Kit Siang Celik Di Melaka, Tapi Buta Di Pulau Pinang?

Share


Saya tidak pasti sama ada Ketua Menteri Melaka, Datuk Idris Harun, akan tunduk pada permainan DAP yang mahu beliau menutup semula jalanraya di Jonker Walk pada setiap hujung minggu, Sabtu dan Ahad.

Lim Kit Siang dan Tony Pua baru-baru ini tidak habis-habis lagi berpolitik dan mempolitikkan pembukaan jalan di Bandar Hilir itu.

Tony Pua dalam kenyataan terbarunya mendakwa bahawa kononnya, membuka semula jalanraya di Jonker Walk itu mengancam keselamatan orang ramai. Dia kata, takut nanti ada yang cedera di jalan tersebut.

Kit Siang pula sekali lagi mengulangi hujah bahawa tindakan Kerajaan BN Negeri Melaka membuka jalan di Jonker Walk itu adalah bermotifkan politik. Kononnya, BN marah pada kaum Cina di Melaka kerana tidak memberi undi pada BN pada PRU ke-13 yang lalu. “Dendam” katanya…

Pada saya, kenyataan Tony Pua itu sama sekali tidak masuk akal dan berasaskan putar alam kelas terbawah. Saya kurang pasti sama ada dia punya akal atau tidak. Kalau ada pun, mungkin tahapnya lebih kurang Mahfuz Omar saja.

Saya ingin bertanya, apa fungsi jalanraya? Apakah jalanraya dibina untuk para peniaga membuka gerai jualan mereka di atas jalanraya tersebut? Apakah ia dibina untuk menjual barangan cenderamata dari China yang tidak bermutu dan tidak tulen?

Setahu saya, jalanraya dibina untuk dijadikan laluan kenderaan. Tidak pernah pula saya dengar jalanraya dibina untuk berniaga diatasnya. Jadi, apa masalahnya jika Kerajaan Negeri Melaka mahu membuka semula jalan itu untuk laluan kenderaan?

Apakah tindakan itu salah dari sudut undang-undang? Jika salah, para peniaga di situ boleh saman Kerajaan Negeri Melaka di mahkamah.

Lagipun, bukan seorang dua saja yang membuat laporan pada pihak berkuasa betapa kesan peniaga gerai di Jonker Walk itu telah mengundang kesesakan jalanraya, malah ramai yang mengadu tentang kesan buruk dari operasi perniagaan di Jonker Walk itu.

Paling memalukan, DAP perlu buka balik fail sejarah pembukaan Jonker Walk di mana merekalah yang paling lantang mengkritik pembukaan Jonker Walk dulu. Dulu, DAP kutuk mengatakan Jonker Walk penyebab kesesakan lalulintas di Bandar Hilir. Sekarang sudah tukarkah?

Saya menasihatkan Tony Pua supaya mengarahkan seluruh Cina DAP di Jonker Walk itu supaya berniaga saja di premis dan kedai mereka di sepanjang jalan tersebut.

Maksud saya, kalau tak mahu digilis lori tayar 18, berniagalah di dalam kedai seperti dulu. Tak payahlah nak buka gerai di atas jalanraya lagi. Saya nak tanya, kalau peniaga buka gerai tengah jalan di depan rumah Tony Pua dan Kit Siang, boleh tak? Tak mengganggu lalulintas, kah?

Kit Siang patut ke Pulau Pinang dan pulas telinga anaknya, Guan Eng, yang begitu aktif menyita, meroboh dan merampas gerai-gerai orang Melayu, Mamu, Mamak dan kaum India di pulau mutiara itu selama dia bergelar Ketua Menteri di negeri itu.

Kezaliman dan keganasan pemerintahan Guan Eng begitu terkenal di Pulau Pinang. Dan saya yakin, rakyat yang tertindas di Pulau Pinang tahu tentang perkara ini. Kit Siang tak malukah bersuara lantang di Melaka, tapi buat-buat “buta” di Pulau Pinang?

Jelas sekali DAP sengaja bermain “api” perkauman dalam isu Jonker Walk. Kalau sudah “chauvinis ultra kiasu” dan tebal sifat rasisnya, duduk dalam gelap pun kita dapat lihat kebobrokan mereka itu. Kalaulah saya ditakdirkan jadi Ketua Menteri Melaka, dah lama saya tutup Jonker Walk…



25 thoughts on “Kit Siang Celik Di Melaka, Tapi Buta Di Pulau Pinang?

  • June 30, 2013 at 3:50 am
    Permalink

    Tau tak kenapa dia tuduh UMNO balas dendam dan menindas Cina di Melaka?

    Sebab di Penang dia balas dendam pada Melayu dan menindas Melayu dan India.

    Nilah namanya projecting!

    Reply
  • June 30, 2013 at 3:53 am
    Permalink

    parti mana yang di pilih rakyat menjadi kerajaan negeri melaka, UMNO/BN atau dap ?
    dah kalah buat lah cara kalah wehh ni UMNO/BN yang menang duk pedulik apa sama puak lahanat yang kalah

    kick siang lu punya anak laki bini dari melaka lari ke penang skang lu sibuk mau crita pasai melaka lu pehal mabuk kaa ? itu melaka bukan penang laa apek

    apa punya bahalol sikit punya susah mau bikin jalan raya brapa banyak duit sudah blanja untuk jalanraya skang jalanraya siap bleh guna nak soh tutup, akai mana ?

    oii apek ini macam semua jalanraya dalam negara kasik tutup lah pasai konon keselamatan

    muehhhhahahahahahaha

    Reply
  • June 30, 2013 at 4:16 am
    Permalink

    ada tak kerjaan dap dengar rintihan peniaga bazar ramadhan di penang???? kenapa bn kena dengar peniaga jonkers walk plak??? yg paling meluat bila nazri aziz cuba menjadi dap

    Reply
    • June 30, 2013 at 6:31 am
      Permalink

      Nazri Azri botak yang jemput budak cina Muar datang ofis dia minum kopi tu ? Budak cina yang hina bangsa kita, hina negara, hina lagu, hina agama..kemudian jadi tetamu kehurmat seorang menteri.

      Kenapa menteri yang suka buat kerja pelik masih lagi dikekalkan jawatan ? Banyak benda kita tak tahu dan jadi bertambah heran.

      Reply
  • June 30, 2013 at 7:14 am
    Permalink

    To the malays in here.. stop whining n start mobolize org melayu to fight them mana umno mana perkasa mana pekida.. its time to stop talking n whining lets show our force hit them back hard purge the pigs now
    cina besar kepala coz melayu umno is coward bebel in portal apa guna ITS TIME TO ACT LETS MOBILIZE OUR RESISTANCE NOW!!!!!!!

    tolong contact saya if the admin organise ye we need only 100 malay hardcore patriotic to teach these ungrateful immigrants beat them punch them break their bones NOW!!!!

    Reply
  • June 30, 2013 at 7:26 am
    Permalink

    Mintak maaf cakap lah, Cina ni kalau berniaga memang tamak, macam buka restoran, asalnya satu lot kedai sahaja, tetapi kerusi meja yang diatur kat luar kedai, macam seluruh kawasan dibelinya. Lama-lama dia rasa kawasan itu hak dia, macam Yahudi kat Palestin tulah, tak serik-serik buat penempatan haram.Dah 13 tahun dia diberi muka, tiba-tiba bila dilarang, ha tengok, tengok, kan dia kata itu kawasan dia, mana boleh usik. Sedangkan tindakan KM adalah betul, demi rakyat keseluruhannya. Kepada KM Melaka, ingat kata peribahasa, alang-alang menyelok pekasam, biar sampai kepangkal lengan, jolok biar jatuh,kata kena buat, buat biar selesai..jangan sampai budak kecik pun gelakkan kepimpinan YAB.Kepada Nazri dan orang luar Melaka, dengar sini, PRODUK PELANCONGAN MELAKA BERLAMBAK DAN TIDAK BERGANTONG KPD JUALAN BARANG TIRUAN, TAK ADA IDINTITI MELAKA LANGSUNG!

    Reply
    • June 30, 2013 at 10:54 pm
      Permalink

      Kita sebenarnya tak membenci Cina….tapi kita benci sifat jahiliyah dan sifat kafir mereka…..aku tak sabar nak tengok puak2 DAP ni convert Islam..dulu Bujuk pernah cakap yg LGE nak masuk Islam…sampai laa ni…tak dengar apa2 cerita…aku meletak harapan tinggi kepada ulama2 dan pendakwah2 PAS untuk membawa seramai2 DAP masuk Islam..kerana hanya Islam yg boleh mendidik puak2 Ultra Kiasu ni…aku tak harapkan orang Umno untuk Islamkan Cina2 DAP ni…atau Cina2 MCA juga…sebb di Malaysia ni dengar ceritanya orang PAS yg paling Islam dan paling pandai tentang Islam dan agama…jadi kita harap sangat depa2 ni dapat berdakwah kepada kafir DAP dan orang2 Umno juga….

      Reply
      • July 1, 2013 at 1:27 am
        Permalink

        Ya PAS yang paling islam dan paling pandai berdakwah kepada pemimpin DAP untuk convert Islam.

        Timbalan presiden PAS mat sabu telah berdakwah kepada lim guan eng bahawa dia lebih rela makan babie bersama lim guan eng dari makan ayam bersama Najib, hehehe.

        Kefahaman lim guan eng tentang kesanggupan mat sabu makan babie ialah makan babie halal kalau babie disembelih orang PAS, hehehehe.

        Kefahaman lim kit siang pula, walaupun hanya mat sabu sanggup makan babie namun PAS tetap harus dianggap parti tidak rasis(tidak assabiyah) sebaliknya parti yang telah berjaya mengasimilasi budaya pemakanan kesukaan orang cina iaitu babie.

        Reply
  • June 30, 2013 at 8:34 am
    Permalink

    buka terus jalaraya tu seperti biasa standard mana2 jalanraya kat dalam negara apa punya menggong bina jalanraya tapi nak kena tutup sebab nak kasi orang meniaga atas jalanraya alasan paling bodo tahap nak mampusss

    muehhhhahahahahahaha

    Reply
  • June 30, 2013 at 9:07 am
    Permalink

    ia bersifat balas dendam daripada isu kesesakan jalanraya!
    umno rasis !

    Reply
    • June 30, 2013 at 10:30 am
      Permalink

      tony yg guan eng batal kan ceramah perdana islam di penang tu bukan rasist ke???

      DAP yg rasis dan anti islam sebenar nya.. masih lagi membawa ideologi komunis walaupun sudah 50 lebih merdeka

      Reply
      • July 1, 2013 at 3:15 pm
        Permalink

        SALAM,
        BIASA LA TU SUNGAI SIPUT. MEREKA NI (YG KURANG CERDIK AKALNYA) MANA NAMPAK SALAH SENDIRI… MEMANJANG JE MENCARI SALAH ORANG! MEREKA ASYIK MEMUKUL CANGAN MENGATAKAN UMNO RASIS SEDANGKAN PARTI DAP KALAU DITELITI BETUL2 LEBIH TERUK DARI UMNO RASISNYA. PELIKNYA, ORANG MELAYU TAK GAK SEDAR2…

        Reply
        • July 1, 2013 at 3:17 pm
          Permalink

          PEMBETULAN – CANANG BUKAN CANGAN.

          Reply
    • June 30, 2013 at 11:17 am
      Permalink

      Memang UMNO rasis ! kalau UMNO tak racis orang macam hang masih dok merempat kat china jual binatang exotic di tepi jalan.

      Kalau UMNO tak rasis, tak kan ujud satu pun sekolah cina di Tanah Melayu.

      hang ada faham ?? hang bernasib baik UMNO rasis !!

      Reply
    • June 30, 2013 at 7:10 pm
      Permalink

      Tony Tak-guna-one, engkau ni melayu ke cina yang nak bela cina beria-ia sangat tu. Kalau umno rasis, takde nya boleh cinabeng-cinabeng tu buka kedai-kedai, sekolah-sekolah cina tu. Tak de benda lain ke nak cakap, macam burung kakak tua dok ulang benda yang apek-2 tu dok ajar. Tak de otak sendiri ke nak pikir?

      Reply
    • July 1, 2013 at 12:21 am
      Permalink

      anak lim kit sial dah berpuluh-puluh gerai Melayu dia tutup , kau tutup mata dan bertepuk tangan .. kena kat bangsa kau sendiri terus menyalak macam anjing … haprakk laa lu apekkk

      Reply
    • July 1, 2013 at 8:41 am
      Permalink

      Tony,
      Mau hati2 cakap aaa….? Lu cina lagi rasis dan sifat dengki punya orang!! Itu melaka ada darah hang tuah, hang jebat, pendekar duduk situ….itu smua melayu…..mau cakap lebih kaaa?

      Reply
  • June 30, 2013 at 9:11 am
    Permalink

    Cina memang BABI!!!BABI!!! BABI!!!

    Reply
  • June 30, 2013 at 10:20 am
    Permalink

    kalau tahu isu balas dendam bagus laaa,

    Reply
  • June 30, 2013 at 2:28 pm
    Permalink

    Kepada tony gunawan, you can just shut your fucking mouth if you don’t really understand the real issue & situation about Jonker Walk. Don’t make yourself looks persistently ‘kena kencing’ easily by the biggest liar & racist mongers such as lim kit siang.

    Isunya bukan hendak menutup aktiviti penjaja membuka gerai di Jonker Walk tetapi KM Melaka cuba mewujudkan keadaan ‘menang-menang’ kepada 2 pihak iaitu pengguna jalan raya & penjaja di Jonker Walk.

    Sudah tentu rungutan & aduan dari pengguna jalan raya harus KM Melaka beri keutamaan(diselesaikan) kerana jalan raya ialah tempat kenderaan bergerak bukan tempat untuk menjaja membuka gerai.

    Hendak memelihara & menternak babie pun harus dalam kandang, kalau babie bersepah & berkeliaran di jalan raya apakah lim kit siang akan berkata tidak mengapa biarkan sahaja? Jika tidak mengapa biarkan sahaja, maka tidak mengapa peniaga cina yang membuka gerai bersepah-sepah sehingga menutup jalan di Jonker Walk boleh diserupakan dengan babie.

    Babie inilah si melayu bangang seperti nazri aziz rasa tidak mengapa sanggup jilat, ptuihhhh!

    Jalan utama Jonker Walk ialah Jalan Hang Jebat, apabila Jonker Walk selalu disempitkan & ditutup dengan sesuka-hati oleh babie err penjaja cina dengan gerai-gerai mereka jalan utama iaitu Jalan Hang Jebat menjadi sesak & jem sehingga 4 jam lamanya menyusahkan kenderaan yang menggunakan Jalan Hang Jebat untuk sampai ke tempat lain di Melaka, kawasan sekitar selain ke Jonker Walk.

    Penutupan jalan yang tidak seharusnya berlaku di Jonker Walk disebabkan penjaja cina yang tamak & tidak bertimbang rasa ini juga menghalang pengguna jalan(kenderaan) dari dapat menjadikan Jonker Walk sebagai jalan alternatif untuk menjimat masa pergi ke jalan-jalan(tempaat-tempat) lain di sekitarnya.

    Masalah kesesakkan & jem bertambah buruk apabila kenderaan yang berhenti mahu menurunkan atau mengangkut barang terpaksa berhenti di tepi Jalan Hang Jebat kerana tidak dapat masuk ke Jonker Walk yang telah disempitkan & ditutup dengan gerai-gerai. Itu baru melibatkan kenderaan yang membawa barang belum lagi melibatkan kereta dan bas yang menurunkan penumpang termasuk pemandu kereta yang berhenti meletakkan kereta di tepi Jalan Hang Jebat untuk pergi makan, membeli barang & lain-lain urusan.

    Kalau jalan Jonker Walk itu ialah jalan mak-bapak lim kit siang yang punya, baru boleh lim kit siang tutup buat selama-lamanya!

    Kepada melayu bangang seperti nazri aziz, kenapa anda masih belum menjawab tentang cadangan KM & kerajaan negeri Melaka mahu Jonker Walk dibuka terlebih dulu kepada pengguna jalan(kenderaan) pada hari sabtu & ahad sebelum satu kawasan kekal dapat dicari untuk penjaja cina itu membuka gerai?

    Nazri telah tersilap membuat teguran kerana tidak faham isu & situasi sebenar tentang Jonker Walk di Melaka.

    Sebagai orang melayu, aku rasa malu mendapat menteri pelancongan berbangsa melayu seperti nazri aziz yang tak reti bahasa sanggup jilat membabie-buta chinabeng….lim kit siang tak reti bahasa atau dia sengaja buat-buat tak reti bahasa sebab dia chinabeng kapir laknat…orang cuma tak faham kenapa nazri aziz boleh sama tak reti bahasa

    Reply
    • July 1, 2013 at 3:09 pm
      Permalink

      SALAM,
      SETUJU DENGAN PANDANGAN SAUDARA. SANGAT2 SETUJU. KM MELAKA YANG BARU TAU APA YANG DIA BUAT. ISU INI DIPOLITIKKAN OLEH ORG2 YANG TAK TAU APA YANG TERSIRAT MAKA BANYAK SANGATLAH BURUK SANGKA YANG TIMBUL. ORG YANG KURANG CERDIK JE YANG TAK NAMPAK PERUBAHAN2 YG HENDAK DILAKUKAN OLEH KM MELAKA. HIDUP KM MELAKA DAN PEDULIKAN CINA2 YG TAK SEDAR DIRI TU!

      Reply
  • June 30, 2013 at 2:46 pm
    Permalink

    Yes… we malay are racist.but chinese are extremely super racist.we kknow nobody in other country like chinese. Yes u can call us racist as many as you like but who want to belive you because you are chinese.

    Reply
  • June 30, 2013 at 7:37 pm
    Permalink

    Tony gunawan red bean army sial,

    Pergi mampus!
    Polis dan pihak berkenaan sila tangkap semua peniaga2 yang jual barang tiruan di jonket st dan petaling st.

    Jangan bagi muka puak sial ni!!

    Reply
  • July 1, 2013 at 12:24 am
    Permalink

    DAPigs racist tutup gerai Melayu dengan alasan kesesakan lalulintas tak nampak pulak

    Sama macam kat Petaling Street , DBKL nak kasi beberapa gerai untuk orang kurang upaya berniaga , sekali puak cina racist menentang sebab akan sebabkan kesesakan lalulintas yang lebih terukk .. dasar binatang punya puak cina racist DAPigs !!!

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *