Bekas S/U Dewan Ulama PAS Setuju HARAM UNDI PAS !!!

KOTA BHARU : “Memang benar, tepat, beri undi kepada Pas adalah haram.”
Demikian ditegaskan bekas Setiausaha Dewan Ulama Pas Kelantan, Wan Ismail Wan Ahmad, ketika mengulas laporan beberapa pertubuhan bukan kerajaan (NGO) di negeri ini yang mengisytiharkan memberi undi kepada Pas dalam Pilihan Raya Umum Ke-13 adalah haram.
Wan Ismail berkata, beliau beranggapan sedemikian kerana Pas sepatutnya menentang DAP yang semakin berani menyentuh sensitiviti agama Islam terutama membabitkan perkara akidah dan bukannya terus bersekutu dengan parti tersebut.
“Walaupun dia (Pas) tidak buat perkara itu tetapi masih bersekutu, ini bererti dia telah bersubahat.
“Yang sangat jelas sekarang adalah isu penggunaan kalimah Allah. Ibarat memang kamu tidak mencuri, tapi yang kamu ikut sama pergi mencuri dengan kumpulan pencuri itu kenapa, bukankah itu maknanya kamu menyokongnya. Inilah subahat,” katanya kepada Utusan Malaysia di sini hari ini.
Sebelum ini beberapa pertubuhan bukan kerajaan (NGO) yang dianggotai para ulama, Tok Guru pondok, imam dan ustaz muda membuat pengistiharan memberi undi kepada Pas dalam pilihanraya umum akan datang adalah haram.
Pertubuhan itu iaitu Minda Pondok, Ustaz Muda Membela Agama dan Tanah Air (Ummati), Ikatan Cendekiawan Islam Kelantan (ICIK) dan Pendita turut menegaskan perjuangan menetang Pas adalah jihad kerana mengundi parti itu bermaksud menyokong DAP yang merupakan parti cauvinis yang menolak Islam dan memperjuangkan sekularisme.
Mengulas lanjut pendirian NGO terbabit, Wan Ismail yang juga antara bekas pengasas penubuhan Pas di negeri ini berkata, tanggapan Pas bersubahat dalam isu yang mnyentuh sensiviti umat Islam tidak akan hilang selagi terus bersekutu dengan DAP.
Sehubungan itu, beliau menegaskan, umat Islam seharusnya peka terhadap tuntutan syarak dalam soal memilih kerajaan Islam kerana perkara tersebut tidak boleh dijual beli.
“Kita kena ingat, syurga dan neraka bukan hak kita. Tidak ada istilah undi Pas masuk syurga. Kemungkaran tetap kemungkaran,” katanya
http://gerakantimur.blogspot.com/2013/02/bekas-su-dewan-ulama-pas-setuju-haram.html

3 thoughts on “Bekas S/U Dewan Ulama PAS Setuju HARAM UNDI PAS !!!

 • February 15, 2013 at 10:21 PM
  Permalink

  RP, PDL, EMP, DC, Gambus, RK, Yeop, KU2, Haprak, AL, BK, P164, ZZ, AB, P164, Baba, MI, SP, HaR, Cfu, PPN dan ramai lagi…MORE NAILS for the coffin today:
  -Berita di atas
  -UN Menteri Kem. Hal-Ehwal Islam Yg Pertama?
  -Ustaz Harun keluar Pas??
  PPN…adakah ‘2hari’ yg boss maksudkan itu mengandungi perkara2 di atas? Wassalam.

  Reply
 • February 16, 2013 at 7:42 AM
  Permalink

  kerana nik aziz pukimak
  maka haram undi PAS ha ha ha
  tu dia, allah org islam bayar cash.
  belum mampus hadi lagi, org dia sendiri
  pun kata haram. eeeee…

  Reply
 • February 17, 2013 at 12:24 PM
  Permalink

  Kita percaya ilmu kita (semua participant porter MYkmu) tidak setinggi Nik Ajis, Hadi dan semua yg mengganggap mereka berilmu tinggi.

  TETapi apa yg kita miliki/belajar cukup utk kita beribadah, menjaga akidah dan beristiqamah. Mungkin kita tidak hafiz alQuran (walau kita memang bercita2 kearah itu) Tapi apa yg kita ada memadai utk kita pelihara keimanan kita, jgn sampai tersasar.

  Kita takut dimurkaiNYa oleh perbuatan mungkar kita. Kita akur balasan Allah.
  Kita tahu yang halal itu jelas dan yang haram juga jelas. Apa Yg shubahah, kita rujuk pada ulamak serta setidak2nya tanya hati sendiri akibat baik buruk nya.

  TETAPI kita terlalu heran. DEngan ketinggian ilmu yg yg Kau anugerahkan pada individu disebut, mereka langgar segalanya. Mereka lelong nama suciMu ya Allah, mereka kafirkan kami juga Allah, sedangkan kami sentiasa berusaha meningkat keimanan kami, sempurnakan ibadah kami..

  Reply

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.