Krisis Air: Khalid Ibrahim Sengaja Mengundang Bala

 

Air adalah sumber kehidupan. Tanpa air, bukan sahaja manusia yang akan berdepan dengan masalah malah kegiatan ekonomi juga terencat dan kesannya bila berlarutan amat memeritkan.

Tapi di Selangor, kerajaan negeri memandang remeh isu air dan lebih selesa bermain politik berbanding mencari penyelesaian jangka masa panjang demi kebaikan lebih 7 juta pengguna termasuk Kuala Lumpur & Putrajaya.

Laporan oleh Persatuan Penyelidikan Air dan Tenaga Malaysia (AWER) secara terperinci menyebut Selangor bakal berdepan dengan krisis air menjelang tahun 2014, sepatutnya tidak dipandang enteng begitu sahaja.Malah laporan itu turut disokong pula oleh Suruhanjaya Perkhidmatan Air Negara (SPAN) yang mengesahkan simpanan bekalan air bersih kini berada di tahap kritikal yakni hanya pada tahap 6 peratus sahaja..

Melihat pada sikap acuh tak acuh Kerajaan Selangor yang masih berdolak dalik dalam isu perlaksanaan projek Loji Rawatan Air langat 2 (Langat 2), jelas memperlihatkan kegagalan urus tadbirnya untuk memandang jauh ke hadapan.

Sedangkan tujuan pembinaan loji baru (Langat 2) tersebut bersama dengan terowong air melalui Projek Penyaluran Air Mentah Pahang dan Selangor (PPAMPS) bertujuan untuk memastikan bekalan air bersih sentiasa mencukupi sekaligus mengelakkan krisis air 1998 berulang.

Namun bila Kerajaan Selangor mengganggu kelancaran projek tersebut, akibatnya hingga kini beberapa kawasan Lembah Klang termasuk Selangor ada yang terpaksa menghadapi catuan air memandangkan rezab simpanan air di seluruh loji rawatan air bersih semakin berkurangan.

Andaian Menteri Besar Selangor, Khalid Ibrahim kononnya bekalan air bersih mampu bertahan hingga tahun 2019 bukan sahaja tidak disokong oleh fakta, sebaliknya sengaja mahu meredakan kegusaran orang ramai saling tidak ubah seperti tindakan dangkal menyapu sampah ke bawah karpet.

Hakikatnya daripada 33 loji rawatan di seluruh Selangor yang membekalkan air bagi seluruh Selangor, Putrajaya dan Kuala Lumpur, hanya beberapa loji rawatan air sahaja yang masih beroperasi di bawah paras pengeluaran maksima.

Salah satu darinya ialah loji rawatan air di Sungai Rasa yang beroperasi pada tahap pengeluaran 138.71 JLH sedangkan tahap pengeluaran maksimanya ialah 250 JLH (Juta Liter Sehari).

Bagaimanapun disebabkan beberapa loji rawatan air yang sedang beroperasi bawah tahap sebenar ini tidak memiliki paip penghubung yang membolehkannya membekalkan air ke kawasan lain.

Sebahagian besar loji rawatan air yang lain pula terpaksa beroperasi melebihi tahap maksima antaranya loji rawatan air Sungai Langat yang mengeluarkan sejumlah 447.42 JLH berbanding 386 JLH kemampuan sebenarnya.

Loji rawatan air Sungai Semenyih pula membekalkan 665.92 JLH air bersih sedangkan kemampuan rekabentuk hanyalah untuk 546 JLH sahaja.

Loji-loji yang beroperasi melebihi kemampuannya lama-lamaan akan menghadapi masalah yang sekiranya berlaku serentak misalnya, beban kesusahan bukan sahaja dihadapi oleh rakyat malah kesannya menjejaskan operasi kilang-kilang yang menjana ekonomi negeri.

Secara keseluruhan, pengguna di Lembaha Klang menggunakan sejumlah 4,219 JLH manakala jumlah air bersih yang mampu dibekalkan oleh semua 33 loji rawatan air tersebut cuma 4,326 JLH.

Saban hari permintaan akan terus meningkat dan selagi tiada loji baru segera disiapkan, bermakna bila-bila masa sahaja para pengguna dan aktiviti ekonomi perkilangan akan menghadapi krisis yang lebih teruk.

Bukankah jelas di sini tindakan dolak dalik Kerajaan Selangor menangguhkan perlaksanaan projek langat 2 bukan sahaja bakal meningkatkan kos pembinaannya malah seumpama menjemput bala kepada rakyatnya.

Apakah ini yang kita kehendaki?

Beruang Biru

6 thoughts on “Krisis Air: Khalid Ibrahim Sengaja Mengundang Bala

 • July 17, 2012 at 11:37 PM
  Permalink

  Kalau ikut fakta yg d beri ini bkn sbb bekalan air mentah d selangor sprt yg hendak d selesaikan dgn langat 2 saya rasa yg jd masalah ialah wtp yg dh lama dan tak mampu memproses air lebih dari disgn yg d reka bentuk dulu.apa yg perlu ialah upgred wtp yg sedia ada ianya boleh meningkatkan lg jumlah air yg d proses utk rakyat sngor

  Reply
 • July 18, 2012 at 7:33 AM
  Permalink

  Kayalah pembekal air meneral botol kali ini apa bila air bertanbah sedikit,,dan satu lagi para pemimpin pakatan rakyat bolehlah berlatih minum air kencing sebelum rakyat minum air longkang.

  Reply
 • July 24, 2012 at 12:15 PM
  Permalink

  Kenapa TPM tarik semula CATUAN air d S’gor.. yek?
  UMNO takda pendirian… kena sergah, tukar.

  Reply
  • July 25, 2012 at 12:57 AM
   Permalink

   sikit sikit umno.. tadak modal lain ke hang ni bujuk.. lemaih aku..

   Reply
 • July 25, 2012 at 11:10 AM
  Permalink

  Nmpk sgt tpm pntgkn kroni,kononnya k,jaan selangor lggr prjanjian dgn syabas..sebb x bgi naik trf air….sbb 2 air kena catu..rkyt dh fhm bkn air x dk…naik trf ada la…cam myk msk yg selalu x dk 2…hern 1 m,sia myk hbs. Bg naik ari ni bsk penuh rak2 kedai..rkyt dh celik oooi

  Reply

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.