PAS Mahu Singkir Nasharuddin Kerana Syiah

 

Cakap-cakap yang sedang hangat kedengaran sekarang banyak menjurus kepada kemungkinan besar bekas Timbalan Presiden PAS, Nasharuddin Mat Isa akan berdepan dengan penyingkiran dari parti tersebut.

Jika ianya menjadi kenyataan seperti diramalkan oleh sesetengah penganalisis politik tempatan bermakna ia akan menjadi sejarah hitam buat PAS kerana baru sahaja kira-kira 8 bulan lalu parti itu memecat bekas Naib Presidennya, Hasan Ali.

Berbeza dengan pemecatan Hasan sebelum ini yang dilakukan tanpa sebarang peluang pembelaan diri, dalam kes Ustaz Nasharuddin terdapat cadangan untuk membenarkan beliau memberi penjelasan atas beberapa kenyataan kerasnya yang ditakrifkan oleh ramai pemimpin PAS sebagai melanggar dasar parti.

http://xpressminda.files.wordpress.com/2011/09/4049009170_6216fcf50c1.jpg?w=800

Bagaimanapun, tidak semua pemimpin PAS di peringkat Pusat, Negeri dan Kawasan yang bersetuju dengan tindakan PAS yang sejak kebelakangan ini dilihat terlampau keras terhadap perbezaan pandangan sesama pemimpin parti tetapi dimasa yang sama pula ternampak jelas agak lunak bila berhadapan dengan tuntutan parti lain dalam Pakatan rakyat (PR).

Waktu ini PAS bukan sahaja terpaksa berhadapan dengan tekanan dan kerenah langsung dari pemimpin parti yang berkiblatkan idealisme Anwar Ibrahim malahan turut menghadapi senario lain yang telah lama membarah dalam struktur kepimpinannya.

Mengikut satu sumber yang rapat dengan kepimpinan PAS Pusat, faktor lain yang turut memainkan peranan menambah tekanan ke arah usaha menyingkirkan Ustaz Nasharuddin juga mempunyai kaitan rapat dengan inisiatif sekumpulan pemimpin pro Syiah yang mahu menguasai secara total struktur kepimpinan PAS sekarang.

Teguran keras Ustaz Nasharuddin terhadap PAS berhubung hubungannya dengan DAP serta faktor penyiaran fotonya menemani Perdana Menteri di Mekah Al-Mukarramah tempohari hanyalah asbab bagi membolehkan kumpulan pro Syiah merealisasikan usaha ‘memancung’ pengaruh Ustaz Nasharuddin dalam parti.

Kumpulan pemimpin terbabit yang berimamkan Timbalan Presiden PAS sekarang iaitu Mohammad Sabu (Mat Sabu) dilihat sedang cuba mengembangkan pengaruh mereka dengan cuba ‘memancung’ seramai mungkin pemimpin parti yang diyakini akan merencatkan perencanaan mereka untuk menguasai tampuk kepimpinan PAS.

Dengan dokongan dan kerjasama yang dijalinkan bersama kumpulan pro Anwarinas, ia menjadikan usaha-usaha sedemikian dilihat semakin mudah untuk dilakukan sementelah lagi tika ini masing-masing kebetulannya berdepan musuh yang sama dalam parti.

Sekiranya usaha-usaha terancang yang dilakukan sekarang berjaya menyingkirkan Ustaz Nasharuddin dari PAS, tidak syak lagi dalam jangka waktu terdekat atau paling lambat selepas PRU 13 kelak, kita akan meyaksikan satu lagi perubahan drastik yang akan turut menarik turun Hadi Awang dan Haron Din dari kedudukan mereka sekarang.

Beruang Biru

 

 

7 thoughts on “PAS Mahu Singkir Nasharuddin Kerana Syiah

 • August 29, 2012 at 5:12 PM
  Permalink

  Saya amat bimbang !! Betulkah ? jika PAS di kuasai Syiah atau pro Syiah percayalah! potensi untuk kita mengalami nasib seperti Iraq,Lebanon,Pakistan dan Syria terbuka luas. Dimana penganut sunni dan syiah nya saling bertempur dan berbunuh bunuhan hampir setiap hari.Kepada saudara saudara kita di dalam Pas ,jika anda masi sayang kan Pas dari dilumuri dan dikotori syiah bangkit dan dan buatlah sesuatu.Singkirkan kepala Syiah paling haramjadah dalam PAS iaitu mat sabun aka mat 121 aka mat komunis aka mat dua normah and of course
  MAT SYIAH BANGSAT!!!!!!!!!!

  Reply
 • September 1, 2012 at 11:52 PM
  Permalink

  betul kuku kambing, saya sokong anda!

  Reply
 • September 2, 2012 at 12:52 PM
  Permalink

  apa nak jd ngan pas ni? haru biru jadinya.
  tak habis isu..utamakan perpaduan lah. kata islam

  Reply
 • September 6, 2012 at 2:17 PM
  Permalink

  Betul ke mat sabu pengikut syiah? Walaupun saya tak suka dengan pendekatan beliau, tapi tak elok rasanya kita tuduh dia macam tue je.

  Reply
 • September 16, 2012 at 8:45 PM
  Permalink

  Abuya dah cakap dahulu…hati-hati dengan Syiah…Tapi kita buat donno je…Sekarang dah jelas…

  Walaupun Abuya dah tiada, perhatikan amaran dan nasihat beliau dahulu.. mungkin juga ada gunanya…

  Reply
 • September 26, 2012 at 2:55 AM
  Permalink

  kalau gitu pas terlalu bahaya kepada negara & bangsa melayu. dan itu menunjukkan pas tak faham islam. cuma berlagak faham. allahummah ahlik almunafiqin min syiah.

  Reply
 • April 16, 2013 at 11:58 AM
  Permalink

  tahun 1994 lagi dah tau kewujudan syiah di dlm PAS. Skrg sudah menjadi barah….tak dapat doselamatkan lagi di dlm PAS melainkan kita tak beri peluang kpd PAS menjalar sebagai pemimpin di masa hadapan. Sy sgt mencintai Islam ttp tidak sanggup menggadaikan pegangan sy dgn mengundi PAS..

  Reply

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.