Kemaruk Nak Jadi Menteri, “Mak Lampir” Cuba Jadi “Batu Api”…

Share


“Bakal” Menteri Wanita, Keluarga dan Masyarakat, Zuraida Kamaruddin, hari ini begitu marah pada Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak kerana tidak menyerahkan kementerian itu kepada wanita UMNO setelah dikosongkan oleh Datuk Seri Shahrizat Jalil tempohari.

Zuraida yang terkenal dengan gelaran ‘mak lampir’ itu menyelar Najib dan cuba mencetus ketegangan kononnya Presiden UMNO itu menganggap Wanita UMNO sebagai tidak relevan kerana tidak dilantik di kementerian itu.

Seterusnya, Zuraida turut melepaskan kemarahannya kepada Ahli Parlimen Tenggara, Datuk Halimah Sadique, yang memuji langkah Perdana Menteri mengambil alih kementerian tersebut buat sementara waktu.

Saya ketawa panjang melihat telatah “mak lampir” dari Wanita PKR ini. Politiknya kebudak-budakan dan melambangkan Wanita PKR diketuai oleh seorang yang dungu, tidak relevan, tidak matang dan mentah di dalam pentadbiran negara.

Paling sadis, meskipun Kementerian Wanita, Keluarga dan Masyarakat itu dibawah seorang lelaki, Zuraida patut malu apabila Najib membuktikan bahawa pencapaian golongan wanita di dalam sektor awam telah meningkat begitu ketara iaitu 31.7 peratus pada tahun 2012 berbanding 18.8 peratus pada tahun 2004.

Ini membuktikan bahawa wanita semakin maju dan semakin cemerlang di bawah pentadbiran Barisan Nasional.

Di mana pula tahap pencapaian Wanita PKR di dalam pentadbiran kerajaan negeri Pakatan Haram? Kalau setakat berbangga dengan gambar-gambar separa bogel Elizabeth Wong yang kemudiaannya menyaksikan “muslimut” PAS menangis di belakangnya, tak payah bersuaralah. Memalukan saja…

Apa masalahnya kalau Najib mengambil alih kementerian itu buat sementara waktu? Cuba sandarkan nas dari Al-Quran, Hadis, Qias atau Ijma’ yang melarang seorang yang bergender lelaki untuk mengetuai sebuah kementerian yang membabitkan hal ehwal wanita. Ada?

Seperkara lagi, di zaman Rasulullah SAW dan para Khulafa Ar-Rasyidin dulu, adakah wujud seorang wazir khas dari golongan wanita yang dipertanggungjawab untuk menjaga hal ehwal wanita? Setahu saya tidak ada…

Maka jelaslah tindakan Najib itu tidak bertentangan sama sekali dengan hukum syarak Islam, bukan?

Jadi, apa yang “mak lampir” sebok? Atau “Mak Lampir” takut kalau-kalau tidak dilantik sebagai Menteri Wanita sekiranya Pakatan Haram berjaya menjajah Putrajaya nanti? Masalahnya, layakkah “Mak Lampir” jadi menteri? Rasanya Zuraida jadi ketua darjah 5 Anggur pun belum tentu layak!

Saya faham bahawa Zuraida cuba menjadi “batu api” di antara Wanita UMNO dan Perdana Menteri. Zuraida kononnya cuba mewujudkan perasaan marah Wanita UMNO terhadap Najib kerana tidak melantik salah seorang dari mereka sebagai Menteri di kementerian itu.

Jangan haraplah Wanita UMNO akan “termakan” dengan strategi “mak lampir” itu. Wanita UMNO terkenal dengan kesetiaan dan sepakat memberikan sokonga penuh kepada Presiden parti dalam apa jua keadaan pun.

Lagi pun, saya percaya bahawa Wanita UMNO telah berbincang dengan Najib mengenai perkara ini dan apalah yang boleh dilakukan oleh seorang Menteri sekiranya diberi tanggunjawab dalam tempoh beberapa bulan saja?

Tunggulah selepas PRU ke-13 nanti dan saya percaya Najib akan membariskan kabinet yang lebih ampuh serta mampu bekerja keras dalam memberikan perkhidmatan yang terbaik buat rakyat di negara ini.

Gelihati juga melihat perangai kebudak-budakan “mak lampir”. Wanita UMNO relax dan cool saja, tapi dia pula yang lebih-lebih. Kemaruk sangat nak jadi menteri? Kalau nak jadi menteri, rasanya boleh minta Anwar rekomen jadi menteri di Israel. Khabarnya ada kosong, kalau “mak lampir” apply boleh dapat kot..?



35 thoughts on “Kemaruk Nak Jadi Menteri, “Mak Lampir” Cuba Jadi “Batu Api”…

  • June 25, 2012 at 8:21 pm
    Permalink

    mak lampir ni apa la dia tau sangat…tempat dia sendiri pun tak terjaga..sewa opis dia pun tak terbayar..ada hati nak kementerian tu pulak…soh dia jadi makcik kat lorng haji taib je la..hehehe

    Reply
    • June 25, 2012 at 8:36 pm
      Permalink

      Bukan sewa opis sahaja, bahkan bil air pun tak bayar.

      Reply
    • June 25, 2012 at 10:20 pm
      Permalink

      Perghhhh..nampak office kat Amapang Jaya komain HEBAT…banyak Bendera tau..meriah..macam besik nak PRU….takkan sewa pon x leh bayar…minta ajer pada BiLLIONNEER siNuar or siAzmin@siMadu….

      Reply
      • June 26, 2012 at 1:33 pm
        Permalink

        kosmetik je bro nmpk hebat..isi kosong..

        Reply
    • June 25, 2012 at 10:02 pm
      Permalink

      Karam Singh Walia hari tu dah pesan pada zuraidah ni, dia lupa agaknya atau buat-buat lupa.. jangan asyik menjaga tepi kain orang.. kain sendiri tak terga dan terkena najis..

      Suka hati PM lah siapa dia nak lantik jadi Menteri, itu kuasa dia. Sebab itu Nuar gila nak kuasa ni sebab dia boleh lantik sesiapa yang dia suka..

      Reply
  • June 25, 2012 at 9:57 pm
    Permalink

    Saya sokong kalau bagi kat Rosmah saja.

    senator yang masih kosong kan ada..

    Reply
    • June 25, 2012 at 10:23 pm
      Permalink

      Melompat..Terkankang pula siMak Lampir tuu kang…kahkahkahkah..klu Datin Seri dilantik…

      Reply
      • June 26, 2012 at 8:32 am
        Permalink

        nanti datin seri rosmah ..

        melompat terkangkang …

        sampai koyak pulak …’anunya”..

        Reply
    • June 26, 2012 at 8:30 am
      Permalink

      saya setuju 200% …. bagi kementerian tu kat Rosmah …

      lantik dia jadi senator

      Reply
      • June 26, 2012 at 2:33 pm
        Permalink

        hi mcm c4 babi je ko ni..org yg sama la ni..pasti keluar ayat2 bodoh..

        Reply
        • June 27, 2012 at 12:37 pm
          Permalink

          dah memang pun bro..

          Reply
  • June 25, 2012 at 10:30 pm
    Permalink

    tak layak nak komen pun perempuan ni, itu hak PMla, sama macam hak Khalid, nik aziz, azizan dan guan eng nak lantik siapa jadi exco..

    akhir kata, lu sapa?

    Reply
  • June 25, 2012 at 10:34 pm
    Permalink

    La…org UMNO tak nak jadi Menteri rupa nya ..oooooo

    Bila Najib jatuh nanti, mesti byk yg salahkan Najib…buat masa sekarang..org UMNO sokooooonggg…

    Reply
  • June 26, 2012 at 12:06 am
    Permalink

    Jagalah tepi kain yg dah koyak tu….
    Dahlah perasan tak sedar diri pulak!!!!

    Reply
  • June 26, 2012 at 1:34 am
    Permalink

    Mak Lampir oh Mak Lampir setiap kali ko bukak mulut yang besar macam gua Batu Caves tu mesti ramai yang tak tahan… busuk bau longkang… haPRAK

    Reply
  • June 26, 2012 at 8:43 am
    Permalink

    Suruh je mak lampir tu balik ke S’pore…Dia dok sini pun dok pelahap duit kontrak dari MPAJ je..sekarang dok gigil tunggu mahkamah panggil kes dia fitnah Shahrizat..

    Reply
  • June 26, 2012 at 8:52 am
    Permalink

    Bujukk…ko kata rakyat dah tolak Umno ko tengok ni…

    1. BUJANG – Abdul Mutalib Jaafar, 55 bersama isteri Mariam Bakar 58, hari ini menyertai kira-kira 30 ahli Pas dari sekitar kampung Jilid 8, Kampung Gelam dan Kampung Teluk Che Lela menyerahkan borang keahlian UMNO kepada Ketua UMNO Bahagian Merbok, Dato’ Hj. Tajul Urus Mat Zain di Dewan UMNO Kampung Teluk Che Lela disini.

    Beliau yang telah menjadi ahli dan mengundi Pas sejak hampir 20 tahun berkata, keputusan itu dibuat kerana merasakan hanya UMNO yang mampu menjaga kebajikan rakyat memandangkan wakil rakyat dari Pas yang sepatutnya menjaga mereka gagal berbuat demikian selain faktor Pas yang kini dilihat lebih gilakan kuasa berbanding menegakkan Islam.

    “Walau apa pun masalah yang dihadapi penduduk, mereka tidak pernah cuba untuk selesaikan walaupun masalah itu kecil”,

    “Malah mereka langsung tidak mencuba dan menyerahkan bulat-bulat untuk diselesaikan oleh wakil UMNO yang banyak membantu kami”, katanya.

    2. TANAH MERAH – Kegagalan kerajaan Pas menunaikan janji yang dibuat selepas 22 tahun memerintah telah membuka mata sekumpulan 137 ahli dan penyokong Pas dari kawasan Manal 1 di sini bertindak menyertai UMNO.

    Borang penyertaan sebagai ahli UMNO diserahkan bekas ketua cawangan Pas Manal 1, Joni Yaakob kepada Ketua UMNO Bahagian Tanah Merah, Datuk Ikmal Hisham Abdul Aziz pada majlis Selamat Tinggal Pas, di sini malam tadi.

    Majlis yang diadakan di pekarangan rumah Joni itu. Joni berkata, beliau meninggalkan Pas kerana sudah tidak percaya dengan perjuangan parti tersebut dalam membela kepentingan Islam di negara ini.

    Katanya, Pas kini hanya mementingkan politik semata-semata dan dalam masa yang sama kebajikan rakyat khususnya di kawasan itu langsung tidak pernah dibela.

    “Saya berasa sangat kecewa dengan Pas, sepanjang 35 tahun berada di dalam parti itu, Pas langsung tidak pernah berbakti untuk penduduk kawasan ini.

    “Apa yang Pas tahu, mengadakan ceramah seterusnya menyerang UMNO dengan pelbagai tohmahan. Adakah itu parti Islam yang boleh kita harapkan,” katanya.

    Beliau melihat UMNO lebih bertanggungjawab dan sering membela nasib rakyat khususnya di kawasan Manal 1.

    Bujuk..kalau setakat dapt tarik artis pencen dan juga bekas pegawai kerajaan yang bermasalah dan geram dengan kerajaan sebab mohon projek tak diluluskan menyertai PAS tak payah nak dihebuhkan..sebab PAS sekarang ni umpama jerangkap sampah je..apa juga barang buangan dan bangkai yang hanyut dan tersangkut habis disapunya..PAS mana ada maruah sekarang ni sebab tu la rela menjadi kuli batak ..barua dan pacacai cina DAP dan nuar brahi.

    Reply
    • June 26, 2012 at 9:34 am
      Permalink

      samalah dgn adun kws aku, alor mengkudu, si ismail saleh tu. penduduk minta dia tolong jumpa kontraktor rel keretapi berkembar untuk selesai masaalah pengambilan tanah, dia jawab payahhh puak ni. jawapan pertamanya ialah payah, jadi penduduk jawab tak payah jadi adunlah pru13, jwbnya kalah lah dia nanti. Itu org pas yg minta tolong, bukan umno.

      Reply
    • June 26, 2012 at 10:26 am
      Permalink

      cerita lama …. kalau dah banyak sgt yang masok UMNO kenapa BN kalah di 4 negeri ???

      jangan bawak cerita basi lah …

      Reply
      • June 26, 2012 at 11:16 am
        Permalink

        cerita baru..PKR makin dah nak hancur..Pas pun makin berpecah belah dikejekan oleh Nuar..hehe..

        Reply
      • June 26, 2012 at 11:55 am
        Permalink

        Ko kata BN kalah di 4 negeri, tapi dalam masa yang sama dok tuduh SPR macam2. Ada otak PK…

        Reply
      • June 26, 2012 at 12:47 pm
        Permalink

        sayang rosmah, abih BN menang lain2 ngeri tu apa citer… mng 4 ngri pun meroyan satu dunia bgtau kat orng kata rakyat dah sokong PR… pirahhh sombong x brtempat

        Reply
  • June 26, 2012 at 9:06 am
    Permalink

    Patutlah org umno nak jadi Menteri, LRT Ampang dapat projek RM960 JUTA!!!

    Reply
    • June 26, 2012 at 11:18 am
      Permalink

      ..tu je..sikit sgt tu..

      Reply
      • June 27, 2012 at 12:37 am
        Permalink

        ingatkan dh lama takde dh jadi waras, rupenye bwk bodoh lama jugak sekoq ni…patut la mak hang marah kat hang moooo…

        Reply
    • June 26, 2012 at 11:29 am
      Permalink

      ia la mooo..tak kan projek LRT cost nya hanya RM2000 jer…agak-agak la moooo

      up sikit level tu mooo…

      Reply
      • June 26, 2012 at 12:36 pm
        Permalink

        Ya le…kalau bagi dekat company yg betul kos nya mungkin RM860. so RM100 juta tu masauk poke org umno ler.

        kalau bagi kat student, berapa byk yg leh dapat…

        Kalau ada RM100 juta, nak beli plate no. RM500k, tak le ralat sgt…

        Reply
        • June 26, 2012 at 1:36 pm
          Permalink

          Meroyan dh mooo ni ble ckp bab duit… Dia tk tnya brapa duit blh bg kt rakyat miskin dgn duit Selangorku 300juta??? Kroni MB gagap sapu??

          Reply
          • June 26, 2012 at 2:24 pm
            Permalink

            Kalau dia sapu, MACC kat ada..takkan sekadar cakap2 kosong??? Sedangkan dia baiki RM7,000 kereta pun kecoh (TS Khalid guna personal assets for the benefit of the people, tapi Pemimpin BN guna government assets for the benefit of themselves and families)

          • June 27, 2012 at 1:13 am
            Permalink

            Mmg SPRM ada..tp nk buktikan korupnya Pakatan Haram ni lg busuk tu…dlm asyik citer pasal SELCAT, fitnah org tu rasuah or ni seleweng, last2 puak dia yg tibai sakan… Terang2 tlg kroni sedut duit rakyat!!

            Itu belumlagi citer bab pelacoran, curi pasir, rampas tanah adat org asli, pusat judi dan hiboran, bab tipu penduduk dan rampas tanah padang awam… Weiii Mooo ngok..malumlah weii..PR SGT KOTORRR!

            So better step downlh dr menipu rakyat..lgpn xberkat, pasti kena hukuman Allah!

  • June 27, 2012 at 6:56 am
    Permalink

    Semua orang tahu,,bila masuk politik dan ada kuasa sedikit mulalah menyimpan cita-cita tinggi walaupun jasa pada masyarakat hanya sekeping biskut.

    Bukalah mata dan lihatlah disekeliling negeri yang diperintah Pakatan Rakyat dan fikirlah apakah yang mereka buat selama mereka berkuasa,,,

    Reply
    • June 28, 2012 at 1:53 am
      Permalink

      Pakatan Rakyat buat zalim dan melembukan rakyat yg beri undi pd mereka…that is tooclear n no doubt at alll…. Make fool!!

      Reply
  • June 29, 2012 at 4:20 pm
    Permalink

    Nnengok pompuan nih,air kencing yang dah nak tekeluar pun masuk balik..potong stim hahaha

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *