Mahfuz Suka Rakyat Senang Dapat Penyakit Dan Mati Cepat?

Share


Marah benar Naib Presiden PAS, Mahfuz Omar, apabila Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak mengumumkan pengurangan subsidi gula sebanyak RM0.20 dengan alasan bagi mengurangkan penghidap penyakit diabetes ketika pembentangan bajet baru-baru ini.

Katanya, alasan tersebut tidak munasabah memandangkan pengurangan subsidi gula itu akan membebankan rakyat yang suka rasa manis dalam minuman atau makanan mereka dan tindakan itu akan menyebabkan harga makanan serta minuman akan naik selepas ini.

Mahfuz berkata, kadar penyakit kencing manis tidak berkurangan meskipun harga gula naik dan ia Ahli Parlimen Pokok Sena itu mendakwa bahawa subsidi yang ditarik balik itu akan digunakan bagi pembayaran “one-off” BR1M nanti.

Paling menarik, dia mencabar agar menteri berhenti dari terus menjadi ahli politik dan berniaga kuih dengan tidak menaikkan harga walaupun harga gula naik!

Sebenarnya, saya agak malas untuk menghentam Mahfuz memandangkan dia sering mengeluarkan kenyataan-kenyataan bodoh.

Namun mungkin risau ramai puak-puak Pakatan Haram yang bodoh akan mudah terpengaruh dengan Naib Presiden PAS yang paling bodoh dalam sejarah ini, maka saya terpaksa juga menulis mematikan hujah dangkalnya itu.

Punca penyakit diabetes dikenal pasti secara perubatan adalah disebabkan oleh kadar gula yang tinggi di dalam darah seseorang individu.

Sebagaimana maklum, punca penyakit di dunia kebanyakkan berpunca dari cara hidup seseorang itu termasuklah cara dan makanan yang dimakan.

Dalam hal ini, jika banyak gula digunakan dalam segelas air, maka banyaklah risiko bagi individu itu dan sebaliknya jika kurang menggunakan gula dalam segelas air itu maka kuranglah risiko untuknya mendapat penyakit. Itu sedia maklum, bukan?

Memang benar bahawa bahan makanan seperti nasi juga menyumbang kepada peningkatan kadar gula dalam darah, namun gula juga merupakan antara faktor utama yang menyumbang ke arah diabetes. Jadi, tak salahlah alasan Kerajaan Pusat itu.

Jadi, apakah dengan rasa insaf dan membantu kempen menjaga kesihatan itu maka salah untuk menarik balik sedikit subsidi gula tersebut?

Dalam kepala otak Mahfuz, dia terbayang bahawa kedai mamak akan menaikkan harga segelas Nescafe ais dengan tindakan menarik balik subsidi gula sebanyak RM0.20 itu.

Tapi, apakah dia tidak sedar bahawa meskipun Kerajaan Pusat tidak naikkan harga gula, tetapi kedai mamak itu tetap menaikkan harga Nescafe ais kepada RM2 walaupun air minuman itu hanya berharga RM1.50 di kedai biasa.

Persoalannya, mengapa orang minum juga di kedai mamak tersebut? Ini adalah kerana individu yang minum di kedai mamak tersebut mampu untuk membayar harga tersebut meskipun ia lebih mahal dari kedai biasa.

Jadi, usahlah Mahfuz risau tentang kenaikan harga tersebut kerana rakyat memang tahu dan bijak memilih berdasarkan kemampuan masing-masing, bukan?

Lagipun, apalah salahnya jika subsidi yang boleh menyebabkan penyakit itu ditarik dan digunakan bagi tujuan yang lebih memberikan manfaat kepada rakyat?

Dari menggalakkan rakyat mendapat diabetes dan lain-lain penyakit yang berpunca dari gula, lebih baik Kerajaan Pusat berikan peruntukan subsidi tersebut kepada rakyat dalam bentuk yang lain seperti BR1M, menambah subsidi perubatan hospital dan sebagainya.

Cuma, saya sarankan Mahfuz supaya tak payahlah mencabar menteri untuk meletak jawatan dan berniaga kuih muih tanpa menaikkan harga.

Bukan apa, rakyat di kampung halaman Mahfuz di Kedah langsung tidak naikkan harga makanan dan minuman meskipun harga runcit barangan naik. Ini adalah kerana mereka tetap mendapat untung meskipun harga barang naik.

Caranya? Caranya mereka bersedia mengurangkan kandungan gula dalam minuman dan hanya menambah manis minuman sekiranya ada permintaan. Lagipun, peniaga di Kedah sayangkan pelanggan mereka dan tak mahu para pelanggan mati cepat!

Rasanya, para peniaga restoran di Kedah jauh lebih bijak dari Mahfuz yang meraban dan meroyan saban hari sedangkan dia tak tau apa-apa pun tentang realiti kehidupan yang sebenar…6 thoughts on “Mahfuz Suka Rakyat Senang Dapat Penyakit Dan Mati Cepat?

 • October 1, 2012 at 9:22 pm
  Permalink

  Mahfus marah kerana telah menjadi kegemaran beliau mekan gula macam makan sagun, itu fasal beliau marah sangat….

  Reply
 • October 1, 2012 at 9:36 pm
  Permalink

  Worang mau kena kincing manis itu worang punya hal la… ini ada isu lagi penting mamak kopi pes kasi suma BALACI SETAN baca… ada satu news itu web JPN simpan

  “Hasil carian melalui Google di internet, keratan akhbar ini berjaya dimuat turun daripada laman web rasmi Jabatan Pendaftaran Negara, JPN melalui link berikut. Difahamkan keratan akhbar ini untuk rujukan pihak JPN berhubung isu kad pengenalan.

  http://www.jpn.gov.my/sites/default/files/pdf/keratanakhbar/sabah21092010.pdf

  Ini bermakna keratan akhbar ini adalah keratan yang sah. Ia melaporkan satu perbicaraan mahkamah di Kota Kinabalu di mana seorang lelaki rakyat Filipina dijatuhkan hukuman penjara setahun kerana menggunakan MyKad palsu.

  “Salleh Samsul dari Kampung Likas di sini, mengaku bersalah di hadapan majistret Cindy McJuce Balitus kerana menggunakan dokumen yang memegang nombor bersiri 670110-12-5035 di bawah namanya sendiri” lapor keratan akhbar itu.

  Ini bermakna mahkamah telah mengesahkan bahawa kad pengenalan ataupun MyKad yang dipegang oleh Salleh Samsul itu adalah palsu.

  Apa yang menghairankan, semakan di laman rasmi rasmi Suruhanjaya Pilihanraya mendapati nombor MyKad palsu ini sah sebagai salah seorang pengundi atau dengan kata lainnya pemegang MyKad palsu ini boleh mengundi dalam pilihanraya.

  Aiyoo… SPR tara bikin kerja atau SPR bikin kerja menipu untu itu UMNGOK..

  Reply
 • October 1, 2012 at 9:59 pm
  Permalink

  Napela hang ni neutron bengap sangat, kes kad pengenalan palsu ni hang nak terus buat andaian banyak pengundi hantu. Hang ni adik beradik dgn mahfus bodoh tu ke! Napela bodoh sangat orang2 PAS dgn PKR ni.. Ayo..yo..

  Reply
  • October 1, 2012 at 10:04 pm
   Permalink

   MELAYU jual NEGARA MELAYU..kah..kah… itu satu hal ..sini mamak kopi pes satu lagi kasi luworang yang bengap baca…

   “Dalam Bajet 2013, Perdana Menteri yang juga Menteri Kewangan mengumumkan syarikat berkaitan TRX dikecualikan cukai pendapatan selama 10 tahun.”

   Aiyoo mentang mentang itu TRX Tun Razak xchange pakai dia punya bapak punya nama… senang senang kasi free tax…. negara rugi wooo…

   Reply
 • October 2, 2012 at 10:44 am
  Permalink

  Kepada semua rakan2, mari kita boikot orang bernama “neutron” ni. Komen2nya langsung tidak membawa manafaat dan langsung tidak membina. Selalu lari dari tajuk dan kuat pusing dan divert. Saya yakin dan pasti beliau fail BM masa SPM kerana menjawab soalan surat kiriman “Pengalaman berkunjung ke Melaka” tetapi dia pergi buat surat cinta untuk Jijah.

  So kepada rakan yang lain, kita teruskan memberi komen yang relevan tanpa kita pedulikan insan bernama “neutron” ini. Lagi kita layan, lagi dia menjadi2.
  Komen dari Bujuk kita boleh layan lagi.

  Reply
  • October 2, 2012 at 11:41 am
   Permalink

   Macha BOCHEK sakit hati..kah..kah… Maaf la mamak punya bahasa sebab mamak tarak ambil SPM… mamak datang Malaysia 20 tahun mohon I/C jadi warganegara…( ikut prosedur) cuma mamak tarak paham kenapa mau tipu… Mamak sayang sama Malaysia.. Allah murahkan rezki mamak di bumi Malaysia…sekarang suda ada 3 restoren mamak tarak balik India sudah 20 tahun lebih… Dulu mamak undi UMNO juga …tapi UMNO sekarang tarak sama macam dulu… Mamak sayang Islam lebih dari UMNO…

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *