kat negara ni yang tak berapa pandai…percayalah !!

    Reply
    • July 6, 2013 at 10:36 am
      Permalink

      Aku percayaaaaa sangat2…tak percaya hang pi cek depa punya result SPM sorang2…hehehe….a lot of them ni stay di Univ sebb depa sambung buat master…then PHD…then kuarkan paper dan macam2 lagi….ramai budak2 yg first class honours pun tak stay di U…dan depa kuar dan kerja dengan company2 yg gah dan later successful in corporate world or whatever bidang depa ceburi…ramai juga yg berhijrah dan bekerja di luar negara…yg tinggal…saki baki tu laa…hehe…apa pun aku tetap respek prof Khoo (Cina) yg major bahagian history and politics tu (nama penuh aku tak ingat) from UM…..

      Reply
  • July 5, 2013 at 10:41 pm
    Permalink

    red bean army cipta fitnah, disokong pula dalil-dalil dari nik ajis…dibantu pula fatwa-fatwa sesat Pas…last2 sekali Mesir dan turki huru hara….

    Reply
  • July 5, 2013 at 11:11 pm
    Permalink

    Kalau professor half pass six, murid nya tahap apa ya…?

    Reply
  • July 5, 2013 at 11:14 pm
    Permalink

    profesor apa la ni..penipuan dan fakta yg auta mcm blackout,40 000 bangla mengundi pun dia boleh percaya?klu tak tau menilai kebenaran dan penipuan bakar jer sijil yg ada.tak guna belajar tinggi,tapi bebal.

    Reply
  • July 6, 2013 at 12:37 am
    Permalink

    40 ribu bangla!
    sudah didedahkan oleh MB selangor sebelum pru maka umno cepat-cepat sorokkan mereka!
    kalau PR tak bising maka mereka akan menyusup ke dalam pengundi!

    Reply
    • July 6, 2013 at 12:49 am
      Permalink

      Hari tu kata 40,000 bangla mengundi, hari ni pulak kata depa tak jadi la pulak mengundi.

      Hang kata pi, kata mai…Najib dah 2 bulan jadi PM, parlimen dah pun bersidang.

      Mungkin betul jugak orang cina kata makan binatang excotic boleh memberi tenaga..tengok macam hang, hang tak letih-letih buat bohong.

      Reply
    • July 6, 2013 at 1:50 am
      Permalink

      klu mcm kau ni bukan setakat bakar sijil jer,bakar habis tuan sijilnya sekali.sbb tak guna,bukan bodoh bebal jer,tapi jahat mcm iblis.kejanya tak abis abis menipu,menghasut.cilako.

      Reply
      • July 6, 2013 at 10:43 am
        Permalink

        kalau ikutkan memang betul dua2 pihak ada cybertroopers…tapi cybertroopers DAP ini…bukan macam askar RAMD biasa2…depa ni kalau nak buat perbandingan sebijik sebijon macam askar2 tentera Yahudi…(maklumlah…yg sponsor pun kuffarrrrrrr)…..kalau nak tahu macam mana askar Yahudi sila cari sendiri info yer…..manakala cybertroopers yg selain Red Bean army…tak power mana…..setakat level2 tempatan jer….(ibaratnya laa, jgn ada yg terasa pulak)…maksud aku…tak merbahaya langsung….

        Reply
        • July 6, 2013 at 8:52 pm
          Permalink

          RBA ibaratnya seperti iblis.iblis itu akan terus menerus membisikkan penipuan dan hasutan pada umat muhammad sampai umat muhammad sesat larat.RBA pula akan berterusan mengulangi fakta yg auta,berkali kali mengulangi penipuan sehingga rakyat yg bodoh percaya.rakyat yg bodoh ni akan mengatakan”yer la betul la”kemudian mereka ni akan bercerita di kedai kedai kopi dan facebook menyebarkan lagi penipuan dan fitnah itu.(aku mngatakan rakyat yg bodoh pada mereka yg cepat mpercayai sesuatu isu dan cerita tanpa usul periksa/percaya dgn mbabi buta jer.

          Reply
    • July 6, 2013 at 10:56 am
      Permalink

      Kah, kah, kah… apa lu cerita ni Tony? Itu Anwar bikin road tour fitnah kata UMNO menang sebab ada 40 ribu Bangla mengundi siap mengadu dekat Obama lagi. Sekarang lu cakap itu Bangla UMNO sudah sorok tak jadi keluar mengundi.

      Sebab UMNO sorok pengundi Bangla, BN sudah menang undi majoriti kalau itu Bangla keluar mengundi Penang pun boleh jatuh ke BN balik.

      Reply
    • July 6, 2013 at 1:33 pm
      Permalink

      dah berapa bulan apek DAPigs tony . sampai sekarang takde bukti pun !! inilah contoh red benad army puak DAPigs yang kuat menipu macam lu tony

      Lu ni banyak makan babi dan anjing laa tu yang kuat menipu mengalahkan pencacai PAS

      Reply
    • July 8, 2013 at 10:48 am
      Permalink

      Alah Tony…40 ribu bangla ker, apa ker

      DAH KALAH, KALAHLAH

      Asyik dok ulang2 kebodohan kat sini, kau tak rasa bosan ker

      Reply
  • July 6, 2013 at 3:54 am
    Permalink

    prof ni mesti pro pakatan, kalau tak dia dah tau yg red bean tu kilang fitnah. cybertroopers pro bn lawan dgn fakta, bukan menyebar fitnah

    Reply
  • July 6, 2013 at 9:20 am
    Permalink

    Allow, itu 40 ribu org pngundi Khalid kasi sorok sama dlm dia punya sluar ka??U pya ckp sama itu Khalid punya statement suda mcm sampah ho!!! Lu org pya fitnah x mao kira ka??? Kira la satu kali jugak! Ptuiiii!!

    Reply
    • July 6, 2013 at 10:46 am
      Permalink

      Yang dok buat cerita ada 40,000 pengundi hantu tu…hang rasa cybertrooper BN kah???….tak kan kot…sah sah laa Red Bean army kafir laknat…may they rot in hell…kalau mereka dah syahadah…aku tarik balik cakap aku ni…

      Reply
  • July 6, 2013 at 8:39 pm
    Permalink

    Prof kangkung la ni

    Reply
  • July 6, 2013 at 11:44 pm
    Permalink

    Wei Tony sialll..UMno mengawal media perdana kee..pi jalan tengok kat kedai surat kabar tu ada tak dijual HJaramkah..suara keadilan dan roket..walaupun sebenarnya semua ini dilesenkan untuk ahli sahaja tetapi ianya dijual berluasa..tu laa sial punya si cina Tony ni..nak bercakap tapi tak tau keadaan sebenarnya…cuba pulak ko lihat disepanjang hari ada sahaja ceramah politik oleh puak pakatan Rakyat..sedangkan bukan waktu pilihanraya pun..adakah ianya disekat..tengok sahaj perhimpunan yang kalian adakan walaupun tidak dibenarkan tetapi ianya berlaku juga ..sekiranya ianya berlaku secara aman pihak keselamatan tak kacau pun cuma akan menangkap untuk diambil keterangan adalah pihak penganjurnya sahaja untuk didakwa sekiranya terdapat pendakwaan…apa yang berlaku disetiap perhimpunan tidak berlaku secara aman..polis dihina dikeji dan kekadang disepak dan dirempuh supaya dengan tujuan cara provokasi ini akan menyebabkan pihak polis akan mengambil tindakan balas dan ini akan dijaja oleh puak ko…memang puak ko ni sial laa

    Reply
    • July 7, 2013 at 12:29 am
      Permalink

      hang sengal ke?
      Apadia yg. d maksudkan dengan media perdana? harakah, roket dan suara keadilan tu bukan media perdana.

      Reply
      • July 7, 2013 at 9:04 am
        Permalink

        Tambah sikit… media perdana adalah media yang menyiarkan berita yang mutakhir, berkredibiliti dan yang paling penting bertanggung jawab kpd kepentingan dan keselamatan negara, tidak seperti media lain seperti Harakah, Keldaian, dan Roket.

        Reply
        • July 7, 2013 at 10:45 pm
          Permalink

          salah jawapan hang sebabnya… Utusan (contohnya) lebih 10 kali setahun kena saman sebab siar berita fitnah.
          Media perdana adalah sumber maklumat rakyat semua golongan. Bukan terbatas pada golongan tertentu seperti yg. harakah, roket dan suara keadilan. Sebabnya lesen yg. d berikan itu hanyalah akhbar parti dan bukan akhbar nasional, bukan akhbar harian. Ianya terbatas…

          Reply
          • July 7, 2013 at 11:27 pm
            Permalink

            Itu namanya saman politik bujuk….. Atau saman untuk meraih political mileage. Dan yang menang pun sebab semua orang tahu bahawa kebanyakkan peguam dan rejim dimahkamah adalah penyokong PR…. Puak2 ni kebanyakannya adalah golongan liberal yang sealiran dgn makhluk anugerah yg korang puja2 tu…

          • July 8, 2013 at 10:51 am
            Permalink

            Hahaha…saman!!!

            Bila nak saman pasal Blackout ni…

            Kakakaka…

      • July 8, 2013 at 12:37 am
        Permalink

        bujuk serba tongong…coba hang beghi takrifan apa tu Media Perdana @ Prime Media hah…?

        Reply
  • July 7, 2013 at 4:52 am
    Permalink

    cacai2 PR hampas…ini Prof bengong …. lepas kelua uni tak dapat keje sebab bodo sgt lepas tu ambik master kat kolej mana ntah…dapat master mintak keje dgn UKM…

    Reply
  • July 7, 2013 at 1:21 pm
    Permalink

    Aku tak kiralah samada read bean atau apa sekalipun ……pada aku asalkan cina kafir ianya menjadi dan wajib dimusuhi dan wajib dihapuskan .kerana merika ni semua lahanat tulin .Merika buat aku hangin satu badan .Orang berbudi kita berbahasa….tapi merika ni tak tau bahasa.

    Reply
  • July 7, 2013 at 10:49 pm
    Permalink

    Jika benar ada ‘red bean army’ ia tidak lebih dari cyber trooper umno yg. d bayar jutaan ringgit. Tapi hasilnya berbeza… kerana 1 kumpulan bekerja kerana duit, sedang 1 kumpulan bekerja kerana keyakinan dan kebenaran. Tentu hasilnya berbeza..

    Reply
    • July 8, 2013 at 10:54 am
      Permalink

      Kau cerita apa ni Bujuk…

      Cuba cerita dgn terang sikit!!!

      Ni asyik duduk dlm blackout jer, macam mana nak sampaikan mesej dgn jelas…

      Reply
  • July 8, 2013 at 12:42 am
    Permalink

    SDa tu cuma profesor kangkong jerrr…bukan bermakna semua idea dia tu betoi. Dia cuma pegang pada teori teori yang dah lapuk.

    Tu sebab dia tok leh berpikiaq secagha rasional lagi pun daya intelek takat tahap rendah jerrr…

    Reply
  • July 8, 2013 at 11:07 am
    Permalink

    Tony Cibaione has no balls.

    Chow Chee Bye!

    Reply
  • July 9, 2013 at 12:03 pm
    Permalink

    Professor ni pro-pembangkang!! Kalau dia tidak memihak mana2 pihak sepatutnya dia buat ulasan secara adil & saksama, bukan menuduh trooper mcm RBA… Wat kajian pun tak abih kot! Professor hampeh jer………..

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *