Siapa Menteri Kabinet Kawan Baik Azran Air Asia X?

Share


Pada minggu lalu, Mykmu mendedahkan sikap Ketua Pegawai Eksekutif Air Asia X yang mengutuk Utusan Malaysia sebagai rasis dan menyatakan tidak akan memberi sebarang iklan kepada Utusan Malaysia lagi. Sehingga hari ini tiada sesiapa daripada Air Asia termasuk Tony Fernandez dan bekas Ketua Wanita UMNO Malaysia, Rafidah Aziz terhadap isu ini.

Lihat “Air Asia Hentikan Iklan Dalam Utusan, Melayu Terus Sokong Tony Fernandez

Inilah nasib Melayu dan akhbar Melayu. Sesiapa pun tidak akan membela anda lagi. Baik di dalam kerajaan mahu pun di luar sana. Yang tinggal hanyalah Perkasa yang tidak seperkasa mana pun. Hari ini Azran Rani Osman muncul lagi. Bukannya meminta maaf tetapi mempertahankan dirinya.

Hari ini senarai menteri kabinet telah diumumkan. Khabarnya, seorang kawan baik Azran yang selalu keluar masuk pejabatnya telah dilantik sebagai Menteri.

Sama-sama kita tunggu apakah Kementerian ini akan memberi lebih banyak kontrak kepada Air Asia atau akan menjaga kepentingan Melayu.



26 thoughts on “Siapa Menteri Kabinet Kawan Baik Azran Air Asia X?

  • May 15, 2013 at 6:29 pm
    Permalink

    inilah nasib melayu , dapat anak melayu yang tak sedar diri, andaikata tiada peraturan tentang penglibatan melayu dalam korporat…agaknya budak botak ini hanyalah pembancuh kopi anwar..

    Hari ini rakannya seorang menteri akan berbangga ada melayu lain yang menghina melayu ….

    memang bangsatlah nanti anak-anak melayu nanti…siapa yang hina melayu akan diambil bekerja di air asia

    Reply
  • May 15, 2013 at 6:47 pm
    Permalink

    Kecewa sangat apabila wahid omar ceo maybank dilantik sbg menteri di JPM. Apakah dikalangan ahli umno tidak ada seorang pun yg berkaliber lebih hebat dari wahid omar dan mahis selok belok korporat? kalau nak dapatkan seorang yg mahir dlm dunia korporat, ambil ceo atau md yg naik dari bawah ie bermula dgn pegawai graduan. Wahid bermula terus dari atas hasil hubungan baik dgn GLC dan khazanah. Wahid gagal di maybank dlm melahirkan lebih ramai melayu di peringkat pengurusan atasan maybank. malahan wahid tidak dapat menangani staf maybank yg anti kerajaan bn. Bodohlah najib!! Najib masih kekalkan kroni dia dgn bertukar portfolio sbg menteri pertanian dan industri asas tani. Pada saya, najib sebenarnya tidak mendengar suara orang bawahan dan suara suara di luar kelompok dia. Kata katanya konon dia mendengar sebenarnya adalah bohong. Semoga berjaya dgn lebih cemerlang buat barisan baru kabinet najib.

    Reply
    • May 15, 2013 at 8:39 pm
      Permalink

      saya jangkakan PRU14 adalah penamatnya riwayat BN…jika tidak pun nyawa2 ikan. BN akan ditolak oleh ahli bawahan partinya. Kabinet PM bukan kabinet rakyat..

      Reply
      • May 15, 2013 at 11:59 pm
        Permalink

        Itu pun kalau sempat…ada 5 tahun…dalam 5 tahun, macam2 boleh jadi…5 darab 365 hari..macam2 agenda si Anwar boleh rancang…kita tidak dapat fikir apa yg dia fikir, kerana kita tidak mempunyai hati dan minda yg sekotor dan sekejam dia…kerana itu..kita tidak dapat fikir apakah seburuk2 plan yg mungkin dia akan buat…bila berbicara tentang menghancurkan sebuah kerajaan dan nation…Anwar lah orang yg paling layak dan paling genius…dicampur pula dengan sifat psycho terlampau dan narcissistic nya….apa2 pun boleh jadi….kita tunggu dan lihat….kerana esok apabila kita bangun pagi, buka mata…mungkin ada sesuatu yg akan mengejutkan kita..nauzubillah….

        Reply
    • May 16, 2013 at 1:51 pm
      Permalink

      Biarpun semua manusia dimuka bumi tidak suka dengan beliau,tapi Allah yang yang suka ,si Omar tetap dilantik juga.manakala yang tidak menyukainya tepalah menoreh,berkebun,nelayan,,,

      Reply
  • May 15, 2013 at 6:53 pm
    Permalink

    Keranda dah ditempah, klu. X ubah maka berkuburlah BN. Kenapa najib x labrum nazim saja berbanding Wahid.

    Reply
  • May 15, 2013 at 7:43 pm
    Permalink

    menteri belia dan sukan baru la siapa lagi…..sial betul. lagi satu yg si daje azran kata comment dia blown out of proportion tu, kepala hotak dia la. tweet dia dgn jelas hentam utusan, lepas tu kata blown out of proportion.bangsat

    Reply
    • May 15, 2013 at 8:41 pm
      Permalink

      walau dia tarik balik kita tetap baikot air asia…

      Reply
  • May 15, 2013 at 7:52 pm
    Permalink

    Kalau la kita ada tentera kacang tanah cyber macam DAP …. masak melayu yahudi ni dikerjakan, …. tapi apakan daya, kita tak seyahudi pihak belah sana … belakang kita entah apa dia kutuk orang melayu lagi …siap gelak2 lagi kot …. dia ni, KJ lebih kurang la tu … hari tu maki Malaysia Airport kata charge dia mahal la, nak buat airport sendiri la …. Malindo masuk ok je …. Air Asia X ni tak perform pun … hari tu pgi London/Dubai pastu cancel … ramai mana stranded …. kalau ikut performance first, kena resign mamat nih …. perasan bagus …

    Reply
    • May 15, 2013 at 8:48 pm
      Permalink

      adakah PM tidak sedar ramai yang tidak senang hati dengan KJ? KJ boleh bawa undi pemuda tapi tidak boleh dapatkan undi rakyat jelata. fikirkanlah punca tsunami politik 2008 (PRU12) dan melarat ke PRU13.. jika tidak diendahkan.. selamat tinggal UMNO..

      Reply
      • May 16, 2013 at 4:09 pm
        Permalink

        Bagi la dia peluang…dia pun di pilih pengundi di tempat dia bertanding, maknanya dia ada charistic yang buat orang memberikan undi pada dia.

        Kalau nak ikut senag hati ke idak…aku rasa lebih banyak rakyaat tak senang hati pada hishamuddin kalau nak di bandingkan dengan khairy…tapi dia terus di naikan dalam hieraki pemerintahan, hang tak komplain pun ?

        Kepelbagian pendapat adalah baik, selagi titik persamaan tu kita pertahankan.

        Boleh kan ??

        Reply
  • May 15, 2013 at 8:28 pm
    Permalink

    Najib ohh Najib. Siapalah yang duk hasut bagi post kat Wahid. Riki la orang orang melayu yang duduk kerja bawah 3 orang nie. kaki jual aset. melayu lupa diri. ramai orang memberontak. KJ? sembang ajer lebih. fikiran sama jer dengan masa kerja dgn pak mertua dahulu. Idris Jala? riki siapa yang pernah kerja bawah dia dulu.

    Reply
  • May 15, 2013 at 8:49 pm
    Permalink

    Ada sapa-sapa di dalam forum ini agak-agak layak untuk dilantik menjadi minister kerr@timbalan kerr…atau mungkin yang kacewa tak dapat post menteri akan “cabut keluar” masuk PKR @ DAP atau pun Pas..

    Reply
  • May 15, 2013 at 8:50 pm
    Permalink

    Only di Malaysia

    Bila melayu bersuara isi hati – rasis
    Bila melayu kaya – kroni,rasuah dsbnya
    Bila melayu belajar oversea – gomen yang support (biasasiswa)…katanya melayu bangsa subsidi…
    Kesian nasib orang melayu di tanah melayu

    Reply
  • May 15, 2013 at 10:33 pm
    Permalink

    Semasa Pak Lah jadi PM,KJ dan Kalimulah yang ‘paw’ equity Air Asia. Si mamat Azran adalah nominee mereka berdua. Kalau tak sebab BN yang bagi ‘handout’ saya ingat Air Asia pun sakit juga but thanks to Pak Lah airtax and fees bagi discount dan write off,kapalterbang pun sewa tak payah bayar kat PNB. Kapal terbang mereka pakai pun mereka cannibalise from government punya fleet,saya fikir mereka punya AOC di beri conditional approval. Celaka punya melayu lupa daratan.

    P.S Kalau dia masih buat kecoh,buat saja polis report biar polis bagi dia amaran. 😉

    Reply
    • May 15, 2013 at 11:14 pm
      Permalink

      Azran Azran … :))… tulah nak bertwitter sangat…hip la konon…lama nih dia nak recover … tapi ok kot, kawan-kawan dia cina dap, melayu yahudi and KJ … tak kawan ngan orang melayu kebanyakan dia nih… ye lah elite la katakan … saya berada dimana saya berada sekarang usaha saya yang gigih and kebijaksanaan saya …. boleh blah…We are watching you..:)

      Reply
      • May 16, 2013 at 12:04 am
        Permalink

        Elite tak elite…mati besok…bilik yg dah ditempah sama jer rate dengan semua orang…7 kaki lebar x 7 kaki dalam..untung2 kalau amalan byk dapat servis 5 bintang…kalau amalan 0….maka 0 bintang pun belum tentu…

        Reply
  • May 15, 2013 at 11:53 pm
    Permalink

    Bro Darmanlasso Lanang ..Saya rasa bro mergenali wahid omar selepas beliau menjadi CEO maybank dan tidak mengetahui perjalanan jawaran yang beliau pegang tengok separuh daripada jawatan yang beliau pegang

    Dato Sri. Abdul Wahid Bin Omar, FCCA has been the Chief Executive Officer and President of Malayan Banking Bhd since May 1, 2008. Dato Sri. Bin Omar served as the Chief Executive Officer and Managing Director of Telekom Malaysia Berhad and its subsidiary VADS Bhd from July1, 2004 to April 30, 2008. He served as the Group Chief Executive Officer of TM International Sdn Bhd, a subsidiary of Telekom Malaysia Berhad. He served as the Chief Executive Officer and Managing Director of United Engineers (Malaysia) Berhad (UEM) and UEM World Berhad from October 2001 to June 2004. He served as the Chief Financial Officer of Telekom Malaysia Berhad from March 2001 to September 2001. His previous work experience included stints at Bumiputra Merchant Bankers Bhd, Kumpulan Fima Bhd and Amanah Capital Partners Bhd. He served as a Director of Group Corporate Services cum Divisional Director, Capital Market & Securities of Amanah Capital Partners Berhad. Dato Sri. Bin Omar served as the Chairman of Amanah Short Deposits Berhad from 1999 to 2001. He has been Chairman of Malaysian Electronic Payment System Sdn Bhd since June 2009. He has been the Deputy Chairman of the Board of Celcom Malaysia Bhd since July 1, 2004. He serves as an Executive Vice Chairman of Projek Lebuhraya Utara-Selatan Berhad. He served as an Executive Vice Chairman of Renong Bhd since October 8, 2001. He served as a Non-Executive Deputy Chairman of Costain Group PLC since January 21, 2002. He also served as an Executive Vice Chairman of PLUS Expressways Bhd since April 12, 2002 to June 30, 2004. Dato Sri. Bin Omar has been a Non-Independent Executive Director of Bursa Malaysia Bhd since April 10, 2004. He served as Non-Independent Executive Director of TM Net Sdn Bhd, a subsidiary of Telekom Malaysia Bhd. He has been a Non-Independent Non-Executive Director of Projek Penyelenggaraan Lebuhraya Bhd since November 16, 2001. He has been Director of Celcom Malaysia Bhd since July 1, 2004. He has been a Non-Independent & Executive Director of Malayan Banking Bhd since May 1, 2008. He served as a Director of TM International Sdn Bhd until March 24, 2008. He serves on the Board of Linkedua (Malaysia) Berhad and several other private limited companies and all of which are Kuala Lumpur Stock Exchange listed companies. Dato Sri. Bin Omar served as a Non-Independent Executive Director of Telekom Malaysia Berhad and its subsidiary, VADS Berhad from July1, 2004 to April 30, 2008. He served as a Non-Independent Executive Director of Renong Bhd since October 5, 2001, Pharmaniaga Bhd from November 15, 2001 to June 30, 2004, PLUS Expressways Bhd from January 29, 2002 to June 30, 2004 and UEM Builders Bhd (formerly, Intria Berhad) since November 20, 2001. He served as a Non-Executive Director of Costain Group PLC since January 21, 2002. He served as a Director of Alliance Merchant Bank Berhad from 1999 to 2001. He served as the Chairman of Association of Discount Houses in Malaysia. He serves as a Member of the Financial Reporting Foundation of Malaysia and the Investment Panel of Lembaga Tabung Haji. He is also a director of a number of Maybank Group companies including Mayban Fortis Holdings Berhad, Aseambankers Malaysia Berhad, Perbadanan Usahawan Nasional Berhad, Kumpulan Wang Persaraan (KWAP) and Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (EPF). He served as a Director of Amanah Merchant Bank Berhad and several other companies in the financial services sector. He serves as a Member of the Association of Chartered Certified Accountants (ACCA), United Kingdom and the Malaysian Institute of Accountants.

    Board Members Memberships*

    Former Deputy Chairman and Group Chief Executive Officer of Telekom Malaysia Berhad

    Celcom Axiata Berhad

    Non-Independent Executive Director

    TM Net Sdn Bhd

    Former Director

    Axiata Group Berhad

    Director, Chief Executive Officer of Malayan Banking Bhd and President of Malayan Banking Bhd

    Maybank Investment Bank Berhad

    2001-N/A

    Former Executive Vice Chairman

    Renong Berhad

    2001-N/A

    Former Non-Independent Non-Executive Director, Chairman of Nominations Committee and Member of Remuneration Committee

    UEM Builders Bhd

    2001-Present

    Non-Independent Non-Executive Director

    Projek Penyelenggaraan Lebuhraya Bhd

    2001-2004

    Former Non Independent Non Executive Director, Member of ESOS Committee, Member of Nomination Committee and Member of Remuneration Committee

    Pharmaniaga Bhd

    2002-N/A

    Former Non-Executive Deputy Chairman

    Costain Group plc

    2002-N/A

    Former Executive Vice Chairman

    Plus Expressways Bhd

    2004-2008

    Former Chief Executive officer, Managing Director and Director of Vads Berhad

    Telekom Malaysia Berhad

    2004-2008

    Former Non-Independent & Non-Executive Director, Chairman of Employee Share Option Scheme Committee, Member of Nominating & Remuneration Committee, Chief Executive Officer of Telekom Malaysia and Managing Director of Telekom Malaysia

    VADS Berhad

    2004-2011

    Former Independent Non-Executive Director, Chairman of Audit Committee, Member of Nomination & Remuneration Committee and Member of Option Committee

    Bursa Malaysia Bhd

    2008-Present

    Chief Executive Officer, President, Non-Independent & Executive Director and Member of Credit Review Committee

    Malayan Banking Berhad

    2008-Present

    Non-Executive Director
    Cagamas Holdings Berhad

    2009-Present
    Chairman of the Board
    Malaysian Electronic Payment System Sdn Bhd
    Education*
    There is no Education data available.
    Other Affiliations*

    Celcom Axiata Berhad
    PT XL Axiata Tbk
    Costain Group plc
    Telekom Malaysia Berhad
    Renong Berhad
    UEM Builders Bhd
    Projek Penyelenggaraan Lebuhraya Bhd
    Plus Expressways Bhd
    VADS Berhad
    TM Net Sdn Bhd
    Axiata Group Berhad
    Maybank Investment Bank Berhad
    Pharmaniaga Bhd
    Bursa Malaysia Bhd
    Multimedia Development Corporation Sdn Bhd
    Malaysian Electronic Payment System Sdn Bhd
    Lembaga Tabung Haji
    Cagamas Holdings Berhad

    Bro kata Wahid gagal di maybank dlm melahirkan lebih ramai melayu di peringkat pengurusan atasan maybank. Saya rasa bro salah saorang daripada mereka..cuba la tengok balik ketasa diri sendiri sebelum membuat sebarang tuduhan..tugas saorang CEO adalah utuk mentadbir bagi memajukan syarikat yang beliau terajui..kenapa pula Bro tidak melihatkan komitmen yang wahid bagi sewaktu menjalankan tugasnya ..jam berapa beliau mula datang bertugas..dan sampai jam berapa dia habis bertugas..saya rasa bro tau keadaan ini sebab wahid akan memanggil mesyuarat tidak kira masa walaupun dan lewat malam…Bagi melahirkan anggota yang berwibawa ianya menjadi tugas sumber manusia serta bahagian latihan.

    Bro juga menyatakan bahawa wahid tidak dapat menangani staf maybank yg anti kerajaan bn. kesian saya dengan pendapat ini sebab tidakkah bro tau bahawa banyak dikalangan penjawat awam yang menyokong puak pembangkang so dengan ini adakah nak dikata datok Najib juga gagal…

    Bro Darmanlasso Lanang..nasihat saya kaji dan selidik dahulu kelemahan sendiri daripada dok jelous dengan kejayaan orang lain..ingatlah qadae dan qadar itu ketentuan daripada ilahi..kegagalan yang diterima mungkin ada hikmah disebaliknya.

    Reply
  • May 16, 2013 at 12:57 am
    Permalink

    Hebat profile CV ex CEO Maybank ni.. tabiklah!

    Reply
    • May 16, 2013 at 3:59 pm
      Permalink

      Sebelum aku baca ni pun aku dah agak Azran ni memang jenis macam ni….kita sudah boleh agak…apabila seseorang itu mencemuh bangsa sendiri dan mengangkat bangsa lain…kita sudah boleh guess yg dia langsung tidak mempunyai sentimen terhadap bangsanya…rata2 individu yg aku kenal yg jenis macam ni..sampai ke tua tunggang botol dan liberal…bini pun mat salleh….atau cina…dan menganggap cara melayu itu kuno….

      Reply
  • May 16, 2013 at 10:08 pm
    Permalink

    Terima Kasih Anak Lenggong satu input yang baik .Aku doakan semoga beliau berkhidmat dengan cemerlang .jauhkan diri dari rasuah dan salah guna kuasa.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *