3 thoughts on “Pengundi Hantu atau Naik Hantu?

 • May 11, 2013 at 8:58 pm
  Permalink

  Bagaimana rupanya “Pengundi Hantu” dan bagaimanakah mereka boleh dikenalpasti, dikesan, ditangkap dan didakwa atau orang yang menuduh atau membuat dan memberi palsu akan adanya pengundi hantu ditangkap.

  Pada 5-5-2013 saya dan ramai kita pergi ke Pusat Mengundi untuk mengundi. Mengikut peraturan yang ada yang saya faham hanya (1) rakyat Malaysia {2}yang berumur 21 tahun keatas, (3) mempunyi Kad Pengenalan Malaysia (Biru), (4)warganegara Malaysia dan (5) telah mendaftar sebagai pengundi dengan mengisi dan menandatangani borang SPR dan (6) namanya telah diDaftarkan dalam Daftar Pengundi SPR yang telah disemak dan diGazett barulah boleh mengundidi Pusat Mengundi di Kawasan mengikut alamat kawasan dimana dia mula-mula didaftarkan.

  Semasa sampai di Pusat Mengundi pada 5-5-2013 saya telah pergi ke Pusat Mengundi di SK USJ 6/2 Subang Jaya, Selangor saya terus menyerahkan Kad Pengenalan saya kepada kerani SPR di meja yang pertama yang ada di luar bilik-bilik mengundi. Setelah disemak dan mengesahkan nama saya ada dalam Buku daftar saya telah diberi kertas No.untuk ke Bilik Aliran 1 dan didalam bilik itu ada 3 orang yang duduk di 3 meja dalam satu baris. Mereka adalah kerani SPR dan 2 orang yang duduk di dua meja dalam satu baris. Saya difahamkan mereka adalah Agent BN dan PPR dan seorang lagi lelaki yang memantau dibilik dengan seorang anggota Polis beruniform. Kad pengenalan saya telah disemak sekali lagi dan setelah disemak kerani mengaris nama saya dan meneriakkan nama saya kepada Agent BN dan PR dan selepas itu jari telunjuk kiri saya dicalit dengan dakwat dan diberi 2 Krtas undi dan saya pun ke meja dimana saya melaksanakan undi saya dan selepas itu saya masukkan kertas undi saya kedalam kotak undi bagi Parlimen dan bagi DUN dan di pantau oleh Penyelia SPR dan saya pun keluar dan terus balik.

  Bagaimanakah “Pengundi Hantu” pula mengundi dan bagaimana pehak pembangkang mengesahkan siapa dia “Pengundi Hantu” untuk ditangkap? Saya tidak faham. Boleh pehak pembangkang menerangkan siapa dan bagaimana rupanya “Pengundi Hantu”.

  How do you detect and identify a “Pengundi Hantu”. Saya mengaku saya bodoh dan berasa pelek. Pakatan Rakyat ada pakai “goast buster” atau alat X-Ray ke? atau satu khayalan sahaja atau satu penyakit OCD – Obsessive Compulsive Disorder – Mental Disorder.

  Reply
 • May 12, 2013 at 2:14 am
  Permalink

  pengundi hantu ? mak lampir ampang !

  Reply
 • May 13, 2013 at 10:13 am
  Permalink

  Akhirnya Suara Keadilan minta maaf kepada Ali Mydin pengundi yang disangkakan Pengundi Hantu oleh Red Vegelente Pakatan semasa PRU 13.

  Siapa bagi kuasa kepada Red Vegelente PR tu, Anwar dan Lim Guan Eng ke?

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *