DUN Kuala Besut Penentu Kesinambungan BN Terengganu

Share


Pertamanya, sama-samalah kita sedekahkah bacaan Al-Fatihah untuk Allahyarham Dr A Rahman Mokhtar yang baru sahaja meninggal dunia pagi tadi. Semoga rohnya dicucuri rahmat dan di tempatkan bersama-sama orang-orang yang beriman, InsyaAllah.

Dalam pada  itu, penulis pasti semua sudah maklum berkemungkinan besar akan ada Pilihan Raya Kecil (PRK) bagi DUN Kuala Besut yang sebelum ini diwakili Allahyarham Dr A Rahman Mokhtar.

Untuk rekod, pada PRU-13 yang lalu Negeri Terengganu berjaya dikuasai semula oleh BN dengan majoriti mudah di mana sejumlah 17 kerusi DUN berjaya dimenangi BN berbanding 15 DUN dikuasai PAS.

Hanya beza dua kerusi DUN memisahkan BN dari kejatuhan dan perbezaan kecil itu juga yang mengasingkan PAS dari menggapai kekuasaan sebagai Kerajaan Negeri.

Jika BN berjaya mengekalkan DUN Kuala Besut dalam PRK ini maka kedudukan akan kekal 17-15, andai sebaliknya di mana DUN itu dimenangi PAS maka kedudukan akan seri 16 BN dan 16 PAS.

Kedudukan seri 16-16 bermakna akan wujud Kerajaan Negeri yang tergantung agak besar kebarangkaliannya serentak dengan itu akan menyebabkan berlakunya satu Pilihan Raya Negeri (PRN) di Terengganu.

Kesimpulan ringkasnya, PRK DUN Kuala Besut adalah satu pertembungan yang akan menentukan sama ada BN mampu meneruskan kesinambungan sebagai pemerintah di Terengganu atau sebaliknya.

Semua pihak akan menurunkan semaksimum mungkin jentera pilihan raya masing-masing, itu sudah pasti.13 thoughts on “DUN Kuala Besut Penentu Kesinambungan BN Terengganu

 • June 26, 2013 at 4:14 pm
  Permalink

  YANG PASTI APABILA MATLAMAT WAJIB DICAPAI MAKA MATLAMAT AKAN MENGHALALKAN CARA UNTUK MENDAPATKANNYA. AKAN MUNCUL FITNAH ALKUBRA, RAJA MEMFITNAH DAN RAKYAT MENJADI MANGSA KERAKUSAN PEMIMPIN YANG MEMBURU KUASA.ORANG MELAYU KALAU IKUT ADATNYA SEMEMANG LAYAK KINI DIJAJAH OLEH ORANG KAFIR DARI DAP.WAKTU ITU BARULAH KELUAR DARI ULAMAK MELAYU SEIA SEKATA ‘MARILAH KITA BERPEGANG PADA TALI ALLAH DAN JANGAN KITA BERCERAI BERAI’. TAPI APA GUNANYA, LIHAT APA BERLAKU DI PULAU PINANG, KAMPONG DIRATAKAN, PERNIAGAAN DIROBOHKAN, MERAYULAH DGN MENANGIS BERCUCUR AIR MATA, APA MEREKA PEDULI. LIHAT PELA DISELANGOR, DALAM TAMAN ADA RUMAH URUT DAN MAKSIAT DIDEPAN MATA. APA MELAYU BOLEH BUAT. MALAH MELAYU MASIH TAK SEDAR DIRI. DAP DIJADIKAN SANDARAN UNTUK DAPAT UNDI CINA, SEBAGAI BALASANNYA JADILAH TUKANG ANGGOK DAP. BERKETUAKAN AJ JUBURI.. MEMANG MELAYU CARI NAHAS.. BALA DAN BALA TIDAK MENGINSAFKAN MELAYU SEHINGGA BENAR-BENAR JADI MENANG SORAK, KAMPONG TERGADAI,BILA TERANTUK, BARU TENGADAH.. MELAYU. MELAYU.. SANGGUP PERDAGANGKAN AGAMA DAN RASUL DEMI SEBUAH KERUSI KUASA..ALLAH ‘AKBAR

  Reply
 • June 26, 2013 at 4:51 pm
  Permalink

  memang ia akan menjadi satu lagi medan tempur yang amat sengit terutama kepada BN. BN kena pastikan mereka meletakkan calon yang benar2 mendapat kepercayaan dari rakyat kauala besut nanti. in sya Allah, BN akan menang.

  Reply
 • June 26, 2013 at 5:14 pm
  Permalink

  Tak lama PR akan ngebangkan lagi pengundi Bangla, Blackout, undi dua kali dan macam2 benda baghal lagi.

  Tak caya, cuba tgk nnt.

  Reply
 • June 26, 2013 at 11:52 pm
  Permalink

  pm kena minta pandangan dato idris jusoh bagi mengenal pasti calon paling layak di terima rakyat jangan hanya gebang besar pasal calon winabe last kuar nama calon binawe

  Reply
 • June 27, 2013 at 7:46 am
  Permalink

  Tempoh tak sampai 3 bulan… daftar SPR sepatutnya tidak berubah dari PRU13. Aku tak risau sangat pasal PRK.. tapi perubahan daftar pemilih oleh SPR akan menjelaskan apa fungsi SPR dalam memenangkan UBN.

  Reply
 • June 27, 2013 at 10:18 am
  Permalink

  Boikot lah kalau SPR tipu wahai Bujuk oi….

  Reply
  • June 29, 2013 at 11:42 pm
   Permalink

   awat… nak menang percuma ka?

   Reply
   • June 30, 2013 at 8:41 am
    Permalink

    Oic, apparently my posting pada 27 June at 10.18 am is replying to Bujuk posting on 27 June at 7.45 am dimana Bujuk has made the statement spt di bawah:

    “Tempoh tak sampai 3 bulan… daftar SPR sepatutnya tidak berubah dari PRU13. Aku tak risau sangat pasal PRK.. tapi perubahan daftar pemilih oleh SPR akan menjelaskan apa fungsi SPR dalam memenangkan UBN”

    Statement Bujuk mengatakan SPR (atau fungsi SPR) untuk memenangkan BN sudah menjadi bukti keraguan Bujuk dalam ketelusan SPR dlm mengendalikan pilihanraya.

    Tapi, walaubagaimanpun Bujuk ragu akan ketelusan SPR, tapi pihak DAP, PKR dan PAS tetap bertanding…jikalau meragui keupayaan SPR bertindak adil terhadap semua calon2 parti, seharusnya kena tarik diri.

    In bukan soal nak menang free, setahu aku pihak PR yg selalu nak benda free

    Hehehe…

    Reply
 • June 27, 2013 at 10:34 am
  Permalink

  Aku rasa UMNO akan kalah dikuala Besut

  Reply
  • June 27, 2013 at 10:42 am
   Permalink

   Belum bertanding, belum tahu lagi saudara.

   Tapi jika ditakdirkan UMNO kalah, semua hali2 Umno terima dgn secara terbuka.

   Reply
   • July 3, 2013 at 2:04 pm
    Permalink

    MENANG ATAU KALAH ADALAH HUKUM ALLAH..YANG PENTING PERJUANGAN MENENTANG PUAK MUNAFIK PAKATAN HARAM JADDAH TERMASUK SEKUTU CINA DAP KAFIR HARBI SERTA KESESATAN AJARAN PAKATAN HARAM JADDAH MESTI DITERUSKAN…..KITA HANYA MERANCANG ..ALLAH JUA YANG MENENTUKAN…ALLAH DAMMAR PR(PAKATAN HARAM JADDAH LAKNATULLAH..

    Reply
 • July 8, 2013 at 12:13 pm
  Permalink

  politik itu bersih..tapi manusia sendiri yg mengotorkan poltik…pilihlah yg terbaik diantara yang baik…..

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *