Janji Ditepati: Bila Obama Pun Tiru Najib, Apa Cerita….

DUNIA tahu, semua orang tahu yang perkhidmatan Presiden Barack Obama sebagai Ketua Negara Amerika Syarikat akan tamat tahun ini dan mengikut perlembagaan Amerika Syarikat, beliau layak untuk bertanding bagi sepenggal lagi.

Tidak hairan kenapa persaingan merebut jawatan tersebut antara Obama dengan calon Republikan, Mitt Romney begitu hebat berlangsung sekarang.

Tapi ada seperkara yang menarik.

Sementara Romney hebat menjaja kelebihannya sebagai calon Presiden di kalangan pelobi yahudi, termasuk mengiktiraf Baitulmuqaddis sebagai ibu negara Israel, Obama pula melancarkan kempen dengan tema “Promises Kept” atau dalam bahasa Melayunya “Janji Ditepati”.

Macam pernah dengar tapi dimana?

Begitulah hebatnya slogan Perdana Menteri Malaysia ini, merangkap Presiden UMNO dan Pengerusi BN, sehinggakan slogan yang dipilih pun sama, serupa.

Dahsyat tak dahsyat, Anwar ada? Nik Aziz ada?

Ironinya, sementara kempen Obama serupa dengan kempen Najib, kempen Romney pula hampir serupa yang dilancarkan Anwar Ibrahim tapi yang sedikit berbeza ialah Anwar berikrar untuk melindungi keselamatan Israel.

Adakah semua ini terjadi secara kebetulan?  Itu adalah antara hujah menarik untuk kita sama-sama debatkan.

Tapi yang lebih menarik lagi ialah, slogan Obama ini menunjukkan bahawa konsep Janji Ditepati ini diterima pakai di seluruh dunia dan diiktiraf mampu menarik sokongan rakyat.  Kalau tidak, macam mana Presiden negara kuasa besar seperti Obama pun menggunakannya?

Jangan kata Obama, Islam pun menganjurkan kepada menepati janji atau masuk dalam golongan munafik.

Yang Pakatan haram beria-ia menafikan itu kenapa?  Penulis tak nampak penjelasan lain, melainkan sebab mereka tidak menunaikan janji pilihanraya terdahulu, dah sibuk-sibuk nak membuat janji baru.

Itu saja sebabnya.  Tak nampak yang lain dah.

61 thoughts on “Janji Ditepati: Bila Obama Pun Tiru Najib, Apa Cerita….

  • August 2, 2012 at 10:49 am
    Permalink

    Seebnaq nya ni semua fenomena alam yang sentiasa terpakai semua manusia di jagat ini. Setiap kebaikan ada la ajaran para rasul yang terpilih olehNYA. Di mana keburukan ada la datang nya dari manusia sendiri.

    Jadi jangan dok heran pada slogan ” Janji Ditepati ” & ” Promises Kept ” keghana ketetapan azali ALLAH belaka.

    Reply
    • August 3, 2012 at 10:12 am
      Permalink

      Selepas 8hb Mac 2008 DSAI Ketua Pembangkang di Parlimen janji nak ambil alih PUTRAJAYA pada atau sebelum 16 SEPT 2008 TETAPI sampai sekarang janji belum ditepati.

      BN dibawah pentadbiran Najib telah menepati janji-janji menefesto BN dengan berbagai-bagai rancangan dan projek 1Malaysia.

      Najib berusaha. DSAI pun berusaha. Rakyat Malaysia dan pengundi semua pun berfikir dan berusaha.

      Akhirnya ALLAH jua yang akan menentukan yang mana baik untuk rakyat Malaysia dan untuk Malaysia, yang mana baik untuk keamanan, kesejahteraan, keharmonian, kemajuan, keselamatan dan pembangunan.

      Rakyat Malaysia dan pengundi semuanya bijak dan pandai membeza dan memilih parti politik yang mana satu yang baik dan boleh mentadbir Negara dan Negeri dengan aman dan damai, adil dan saksama
      Barisan Nasional yang dianggotai oleh:

      – United Malays National Organization (UMNO)
      – Malaysian Chinese Association (MCA)
      – Malaysian Indian Congress (MIC)
      – Malaysian People’s Movement Party (GERAKAN)
      – People’s Progressive Party (PPP)
      – Parti Pesaka Bumiputera Bersatu (PBB)
      – Sarawak United People’s Party (SUPP)
      – Parti Bersatu Sabah (PBS)
      – Liberal Democratic Party (LDP)
      – Parti Bersatu Rakyat Sabah (PBRS)
      – United Pasokmomogun Kadazandusun Murut Organisation (UPKO)
      – Sarawak Progressive Democratic Party (SPDP)
      – Sarawak People’s Party (PRS

      atau Pakatan Rakyat yang dianggotai oleh:-

      – PAS
      – DAP atau
      – PKR

      Reply
      • August 3, 2012 at 11:39 am
        Permalink

        Kalah tipis 3parti lawan 13parti… kira hebat la tu…

        Reply
  • August 2, 2012 at 11:10 am
    Permalink

    Manusia dipegang pada janji.. X taulah kalau pemimpin PR bukan manusia..

    Reply
  • August 2, 2012 at 11:47 am
    Permalink

    Najib punya consultant – APCO
    Obama punya consultant – ?????

    Najib punya slogan – Janji Ditepati
    Obama punya slogan – Promises Kept

    hmmmm…..kesimpulan?hangpa fikirla sendiri….aku pernah tgk ucapan Obama dalam AIPAC (America Israel Public Affairs Committee) yang antaranya Obama menyatakan lenih kurang macam ni: Israel adalah sahabat Amerika.setiap nyawa rakyat Israel yang melayang samalah dengan nyawa rakyat Amerika.maka,Amerika akan berusaha supaya Israel dilindungi.

    so apa macam UMNO?guano?….tolong terangkan secara ilmiah….jangan secara emosi. sekian. terima kasih.

    Reply
    • August 2, 2012 at 10:39 pm
      Permalink

      siapa ada gebang pasal hubungan diplomasi usa dengan israel? orang dok gebang pasal tema kempen…anyway, anwar nak lindungi keselamatan israel..any comment?

      Reply
      • August 3, 2012 at 11:41 am
        Permalink

        Tapi korang sokong OBAMA yg. terang2 pertahankan nyawa setiap yahudi/israel.

        Reply
    • August 2, 2012 at 11:53 pm
      Permalink

      Kenapa ko tak komen atu wat xtau apa yg SiNuar puya pendirian dlm hal Isreal, tapi bila bab DS.Najib ajer ko nampak Terang Benderang…. Baru slogan yg sama tapi xlah sama mcm SiNuar jaja 1 dunia nak BODEK AMERICA…jual agama, jual bangsa, jual Negara…kot2 dah jual BONTOT dia.pd GAY2 serata dunia…

      Reply
    • August 3, 2012 at 6:55 pm
      Permalink

      aku rasa payah lah nak ckp dgn pentaksub. selogan sama, perjuangan tak sama. obama pejuang israel, tapi najib pejuang agama islam, bangsanya dan tanah airnya iaitu tanah melayu. ko ni sekolah je tinggi tapi otak letak kat tapak kaki. kang klu kata bodo marah. ini asyik nak jahanamkan demikrasi, keamanan, nak jadi tukang jilat taik dapig.

      Reply
  • August 2, 2012 at 11:59 am
    Permalink

    Umno hidup pada Slogan…Dari dulu sampai skg… UMNO = Islam Hadhari

    Reply
    • August 2, 2012 at 5:57 pm
      Permalink

      kerana slogan UMNO lah hang reti menulis di sini…

      Reply
    • August 2, 2012 at 11:55 pm
      Permalink

      DULU KINI DAN SELAMANYA , AKU ORANG UMNO.

      KO apa Lembu…?????

      Reply
    • August 3, 2012 at 1:42 am
      Permalink

      Khalid Gereja sendiri cakap Negara Berkebajikan yang diperkenalkan pas hanya cogankata pas saja, samalah hudud pun cogangkata pas jugak.

      Pas dapat bernyawa dengan meraih undi simpati semata harapkan cogangkata saja kemdian kencing rakyat.

      Muehhhahahahaha

      Reply
  • August 2, 2012 at 1:27 pm
    Permalink

    janji ditepati….. siapa tiru siapa

    kenapa obama tak guna janji manis mu, ha ha ha

    pas 4 all = israel 4 all

    Reply
  • August 2, 2012 at 1:57 pm
    Permalink

    Sekadar pandangan….

    Alhamdulilah. Pilihan tema Hari Kemerdekaan tahun ini amat tepat sekali serta selari dengan amalan dan prinsip agama Islam. Sebagai orang Islam segala janji wajib dilaksanakan atau ditepati BUKAN DI MUNGKIRI. Jika kita rasa kita tidak boleh berjanji, JANGAN TABUR JANJI atau berbohong.

    Tema ini turut dipilih oleh Presiden Amerika Syarikat Barrack Obama. Beliau juga merangka strategi melalui tema `promises kept’ dalam usaha mengekalkan kerusi presiden untuk satu penggal lagi.

    Ini menjadikan pemikir atau orang kanan serta DS Najib tidak kurang hebat juga dari segi pemikirannya malah setaraf dan setanding pemimpin dunia yang beragama selain daripada Islam. Mereka menitik beratkan janji juga sebagai senjata mengekalkan kerusi presiden.

    Teruskan usaha murni memaju dan memakmurkan Malaysia…

    Ikhlas

    nasirwise

    Reply
    • August 2, 2012 at 11:56 pm
      Permalink

      1MALAYSIA………..

      Reply
  • August 2, 2012 at 2:34 pm
    Permalink

    Alhamdulillah, kita kena bersyukur PM kita setaraf pemikir dunia, dan berilah sokongan serta doa supaya diperelokkan dn dikukuhkan pemerintahanya.
    DS Najib mewarisi ciri ayahndanya yg byk berjasa buat rakyat khususnya bangsa peribumi.

    Berbeza sgt dgn Nuar, cr bercakap pn tahulah kita penuh muslihat dn auta, jnji xtepati tp tabur pula jnji baru!

    Agaknya think tank Obama sndiri survey populariti DS Najib mmg benar2 melonjak dgn program transformasi ini Insya Allah!

    Hidup DS Najib!
    Tumbangkan Anwar!
    Tumbangkan Pakatan Rakyat@HARAM!

    Reply
    • August 2, 2012 at 11:56 pm
      Permalink

      1MALAYSIA…HAPUSKAN PAKATAN HARAM JADAH

      Reply
  • August 2, 2012 at 2:45 pm
    Permalink

    La…rupanya Obama idola umno…!!!

    Reply
    • August 2, 2012 at 3:25 pm
      Permalink

      Loosermoo, ko jeles ke?
      Obama tk pro Israel, Nuar idola Israel lagi bahaya, sbb dia nk tlg jaga keselamatn Israel.. habislah rakyat Palestine !

      Reply
      • August 2, 2012 at 4:04 pm
        Permalink

        obama x pro israel..haha..lawak..dlm sjarah..mene ade presedint amerika yg x poksi yahudi isreal..dmi menjaga eko amerika mereka menjaga kepentingan negara yahudi…

        x heran dgn janji obama..sbb spesis same dgn umno bn…

        psssttt….sape la sgt PM malaysia dimate amerika…nk jumpa pon kene lobi dulu..hahaha..

        Reply
        • August 2, 2012 at 4:59 pm
          Permalink

          kah..kah.. terbakor nampak. Ko xbolehnk hujah ko ckp tk heran pulak?
          PAS for All yg tiru elemen Israel tu ko buat bodoh jek?
          Kita bahaskan tentang level pemikiran DS Najib yg world class, bukan level Mahposs, Pok Nik yg kuat merapu tp merosakkan umat lebih byk dr membina.

          Allah tidak suka pd kaum yg perosak seperti bangsa Yahudi-PAS suka Yahudi!

          Reply
        • August 2, 2012 at 6:11 pm
          Permalink

          woii melayuXislam…hang warga negara mana????..hang nk LKS jadi PM baru hang nk respect ke???….bodoh punye melayuPASPISPUSSS…selamanya jadi barua…

          Reply
        • August 2, 2012 at 6:44 pm
          Permalink

          hmmmm…pandai malaun-malaun pakatan haram buat sinopsis…sama la jugak dengan imam mahadi depa si anwar tu….

          ” saya sokong keselamatan Israel ” mat liwat tu dok kira kawan-kawan yahudi dia…nasib palastine apa dia peduli.

          Reply
      • August 2, 2012 at 4:48 pm
        Permalink

        La…Obama tu muslim…

        Reply
        • August 2, 2012 at 4:57 pm
          Permalink

          Ahahha cuit cikit pasal Israel terus melompat puak2 balaci Pakatan Haram ni.

          Yg kepala PR tu sekutu rapat Israel kenapa buat2 tak nampak?

          Obama ada juga kaitan dgn Muslim suatu masa dulu dan calon lawannya tu pro Yahudi.

          As a relative comparison Nuar dan calon lawan Obama lebih pro Israel dr Obama.

          Reply
          • August 2, 2012 at 6:45 pm
            Permalink

            hehe…phobia gila depa ni dengar parkataan Israel…mana tak gila duk tak duduk si anwar kena buat ” please forgive me tour ” di seluruh amerika….hehe

    • August 2, 2012 at 11:57 pm
      Permalink

      CAKAP DENGAN ORG BODOH@LEMBU ,

      Reply
  • August 2, 2012 at 3:05 pm
    Permalink

    niat baik..amalan baik kita kena skong…smga allah mmberi kkuatan dan kejyaan yg besar kpd datuk seri najib.aamin

    Reply
    • August 2, 2012 at 3:26 pm
      Permalink

      Aminn!
      Betul tu kita jgn taksuk, tegur cara hemah, syukur dan sokong mn yg baik Insya Allah berkatlah negara ini dlm peliharaan Allah! AMIN!

      Reply
    • August 2, 2012 at 11:58 pm
      Permalink

      AMIN…AMIN…AMIN…HIDUP BN/UMNO ..AMAN MALAYSIA

      Reply
    • August 3, 2012 at 5:34 am
      Permalink

      Buang yg keroh ambil yg jernih…kembali kepada fitrah menjelang syawal….smga allah mmberi kkuatan dan kejyaan yg besar kpd datuk seri najib.aamin

      Reply
  • August 2, 2012 at 3:39 pm
    Permalink

    Adamyan,tak yah la bodek tahap ni. Aku pun orang UMNO tapi marah dengan slogan ni.

    Obama guna untuk kempen dia…

    PM kita guna untuk slogan Merdeka…

    Ada paham beza?

    Reply
    • August 2, 2012 at 10:35 pm
      Permalink

      sah kau bukan orang umno…guna taktik lainlah dei

      Reply
    • August 3, 2012 at 12:00 am
      Permalink

      APA MASALAH NYA SLOGAN TU BRO RAHMAT???

      Reply
    • August 3, 2012 at 3:03 am
      Permalink

      Rahmat, tkyah la merapu sgt, PAS for All tu aku tk setuju sgt sbb Israel guna untuk keganasan umat Islam Palestine, PAS guna untuk tarik pengundi..

      ada paham sama?? sama2 sekutu syaitan?

      Reply
  • August 2, 2012 at 4:05 pm
    Permalink

    Bangganyerrr. hmmmphhh sambil mengembangkan hidung.. rakyat US jangan lupa membalas budi juga tau

    Reply
  • August 2, 2012 at 4:36 pm
    Permalink

    Ceritanya Pktn Haram Pmbkg akan berterusan sakit mata dan perit telinga.TERBAKAR!!!. dgn Slogan janji ditepati.Kalau yg seorg tu nak mengiktiraf Baitulmuqaddis sebagai ibu negara Israel, yg seekor ni pula nak melindungi keselamatan Israel memang bukan secara kebetulan malah memang merancang dan sekongkol dgn Yahudi.Tapi yg lebih harunya bila Dap dan Pas melindungi/protec al-juburi.

    Reply
  • August 2, 2012 at 6:13 pm
    Permalink

    Berapa agaknya najib byr obama srh tiru slogan agaknya?…kuikui biasala geng pakatan haprak, skit2 “dah kena sogok duit umno le tu:-)

    Reply
  • August 2, 2012 at 6:42 pm
    Permalink

    pakatan haram janji dengan air liur..tapi diaorang suka janji dengan setan…pAS dah lama dah kamceng dah dengan setan..hahah

    Reply
    • August 3, 2012 at 2:14 pm
      Permalink

      Kalau PAS kamceng dengan syaitan. Aku nak ikut sapa? Nak ikut Rosmah? ptuih… mama syaitan

      Reply
  • August 2, 2012 at 8:26 pm
    Permalink

    Apa pun anwar brahim yang paling bengkaq hati perut yang busuk tu

    Reply
  • August 3, 2012 at 3:05 am
    Permalink

    Anuwar punya kabilah pasti panasss perut..
    dia akan reka cipta kot Najib bayar Obama 250 juta utk tiru hahaha.. cpt2 xsabar nk dgr propaganda macai2 loosernuar

    Reply
  • August 3, 2012 at 7:54 am
    Permalink

    Kenapa UMNO bangga slogan mereka d tiru sekutu Israel dan pemuka agama seperti OBAMA? Walaupun slogan ‘janji ditepati’ itu baik, persoalannya kenapa nak kaitkan dengan OBAMA yg. takda kena-mengena dengan rakyat MELAYU M’sia?
    Jadilah diri sendiri, dan banggalah sebab diri anda bukan sebab orang lain.

    Reply
    • August 3, 2012 at 9:45 am
      Permalink

      PAS for All : Israel 4 All tu mcm mana bujuk? PAS boleh ikut telunjuk kaki musuh Allah? Kenapa PAS pilih tema yg sama dgn Israel?
      Ke mana jatidiri Muslim pemimpin PAS sehingga xde modal lagi.. sedangkan dlm Al-Quran terlalu banyak slogan dan panduan!

      UMNO bangga dgn pemilihan Obama pada bab kecerdikan pemimpin kita setaraf dgn pemimpin dunia. Ia tidak libatkn soal penghinaan Islam spt PAS tiru Israel

      Lagipun calon lawan Obama ialah pro-Yahudi. Bermakna Obama di pihak yg lebih bagus. Ko cemburu sgt kenapa bujuk?

      Reply
      • August 3, 2012 at 9:47 am
        Permalink

        Lahgi satu bujuk org Munafik memang takut dgn perkara JANJI. Adakah ko juga mengakui sifat tu?
        Jadi UMNO BN Najib laksanakan Slogan yg selari dgn ta’arif hasanah dlm Islam.

        Sekali lagi ko kering ilmu bujuk. Keluarlah dr kejahilan berpuak2 dgn PAS Laknatullah!

        Reply
        • August 3, 2012 at 11:37 am
          Permalink

          Slogan hassanah bukan bermakna akhlak dan tingkahlaku serta niatnya juga hassanah. Apakah slogan boleh bawak masuk syurga kalau Allah suruh laksanakan HUDUD, PM kata selagi UMNO berkuasa HUDUD takkan d laksanakan.

          Reply
          • August 3, 2012 at 2:28 pm
            Permalink

            tak masuk syurga juga lebai kulup kata..hudud tak mendesak dan kalau payah tak perlulah kita lakukan…hmmmmm

          • August 3, 2012 at 2:34 pm
            Permalink

            Jangan menambah-nambah la.. cerita lah yg. benar walaupun pahit.

          • August 5, 2012 at 11:17 am
            Permalink

            CERITA BASI KAU PASAL HUDUD SAJA.KAU CUBA BACA/HAFAL APA YG PAS KATA PASAL HUDUD?HUJAH KAU INI MACAM ORG BENGONG.ASYIK2 HUDUD.APA KAU RASA?OREN?HERAN SAYA DENGAN PEMIKIRAN KAU INI.CUBA KAU TANYA HADI AWANG?

      • August 3, 2012 at 11:32 am
        Permalink

        PAS tak pernah bangga cerita Israel tiru SLOGAN PAS atau sebaliknya seperti UMNO bangga OBAMA tiru slogan UMNO. Itu bezanya… PAS dan UMNO.

        Reply
  • August 3, 2012 at 2:15 pm
    Permalink

    Sebab dua-dua guna 1 Apco.. benda la. ni pun nak bangga?

    Reply
    • August 3, 2012 at 2:26 pm
      Permalink

      APCO ? hang tau ke apa tu APCO…ke hang pun macam langau-langau yang main angguk-angguk jer ??

      Reply
  • August 3, 2012 at 10:04 pm
    Permalink

    AIYOOOO… Kamu worang tarak suspek itu OBAMA sama NAJIB guna perunding sama kot…mana tau APCO jugak…kah..kah… 1Mesia 1 Israel…PROMISE KEPT….

    Reply
  • August 4, 2012 at 9:17 am
    Permalink

    Itulah demokrasi. Menang dengan kelebihan 1 undi pun boleh jadi wakil rakyat.

    Menang dengan memenangi 137 kerusi parlimen boleh membentuk Kerajaan Persekutuan dan mentadbir negara dan berkkhidmat untuk 28 juta rakyat dan melaksanakan 1Malaysia.

    Ramai yang terima RM500.00. Ramai murid sekolah yang terima RM100.00.

    Reply
  • August 4, 2012 at 10:25 pm
    Permalink

    aku rasalah, kite leh saman OBAMA ni…suke meniru je kejenye… Dulu TIRU “Malaysia Boleh” jadi “Yes We Can”…

    Diharap Presiden Obama ni jadi original sikit lah… Pemimpin Malaysia memang hebat…Tak perlu tiru sangat lah…Gune idea sendiri boleh tak?

    Reply
  • August 5, 2012 at 9:36 pm
    Permalink

    MASALAHNYA LAGU JANJI DITEPATI ITU DITIRU DARI LAGU GEREJA HAHAHAHAHAH

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *