Janji Ditaburi: Nak Kurang Harga Kereta Pulak Dah

ORANG kata (bukan penulis kata), kerajaan BN pimpinan Datuk Seri Najib ‘berhabis’ sungguh untuk menawan hati rakyat agar mengundi BN dalam pilihanraya akan datang.  BR1M, BB1M, TR1M dan seumpamanya, ditohmahkan sebagai modal Najib untuk ‘membeli’ undi rakyat.

Penulis taknak ulas kepentingan bantuan itu semua kerana ramai sudah tahu, cuma yang penulis nak kupas hari ini ialah, kelihatannya dari cara orang ini bercakap, Pakatan haram yang dia dukung dan sanjung tidak berbuat apa pun untuk ‘membeli’ undi rakyat.

Pakatan haram ‘berbelanja’ habis juga, tak sedar?  Tol percuma, pendidikan percuma, minyak murah sampai kiamat, semua ini apa kalau bukan nak ‘umpan’ dan ‘beli’ rakyat untuk mengundi Pakatan haram?

Memanglah belum ada wang yang keluar, tapi kalau dia dapat kuasa besok (mintak jauh), inilah yang dia janjikan untuk beri kepada rakyat Malaysia ini. Masa itu guna apa nak tanggung semua janji ini kalau bukan wang.

Tapi masalah disitu negara ini boleh bankrap dengan janji Pakatan haram ini, kalau betul dia laksanakanlah.

Sekarang, Pengarah Strategik PKR yang tidak asing lagi, si Rafizi Ramli, tabur janji lagi, kali ini nak kurang harga kereta pulak.

Agaknya budak lembut ini tidak sedar, dengan mengungkap janji itu sahaja, Pakatan haram telah kehilangan undi 100% kakitangan Proton yang majoritinya berasal dari negeri ‘Air Keruh’, Kelantan.

Tak payahla penulis sentuh macam mana undi boleh hilang, semua orang pun tahu apa jadi dengan kereta tempatan kalau kereta luar pun dah sama harga atau lebih murah!!

Mungkin Rafizi akan kata pekerja Proton tidak akan terjejas sebab Pakatan ada cara untuk struktur Proton dan sebagainya untuk menangani kesan daripada janji tersebut.  Tapi ini kelihatannya too good to be true.  Kalau negeri-negeri yang depa perintah sekarag dijadikan contoh, tak nampak bijak mana pun untuk selesaikan semua masalah.

Air tak selesai, sampah tak selesai, jalan hancur dan sebagainya.  Ini nak cerita struktur-struktur lagi?  Negara ini bukan ada 1 atau 2 syarikat yang bergantung kepada industri automotif tapi banyak.  Setiap satunya bergantung antara satu sama lain, cermin keretalah, wiperlah, tayarlah dan sebagainya.

Mampu ke Rafizi nak ‘struktur’ semua masalah ini?

Ini perkara yang pemimpin Pakatan haram tidak akan sebut di depan rakyat, bagaimana dia nak selesaikan semua masalah ini.  Yang penting pada dia ialah tabur janji dulu dengan harapan boleh menang.  Boleh buat atau tidak itu kemudian.

Kita rakyat, jangan jadi bodoh sama macam mereka.  Niatnya tu jelas sangat dah, bukan nak melaksanakan sangat pun tapi lebih kepada nak memancing undi sahaja.  Lihat saja prestasi ‘melaksanakan janji’ di negeri-negeri yang depa perintah sekarang, apa yang hebat?

Takde pun, kok ada satu dua pun bukan semua merasa.  Air percuma di Selangor contohnya, rumah pangsa tak dapat, rumah bawah dapat, nak selesai masalah inipun Rafizi dan Pakatan haram tak boleh.

Hebat apa kejadahkah itu?

137 thoughts on “Janji Ditaburi: Nak Kurang Harga Kereta Pulak Dah

    • July 26, 2012 at 2:45 pm
      Permalink

      ko punya barang tak naik ke..cian tonyXguna ni..mmg tak guna la..hehe

      Reply
      • July 26, 2012 at 9:35 pm
        Permalink

        PR= Pungkok Rabak

        PAS= Parti Amalan Seks

        PKR= Pemimpin Kelentong Rakyat

        Reply
        • July 27, 2012 at 9:27 am
          Permalink

          Tu jer standard argument org umno ni… IQ dah tahap kepala lutut..

          Reply
          • July 27, 2012 at 4:28 pm
            Permalink

            hmmmm…IQ tahap kepala lutut ? pacu negara menjadi negara ekonomi ke 22 dunia dari hampir 200 buah negara….

            IQ cai macam hang….depan belakang pun dah tak tau nak beza !

    • July 26, 2012 at 5:01 pm
      Permalink

      Yang satu dunia tengok naik mencanak…BN = Barang Nuar!

      Reply
      • July 26, 2012 at 9:58 pm
        Permalink

        SiLembut tuu nak selesaikan masaalah Negara????????…suruh dia jaga buntut dia dah lah…tapi dah dok suka diSONDOL olih Bang Nuar..apa nak kisah…

        Reply
      • July 27, 2012 at 7:24 am
        Permalink

        ini baru betul…patut pakatan haram patut bagi kondom free kat mak nyah2..sebab pakatan rakyat cukup sinonim dengan seks…hehehhe

        satu lagi jangan lupa barang nuar naik cam sebesar air botol mineral tu….hehehe

        Reply
    • July 27, 2012 at 2:17 am
      Permalink

      hello bro tony..bukan brg naik tp batang gua yg naik lol..wakakakaa..

      Reply
    • July 27, 2012 at 5:04 am
      Permalink

      Basi dh Tonik oii..
      PR = Pakatan Rompak

      Reply
  • July 26, 2012 at 5:19 pm
    Permalink

    Kereta lembu ke rafizi oiii…hang ingat buat kereta ni mcm hang dok ragut rumput kat tepi jalan ka??…bahalul betul jelmaan lembu sekoq ni….

    Reply
    • July 26, 2012 at 9:59 pm
      Permalink

      Kawan baik SiMoooooo@Lembu..kakkakakakakah

      Reply
  • July 26, 2012 at 5:34 pm
    Permalink

    La..hanpa semua tak nak ka kereta murah?? aku nak….

    Bodoh betul penulis artikel ni. Kisah air Kleantan pun masih menjadi isu. Padahal Laporan SPAN dah cakap, air paling tercemar ialah Perlis, Pahang, Perak, Trengganu, kemudian baru Kelantan.

    Isu air kat Selangor ni….
    Dulu ada lah arrangement Kjaan Pusat dgn TS Rozali. Skg ni bila tukar government, baru kelamkabut. UMNO ni bukan nak tolong rakyat, tapi nak kayakan kroni (TS Rozali).

    TS Khalis suruh upgrade Empangan, tapi umno parti ngok nak buat empangan baru, lepas tu nak ambik air dari Pahang. So siapa yg tanggung kos?? Rakyat Tanggung. Siapa yg dapat Projek? Kroni umno ngok yg dapat.

    Kesimpulan, ahli umno kat sini semuanya Ngok Ngek!

    Reply
    • July 26, 2012 at 6:56 pm
      Permalink

      Mamat sakit ni xhabis2 dgn hujah putar belitnya. Kereta bukan bahan makanan yg boleh dijual berlambak kerana akan ada kesan lain seperti kesesakan, lambakan kereta dan akhirnya MEMBUNUH EKONOMI negara, cukai merudum, kereta terpakai nak scrap kat mana?

      Kedua soal air Kelantan, ini satu lagi hujah cedok2.. Kelantan air paling kotor dlm Malaysia dgn pencemaran E-coli- bakteria najis, dan masalah air di Kelantan ialah sistem bekalan lemah, tiada sistem berpuluh tahun..

      Kerajaan BN fikir jangka panjang, kebaikan untuk rakyat, bukan mcm pemimpin PR, fikir nk kayakan kroni, tebang balak, main perempuan, kaki liwat.. no development except TIPU + BOHONG + KEBAS!!

      Moo, bulan puasa pun ko xkering fitnah bohong ke? bile nk insaf? tunggu nk mampos dh nyawa ikan..baru nk taubta dn insaf?

      Loji Langat 2 bukan empangan Moongok..Logi Langat 2 ialah loji moden berkapasiti besar untuk MEMPROSES AIR MENTAH dan ditambah pula dengan ‘BACKUP’ kebolehaliran air melalui terowong dibina untuk alirkan air dari Pahang.. Negeri Sembilan mana ada banyak reserve air seperti Pahang.. Khalid tu dh makin parah dan tak tentu hala lagi mentadbir..

      Loji2 air yg ada sekarang tidak mampu memproses air mentah ‘real-time’ bg KL dan Selangor dlm masa 5 tahun lagi.. tolonglah jg bodoh dan bahlol kan diri hanya kerana TAKSUB pd parti haram rakyat PR.

      Cubalah ko buka kepala otak ko yg sakit tu bg relaks dan fikri elok2..UMNO BN bukan nk bina rumat urut atau pusat hiburan, judi arak..tp nk bina loji rawatan air.. untk semua rakyat yg masih hidup..semua perlukan air bersih terawat.. kalao ko nk minum air lombong..ko minumlah.. BUAT PERUT KE Moo??

      Flash back dlu2…masa nk bina Jambatan Pulau Pinang, Lebuhraya PLUS, LRT dan Komunter, org2 pembangkang yg otak sakit mcm ko ni lah yg paling banyak melalak Mooo.. tp skrg cubalah lihat.. apa yg telah dibagungkan oleh Kerajaan BN itu sgt berguna menepati keperluan zaman.. Anuwar je yg xreti ikut zaman.. lembu cerdik dr ko lagi Moo.. keja ko fitnah dan fikir duit.

      Reply
      • July 29, 2012 at 10:56 am
        Permalink

        moohyideeeeeen dah mampus akal… ha ha.. belasah mooooooh lg

        Reply
      • November 10, 2012 at 2:00 pm
        Permalink

        Banyak orang bengap kat sini huhu.. aku tetap nak kereta murah.. walau apapun alasan-alasannya.. mmg semua setakat kalis, or divert attention to other issues.. memang bodoh lah sapa yg tolak idea ni.. nampak benar kalis.. mesti ada kepentingan dgn bn or kedai kereta tuuuu huhuhu mongokkkk

        Reply
      • November 10, 2012 at 2:11 pm
        Permalink

        apa pun alasannya untuk tolak idea turunkan harga kereta ni cuma nak kalis isu n nak divert attention org ke isu lain aje.. makin di kalis makin nampak kebenarannya dan penipuannya.. yg dok kalis tu semua anjing umno yg dpt faedah dr harga kereta tu atau yg berkaitan dgn industri kereta.. bukan the other 20 juta rakyat pengguna.. nasib korangla kalau kita berjaya paksa harga kereta turun.. menangis la korang pulak.. kita dah puas susah.. your turn now.. 🙂

        Reply
    • July 26, 2012 at 10:03 pm
      Permalink

      Melayu mcm Lembu siMoooo nie ada title PHd…bukan bolih tegok org Melayu berjaya…tapi kalau bagi kat dia..dia akan KEBAS semacam nya…mcm dia kata kete murah dia sapu keliling…ehhehhh keta Malaysia ker Moooooo..takkan kete Merc dijual murah olih PR beli memerintah..Lembu puya org…

      Reply
      • July 27, 2012 at 10:06 pm
        Permalink

        si fizi jambu tu kata kereta murah….dia tak cakap kereta apa….mungkin kereta lembu ke…kereta sorong ke…kereta mainan ke….just having benefit of a doubt…hehe

        Reply
    • July 27, 2012 at 11:30 pm
      Permalink

      Ngok Ngek??takperlah…gelar la apa2 sekalipun kepada kami Ahli UMNO ni,tp se Ngok-Ngek kami…takde la sampai jual Agama,jual kalimah ALLAH utk kepentingan politik,kami juga menentang habis-habisan kalau si Kafir mempermainkan islam tak kira la parti komponen ke atau pembangkang,kami skit pun tak takut pada yg berkerusi roda..kami hanya takut pada ALLAH SWT.

      Walaupun Ngok-Ngek kami ada MARUAH sebagai Melayu dan sebagai org Islam…..

      Korang???

      Reply
      • July 29, 2012 at 3:12 am
        Permalink

        Insya Allah..itulah KAMI!! bukan PAS DAYUS.. hanya menyinga dpn org UMNO tp lembik lemah serta hilang kejantanan bile disergah kafir!

        Reply
        • July 31, 2012 at 3:19 am
          Permalink

          Siapa yg. senyap menikus bila CSL kata hilang akal dalam isu HUDUD?
          Mana panglima UMNO yg. kuat menyalak tu.. aku tak dengar pun seorang yg. suruh CSL diam dan jangan campur hal-ehwal ISLAM. Apatah lagi nak julang keris telanjang UMNO untuk membasahi tanah dengan darah CSL yg. menghina hukum ISLAM.

          Reply
          • July 31, 2012 at 9:18 am
            Permalink

            SAMA LA TU BUJUK…YANG LANGKAH MAYAT DIA DULU PUN ADE GAK…LA NI KATA OK PULAK..TAK KE MUAFIK NAMENYE TU KAN…TAKAT HINA ISLAM JGN HERAN SGT BUJUK..BANGSA CSL TU MEMANG JAHANAM SEGALA SEGI BEB..HUDUD YANG TAK KESAMPAIAN..

  • July 26, 2012 at 6:32 pm
    Permalink

    Kalau disingkap balik zaman Ku Li jadi sitanggang dulu seluruh negara, disetiap sudut, disetiap kedai kopi orang memperkatakan kebaikan Semangat 46. Parti baru Ku Li yang perlu dipilih ganti kerajaan kerana mereka janjikan parking kereta percuma. Bila ditanya , berapa saving boleh dapat dengan parking free ? Mereka cakap, dari RM50 ke RM60 sebulan. Cukuplah lebih baik dari tak ada langsong. Alangkah murah harganya.

    Dizaman pakatan, semua heboh air free. Berapa save sebulan. Rm20… Lah.. banyak betul save. Sampai sekarang krisis air pulak, pakatan tak larat tangani dan masih memeras otak cari formula selesaikan problem air.

    Selain dari itu banyak lagi sebenarnya janji dapat free. Toll free, sekolah free, elaun warga emas, elaun bayi baru lahir dan terbaru tentunya harga kereta murah. Bila murah maananya harga diberi subsidi lah tu.

    Benda benda macam ini yang terkeluar dari drum secondhand kosong eloklah kita biarkan saja tanpa perdebatan. Kerana kita tahu ada puak yang ‘beli’ benda kosong serupa ini.

    Pada yang lain ‘ we dont buy these sort of rubbish’

    Reply
  • July 26, 2012 at 6:47 pm
    Permalink

    Tindakan rafizi boleh bankrapkan PROTON dan vendornya. Lebih 85% vendor bagi Proton adalah syarikat IKS bumiputera. Jika ini berlaku maka rafizi telah menghancurkan vendor-vendor yg terdiri dpd kaum bumiputera.

    Reply
    • July 26, 2012 at 7:00 pm
      Permalink

      memang itu kerja mereka.. PR.. Pakatan yakjud Makjud.. apa yg mereka ada mereka akan rosakkan dan musnahkan..

      lihatlah balak di Kedah.. beratus tahun tidka pernah di sentuh wpun penjajah British.. tp ini Pakatan Haram diketuai oleh Yakjud Makjud PAS bukan shj sentuh.. di ratah habis2an balak licin..

      kemudian bohong rakyat konon tebang balal ‘yg tua2’ shj.. kemudia bohong lg.. nk buat ladang rakyat.. bila nk buat ladang makna kena CLEAR kan tanah.. so trbuktilah pemimpin mereka hanya berkopiah, berijazah agama tp KOSMETIK utk MENIPU rakyat! lebih jahat dr org yg jahil..

      Reply
      • July 26, 2012 at 10:49 pm
        Permalink

        Bila balak tak pernah disentuh umno kat Kedah??? Tapi hasil per hektar semnenjak di urus PR jauh lebih tinggi…

        Reply
        • July 27, 2012 at 3:40 am
          Permalink

          Balak di Kedah tidak pernah disentuh- walaupun oleh bangsa Penjajah British. Zaman UMNO perintah Kedah bukit mana mana yg botak? Gunung mana yg rosak? Semiskin Kedah di zaman UMNO, belum pernah serakus Yakjud Makjud PAS meratah licin balak.

          Jgn loyar buruk mm, kalau dh seluruh Bukit Palong tu botak..bersamaan 1/3 Gunung Jerai dr pandangan mata.. bahasa BOHONG apa lagi yg PAS nk gunakan utk ckp hasil xnaik? nmpk sgtlah LANUN berkopiah.. jd dh tarah bukit sakan.. mestilah hasil balak naik. Zaman BN nk dtg hasil balak banyak2 dr mana krn dasar BN tk nk rosak dan musnahkan bumi Kedah mcm Lanun PAS buat!!

          Ko Tolong doa bg hidayah sama kt pencacai2 dan pemimpin PAS jgn dibiarkan PEKAK TULI!!

          Reply
          • July 27, 2012 at 12:43 pm
            Permalink

            hasil balak per hektar PAS lebih tinggi ?
            hang nak tipu sapa bulan-bulan posa ni…tunjuk bukti sikit…per hektar ke..per bukit ?? hehe

        • July 31, 2012 at 9:20 am
          Permalink

          KALAU DAH BANGSA PEMBAWA FITNAH CAM MM NI DEPA DOK KIGHA APA BEB..MEMANG JAHANAM N BANGSAT BANGSA MM NI..DIA SAHUR LAUKNYA FITNAH..BILA TIME BUKAK POSA PUN LAUKNYA FITNAH..

          Reply
    • July 26, 2012 at 9:48 pm
      Permalink

      Puak puak lembu Pungkoq Rabak PR ni tentu kata semua vendor Proton bumiputra tu ada la krono kroni UMNO. Semua bumiputra yang dapat tender kerajaan & GLC akan di tuduh krono BN.

      Lagu mana lak tender tender yang dapat dari kerajaan PR di Selangoq,Kedah,Kelantan & Penang kita nak kata panggil apa pulak kalo bukan kronijugak…? Apa sebenaq nya makna kroni tu tolong hang jawab…??

      Reply
      • July 26, 2012 at 10:48 pm
        Permalink

        Lembu itu Lembu ahmed albab yg punya..eh bukan..bukan…. Kak Jat yg punya… selamat RM250 juta dah..

        Reply
        • July 27, 2012 at 5:06 am
          Permalink

          Basiii… Jam Omega masih xjumpa2 ke?

          Reply
          • July 27, 2012 at 12:46 pm
            Permalink

            aku lebih seronok pasal cerita Talam dan PKNS…tengah syok ni

    • November 10, 2012 at 1:54 pm
      Permalink

      ok lah tu.. aku peduli hapa korang nak bankurap.. setakat 100 000 nk hidup gadaikan hidup 20 000 000 org lainn.. g mampus lah proton n kroni..

      Reply
  • July 26, 2012 at 7:00 pm
    Permalink

    Moo… Aku kalo leh nak kete free. Ada mana2 parti offer tak?

    Reply
    • July 26, 2012 at 10:47 pm
      Permalink

      Parti bodo macam ko boleh…

      Reply
      • July 27, 2012 at 2:54 am
        Permalink

        Parti bodoh jea yg jadi pembangkang paling lama…dah dkt 60 tahun dah…world record tuuu…..

        Reply
        • July 27, 2012 at 4:00 am
          Permalink

          si bebal looser ni tahu pulak ngaku bodo.. parti bodoh mcm PR je offer bnda2 bodoh utk tipu rakyat!!

          Reply
  • July 26, 2012 at 9:03 pm
    Permalink

    bukan saja hilang undi dari pekerja proton, tapi hilang undi dari pekerja vendor proton-perodua yg beratus ribu orang….

    Reply
  • July 26, 2012 at 10:22 pm
    Permalink

    alooo…jambu, janji yang lepas apa cerita ??

    – janji potongan cukai pintu sebanyak 20% untuk premis kediaman dan 10% untuk premis perniagaan.

    – elaun anak tadika RM 50 seorang sebulan

    – Elaun anak pusat asuhan kanak-kanan, RM 75 sebulan

    – elaun khas ibu-ibu yang memilih untuk menjadi suri rumah sepenuh masa.

    – elauan khas ibu tunggal

    – bantuan kewangan untuk anak muda berkahwin

    – bantuan geran untuk perniagaan

    – memberi sewa percuma sekurang-kurangnya tiga bulan pertama di premis perniagaan milik kerajaan negeri

    – membiayai rawatan percuma untuk warga Selangor yang berusi 60 tahun ke atas dan banyak lagi

    Reply
  • July 26, 2012 at 10:46 pm
    Permalink

    Air paling kotor di Malaysia ialah dari Kelau ikut Laporan Utusan Malaysia.
    Tapi kalau ikut Laporan SPAN ialah Perlis, kemudian Perak, Pahang, kemudian baru Kelantan. Orang bodo pasti dia akan ikut sumber yg tak reliable.

    Proton hasil dari wawasan yg berpandangan jauh, menceberu dalam bidang automotif negara. tetapi Tidak dilihat dari segi perlaksaan yg lemah. Industri kereta di Malaysia adalah tiodak selars dgn pembangunan industri berkaitan yg penting seperti moulding dan sebagainya. hasilnya, selepas 25 tahun , kita masih belum mampu berdaya saing dgn syt gergasi automotif dunia. Sebagai prbandinga, lihatlah sejauh mana yg dicapai oleh automotif Korea spt Hyundai.Namun bgitu sedih sekali apabila kita melihat Proton yg masih memerlukan tongkat setelah sekian lama. kesannya, untuk memelihara industri Proton, seluruh rakyat Malaysia dibebankan dgn duti eksais yg tinggi. Namun sambutan terhadap Proton masih lemah. Ini menyebabkan kerajan terpaksa ‘inject capital’/ beri pelbagai bentuk bantuan yg akhirnya membebankan rakyat. Hasil dari kebodohan perancangan pemimpin2 umno. malag sekali, ahli umno selalu di momokkkan dgn cerita2 yg cantik pasal Proton, tetapi sebenarnya, syt ini telah Gagal. Untuk terus hidup, berbilion terpaksa di bantu kerajaan SECARA BERTERUSAN.

    Nak ka aku cerita pasal vendor2 umno yg tak berkualiti?? Nak ka aku cerita MV Agusta dijual oleh Proton dgn harga 1.00 pund sterling (RM4.50) kepada sebuah syt, tetapi kemudiannya syt tersebut menjual MV Agusta pada jumlah nilaian RM800 juta.

    Mengapa ahli umno masih bodo????

    Reply
    • July 27, 2012 at 12:53 am
      Permalink

      Moh undi Rakyat he he he

      Reply
    • July 27, 2012 at 3:50 am
      Permalink

      Bukan ahli UMNO yg bodo tp bangsa macai PAS dn PR yg lemah otak, tiada daya usaha tiada IQ dan EQ. Stail pengecut yg xde sumbangan dn hasil, sebaliknya ‘analisa’ seperti org sakit otak/ idiot, gebang di blog seperti pakar2 tahi minyak.. tapi bila di takdirkan Allah menang beberapa negeri..HANCUR ROSAK negeri2 ini dikerjakan puak2 perosak lagi idiot ini.

      PROTON gagal-itu ayat kecewa dari pencacai2 pembangkan yg lemah otak. Mana ada industri kereta yg semudah jual keropok? Industri berat lg berteknologi tinggi.. berapa negarakah yg ada kemampuan itu?

      Proton gagal kah dgn penghasilan produk2 terbaru seperti SAGA, EXORA, PERVE yg berjaya melepasi ujian NCAP 4-5 star rating.. kenapa bodoh sgt hujah bangsa2 pencacai PR yg hanya tahu keluarkan hati perut yg busuk dan stupid..

      Cuba ko beritahu aku.. perniagaan apakah yg ‘tokoh2’ KEPARAT Pakatan Haram berjaya? Anuwar Yahudi tu sumbang apa?

      Produk HPA-Hj Ismail kebanggaan juak2 PAS-Syiah berjayakah atau semakin melinkup dgn RFC yg low class, tiada kualiti, service mcm taik.. harap jantan2 berkopiah PAS yg taksub dgn HPA shj beli.. buat sistem MLM yg menindas.. suluh diri dlu bro.. jgn simbah air longkang ke muka sendiri

      PROTON atau company2 anjuran BN madalah projek berguna..cuma cabaran perniagaan tetap ada..hanya si pengecut dr spesis dan kawan Anuwar je yg bercakap lebih tp hasil HABUK!!

      Reply
      • July 27, 2012 at 3:58 am
        Permalink

        Hey looserman mm.. aku owned proton car since 15 years.. aku ada sebiji lg yg 3 tahun lepas..sgt beza improvement model 15 tahun dlu dgn yg 3 tahun terkini..
        dn kedua2 keta ni work tip top.. xde apa mslh melainkn kecil2 mcm bulb terbakar.. adakah itu ko ckp GAGAL?

        Keta Toyota xde defect kah? apekah otak ko telah disembur racun kebencian yg mendalam sehingga semua yg baik ko cxkp xbaik? inikah hasil didikan syaitan 11 bulan sebelum Ramadhan melalui ejen2nya yg berupa manusia2 politik PR?

        Kalau Proton ditutup.. berbelas ribu rakyat malaysia yg mendapat rezeki dr industri ini ko nk tlg bagi makan ke looserman??

        Reply
      • July 27, 2012 at 9:17 am
        Permalink

        SAGA Exora tu boleh hidup sebab ada protection. Kalau Mazda 5, Toyota Wish harganya hanya RM5k lebih mahal dari Proton, hang nak pilih yg mana??

        Reply
        • July 27, 2012 at 12:02 pm
          Permalink

          Bagus la tu mooo kita lindungi barang buatan kita….sebab tu la proton bekekalan sampai sekarang..sebab tu majoriti kereta di jalanraya kita adalah proton…

          sebab tu la berpuluh-puluh ribu pekerja proton dan beratus ribu lagi tanggugan mereka boleh hidup aman sejahtera kat malaysia ni mooooo…dan moooo ramai jugak pekerja proton jadi cai pembanggang macam hang !!

          dengki hang kat proton tak boleh membawa apa-apa kebaikan pun kat hang moooo !!

          Reply
      • July 29, 2012 at 9:11 am
        Permalink

        aku 1000 kali pun x sokong rafizi jambo tuh..cakap otak kat lutut..low clases..

        Reply
    • July 27, 2012 at 12:08 pm
      Permalink

      hehe..mm hang tak payaah lah dok cerita banyak sangat bulan-bulan puasa ni…cerita fitnah hang ti hang simpan je lah kat diri hang sendiri..

      kalau hang nak bercerita sangat, hang cerita sat kat aku apasal si khalid gagap boleh delayed pulak audit badan proffesional ke atas Talam dan PKNS ??

      orang kalau ada penyalahgunaan cepat-cepat hantar auditor…ini idak siap delay lagi…

      mm hang teringin sangat nak cerita…hang cerita la sikit,,,,aku tunggu ni,,,,

      Reply
      • July 27, 2012 at 4:28 pm
        Permalink

        Moo ko ckp GAGAL lepas tu ko ckp pasal MAZDA jual harga dgn WISH murah? fitnah kering dgn fakta bohong.. WISH mahal 5k dari SAGA? ko busuk hati dgn PROTON pn jgnlah bohong semasa puasa!

        Sbb tu digelar looserman.. satu jari tuding org lain 9 jari lagi menuding diri mereka sendiri yg penuh KORUPSI, GAGAL menjadi pentadbir, penyelewengan kuasa yang berleluasa di semua negeri yg mereka kuasai. Tiba2 dgn rasa tidak malu boleh bercerita tentang PROTON?

        Proton tidak gagal tp manusia2 yg otak sakit mcm ko lah yg GAGAL..LOOSERMAN! Proton tidak dikawal tetapi dibagunkan. Dengan volume pengeluaran yg 1/10 shj dr Totoya, bagaimana PROTON boleh hasilkan kereta mewah dgn harga semurah SAGA?

        Jgn berlagak mcm Prof. lihat sendiri negeri2 Pakatan HARAM, tunggang langgang, bail-out sana sini, beli tanah dlm air, belasah duit rakyat utk projek2 rosak.. xmalu ke looserman? buktikan dulu bru komen org lain..looserman

        Reply
  • July 26, 2012 at 10:51 pm
    Permalink

    zzDi Sweden, Pengeluar kereta SAAB yg beroperasi semenjak 1950an lagi, telah diisytihar Bankrap.

    If you fail and no potential – no point to revive.

    Reply
    • July 27, 2012 at 3:53 am
      Permalink

      ini ayat manusia yg jiwanye LEMAH-INSPIRED to FAILED-LOOSER types keluaran minda Pakatan HARAM

      Apakah maksud potensi? PROTON kh yg ko nk bandingkan? Kalau kt Jepun ramai yg bunuh diri..so ko pun nk belajar bunuh diri jgk ke looser man mm??

      talk nonsense..useless.

      Reply
      • July 27, 2012 at 9:18 am
        Permalink

        Kata nak Global, so kena la Benchmark dgn Global.

        Reply
        • July 27, 2012 at 11:58 am
          Permalink

          apa hang cerita moooo…hang tau ke pasal ekonomi…especially car production? global konon…

          kalau ikut teori hang moooo…malaysia ni jangan buat apa pun…semua baik beli…lagi murah !!

          Tun pernah berkata…theres no such thing as fair in world economy, macam main football…semua sama kecuali saiz badan pemain asia kecil dan pemain amarican besar…..adil ke tu ?

          minda cai macam hang aku cukup paham…hang akan kata kenapa korea dan jepun boleh..kenapa malaysia tak boleh…la ni hang pi di korea hang tengok rata-rata rakyat mereka guna kereta buatan mana ? malah ianya sejak dulu lagi, sebab semangat nak maju mereka amat tinggi..

          bukan macam semangat cai macam hang kat malaysia ni….yang dari luar semuanya bagus..!!

          hmmmm…tapi bila mai tang tu….jambu malaysia jugak imam hang panjat….tak pulak kata tak bagus !!

          Reply
        • July 27, 2012 at 4:32 pm
          Permalink

          ko bukan bechmark LOOSERMAN tp ko fitnah dan kutuk baseless semacam bg ceramah politik Nuar-ckp macam penglipurlara yg 1001 cerita bohong dan menipu rakyat.

          So skrg ni Nuar kn kaya raya, Yahudi support dia.. produce la company yg saingi PROTON.. prove it.. dont talk like bullshit looserman!

          Reply
    • July 27, 2012 at 7:53 am
      Permalink

      memang pukimak la kau ni. 1950 – 2012 tu dah hampir 62 tahun. proton kau nak suruh lingkup lagi cepat ke?
      beutl la lu pukimak. kau ingat pekerja proton tu amende? sampah ke? pukimak la lu.

      Reply
      • July 27, 2012 at 8:54 am
        Permalink

        hehe..sabar tuan..tak perlu maki2..lagi byk faedah kalo bagi hujah utk justify ideologi kite..

        Reply
      • July 27, 2012 at 9:19 am
        Permalink

        Kalau lingkup, pastikan lingkup. In other word, we cut loss. or else it will drain our nation’s coffer limitless..

        Reply
        • July 27, 2012 at 12:12 pm
          Permalink

          benda tak lingkup pun moooo….cai tak ada vision macam hang jer dok harapkan benda tu lingkup…

          hang tak mau cerita ke…macam mana PKNS boleh beli property talam yang tak laku dengan harga berlipat kali ganda drp market price…

          tu kira draining coffer sapa tu mooo ? heheheheheheheh…moooo…moooo

          Reply
  • July 27, 2012 at 9:08 am
    Permalink

    lah BN dengan PR samaje.
    satu dok asyik bagi duit, satu lagi dok asyik janji semua free.
    orang berada macam kita sakit hati, sebab risau yang asyik dok bagi duit, duit datang dari mana? last-last juga dari poket orang yang berada, yang satu lagi dok janji nak bagi free itu ini, tak nampak ke kemusnahan yang sedang berlaku di eropah dan amerika, kerajaan yang asyik dok membela rakyat, walaupun dah pokai.

    Reply
  • July 27, 2012 at 9:22 am
    Permalink

    Eropah berlaku hasil dari Negra yg terlalu tinggi hutangnya dan kurang produktiviti.

    Let me recap, Household debt/GDP (Malaysia) adalah 76%. Ini terlalu tinggi, hasil dari hutang hire purchase kereta dan rumah.

    Kat UK, beli kereta bayar 3 tahun, tapi kat Malaysia beli kereta Proton cabok bayar sampai 9 tahun. sebenarnya kita tak mampu, tapi kita strech loan, supaya nampak macam mampu. Kereta kat Malaysia terlalu mahal, purchasing power pulak rendah.

    Reply
  • July 27, 2012 at 9:30 am
    Permalink

    Bila si babi rafizi ni nak kena tangkap pasal bafia hari tu… Senyap jerr….

    Reply
    • July 27, 2012 at 11:03 am
      Permalink

      Ooo..kalau dedah siapa pencuri RM250 juta, org yg dedah kena tangkap. Pencuri selamat.

      Tapi kalau dedah org curi RM1 ribu, pencuri kena tangkap, yg pendedah itu adalah hero. abih tu, macam tu selamat la pemimpin umno. Do sembunyi belakang Bafia.

      Ok pemimpin umno..anda boleh curi lagi!

      Reply
      • July 27, 2012 at 12:15 pm
        Permalink

        250 juta mooo ? yang kat nfc tu apa mooo ?
        benda moooo…lembu-lembu tu dapat free ke ? lain laaa yang bekas timbalan gabenor bank negara kata 3 billion tuuuu…haaaa yang tu betul-betul lesap..apa pun tak nampak..

        si saiful dapat merata teh ais dengan karipap jer….

        Reply
        • July 27, 2012 at 4:51 pm
          Permalink

          xhabis2 model fitnah ni mereka nk play back.
          Aku yakinlah biar mereka main byk2 isu2 basi ni biar membusuk dan balaci mereka pn akan muak akhirnya dpt hidayah pangkah BN UMNO..AMIN!

          Reply
  • July 27, 2012 at 10:36 am
    Permalink

    PASTInya penyokong UMNO/BN akan setuju 100% kalau idea ni datang dari KJ @ Mukhriz… tapi sebab idea ni datang dari Rafizi, maka melalaklah mereka. Kenapa harga kereta M’sia terlalu mahal berbanding dengan harga luar sedangkan kualiti lebih rendah? semua orang tau sebabnya banyak ketirisan(rasuah) dan kroni2 yg. buat sparepart nak kaya cepat.
    Jika kereta luar boleh masuk tampa cukai tinggi, aotomatik… harga proton dan perodua akan jatuh dan lebih ramai rakyat m’sia mampu pakai kereta. Apakah sykt. pembekal akan rugi? aku yakin tak rugi… tapi untung dia kurang sikit. Tapi dengan tadbir urus yg. baik tampa rasuah dan ketirisan dapat menyeimbangkan pendapatan mereka. Korang kat sini tak payah melalak kata proton dan perodua akn tutup, tapi kalau kroni2 UMNO akan muflis aku percaya. Sebab mereka bukan pengusaha, tapi hanya pembuli/gengster yg. hanya kaut untung tampa bekerja. Aku rasa proton lebih lama dari hyundai dan KIA tapi proton jauh d belakang sekarang berbanding KIA dan Hyundai dalam teknologi dan reka bentuk. Sebabnya kroni dan polisi yg. mengarut.

    Reply
    • July 27, 2012 at 11:04 am
      Permalink

      Korea maju setelah merak guna open policy, tak macam Malaysia, tak boleh tegur. Kalau tegur kjaan, kena tangkap.

      Reply
      • July 27, 2012 at 12:17 pm
        Permalink

        korea maju sebab rakyaat mereka 100% berdiri di belakang kerajaan untuk projek yang memberi munafaat kepada semua !!

        bukan macam cai-cai kat sini….alaaaa mooo hang pun faham kan…

        Reply
        • July 27, 2012 at 4:59 pm
          Permalink

          yup setuju dgn raplah.. itulah kejayaan Korea.. mereka sgt patriotik wpun Daewoo failed buat truck n buses, chasis senget boleh eksiden tp rakyat mereka tkde pergi ke indonesia ke atau ke china kutuk2 mcm Nuar buat pasal batik..

          Rkyat Malaysia terllau byk yg lagak professor tp sgt sedikit yg mahu berkejra dn berkorban.

          Bab teknikal dan fine tuning engineering lah step seterusnya.. tp disebabkn mentaliti rakyat malaysia mcm di atas.. Korea jg yg jd pujaan mereka..

          Insya Allah kami yakin dgn daya usaha bangsa kami (bangsa PAS xmengaku Melayu bangsa mereka).. aku juga brrada dlm idustri kejuruteraan.. forget it! abt these looser guys (moo, bujuk) let them licking korean, american or others kafir.. they are true loosers!

          Reply
        • July 30, 2012 at 12:51 am
          Permalink

          Aku nak tanya… d korea takda kereta selain hyundai dan KIA ke, sampai hang kata 100% sokong produk tempatan?
          Hang jangan nak bohong la…
          Tengok drama korea pun boleh tahu hang menipu ke tidak.
          Industri kereta mereka berkembang pesat kerana kurang politiking dan kroni seperti d m’sia. Itu tak kira isu AP yg. bagi untung atas angin pada kroni2.
          tunM bising pasal AP ni sebab boleh jatuhkan industri kereta tempatan, tapi senyap bila Rafidah bagitau anak dia antara penerima AP terbesar dalam negara.

          Reply
          • July 30, 2012 at 9:44 pm
            Permalink

            bujuk…bujuk..tak ada siapa kata 100% kat korea guna kereta korea….hang ni

            aku hairan laaa..apasal hangpa dengki sangat kat proton, cuba hang pi tengok ceramah fitnah PAS…dalam banyak-banyak kereta kat sana, aku berani katakan 90% adalah kereta proton !!

            kalau tak ada proton bujuk…cai-cai PAS kebanyakannya masih dok naik bas !! tak pun naik kereta sapu !! tu kenyataan yang nyata !!

          • July 31, 2012 at 3:15 am
            Permalink

            So… ngapa kata kami tak sokong m’sia?
            Kami hanya tak sokong UMNO/BN.

  • July 27, 2012 at 11:13 am
    Permalink

    M00,
    Aku tgk ko dah lama membebel kat MYKMU ni, xmana kena tangkap pun…

    Reply
    • July 27, 2012 at 3:24 pm
      Permalink

      Takkan nak tangkap 60% dari rakyat Malaysia kot..nanti, macam mana umno nak dapat sumber pendapatan hasil cukai yg kami bayar…

      Reply
      • July 27, 2012 at 4:30 pm
        Permalink

        hehe…60% tu kira majoriti moooo….cai yang macam hang minoriti jer moooo..

        alaaa moooo berapa sangat la cukai yang orang macam hang bayar tu pun kalau betul hang bayar…

        Reply
        • July 27, 2012 at 7:25 pm
          Permalink

          kah kah kah kah…lembooo main calculator…60% sokong peliwat….kah kah kah kah…..pi ragut rumput laaa…jgn main2 dgn calculator…marah tuan hang nanti….

          Reply
      • July 27, 2012 at 4:44 pm
        Permalink

        Hehehe.. org bodoh dan sakit otak je akan pangkah Pakatan Rosak.

        Looserman PR patut malu.. nk urus sampah dn sisa pepejal pun terhegeh..FAILED. nk fikir plan bekalan air pun tergagap2.. suruh rakyat minum air lombong.. new water lah.. mentang2lah mentor PR ialah Sgpore,so rakyat kena belajar minum air kumbahan jgk..

        Looserman.. balaci@ cai2 PR xpyh le citer pasal industri automotif.. shameful, indecent talking

        Industri automotif lahir dr pemikir2 hebat seperti pemimpi2n BN.. bukan pemimpin looserman yg hilang JAM OMEGA tu..

        Reply
  • July 27, 2012 at 11:17 am
    Permalink

    Tahu siapa KIA dan HYUNDAi ambil untuk rekabentuk kereta mereka? Berapa mereka habiskan untuk bayar mereka ini? Ko ingat mereka semua dok Korea?
    Dan di Korea sana, tiada perlindungan untuk kereta2 Korea?
    Pastikan rakyat Malaysia fully support Malaysian Car dulu, baru nak cakap pasal mcm mana Proton boleh lebih baik dari Kia dan Hyundai!

    Reply
    • July 27, 2012 at 3:21 pm
      Permalink

      Tak payah la kabo kat org, mamat yg designer Kia ni, dulu designer untuk Audi.

      pokoknya, dulu kereta Korea adalah sebanding dgn Proton, 25 tahun dulu.

      Reply
      • July 27, 2012 at 4:50 pm
        Permalink

        Loosermoo belajar dr krjn BN dulu cmna nk manage disposal, solid waste ( = sampah saraf.. aku tlg terjemah utk Bujuk.. dia belajar rendah)

        settle dulu kebodohan pemimpin2 PAS dan PKR lepas tu baru boleh ckp bab industri besar2.. yer.. shameful talk la moo.. looserguy

        Reply
  • July 27, 2012 at 11:45 am
    Permalink

    yaa marilah kita sama2 mengundi PR dn lpas tu harga keta akan diturunkan sbyk 30sen setiap unit janji ditepati wakakakaakakak *sarcacm

    Reply
    • July 27, 2012 at 3:23 pm
      Permalink

      Jawapan org yg meroyan…

      Konsep umno: Rakyat Sara peminpin, Rakyat kekal bodoh dan Miskin.

      Reply
      • July 27, 2012 at 4:45 pm
        Permalink

        Sarcastic words.. to looser guys of PR.. org bodoh dan sakit otak je akan pangkah Pakatan Rosak.

        Looserman PR patut malu.. nk urus sampah dn sisa pepejal pun terhegeh..FAILED. nk fikir plan bekalan air pun tergagap2.. suruh rakyat minum air lombong.. new water lah.. mentang2lah mentor PR ialah Sgpore,so rakyat kena belajar minum air kumbahan jgk..

        Looserman.. balaci@ cai2 PR xpyh le citer pasal industri automotif.. shameful, indecent talking

        Industri automotif lahir dr pemikir2 hebat seperti pemimpi2n BN.. bukan pemimpin looserman yg hilang JAM OMEGA tu..

        Reply
        • July 27, 2012 at 5:35 pm
          Permalink

          apa yg sarcastic nye…

          PKFZ 12.1 billion, Kak Jat RM250, skg ni george Kent RM160 million overpriced, Crroked Bridge RM296mil in compensation, Kes Proton, bail out anak Tun M, in billion, kes anak Tun M Pantai Holding (baca balik sampai Khazanah kena beli balik company ni), Tanah rezab melayu yg meluput, saham Bumi yg entah kemaana…

          Ini semua isu berbilion..ada Pemimpin umno jawab dgn terang?

          Kisah air Selangor- Kjaan Selangor bijak menguruskan Dana Negeri, tak payah buat loji baru, upgrade jer Loji yg sedia ada, tapi org umno nak buat projek baru, siap nak ambik air dari pahang. Apa hal nya???

          Kes Jam Omega, – ada polis mintak jam tu dari DSAI??? Polis dalam kes ini tak pernah mintak pun jam Omega DSAI. Tak perlu.Buat apa dia nak bagi..

          Reply
          • July 27, 2012 at 6:15 pm
            Permalink

            Looser guy.. bukan main dhsyat ko buat fitnah tanpa fakta dan ‘penghakiman’ sebelum dr Mahkamah.. so itu pun prejudice yg ko cipta.. adakah Hakim ckp mcm tu ke bro?

            Atau jiwa ko yg teramat sakit dgn hasutan politik kotor PR tanpa sempadan.. apakah yg ko berdendam sgt dgn Rm250 juta yg xdpt tu? Itu pinjaman bukan award hey looser guy!

            Ko tk bising pasal bail out Talam? itu terang2 hancur lebur duit rakyat utk save kan company yg adala elemene2 pelik Kristian -dr Talam jd Trinity? ape tu Loosermoo?

            Loosermoo, jgnlah jilat najis yg ditabur PR. Soal bina loji ialah untuk RAKYAT.. bukan bina rumah pelacoran.. mmglah bina loji air DAP dan Pakatan Haram xboleh baut duit sbb air ialah kebajikan.. so tkkanlah itupun nk fikir untung rugi?

            BN fikir 20 tahun akan datang dgn kapasiti air yg ada. SPAN bukan company Najib tp adalah badan kerajaan yg ada pegawai dan kakitangan. Mereka yg buat kajian dn smpaikan pd Menteri.

            Adakah mereka itu ejen UMNO? ejen UMNO yg tergila2 nk buat loji air? untung ape buat loji air?

            Jam Omega- memang polis tk mintak sbb itu civil crime punya isu.
            Tp dr segi isu MORAl – INTEGRITI – AKHLAK – Jelas sekali he was trapped!! That father of looser guy-Nuar has trapped himself.. plus with his idiot family.. sendiri janji nk tnjuk JAM OMEGA..

            dan mereka juga tahu dan mengesahkan JAM itu sgt penting untuk menceritakan dan membuktikan bahawa Anuwar or somebody else was in the china doll room.. weii loosermoo.. don’t piss into ur own ear la moo..

            looserman!

          • July 27, 2012 at 6:59 pm
            Permalink

            moooo…hang sakit ke ?? nampaknya bulan ramadhan yang mulia ni gagal menenangkan hati hang,,,,,

  • July 27, 2012 at 4:38 pm
    Permalink

    PR bijak, tahu kehendak anak muda….
    PR pilihan remaja/anak muda masa kini.

    Reply
    • July 27, 2012 at 4:47 pm
      Permalink

      Bujuk ni xboleh di’hisab’ dh hujah die…. hidup dlm fatamorga.. perasan dan riak dgn kejahilan diri!

      Reply
      • July 27, 2012 at 5:37 pm
        Permalink

        Baik hang pi K Pop kat Putrajaya jer..

        Reply
        • July 27, 2012 at 6:18 pm
          Permalink

          Loosermoo.. Ramadhan ni elok ko bersihkan hati ko yg kotor berkarat dgn duit dan fitnah tu.. jd hamba yg berguna pd umat. bukan perosak dan pemutar belit mcm kwan ko si pencinta PAS tu..tu..

          Reply
          • July 27, 2012 at 6:54 pm
            Permalink

            salah loosermo…baik hang pi K-POP PGAYR at Bertam..hehehehe..

  • July 27, 2012 at 10:38 pm
    Permalink

    Ha ha korang percaya si peliwat ni boleh kurang harga kereta??? Jangan jadi bodoh.
    Masa dia menteri kewangan dulu dia lah yang naikkan interest rate sampai 12% tertinggi dalam sejarah dan pendekkan non performing loan dari 6 ke 3 bulan. Ramai peniaga gulung tikar dan bangkrap. Ada seorang peniaga cina tu terjun bangunan tempat saya kerja. Tahun 98.
    Kalau korang masih percaya si celaka/ laknat tu korang memang bodoh.

    Reply
    • July 27, 2012 at 11:25 pm
      Permalink

      Pernah hangpa panggil DSAI deate isu ni?? Ada berani?

      Reply
      • July 28, 2012 at 1:51 pm
        Permalink

        Deate? Apekebende tu??

        Nak tanya dsai? Ha ha dah tahu jawapan dia nak bagi: “terpaksa naikkan sebab Mahathir suruh.” Klise.

        Peliwat tu bukan pernah mengaku apa2 kesalahan pun. Janganla jadi bodoh terus sokong dia.

        Reply
        • July 29, 2012 at 3:10 am
          Permalink

          bro.. ‘rukun’ kebenaran bg macai2 PR seperti mm looser ni ialah DEBATE

          itulah tanda aras mereka

          klu mcm nnt mahkahmah utk bicara pesalah xpyh guna lawyer..kita pakai live debate je.. sape pndai ckp dia menang..

          see… looser stail..

          Reply
  • July 27, 2012 at 11:25 pm
    Permalink

    Ala K Pop kat Bertam tu adalah sabotaj umno, dia nak sponsor show free kat penganjur…mula2 show sopan lepas tu, terus keluar ala2 K Pop. ..akhir nya show diberhentikan sewaktu persembahan. Ini adalah sabotaj org umno. penganjur minta maaf.

    Tapi majlis umno tu bukan ala-ala K Pop , tapi dah tahu memang K Pop Original. Invite jugak.. siap endorsement Pok Jib lagi. lepas tu bayar RM2 juta.

    UMNO memang Power!

    Reply
    • July 27, 2012 at 11:38 pm
      Permalink

      looserr..masih tak nak ngaku..hahaha..dah terang logo parti sendiri terpampang..hahahaha…

      siaaan…bulan bulan posa pun masih nak bohong lagi..hehehehe

      Reply
  • July 28, 2012 at 5:44 am
    Permalink

    Kurangkan dahulu harga kereta sorong yang dijual dalam negeri pemerintahan pakatan rakyat dahulu

    Reply
    • July 28, 2012 at 10:06 am
      Permalink

      Bodonya statment, cukai duty eksais dibawah juridiction Federal. Nampak sgt hang ni tak dak education/kurang ilmu.

      Reply
      • July 28, 2012 at 10:20 am
        Permalink

        hmmm…bila cakap kurang harga…hangpa mesti terus pi kat cukai…awat pakatan haram tak pernah dengar ke perkataan subsidi !!

        Reply
        • July 28, 2012 at 3:38 pm
          Permalink

          Luar bidang kuasa la bro…
          Nak subsidi amendanya, sedangkan harga tersebut jadi tinggi sebab cukai. Buang semua cukai, kalau tinggi lagi… baru bagi subsidi. Guna akal la… jangan sembarono je tulis tu.

          Reply
          • July 28, 2012 at 4:16 pm
            Permalink

            hehe….hang ni bujuk main serbu tak pakai helmet !! orang cakap pasal kereta sorong laaa doool !!…kereta sorong apa yang kena cukai bujuk ?

            hahahahahahaha..bujuk..bujuk..penghibur la pulak..

          • July 29, 2012 at 3:08 am
            Permalink

            xhabis2 putar belit bujuk ni.. lost mind

  • July 28, 2012 at 10:02 am
    Permalink

    Persembahan di Bertam adalah sabotaj umno. Sila baca dan surf. Perhentian di hentikan di pertengahan.

    Reply
    • July 28, 2012 at 3:01 pm
      Permalink

      ish2 looseman, mcm mana pulak program PR ko boleh nk fitnah UMNO pulak?? Cuba bg hujah berakal dn bukti sikit.. Nk tgk tahap pemikiran macai mcm ko ni nk handle isu!

      Simple math, jika isu dlm parti mereka yg terang2 ni pun sudah fitnah UMNO, isu rumit dn besar lain sudah pasti sgt dhsyat lh bohong dn fitnah!

      Looserman, ko xrasa malu ke dgn kapasiti minded looser mcm ko dn pemimpin ko yg corrupted, no consistancy atau dlm agama di pggil ISTIQAMAH, how these loosers would be better than UMNO BN.??

      Reply
      • July 28, 2012 at 3:07 pm
        Permalink

        One more think loosermman, K-POP yg dibawa dulu adlh TAJAAN KORPORAT bkn dana dr vote kerajaan. Usah jd idiot munafik yg scattering slanders atau terjemah utk bujuk- menabur dn menyebarkb FITNAH…

        Dn sifat kepimpinan yg berjiwa besar, Menteri KBS sndiri yg mohon maaf atas isu itu..itulah sebaik2 contoh.. u think loosers from PR would do that in Bertam case?? Nope… Loosers always loosers.. Salahkn hujan..pokok..ayam.. n the most famous punching bag… UMNOBN… Loosers PR!

        Reply
        • July 28, 2012 at 3:35 pm
          Permalink

          Aku nak tanya, hang setuju dak KBS bawak K-pop ke m’sia untuk jamu belia?
          Dah tak penting siapa taja… kerana kebenaran@ greelight dari menteri KBS. Tak perlu kona2…
          Bertam light, seperti d jelaskan Saifudin, persembahan ala k-pop tersebut telah d hentikan serta-merta dan d gantikan dengan persembahan seni budaya m’sia.
          Perbezaannya… PR hentikan segera maksiat, tapi BN bawak masuk maksiat dengan alasan orang lain taja. Apakah UMNO akan benarkan arak dan pelacuran jika ada pihak swasta nak taja?
          Bila rakyat marah tunjuk saja pada pihak swasta dan k’jaan cuci tangan.
          Lagi satu hang tolong cerita sykt. swasta mana yg. taja K-POP tersebut, ada LINK dengan UMNO tak?

          Reply
          • July 28, 2012 at 4:22 pm
            Permalink

            Bezanya bujuk, saifuddin kata di hentikan serta merta ?…hang jangan temberang la bujuk…ianya di hentikan bila persembahan tu habis bila dah tamat di hentikan la bujuk…hang faham tak ?

            bebudak sana yang kasi tau bujuk…depa pi sana, hang dok dengar kelentong saifuddin !!

            hang ingat video ke boleh tukar tape serta merta…hehe

            cai macam hang dah memang jadi makanan orang macam saifuddin tu bujuk oii !!

          • July 28, 2012 at 7:12 pm
            Permalink

            Itu hujah dari PR, maknanya mereka minta d hentikan maksiat. Tapi menteri KBS kata mereka terima sebab swasta yg. taja. Maknanya benda maksiat kalau swasta taja.. jadi HALAL?
            Apakah KBS tak tau K-pop buat show? KBS tau, tapi terima jugak sebab boleh tarik remaja/belia p program depa. Inilah contoh munafik zaman ni. Mereka lebih pentingkan politik, undi dan publisiti dari Islam itu sendiri. tapi masih mendabik dada jaga kepentinga Islam. Depan orang islam mereka minta maaf, tapi depan penaja swasta mereka kata kami hanya minta maaf supaya rakyat reda marahnya. Dan d majlis lain.. artis2 terus d puja.

          • July 28, 2012 at 10:52 pm
            Permalink

            hmmm…hang tak faham ni bujuk…mereka tak minta pun ianya di hentikan…pertunjukan tu tamat sebab tu lah di hentikan…

            bujuk…bujuk..

          • July 31, 2012 at 3:11 am
            Permalink

            Ada ke tukang soal yg. jawab sendiri soalan dia? atau ko dah….

        • July 29, 2012 at 3:00 am
          Permalink

          Bujuk, aku akui kelemahan KBS, dan aku juga tk setuju..tp lagi jahat org mcm ko yg suka menipu untuk tutup kemaksiatan puak ko

          Ko hidup dgn assobiah berpuak2 dn mengekkan sentimen jahilliyah. Siapa kata program maksiat Bertam tu berhenti serta merta?

          Jangan gunakan perang saraf penipu utk halalkan matlamat. Bujuk, aku nk tanya ko pulak, apakah bantahan rasmi dan penegasa yg dibuat oleh majlis syura PAS terhadap isu itu. Dan manakah dia pendirian rasmi seperti minta maaf dsbnya dr Presiden PAS atau Morsidol Am ?

          org yg terlalu kuat kritik ke Islaman org lain sepatutnya lh lebih ‘tajam’ menghidu dan menghindari maksiat sperti Bertam Lucah tu. Tp kenapakah si dayus berjubah putih PAS itu naik ke pentas juga?

          Apakah terlalu hormat atau takut kepada kuffar sehingga tkbrani tolak untuk naik ke pentas? Org yg ckp pndai sgt pasal agama mcm PAS sepaptunta tahu fitnah dan palitan pd Islam dgn program mlm tu

          Bujuk, sampai bila ko nk jadi penipu?

          Reply
          • July 30, 2012 at 12:42 am
            Permalink

            Isu K-pop bukan kelemahan KBS, tapi sikap menyokong maksiat KBS. KBS d cadangkan dengan K-pop dan mereka setuju. Berbeza isu bertam night… mereka d janjikan dengan persembahan budaya, tapi d hidangkan acara lain. Perkara ni telah d bantah. Apakah perlu untuk tunjuk pada korang surat bantahan tersebut, sedangkan pernyataan bantahan tersebut telah d siarkan dalam media?

          • July 30, 2012 at 9:53 am
            Permalink

            Menipu tu memang ada dalam SOP diorang bro. Tengok je lah macamana lebai Nasruddin menipu depan tv. Live lagi. Sampai Tuan Guru Karpal terpaksa tegur.

          • July 30, 2012 at 11:13 am
            Permalink

            Bujuk, ko usahlah berhujah dgn sifat Munafik. Sikap ko yg terlalu taksub dan penipu tu takkan kemana. Tkkn ada apa2 keberkatan.

            Ko ckp janji persembahan lain, lain yg keluar, so siapa yg aturkan? Keduanya, ko nk fitnah UMNO ke? kalau sekecil itu pun PAS xboleh kawal majlis, atau hal2 yg berkaitan maksiat, lemah dan asyik salahkan org lain, macama mana nk harapkan tadbir negara? Hudud?

            KBS mengakui kelemahan dan kesilapan. Manakalah PAS langsung tidak sebut soal maaf atau menyesali. PAs sbnrya peminat maksiat yg berpura2 dgn imej Islam. Kedah skrg darul maksiat sejak PAS perintah. Contoh byk bro.. ko je yg buta tuli!

          • July 31, 2012 at 3:09 am
            Permalink

            Kenapa pulak PAS kena mintak maaf?
            Apakah ko pergi kenduri, tiba2 ada d hidangkan arak d majlis tersebut. Apakah ko patut mintak maaf pada semua orang? pelik la UMNO ni.

          • July 31, 2012 at 3:12 am
            Permalink

            Ok… maknanya KBS mengaku mereka menyokong maksiat kan…
            TUTUP KES.

  • July 28, 2012 at 10:56 pm
    Permalink

    Ok aku gulung perbahasan korang semua kat atas, nampaknya cai2 pr begitu anti dgn semua produk kjaan BN seperti proton, felda etc. geng2 nb begitu patriotik dan bergaya dlm mempertahankan produk msia. Pembanggang yang ternyata tak pernah mempunyai wawasan lebih2 lagi sebarang produk (kecuali air liur) untuk kemajuan rakyat. Mungkin produk mereka darinair liur tu kalau dikumpul, bolehlah mengatasi krisis air di kelantan dan selangor he he he.
    Apalah gunanya memperleceh proton yang rata2 pekerjanya kaum melayu, yang menjadi kekuatan malaysia, kaum melayu macam cai2 pembanggang jugak. Sekurang2 nya mereka solat, puasa dll dan mereka juga islam mcm kita.
    Yang tak puas hati kat proton tu memang dunggu sangat. Kenapa tak pertikai jalan yang korang dok lalu hari2? Dan jgn pertikai saja, elakkan juga guna jalan kerajaan, lalu ikut hutan atau sungai. Bodoh tak habis habis… Sekian penggulungan kau he he he.

    Reply
    • July 29, 2012 at 3:07 am
      Permalink

      betul tu bro.. mereka pencacai2 PR terutapa yg PAS ni sgt buta hati.

      UMNO BN buat projek kereta. tp yg berkuasa dan merasai nikmat tu siapa?

      Man ada CEO company kereta yg pergi Haji dan UMRAH (berkali2 plak tu) seperti PROTON?

      Mana dia company pujaan PR-Toyota (ramai ostad2 PAS pakai WISH, Camry, paling lekeh UNSER / Vios) bayar zakat?

      Macai2 PAS..tahu tk bape Proton bayar zakat setahun?

      Berapa ramai pekerj Islam proton yg terima rezeki dn bayar pula zakat pdapatan dn fitrah.. lagi ramai yg kerja situ Islam maka lagi untunglah ekonomi umat..

      kenapa busuk hati sgt? apakah salah dr sudut Islam kerajaan lindungi aset dan kepentingan umat Islam?

      Adakah jika PAS ada kuasa dasar terbuka terus dibuat? mana dia menghayati agama? agama bukan sktkt hudud..spt syumul dr sekecik2 bnda sehingge bab negara dan perundangan.

      Sedihlah dgn pemikiran2 Melayu Islam Pakatan Haram ni.. xguna berbalah bab yg menguntungkan umat.. crilah bab yg lain!

      Reply
      • July 30, 2012 at 4:21 pm
        Permalink

        Kita sokong proton… dan majoriti rakyat m’sia guna proton. Tapi siapa tak panas kalau dah tolong masih mengata2. Kita cuma mintak proton tingkatkan quality dan tak perlu lagi fikir perlindungan k’jaan. Kita kena yakin baru orang luar percaya produk kita. Anak kita pun lepas umur 20 tahun, kahwin kita pantau je, tak kawal lagi.

        Reply
        • July 30, 2012 at 9:47 pm
          Permalink

          Alhamdulillah hang pun sokong proton…kritikan mesti membina bujuk…jangan dengan niat meruntuhkan.

          kalau nak kritik bujuk…tak ada benda kat dunia ni kita tak boleh kritik !!

          Reply
          • July 31, 2012 at 3:06 am
            Permalink

            Ini masalah perlindungan, bukan kritikan. Sampai bila nak perlindungan? buat apa sebut pasal globalisasi, glokal, langit terbuka dan sebagainya.. tapi hidup bertongkat dari kecil sampai mati.

  • July 29, 2012 at 3:38 pm
    Permalink

    Alhamdulilah ada juga politikus kita yang terfikir untuk turunkan harga kereta. Kita dah 30 tahun menyusukan proton,takan tak besar-besar. Rakyat sanggup bayar premium pada kualiti tak seberapa kerana sayangkan proton tapi sayang takan selama-lamanya. Sepatutnya proton dah jadi Toyota atau sekurang-kuranya Kia atau Hyundai.

    Reply
    • July 29, 2012 at 4:12 pm
      Permalink

      kita akui mutu, peningkatan dan keterampilan proton tidak begitu menonjol macam kia, hyundai dan kereta jepun. Tapi pak malau, kena faham, setiap hasil kerja proton adalah hasil kerja anak-2 pak malau, anak2 Mooo, anak2 bujuk, mm, mi (mcm2 nick name, mungkin org yg sama) bukan anak org lain, anak melayu kita. Bodoh diaorang bodohlah kita, malas dorang, malas kita, lemah dorang, lemah kita… pendek kata kita memperlekeh anak bangsa kita umpama memperlekeh diri sendiri. Apa korang semua ingat ahli politik kah yg dok design dan tentukan halatuju proton? mereka ada pakar pada setiap sendi/sudut, produk setiap bhg tersebut akan disatukan untuk keluar kereta. Koman kereta tu, maka komanlah jurutera melayu. Yang kita dok busuk hati tu kat sapa? gunalah akal anugerah tuhan waktu berhujjah.

      Reply
      • July 30, 2012 at 12:32 am
        Permalink

        Proton takkan kemana selagi tuan penasihatnya hanya pentingkan kroni dan sentiasa berpolitik. Manakah negara pengguna proton dalam dunia ni selain m’sia? berapa jualan proton d negara tersebut? kita selalu dengar harga proton d m’sia lebih mahal dari luar negara, kenapa jadi demikian?
        Apakah rakyat m’sia perlu bayar potongan harga kereta proton d luar negara?
        Serahlah proton pada ahlinya, bukan pada orang politik. Pecatlah tuan penasihat proton tu… dari jadi PM sampai dah 2 PM, masih menongkat d situ. Tapi proton umpama hidup segan, mati tak mau.

        Reply
        • July 30, 2012 at 11:26 am
          Permalink

          opps.. bujuk.. sblm ko nk komen pasal Proton, better ko check dlu ilmu di dada dan sedari diri sket level pendidikan ko tu ye. sbb bukan apa, nanti byk dosa fitnah kering yg ko buat di tgh2 puasa ni hnya kerana tk tahan nafsu dan hatibusuk ko pd kejayaan BN membina Proton.

          Ok Proton buat kereta bukan goreng keropok dan Proton bangun dgn teknologinya sendiri wpun dikatakan ‘dilindungi’ kerajaan, ya mmg itu cara betul kerajaan menlindungi kepentingan umat Islam

          Ko ckp pasal berapa harga Proton di luar dn di dalam? ko ada belajar tk pasal tax structure? Ko dh selidik ke setiap negara tu apakah dasar cukainya?

          Apa insentifnya? untuk buktikan ko tidak buat dosa kering, boleh tak ko buktikan apa yg ko fitnah tu bukan fitnah?

          Penasihat Proton hanya menasihat, yg tentukan perjlanan Proton ialah DRB dan Ahli Lembaga Pengarah bersama CEO.
          Ko ingt ni HPA Hj Ismail PAS tu ke yg dh nk melingkup dek kerana menindas pembeli dgn sistem MLM?

          sendiri suluh diri la bro.. guna nama Islamik tp menindas..akhirnya bakal lingkup!

          Reply
          • July 30, 2012 at 4:07 pm
            Permalink

            bebelit ayat ko…mlindungi kpentingan umat islam…hahaha..umat islam mne tu..melindungi kroni adelah..

            setiap negara ade kdr cukai import eksport sndiri…so kalau dah kat malaysia dah mhal..pasai ape bile p ngare org jd murah plak..

            sblm ni ade yg kte toyota murah dkt thai sbb ade kilang dkt sana…malaysia???kilang di negara sndiri..psai ape jual mahal giler pdhal kualiti x mcm mne??
            pelik betol2 undang2 zalim mcm ni..

          • July 30, 2012 at 9:49 pm
            Permalink

            ni lagi satu..kalau hang nak kereta murah, hang beli la kereta yang murah…kalau hang nak kereta yang mahal, hang beli la kereta yang mahal..

            kalau hang nak kereta yang mahal dengan harga murah…..hehe, malas aku nak sambung bulan-bulan posa ni..

          • July 30, 2012 at 11:19 pm
            Permalink

            bkn mslh nk bli brg murah atau mahal oi..org ckp psl hage brg yg x sme dgn kusliti…ko bli mempelam utk berbuka mahal..12 ringgit sebiji katekan…balik2 ko check tgk ko dpt mempelam buruk..x berkualiti..patut ke…tokey tu jual mhl kt engko…tp kt jiran sebelah di jual murah…x ke bodoh nmenye…

          • August 1, 2012 at 1:39 pm
            Permalink

            raplahjingaa, bukan pasal nak beli kereta mahal dengan harga murah. Dah harga dia memang murah pun asalnya! Yang jadi mahal tu sebab markup cukai dan duti yang diperkenalkan kerajaan malaysia.

            Persoalannya simple, kenapa harga kereta tu sepatutnya sekian sekian, tapi ditambah duti dan jadi berkali-kali ganda mahal??? Simple logic la. Takkan tu pun tak leh fikir.

            That’s why aku sebagai salah sorang rakyat malaysia yang dah fedup dengan harga kereta yang melambung tinggi malas nak dengar ko cakap pasal merugikan negara ke, ekonomi jatuh ke? Aku ni sebagai rakyat TAK RUGI ke???????? asal harga murah, but kena bayar extra duit (macam protection money lah pulok!) Aku nak grad hutang dah berbeban2 sebab nak bayar kereta.

            Lagi satu, kenapa malaysia nak rugi pulak kalau duti dihapuskan??? Harga buat kereta dikatakan berharga RM XXX. So itulah harga dia, diletakkan harga tersebut sebab dah ambil kira untung rugi, kos dan sebagainya. Duti tu cuma EXTRA!!! Macam tu baik proton perodua semua letak harga kereta campur duti, then tak yah cakap ada duti eksais!!! Itupun tak leh fikir ka?

          • August 4, 2012 at 3:53 am
            Permalink

            mamat ni aku rasa beliau pakai kreta lembu convert pedal rusa je kot..proton dia kta teknologi sendiri??klw 100% teknologi sndri sy dgn rendah diri merasakan proton hanya mampu membina kreta sorong berbumbung ada lampu signal dan juga cermin sisi..itu pun dia punya harga ibarat cardina

  • August 4, 2012 at 3:38 am
    Permalink

    ORG NK BG KRETA MURAH DOK HINGAQ PASAI PA..PELIK SUNGUH LA MANUSIA ZMN SKRG..KLW KETA PKAI TENAGA LEMBU AGAK KCIANLA KAT2 PENTERNAK LEMBU

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *