BR1M 2.0 & 2.1 Buat Pembangkang Terdiam

DATUK Seri Najib Tun Razak sekali lagi membuat kejutan.  Memang ramai yang mengharap dan menganggap Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M) 2.0 akan diberikan, tapi tak sangka pula ada BR1M 2.1 yang dikhususkan untuk orang bujang berumur 21 tahun dan berpendapatan RM 2,000 ke bawah, turut menerima labanya.

Bantuan Persekolahan RM 100 (seorang anak) yang dimulakan pada tahun lepas juga, diteruskan pada tahun hadapan.

Bercakap tentang 3 perkara ini sahaja sudah heboh satu negara, belum lagi insentif-insentif lain yang diumumkan antaranya, bonus untuk kakitangan awam, kenaikan pencen dan berbagai-bagai lagi, yang mana semuanya membuat majoriti orang tidur dengan muka tersenyum malam ini.

Sememangnya setiap kali pembentangan bajet dilakukan, soalan yang biasa ditanyakan orang ialah “apa yang aku dapat?”.  Memang banyak tahun sebelum Datuk Seri Najib mengambil alih teraju pentadbiran negara, banyak manfaat diberikan kerajaan kepada rakyat, tapi tidak secara langsung.

Datang Datuk Seri Najib, buka penbedaharaan negara dan serah wang terus kepada rakyat yang layak, begitulah diumpamakan.  Jadi menjawablah soalah “apa aku dapat?” yang biasa ditanyakan orang.

Selain itu, pemberian ini juga menunjukkan kerajaan punya wang, tak seperti yang dicanang dan digebangkan pembangkang, kononnya kerajaan ini tidak ada wang untuk menampung semua pemberian tunai ini.

Dalam masa yang sama, tidak pula ada mana-mana bahagian dalam negara ini yang dijual kepada pihak asing, menunjukkan semua wang itu diperolehi dengan cara yang sah, halal dan hasil dari pengurusan kewangan yang baik oleh kerajaan BN dan Datuk Seri Najib sendiri.

Dibanding dengan bajet bayangan Pakatan Rakyat yang penulis huraikan semalam, bajet kali ini akan benar-benar dilaksanakan dan bukan sekadar angan-angan.  Ini bajet dimana segala yang disebut, akan dilaksanakan.

Silap-silap, ada antara perkara yang disebut dalam pembentangan bajet 2013 sebentar tadi, akan dilaksanakan pada tahun ini juga, contohnya Bantuan Persekolahan RM 100, seperti mana tahun lepas.

Penulis sendiri, walaupun tidak termasuk dalam golongan yang layak untuk menerima BR1M atau kenaikan pencen, tapi masih bersyukur bagi pihak mereka-mereka yang bakal menerimanya.

Inilah ‘kebajikan’ kerajaan terhadap rakyat yang sebenarnya, bukan setakat gebang.

111 thoughts on “BR1M 2.0 & 2.1 Buat Pembangkang Terdiam

  • September 28, 2012 at 9:08 pm
    Permalink

    Bagi saya jawab bagi pihak Moo ok.

    “Bajet tu bajet pilihanraya.”

    Ooppss… itu straight to the point, kena divert sikit.
    “Najib bagi projek MRT pada kroni dia, George Kent.”

    OK, cukup lah tu. Moo tak payah susah2 nak komen lagi. Pi tido dulu yea Moo.

    Reply
    • September 28, 2012 at 9:18 pm
      Permalink

      Klu setakat cakap kosong baik tak payah…… boleh jatuh hukum fitnah. Tunjuk bukti n buat laporan polis untuk untuk pendakwaan. Rakyat bukan bodoh nak terima cakap kosong……..

      Reply
      • September 29, 2012 at 12:17 am
        Permalink

        At times there are things that seem too good to be true…but so many times we see things that seem too bad to be real….

        Reply
        • September 29, 2012 at 12:20 am
          Permalink

          So…seeing is believing..
          and..hearing is deceiving…

          Reply
    • September 28, 2012 at 9:50 pm
      Permalink

      Baik anak bocek ni, aku suka. Bagi moo a break. Hihi.

      Reply
  • September 28, 2012 at 9:10 pm
    Permalink

    PEMBANGKANG TERDIAM SEKETIKA. LEPAS TU MEREKA AKAN KATA INI GULA-GULA PRU 13. Sampai bile nak bangkang, semua kerajaan buat tak betol? MEREKA SAJA YANG BETOL. AIR FREE UTK SEMUA, PENDIDIKAN PERCUMA, KERETA MURAH & JANJI SYURGA TU APE? BUKAN GULE-GULE PRU 13 GAK KER? KLU BUKAN GULE-GULE PRU 13, KARIPAP OR KUEH POW PRU 13 KOT? OHYA, PADA YANG TAK RETI BERSYUKUR, JGN AMBIL BANTUAN KERAJAAN. MINTA JER DARI PAKATAN HARAM…… BOLEH TAK MEREKA BAGI UNTUK SEMUA RAKYAT?

    Reply
  • September 28, 2012 at 9:59 pm
    Permalink

    Mmg btl pn bjet pilhnraye..byk le tunai mglir pd rkyt utk raih skgn…ape pon..time ksh pd krjaan…klau x rse tergugat x merase la rkyt..dah agk krjaan akan brhabisan blnje utk pikat rkyt blik… Tp kte jgn lupe..sbsidi gula dptg 20 sen…blh bg kesan pd rkyt miskin walaupn x byk.. Nsb baek harge mnyak x naik…amno pn thu tkt bdepan amarah rkyt…

    Reply
    • September 28, 2012 at 10:16 pm
      Permalink

      Pikat Rakyat? Betul tu tapi ianya dikota tak macam puak haprak satu lagi tu pikat rakyat dengan manifesto yang janji macam-macam tapi akhirnya claim manifesto bukan janji. Munafik. Elok harga gula naik. Aku sokong 100%, kita kena kurangkan penggunaan gula dalam kehidupan seharian.

      Reply
      • September 29, 2012 at 9:15 pm
        Permalink

        Ehm…dah bg cbe printah pusat ke duk kondem kte pr x tunai janji..cerdik la sikit.. Hage gule mlmbung mcmne pon..org kaye,org miskin tetap bli..nk kurang mcm mne sgt kndngn gula..snggup ke minum air rse mcm air kosong…ckp mulut sng..ntah2 korang yg suke baham gule bekilo2 shari..

        Reply
        • September 30, 2012 at 7:48 am
          Permalink

          kenapa perlu bagi pusat plak….kalau setakat selangor pun tercirit puak PR nak tunai janji apa citer nih…selangor kan negeri kaya, lu mmg bodoh la selamanya..

          Reply
        • September 30, 2012 at 11:44 am
          Permalink

          alahai…gula naik 20 sen hangpa nak kecoh…tak sanggup minum air rasa macam air kosong lah…orang miskin tak boleh beli lah…

          Aku hanya tak sanggup minum air berkelodak jer….hangpa sanggup pulak !

          hmmmm…

          Reply
    • September 29, 2012 at 12:33 am
      Permalink

      Tapi aku personally rasa…macam tak kreatif jugaklah budget kerajaan ni..ini kita cakap jujur lah…takder nak mengapi-api sesapa…kita komen secara membina ok…aku rasa..dari bagi ikan…lebih baik bagi kail…Cuba kalau depa buat budget macam insurance untuk rakyat ker…macam personal eksiden tu..kalau bayar kat maybank sebulan baru rm75 untuk sekeluarga..setahun baru berapa jer…itu contoh laaa..pastu instead of bagi duit dekat budak2 bawah 21…single…baik bagi voucher macam amanah saham malaysia ker apa…skit2 pun atleast menjadi pemangkin utk budak2 muda simpan duit…dan bukan duk peghabih duit jer…ada macam2 lagi cara kreatif boleh dibuat…bagi2 duit ni…setakat rm500 apalah sangat…3, 4 kali cekik dah habis…rasa2nya kerajaan kena think tank betul2 lain kali…cari idea bernas sikit dari membazir bagi duit centu kat rakyat…sorry lah kalau ada yang tak setuju…bukan lah aku jeles pun…cuma rasa macam tak kena jer…

      Reply
      • September 29, 2012 at 9:27 am
        Permalink

        Setuju tuan..
        Tapi kenapa pemimpin2 UMNO mostly kata budget terbaik negara, terutama TPM. Bagi duit semua orang suka, tapi kalau depa tau duit tu sebenarnya hutang… depa suka ka?
        Macam jugak fgvh bagi saham pada peneroka, sebenarnya suruh peneroka berhutang. Apakah ini k’jaan yg. bertanggungjawab… paksa rakyat berhutang? ambil kes bantuan anak sekolah rm100. bukankah lebih baik jika rm100 tu d bayar pada sekolah untuk yuran PIBG, yuran sekolah dan kokurikolum. Daripada bagi pada murid yg. akhirnya habis tak sampai 3 hari, sedang semua yuran tak berbayar hingga akhir tahun. Begitu juga anak muda dapat rebet beli hp. Semuanya menggalakkan budak2 beli hp baru dan ibu/bapa kena top-up baki selebihnya. Ini tak baik untuk rakyat yg. sepatutnya d galakkan menabong dari kecil supaya nah besar nanti boleh beli handbag harga ratus ribu… hehe, spin sikit.

        Reply
        • September 29, 2012 at 10:33 am
          Permalink

          Aku rasa ada juga hikmahnya rakyat ni memberontak…aku rasa sudah tiba masanya pemerintahan dan cadangan dibuat secara dua hala…bukannya susah pun…kerajaan boleh minta pandangan dari rakyat tentang idea2, untuk budget ni…dan macam2 lagi….rakyat yang mumayyiz ada lebih 18 juta…takkan tak boleh bagi great ideas…boleh buat facebook khas untuk cadangan2 ni 6 bulan sebelum buat budget ker apa…atau fikirlah macam mana cara…ada ramai bijak pandai ahli ekonomi dan lain2…takkan lah tak boleh fikir…mungkin juga kerajaan boleh bagi insentif contoh instead of 500 seorang…ada insentif lain…contoh modal tambahan untuk peniaga kecil atau peniaga2 yang baru nak mula…macam online business…permudahkan loan/grant untuk depa…yang dah dapat grant ni tak payahlah bagi duit RM500 tu…lepas tu gilir2kan…satu keluarga boleh dapat satu bantuan…walaupun ada tekun…bukan senang nak dapat pun…lebh senang pinjam kat along…jadi itulah gunanya kerajaan…membantu mana yang patut…

          Reply
          • September 30, 2012 at 12:02 pm
            Permalink

            harap ada pak2 menteri ikuti mykmu dan baca cadangan hang ni. Harap lebih ramai forumer yg. bagi idea2 yg. baik dan bernas supaya mykmu boleh d angkat menjadi blog berinfomasi.

    • October 1, 2012 at 12:11 am
      Permalink

      Itu baru 20sen, dah boleh bagi macam2. Rasanya… kalau semua subsidi ditiadakan lebih baik lagi dan lebih banyak duit kerajaan boleh bagi terus pada rakyat bawahan. Subsidi ni menguntungkan pihak tertentu saja. Rakyat bawahan tak seberapa pun yang dapat sebenarnya.

      Reply
  • September 28, 2012 at 10:28 pm
    Permalink

    Lebih baik duit dalam perbendaharaan diagihkan kepada rakyat serba kekurangan daripada menghantar duit dalam perbendaharaan tu dalam jumlah berbilion-bilion keluar negeri sorok-sorok dari pengetahuan rakyat.

    Reply
    • September 28, 2012 at 10:58 pm
      Permalink

      Ayoo… SETAN UMNGOK suda makan berbilion bilion baru mau ingat rayat ka…kah..kah…hutang negara 2% lagi mau sampai max… PERBELANJAAN BERHEMAH???… Aiyooo tanggachi…

      Reply
      • September 29, 2012 at 12:40 am
        Permalink

        Tu diaaa…neutron positron keluar dahhh….

        Reply
        • September 30, 2012 at 11:46 am
          Permalink

          deyyy…hang tau ke pasal hutang negara ? hang paling advanced pun stand by duit nak bayar kat lori hantar ice cube.

          Ada hati nak cerita pasal budget….hik ! hik ! hik !

          Reply
      • September 29, 2012 at 7:16 am
        Permalink

        mengata org setan rupa-rupanya dialah sebenarnya syaitan dan iblis.

        Reply
  • September 28, 2012 at 10:34 pm
    Permalink

    Ada peruntukan untuk talipon 3G sebanyak $200 tapi untuk SMART TAG cabok yang masih berharga lebih kurang $150+ tapi hanya boleh guna untuk tolak credit dari SMART card sahaja. Tapi sekarang handphon murah $80 pun boleh terima dan buat panggilan dan juga SMS.Ada fungsi calculator,camera,games dan harganya jauh murah dari SMART TAG yang di jual olih Rangkaian Segar. Apa pasai??? The price of Smart Tag is like ‘highway robbery’ and should be sold for not more than $20.

    Reply
    • September 28, 2012 at 11:06 pm
      Permalink

      Itulah yang dikatakan monopoli, kalau ada dua tiga syarikat yang buat, tentu harganya merudum. Yang pelik, benda yang dpt untungkan rakyat mcm ni, puak pembangkang tak nak pulak persoal dan perjuangkan. Lain2 isu macam insuran motorsikal, saman ekor dll tu pi lah hingaq kat dewan rakyat…. Bangang sungguh puak2 ni.

      Reply
    • September 28, 2012 at 11:24 pm
      Permalink

      Perlu tau.. siapa tokey smart TAG.

      Reply
  • September 28, 2012 at 10:46 pm
    Permalink

    BN bila berjanji ditepati … tapi pakatan haram awal-awal lagi depa dah kata manifesto itu bukan janji …

    Reply
    • September 28, 2012 at 11:00 pm
      Permalink

      ya ..mari mari BN janji makan capati… singga kedai mamak bawak boca BRIM… terima kasih Najib

      Reply
      • September 30, 2012 at 11:47 am
        Permalink

        kedai mamak ? oooo…kedai tokey hang laaaa, hang bancuh air jer kan ?

        Reply
        • October 1, 2012 at 11:59 pm
          Permalink

          Kalau bancuh air mana ada masa nak bukak blog. Ini mesti tukang basuh sayur je.

          Reply
  • September 28, 2012 at 11:34 pm
    Permalink

    Ikut kata TunM, cara kempen bagi duit untuk PRU ni hampir kepada politik wang(rasuah). Aku lebih suka pendekatan memberi barang atau perkhidmatan yg. bermanafaat berbanding duit. Sebabnya orang akan lupa bila duit habis, tapi barang/perkhidmatan biasanya akan kekal lebih lama. Harapnya bajet 2013 tidak meletakkan m’sia negara yg. perbelanjaan lebih dari pendapatan. Jika itu berlaku, maknanya bajet tak matang dan bertanggungjawab. Membelanjakan duit untuk keperluan hingga terpaksa berhutang – baik, tapi membelanja duit dengan boros hingga berhutang – tak baik. Dalam sykt. mereka berhutang untuk tambah modal atau kembangkan perniagaan -ok. Tapi berhutang semata2 nak bagi bonus pada pekerja – gagal. Rakyat perlu berhati2 supaya jangan segala sogokan seperti BR1M, baucer buku, handphone 3G, bantuan sekolah menyusahkan kita kemudian hari. Berhutang untuk ENJOY sangat tak beretika.

    Reply
    • September 29, 2012 at 12:18 am
      Permalink

      Dont worry.. Tun M sentiasa support blkg team DS Najib, sbb tu aku yakin pada bajet ni…

      For sure kalau semua ni menyusahkan, Tun M pasti bersuara.

      Reply
    • September 29, 2012 at 12:46 am
      Permalink

      Itu aku sangat setuju…nampak sangat orang Malaysia ni memang suka makan duit @ rasuah….nak minta tolong cucu gi kedai…nak upah duit…hari raya, nak angpow duit…masuk toilet kena duit…serba serbi duit…nak undi pun duit…bergaduh sesama kita pasal politik pun walaupun kemaruk kuasa…tapi sebab duit…dah dapat kuasa…maka ramai lah orang2 yang akan tabur duit…Hai duit…duit….di mana kau duit….

      Reply
      • September 29, 2012 at 12:49 am
        Permalink

        Aku tanya kat hang….negara barat tu walaupun kafir…tapi depa bab2 kerja sukarela ataupun voluntary service ni cukup first class…tak pernah nak minta upah pun…rela jer offer diri…cuba kalau tempat kita…jarang sangat nak tengok kerja2 sukarela ni…gotong royong kat surau pun busuk2 ada jugak makan2 ringan lepas tu…

        Reply
        • September 29, 2012 at 7:43 am
          Permalink

          2007 tunM ajak Soros buat amal pada mangsa perang, tapi sekarang tunM kutuk soros bagi bantuan pada NGOs dengan alasan ada tujuan lain yg. tak baik. Apakah bila dapat pada kita, bantuan tersebut baik dan iklas manakala dapat pada orang lain semuanya buruk dan ada kepentingan?
          Mengenai gotong-royong pun ada upah… ni dah jadi budaya melayu. Tiada sukarela dalam melayu, berhimpun sambut PM pun kena bagi nasi lemak dan duit poket. Dalam hal ni aku respek pada PAS kerana dalam berhimpun dan gotong-royong mereka boleh usung uncang kutip derma lagi.

          Reply
          • September 30, 2012 at 11:50 am
            Permalink

            Buday Melsyu bujuk ? tak lah budaya hangpa jer…pau duit kat orang susah atas alasan jihad…tup, tup naik private jet ? bendahari PAS pulak tu…opps ! tu hadiah / sedekah…tak gitu bujuk ?

        • October 1, 2012 at 12:24 am
          Permalink

          Dunia la ni dunia duit. Masuk tandas pun 30 sen…..

          Reply
      • September 29, 2012 at 2:23 am
        Permalink

        kat negeri lain org panggil rasuah…kat kelantan depa panggil hadiah….

        Reply
        • September 30, 2012 at 11:48 am
          Permalink

          hadiah kalau depa yang menerima…tapi kalu depa yang bagi…depa panggil sedekah !!

          Reply
          • October 1, 2012 at 12:25 am
            Permalink

            Tau tak pa…………..

      • September 29, 2012 at 10:47 pm
        Permalink

        Ni semua angkara salah didikan ibu bapa terhadap anak anak depa. Sejak dari kecik anak depa bila dah pandai berjalan jauh jauh mola la di ajak cinta kan duit. Suruh sikit di beri upah kunun nak beri motivasi ato insentif ikut nasihat motivator yang melambaq kat tv la ni.Bila si anak ni besaq panjang depa naik moi semua kerja mesti ada imbalan materi mau pun bodi tak dak kalo says so sorry no money no talk ! Depa dah pegang jawatan ada kuasa mutlak depa mula bagi hint huloq rasuah pulak jika mau di lulus kan permohonan,permit,tender apa bala lagi.

        Ni semua bukan salah ibu mengandung tapi sikap ibu bapa yang kunun dah liberal lagi intelektual tapi tak punya spiritual….macam kata bidalan: ” bapa borek anak kaki korek “…!!!!-+

        Reply
        • September 30, 2012 at 1:45 pm
          Permalink

          Hang perasan dak kalau hari raya kita boleh jadi stress kau tahu tak…mana taknya…budak2 ni siap boleh buka angpow dan jerit kuat2…aiii…singgit jer…kurang asam sungguh….

          Reply
    • September 29, 2012 at 2:13 am
      Permalink

      bujuk..aku tak nampak pun komen ko tentang bajet pakatan haram tu macam ni..kenapa bujuk?….apa bajet tu bukan sogokkan ke bujuk?.

      Reply
    • September 29, 2012 at 2:22 am
      Permalink

      sudah la bujuk…hang hukan tak setuju pasal bajet ni jea, tapi semua yg kerajaan buat salah dimata dan dihati hang…jawabannya mudah jea…bukan pasal hang profesional….tapi hang macai belaan Pakatan Haram…bukan sehari dua baca komen hang bujuk….

      by the way…hang nk masuk tender nk beli tongkat pok nik tu ke???….satu dunia dah tau dia nak lelong kayu cabuk tu…

      Reply
      • September 29, 2012 at 7:46 am
        Permalink

        Aku tengok astro awani semalam.. profesional juga kata yg. sama atau aku kutip kata2 org. profesional.

        Reply
        • September 29, 2012 at 10:01 pm
          Permalink

          Hoi bujuk kita ada akai di beghi oleh Allah jadi guna kan secara optimum. Pendapat profesional tu bukan nya hukum tapi fiqh depa jaa. Fiqh tu sama ngan pendapat sama ada betoi ato mungkin silap. Pendapat tetap pendapat bukan nya fatwa ato wahyu. Manusia semua nya ada kelemahan & kelebihan ketika bepikiaq tak kira la ia nya sorang ilmuwan,agamawan,mufti,cendikiawan ato politikiawan semua nya pemuhung besaq bila hati nurani di pengaruhi anasir politik busuk..!!!

          Reply
          • September 30, 2012 at 11:54 am
            Permalink

            So.. apa masalah hang?
            Bukan aku kata korang semua wajib percaya apa yg. aku kata. Itu sekadar pendapat yg. d benarkan dalam sebuah negara demokrasi. Jadi gunalah akal yg. Allah bagi untuk menilai betul ke tidak.

          • October 1, 2012 at 12:28 am
            Permalink

            Dah guna dah bujuk….kalau mai dari hang….terserlah niat yang tersurat.

        • September 30, 2012 at 7:55 am
          Permalink

          kesian bujuk nih….dia tak boleh terima realiti PR dah makin ditolak rakyat.

          Reply
      • September 29, 2012 at 8:44 pm
        Permalink

        Ha ha ha!!, bloger pakatan haram kata itu adalah pengorbanan besar tok guru dlm perjuangan islam… Kih kih kih!!, katanya TG sanggup untuk melelongnya. Apalah nak jadi dgn org tua tu… Kalau bagi tanah atau emas sekeping dua takpe jugak. TG lebih berkehendak supaya pengikutnya bercerita tentang tongkat tersebut dikalangan mereka, membesar2 nama TG kot?

        Reply
    • September 29, 2012 at 12:30 pm
      Permalink

      Aku nk bg pendapat cikit. Bagi bantuan 500 secara tunai kepada orang kampung dan mereka yang duduk pendalaman adalah lebih tepat. kalau ko bg subsidi minyak banyak, bukan orang kg guna minyak petrol banyak. lain lah orang macam ko, isi minyak pn dapat subsidi tp x bersyukur..

      Reply
    • October 1, 2012 at 3:50 pm
      Permalink

      hang ni lawak la bujuk….time kerajaan tak bagi apa2…hampa kata kroni depa tibai sana sini…time kerajaan bagi hasil negara biaq semua rasa sama2….hampa kata rasuah….hampa ni tadak pendirian betoi laaa….tapi yg bestnya…hampa tibai jugakk…..kalau dah tau rasuah…buat apa hampa ambik kann?…

      Reply
      • October 2, 2012 at 12:55 am
        Permalink

        Yg. bagi je rasuah sebab mengharapkan undi rakyat, yg. terima tak kalau dia tak undi BN sebab terima BR1M.

        Reply
  • September 29, 2012 at 1:21 am
    Permalink

    PR terdiam??? BIla PR diberi peluang untuk bercakap???

    Kak jat dapat RM250 juta, rakyat dapat sorang RM500???

    Reply
    • September 29, 2012 at 2:15 am
      Permalink

      kenapa?…..puak2 pakatan haram tak mahu ke brim tu?..kalau tak mahu jangan terhegeh2 beratur amik tahu macam duit felda tu.

      Reply
      • September 29, 2012 at 11:16 am
        Permalink

        pakatan haram nak bagi apa?? air percuma pun tak tertunai..kene saman lagi la…heheheh..

        pakatan haram bagi bau busuk sampah je.

        air kote nuar bagi kat chinadoll preee je..heheh

        Reply
  • September 29, 2012 at 1:21 am
    Permalink

    eloo bujuk tu laa orang suruh buka minda sikit jangan asyik dok bawah tempurung dengan janji manis puak ko..tapi bila berjaya memerintah dan tak tertunai janji tu dikatakan bukan satu peranjian.Ko kata nak kan perkhidmatan eks..apa benda UTC tu..sebanyak 36 perkhidmatan yang berhubung kait dengan orang ramai dilatakkan dibawah satu bumbung bagi memudahkan rakyat dapat perkhimatan..waktu operasi 8.30am – 10.00pm isnin sehigga ahad.Sekarang ni kalau ko nak tau baru 2 negeri iaitu diMelaka dan WP akan datang akan dilakukan disemua bandar besar..mini UTC akan dibina dibandar lain juga..

    Anyway…perbelanjaan ni dah tentu akan dikata baget pilihanraya..last year punya buget pun dikata gitu jugak..tak kiranya laa buget apa yang penting rakyat dapat menerima habuannya..lepas ni berduyung-duyung la pak lobai PAS nunggu kat muka pindu dewan nak ambik habuan ..bujuk,mm,moon korang tak nak beratur sama ke dengan muka tersengeh.

    Berhutang merata-rata ke bujuk mana statistik yang ko perolehi..tunjukkan bukti. PM ni bukan sapert ketua ko tu..bila keadaan ekonomi merudum masa dia jadi menteri kewangan dulu, cara nak mengatasinya dengan membuat pinjaman daripada bank dunia..nasib Baik Tun Mahathir cepat sedar terus dia buat tebatan nilai ringgt..kalau harapkan bos ko tu dah tentu sampai sekarang dan sehingga anak cucu kita asyik dok bayar hutang je.

    Bos ko kata nak bagi pelajaran percuma dan hapuskan PTPTN..cakap main air liur noleh la ..kenapa waktu dia jadi menteri pelajaran dulu dia tak buat. Nak hapuskan TOL..ngapa waktu dia jadi menteri kewangan dulu dia tak buat..tak ingat ko bujuk yang menyekat wang peruntukan bagi negeri Kelantan dulu sape yang lakukan..dan manusia ini lah yang dijunjung oleh ko dan puak ko..

    bujuk,mm,moon dan melayu islam guna laa otak tu sikit..cuba rasional dalam membuat tindakan..kalian kata nak perjuang hudud tapi ni semua cakap kalian yang tak didengari oleh pemimpin ko yang gila kuasa dan dengki terhadap kaum sebangsa dan seagama yang berjaya..sehinggakan kapir yang berterusan dok sergah pemimpin ko..mereka menerimanya dengan menyimpan rasa marah didalam hati..nak luahkan takut kena sergah..yang pemimpin bawahan pulak nak bersuara takut kena pecat dan hilang jawatan. Apa imbuhan yang kalian dapat dengan menyokong perjuangan mereka..Anuar Ibrahim cuma mau membalas dendam dan jadikan PKR sebagai parti anak beranak untuk merampas kuasa supaya boleh dijadika Malaysia dibawah kuasa anak beranak dia sahaja. Kebanyakan penyokong dab rakan lama nya sudah sedar dan mengundur diri cuma yang tinggal adalah azmin disebabkan dia dah terperangkap dengan mainan nuar yang menjerat lehernya. Nike ajis takde apa yang dia lakukan selama 22 tahun memerintah Kelantan..hudud hanya jadi mainan bibir sewaktu menjelang pilihanraya..habis pilihanraya hudud hilang dibawa arus. Islam apa yang dia bawa..bercakap dan mengeluarkan berbagai fatwa mengikut kepentinagn dia..dulu kata asuara wanita tu aurat..wanita cuma boleh berhias dihadapan suami sahaja..tapi sekarang apa dah jadi dipentas ceramah PAS sehingga dipusatnya sendiri Tmn Melewar penyokong PAS dihidangkan dengan nyanyian oleh artis yang tak berapa laku sehinggakan dipertengahan nyanyian Dayang ku Intan memperli pak lobao pas dengan kata “alahai pak aji ..air liur tu dah meleleh”..Pak lobai PAS diberi takzirah oleh Pelakon yang dah tak berapa laku..koni siustaz akhil yang disanjung dah kata dia menyesal kerana dipergunkan oleh sebuah parti politik untuk kepentingan mereka..
    tengok sahaja Kelantan..digelar Serambi Mekah..tapi disetiap pelusuk negeri terdapat patung budha yang besar2 dengan pembinaan nya diberi pembiayaan oleh kerajaan negeri tapi tiada satu pun masjid yang dibina atas insan kerajaan negeri..tengok apa jadi dengan syarikat air Kelantan..duit daripada kerajaan pusat diberi untuk menyelesaikan masalah tersebut..duit disebat tapi keadaan macam tu jugak..tapi dipentas ceramah tepi longkang dibohongi penyokong dengan mengatakan kerajaan pusat tak bagi bantuan. Sekiranya benat Nike ajis nak menjalankan pemerintahan secara islam..sepatutnya dia kena pandang kebelakang dan betulkan dulu keadaan moral dinegeri yang diperintahnya..pemerintahan secara islam kebenda kalau pengidap HIV, penangih dadah baru kelantan menjadi juara..maksiat pula berlaku berdekatan dengan pejabat beliau sendiri..bila di persoalkan dengan senang hati dia mengatakan itu tudas PBT..tetapi pabila masalah yang sama berlaku dinegeri laiin ko dan puak ko menyalahkan Najib..ini lah double standard korang dalam mengenengahkan isu..membuat fitnah..menipu cuma berpandukan kepada rumus..tetapi pabial orang yang mengaitkan isu ni dah menyatakan bahawa beliau melakukan pembohongan berkenaan isu tersebut puak ko berterusan tak percaya dan menjadikan isu ni sebagai satu jalan selamat untuk melarikan diri..

    Sepatutnya nike ajis buat saperti mb ataupun ketua menteri dinegeri lain..banyak melihat kepada kemajuan dan perancangan untuk memajukan negeri sendiri dan jarang nak membuat bisisng ..cuma bersuara pabila perlu sahaja..nike ajis berlainan sekali ..beliau suka sangat dok mengutuk orang lain sedangkan kain dia pakai dah koyak rabak.. ko tengok je contoh rakan kalian:-

    1. melayu_islam says:

    Mmg btl pn bjet pilhnraye..byk le tunai klau x rse tergugat x merase la rkyt..dah agk krjaan akan brhabisan blnje utk pikat rkyt blik… Tp kte jgn lupe..sbsidi gula dptg 20 sen…blh bg kesan pd rkyt miskin walaupn x byk.. Nsb baek harge mnyak x naik…amno pn thu tkt bdepan amarah rkyt…

    Jawapan nya..melayu islam cuba balik tanya mak bapak dan tok nenek ko apa yang mereka perolehi selama lebih 50 tahun BN memerintah..ko sendiri cuba toleh kebelakang lihat sendiri perbezaan sewaktu ko kecikdilu dan sekarang..apa yang telah ko perolehi..dari segi pelajaran..kesenagan ..kemudahan..itu lah hsil usaha kerajaan untuk rakyat..memang ini tanggong jawab pemerinta..tapi itu lah jawapannya kalau tanpa usaha kerajaan menjana ekonomi merubah merangka sistem pelajaran dan menarik pelabur asing datang ke Malaysia..ko tak saperti ini..ko masih dikampong dengan berseluar pendek ataupun bercawat daun kering..berkenaan dengan kenaikan potongan subsidi gula..kan dah diterangkan oleh Najib petang tadi bahawa ianya bagi mengurangkan penyakit diabetis dikalangan penduduk iaitu dengan kenaikan ini akan menyebabkan rakyat dapat mengurang penggunaan gula ..so dengan cara ini penyakit diabetis dapat dikurangkan…tu laa nak spin jangan anggap orang lain bodoh cam ko.

    oo budet pilihanraya..peduli apa dengan buget pilhanraya setiap tahun pun kalian cakap camtu..tapi kena fikir la yang dapat manafaatnya dalah rakyat…

    2. neutron says:

    Ayoo… SETAN UMNGOK suda makan berbilion bilion baru mau ingat rayat ka…kah..kah…hutang negara 2% lagi mau sampai max… PERBELANJAAN BERHEMAH???… Aiyooo tanggachi…

    Ni lagi sekor bangsa sial…ko kata makan berbilon2..kalau ada bukti buat repot laa bangang ooii..Muka ko la yang pertama dok tercongok depan pagar sekolah pada dec nanti nak ambik duit yang diberi untuk pembiayaan anak sekolah dan muka ko yang dok didepan sekali bagai kerang busuk nak ambil duit BR1M januari ni.

    Kerajaan sekarang berbelanja cara berhemah dan untuk kepentingan ramai..bukan saperti ketua ko yang belum jadi apa2 dah menjukkan cara perbelanjaan persendiriam cara melampau..masa dalam penjara dulu kata dia tak punya harta..bini asyik dok jual airmata untuk menarik simpati rakyat..tapi keluar je penjara..bina rumah bernilai 7 juta disegambut siap dengan pengawal dan sistem kawalan yang vcanggih..Najis sebagai PM pun rumah persendirian pun tak semewah tu.Bila ekonomi meleset jalan keluar dia senng je buat pinjaman daripada bank dunia…so manusia bangsat oii..kalau takde isu tak payaj la nak menyampuk.

    3.bujuk says:

    Perlu tau.. siapa tokey smart TAG.

    kalau ko tau bagitau laa..dan buat la repot kalau benda ni salah..ataupun ko jelous sebab tak merasa subsidi ni…bujuk kalau takde isu baik dok nyorok jee..

    Reply
    • September 29, 2012 at 1:12 pm
      Permalink

      Tokey Smart Tag baru is Najid punya CIMB brother. CEO baru dia is Karim ex CIMB. $150+ for SMART TAG is robbery because for $80 handphone boleh buat macam2.

      Reply
  • September 29, 2012 at 6:28 am
    Permalink

    Sudahla bnyk ckap pla c anwar.lim,nik ni mcm ja org d sekeliling dorang x tau niat dorang….. .dorang angap kita ni anak kecil kemudian d suruh brmain dgn api…..pmbngkang y tamak,gila kuasa mgajar pegikutnya mnjdi manusia x tau brsyukur.

    Reply
  • September 29, 2012 at 7:21 am
    Permalink

    BN bukan setakat menang malah bakal beroleh kemenangan besar penuh bergaya pada PRU 13 nanti.

    Ini apa yang didakwa oleh UMCEDEL dalam kajian mereka menemuduga secara rambang sejumlah individu dari berbagai golongan masyarakat.

    Findings ini ada diputar belit dalam satu portal pembangkang yang mengatakan sebaliknya, kerana mereka tidak mahu menelan hakikat ini sekarang walau mereka tahu apa yang bakal berlaku.

    Berakhirnya pengumuman bajet yang dutunggu umpama menukul paku terakhir pada keranda mereka. Pada cacai yang perit mendengar semua ini nyah lah anda dari Mykmu. Bukan susah pun, anda ada pilihan.

    Reply
    • September 29, 2012 at 7:39 am
      Permalink

      PASpartyNGOK…aku akan ambik kata2 ko ini…kita tunggu…
      Eh susah sgt ka nak announce PRU???

      Reply
      • September 29, 2012 at 11:25 am
        Permalink

        Apa yang aku tulis itu ‘Quote/Unquote” dari apa yg UMCEDEL tulis.

        Tapi selagi ada kewarasan dalam fikiran/hati sendiri, aku akan ambik forecast in sebagai 110% betul.

        Reply
      • September 29, 2012 at 12:23 pm
        Permalink

        Sabar lah kut yer punn…takkan lari gunung dikejar…aku nak tanya kau satulah…kalau menang PR pun….kau akan dapat apa…depa jer yang syok2 dan kaya…dapat kuasa…kau dapat apa mm yang duk tak sabar2 nak pilihanraya sangat ni…atleast…lambat2 pun sempat gak kau merasa duit BRIM…

        Reply
      • September 29, 2012 at 8:28 pm
        Permalink

        Mm dah tak sabar untuk menjadi pelarian di negara sendiri, ha ha ha!!! (itu kalau PR menanglah). Kalau BN menang(pastinya) maka keempunan lah dia nak tengok negara ini dijajah oleh DAP.

        Reply
  • September 29, 2012 at 9:30 am
    Permalink

    Bajet yang dibentangkan oleh Kerajaan BN semalam adalah Bajet realistik dan sedaya mungkin meletakan kepentingan majoriti rakyat ditempat yang sepatutnya. Manakala Bar-Jet Pembangkang yang ‘dibentangkan’ sebelumnya lebih berbentuk retorik dan bersifat plastik yang tidak bersandar kepada realiti. Seperti juga ‘manifesto PRU12’ yang diakui oleh pembangkang sendiri sebagai ‘bukan janji’ maka Bar-Jet Pembangkang juga adalah merupaka ‘bar-jet’ PRU13 yang tidak akan ditunaikan.

    Setiap pembentangan bajet kerajaan BN sebelum ini pun dikatakan sebagai bajet PRU oleh pembangkang. Ini merupakan cara mudah pembangkang untuk menyembunyikan kedangkalan mereka. Jadi tidak hairan jika Bajet 2013 juga mereka katakan sebagai bajt PRU kerana meraka umpama ‘Sepuluh jung masuk, anjing masih bercawat ekor’.Mereka akan terus menyalak dan menyalak. Sampai bila pun mereka tidak akan berubah. Wallhualam.

    Reply
  • September 29, 2012 at 9:59 am
    Permalink

    mm says:

    PASpartyNGOK…aku akan ambik kata2 ko ini…kita tunggu…
    Eh susah sgt ka nak announce PRU???

    7:39 AM on September 29, 2012

    aku pualk nak jawab kata ko..ngape kerajaan negeri dibawah puak ko takut sangat nak buat pilihanraya awal sedangkan ianya dibawah kuasa mereka dan lagi kenapa negeri2 yang diperintah oleh puak ko selain darpda kelantan dah nyatakan bahawa tidak akan menjalankan pilihanraya serentak dengan kerajaan pusat..takut kee atau nak pegang jawatan tu lama sikit sambil mengikis hasil bumi dan ekonomi sebab dia tau lepas ni dia tak merasa lagi.

    Reply
    • September 29, 2012 at 11:39 am
      Permalink

      Berani cakap berani tanggung ler…bukan cakap kosong..

      Reply
      • September 29, 2012 at 10:52 pm
        Permalink

        Berani cakap kalo…. hang pa pi tonggeng la pungkoq kat Anwaq tu senang dia nok pugak sampai bersepai tali peghut hang nanti…!!!!

        Reply
    • September 29, 2012 at 1:58 pm
      Permalink

      bila pm lambat announce pru dikatakan takut, tapi bila negeri2 pembangkang takut bubar dun serentak, macam2 alasan penyokong pembangkang ni wpun bendanya serupa. begitulah hipokrasi penyokong pembangkang.

      Reply
    • September 29, 2012 at 8:33 pm
      Permalink

      Hang nak tanggung apa mm (moo) … Hang tu macai je, takde nye org nak pandang ko.
      Hang dok berperang kat sini pun bukannya ada nak dpt tambah pengikut, org tambah meluat adalah ha ha ha!,!,!

      Reply
  • September 29, 2012 at 11:11 am
    Permalink

    alhamdulillah!! tima kasih PM!!!…

    bapak aku la paling seronok sebab dia bekas askar dapt imbuhan

    Reply
    • September 29, 2012 at 11:39 am
      Permalink

      Hang ni Tengku sengkek ka…?? Hang kerabat mana??

      Reply
      • September 29, 2012 at 12:20 pm
        Permalink

        ler….ada masalah kat kau ke?? hehehe

        Reply
        • September 29, 2012 at 9:42 pm
          Permalink

          Patut la bila org bg RM500 hang dah juling bijik mata…

          Reply
          • September 30, 2012 at 8:12 am
            Permalink

            awat? salah ka juling bijik mata? kalau orang puji Nik Azis ngok atau Anwar Juboq, hang kembang juboq salah dak?

          • September 30, 2012 at 11:53 am
            Permalink

            alaaa moooo…orang macam hang jugak yang akan kedepan sekali….tapi hant tak juling mata…hang tunduk jer sambil tangan di suakan untuk voucher BR1M kan….kan ?

          • October 1, 2012 at 9:44 am
            Permalink

            At least tengkudin ni bersyukur kepada Allah dan berterimakasih kepada kerajaan. Tak macam pembangkang kufur nikmat. Siap nak menipu pendapatan lagi untuk dapatkan brim.

  • September 29, 2012 at 11:55 am
    Permalink

    alhamdulillah. terima kasih kerajaan malaysia. dapt bonus lagi 2 kali.bolehlah tampung mana yang kurang atau masuk ASB.

    Reply
  • September 29, 2012 at 12:19 pm
    Permalink

    apsal harga jet tak turun?? ish ish ish..rugi la..najib tak nak turunkan ke? hehehe

    Reply
    • September 29, 2012 at 12:32 pm
      Permalink

      Orang yang sewa jet tu dh kaya bro..
      X yah ada subsidi jet..
      Huhuhuhuuuu

      Reply
    • September 29, 2012 at 1:32 pm
      Permalink

      Kita tuk sibuk sokong BN belakang kita Marina Mahathir duk support pembangkang. Duit George Soros dia sapu untuk Sister in Islam sapa pun tak bising issue ni. Dia jadi president untuk LGBT bertahun tahun sapa pun tak bising tapi bila keling kapiaq Ambiga sokong orang islam dan melayu bising.

      Reply
      • September 30, 2012 at 10:16 am
        Permalink

        bro

        nik aziz, hadi pun sokong ambiga

        Reply
      • September 30, 2012 at 11:59 am
        Permalink

        sister in Islam kita dah lama tahu…dan selalunya jugak ianya di di bincangkan di sisi.

        Reply
    • September 29, 2012 at 1:57 pm
      Permalink

      aik bukan marina mahathir sokong pembangkang, bersih dsb ka? so nampak sangat sapa yg dia sokong sebenarnya, dan kenapa.

      Reply
  • September 29, 2012 at 9:47 pm
    Permalink

    Mana dak depa terdiam pasai BR1M 2.0 RM500.00 tu ..? Depa jugak nanti berjejai berbaris pakat ambik borang nak dapat RM500.00 tu. Sebahagian besaq penerima BR1M 1.0 dulu ada la penganut haprak PR terutama PAS termasuk la Moo,bujuk,neutron dll. Dasaq muka tak tau malu muka tarpal…!!!

    Reply
  • September 29, 2012 at 11:16 pm
    Permalink

    lepas kalah PRU-2008 baru nak bagi??? mana ada keikhlasan!

    Reply
    • September 30, 2012 at 7:46 am
      Permalink

      yg penting janji ditepati.bukannya menipu dan MUNNGKIR JANJI mcm puak pakatan penipu tu.klu nak harapkan pakatan haram ni iklas takde la..janji pun menipu.bohong boleh la.anwar gak yg kaya raya

      Reply
      • September 30, 2012 at 9:59 am
        Permalink

        Apa yg tepati tu???? korang ingat rakyat (malyu) kat Klang valley generally senang ka??? berlambak dok rumah flat.

        Reply
        • September 30, 2012 at 11:56 am
          Permalink

          Nak senang kat negara ni bukan nya susah mooo…usaha la sikit,ni asyik nak harap kerajaan suap nasi masuk mulut hang jer….agak-agak laaa

          Rumah flat pun moooo…rumah jugak, lain la kalau ramai yang duduk bawah jambatan, macam kampung halaman bapak hang kat India.

          Reply
        • October 1, 2012 at 9:40 am
          Permalink

          Apa masalah duduk flat bro. Diorang nama je duduk flat tapi husband and wife ada kereta sendiri. So diorang bukan senang tapi takde la susah merempat duduk bawah kolong atau bawah jejantas macam kat India tu.

          Orang kat Singapore tu gaji besar tapi belum tentu diorang ada kereta sendiri.

          Reply
    • September 30, 2012 at 8:16 am
      Permalink

      aik…marah ke? he he…confem PR bungkus kali nih…. Jom kita pakat taruh PR pi lubang taik.

      Reply
    • September 30, 2012 at 10:17 am
      Permalink

      hallo bro

      kalah tang mana tu???

      sapa PM malaysia la ni……… anwar ka???

      Reply
    • September 30, 2012 at 2:36 pm
      Permalink

      Ni orang tua nak habaq mai…kita ni jangan lah sikit2 nak minta kat kerajaan…aku cakap ni bagi pihak dua2 belah…hang bayangkan besok kalau PR menang pun…keadaan akan berulang sama jer…jadi mula dari sekarang pandai2 lah berusaha sendiri…jangan duk nampak salah orang jer…pemerintah datang dan pergi…ada yang bagus ada yang haprak…kita tak boleh jangka akan datang macam mana Malaysia ni…tapi yang jelas orang melayu lah yang paling lemah, sengkek dan bodoh sombong…orang cina tak payah bagi apa-apa tapi boleh hidup..jadi mulai sekarang kita orang melayu ni kena bersiap sedia berdikari…kita tak tahu nasib orang melayu di masa depan macam mana…terutama kepada anak cucu cicit yang tak pernah rasa susah…depa ni lah asik kena suap dengan sudu aja…bila susah esok….tak der sapa nak tolong…hang boleh tolong ker…kerajaan pun dah tak kan tolong masa tu….terutama kalau kerajaan tu bukan Melayu yang pegang…

      Reply
  • September 30, 2012 at 8:38 am
    Permalink

    Janji di Tepati??? Dah tgh panik baru dok kelam kabut…PKFZ isu ni PR dah kecoh in 2006 lagi…sampai hari ni tak complete lagi…dah dekat 6 tahun..ini melibatkan duit rakyat RM12.1 billion.

    Korang tak persoal ke kenapa tanah TUDM yg begitu besar kat Sg Besi dah dijual???? Ini strategic untuk Malaysian defence..??? Jual kat cina Singapore.. lepas tu dok sebok laung “Hidup Melayu’ lak???

    Reply
    • October 1, 2012 at 3:04 pm
      Permalink

      PASAL INI UMNO TAK BERANI PUNYA HAHA.
      CAM JGK PASAL LEMBU KONDO MESTI UMNO LARI PUNYA.

      Reply
  • September 30, 2012 at 9:58 am
    Permalink

    Kah..kah..kah..mm dok terloncat sana terloncat sini spin isu..buat isu tanpa kajian..bila kena sembelih lom pat ke isu lain pulak..mm kalau ko tonngeng pungkuq ko kat nuar pun dia tak nak sebab pungkuq hang berkurap. Kes abg nuar ko tu pulak berapa tahun..ngape ko tak nak sebut..asyik dok minta tangguh je..kes PKFZ liong sik tak mintak tangguh pun.kes lama terbengkalai disebabkan oleh laporan siasatan masih tak lengkap..takut nanti pendakwaan tak boleh dilakukan dan sipesalah dilepaskankan disebabkan masalah teknikal..kang nanti bila tak dibicarakan ko nyalak pulak..kes nuar brahi dilepaskan disebabkan masalah teknikal ko hebuh kata nuar tak bersalah. tapi sebenarnya karpal singh sendiri mengatakan liwat tu memang berlaku..tapi nuar dilepaskan disebabkan cara pengambilan DNA tu je yang tak betul..aku ulang sekali lagi terlepas sebab pengambilan bukti DNA yang tam betul bukan liwat tu tak berlaku..

    Reply
    • September 30, 2012 at 11:48 am
      Permalink

      Salah tu bro.. bukan salah cara pengambilan DNA, tapi hakim tak yakin sempel yg. d ambil telah d cemari. Kalau mineral water tu dah d buka tudungnya, hang masih nak beli lagi ka? Lagi satu tempoh yg. kebiasaannya ia d uji dah lebih.
      PKFZ akan jadi macam isu PERWAJA… hingga eric chia mati, kes tak selesai lagi.

      Reply
      • September 30, 2012 at 11:57 am
        Permalink

        Hakim yakin liwat memang berlaku…ikut penghakiman…tapi mat liwat tu di bebaskan atas alasan teknikal.

        Reply
        • September 30, 2012 at 10:30 pm
          Permalink

          Kesalahan adalah isu liwat bukan isu bukti liwat. Kalau yakin berlaku liwat kena hukum la… kalau hakim dah kata d bebaskan dari tuduhan, macamana pulak boleh berlaku? Keyakinan mesti dari bukti dan saksi, kalau bukti dan saksi tak boleh pakai.. mana datangnya keyakinan kecuali hakim jadi saksi.

          Reply
          • September 30, 2012 at 11:36 pm
            Permalink

            huh..korang kalau kes nuar ada vidro pun ko tetap pertahankan..agaknya ko pun kali peliwat jugak kot..sebab tu ko sokong peliwat…

          • October 1, 2012 at 12:39 am
            Permalink

            Depa nak 4 saksi !!

          • October 1, 2012 at 10:34 am
            Permalink

            Dah video tunuk gambar orang lain, macamana nak percaya. Takkan cctv tunjuk Saiful ada dalam lif boleh jadi bukti dia kena liwat?
            Akai ada ka?

          • October 1, 2012 at 1:16 pm
            Permalink

            hmmmm…tu la aku dah kata kat depa bujuk..kena ada 4 saksi, kan..kan..kan….seronok la mat sabu lapas ni….

          • October 1, 2012 at 11:53 pm
            Permalink

            Hanya pemuja atau keluarga terdekat Al Juburi sahaja yang percaya pelaku di dalam video tersebut adalah orang lain. Hik hik hik… Bujuk rupa2nya sepupu sepapat Al Juburi. Sorry la Bujuk selama ni kitorang kutuk sedara mara hang.

    • January 3, 2013 at 7:56 pm
      Permalink

      …:itu perempuan gemok sanedg menguasai pantai.-ayt nk wat ak gelak terkekeh2..hahhaa..btw..ko pkai slendang cm tu..cm gaye siti jek..gaye jekk..muka x sama okeh..muka hnya sama mcm nor azri syahirah la..wahahhaa

      Reply
  • September 30, 2012 at 11:38 am
    Permalink

    Percayalah kalau nuarabrahim jadi PM —BRIM bukannya rm500 tetapi RM1000/- Minyak akan turun hanya tinggal RM1/- per Lit. Kereta proton turun setengah harga. percaya ke dak ???.

    Reply
    • September 30, 2012 at 12:24 pm
      Permalink

      cube lg bg..tgk berlaku ke tak…klau x brlaku..korang blh undi balik untuk dptkn 100.250,500 5 thn akan datang…ape susah…

      Reply
    • September 30, 2012 at 4:49 pm
      Permalink

      Banyak lagi yang rakyat bakal dapat kalau Nuar Berahim jadi PM. Api, air tak payah bayar.Income tax tak ada, jadi pejabat Hasil akan ditutup secara rasmi selepas satu hari dia jadi PM kerana Hasil sudah tidak berfungsi dan tidak relevan lagi.PTPTN tak payah bayar.Makan percuma sepanjang hayat dan berbagai lagi.

      Reply
      • September 30, 2012 at 9:21 pm
        Permalink

        Hehe…lepas tu banyak lah merusuh di jalan2…dulu merusuh tak puas hati dengan pemerintah…tapi ni merusuh sebab rakyat kebulur….kerja tak der….barang2 semua naik harga…al maklum…hasil dah takder…defisit pula jadi tinggi…apa ler…kalau takder input…mana datang outputnya…

        Reply
        • September 30, 2012 at 9:42 pm
          Permalink

          anwar pun berkata….ini semua salah umno. Nanti tentera asing datang untuk mengamankan keadaan, LMF pula akan menawarkan bantuan kewangan

          Reply
        • October 1, 2012 at 8:50 am
          Permalink

          Maka Anwar dan konco2nya akan melarikan diri dengan menaiki private jet menuju Turki untuk mendapatkan suaka politik.

          Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *